Κύργιος στο Onsports: «Είμαι Αυστραλός, νιώθω και Έλληνας» (photos+videos)

Κύργιος στο Onsports: «Είμαι Αυστραλός, νιώθω και Έλληνας» (photos+videos)

Ο Νικ Κύργιος μιλάει αποκλειστικά στο Onsports για τον θρίαμβό του επί του Ράφα Ναδάλ στο Γουίμπλεντον, το μέλλον του στο τένις, αν νιώθει Έλληνας, Αυστραλός ή Μαλαισιανός, την Ελλάδα σαν χώρα και εθνική ομάδα και τον νικητή του Μουντιάλ 2014!

Ο 19χρονος ομογενής άσος κατέπληξε τους πάντες νικώντας το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης του τένις σε ένα από τα τέσσερα κορυφαία γκραν σλαμ και έκανε όλους, όχι μόνο να μιλάνε για εκείνον, αλλά και να τον γνωρίσουν ακόμη καλύτερα.

Από την αφάνεια, ο νεαρός τενίστας ανάγκασε όλον τον κόσμο του αθλητισμού να παραμιλά για τη νίκη του επί ενός εκ των καλύτερων τενιστών όλων των εποχών στον πλανήτη, και έγραψε ιστορία. Βέβαια, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού στο επόμενο παιχνίδι του, στα προημιτελικά, έχασε από τον Μίλος Ράονιτς, αλλά δεν είναι καθόλου λίγο αυτό που κατάφερε, αφού πραγματοποίησε τη μεγαλύτερή του επιτυχία μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Ήταν μπασκετμπολίστας και θεωρούταν μεγάλο ταλέντο, αλλά αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο τένις σε ηλικία 14 ετών. Σήμερα, είναι από τους πιο ψηλούς τενίστες που υπάρχουν με ύψος 1.93 μέτρα και μετά από αυτό που έκανε στο Γουίμπλεντον αποκλείεται να υπάρχει άνθρωπος που να αμφισβητεί την αξία του και τις δυνατότητές του.

Ο Ναδάλ χάνει πολύ σπάνια. Και όταν συμβαίνει αυτό, γίνεται από τον Νόβακ Τζόκοβιτς ή άλλους παίκτες που είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του τένις. Αλλά εσύ τα κατάφερες παρόλο που είσαι ένας τενίστας που ουσιαστικά ξεκινά τώρα την καριέρα του. Πιστεύεις ότι αυτή η νίκη σου είναι ένας καλός οιωνός ότι στο μέλλον θα γίνεις σαν και αυτούς τους αθλητές;

«Ο στόχος μου ήταν πάντα να παίζω στο υψηλότερο επίπεδο και να ανταγωνίζομαι με τους κορυφαίους. Ήξερα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να μάθω από τους καλύτερους. Απλά βγήκα εκεί έξω με την πρόθεση να κερδίσω, όπως πάντα, ο αντίπαλος δεν το άλλαξε αυτό».

Πήρες το πρώτο σετ από τον Ναδάλ με έναν πολύ δύσκολο τρόπο και στο δεύτερο σε νίκησε. Κάπου εκεί όλοι θα μπορούσαν να πουν ότι δεν θα άντεχες τη στιγμή που ο Ισπανός έδειξε να βρίσκει ρυθμό. Αλλά εσύ όχι μόνο κατάφερες να πάρεις το τρίτο σετ, αλλά και το τέταρτο και να νικήσεις σοκάροντας όλον τον κόσμο. Μπορείς να μας πεις το μυστικό;

«Ήξερα ότι αν συνέχιζα στο ρυθμό μου με το σερβίς μου και το συνολικό παιχνίδι το είχα μέσα μου να τον νικήσω. Μερικές φορές χάνεις ένα σετ. Μόλις το έχασα, δεν σκέφτηκα πίσω καθόλου, απλά σκέφτηκα τι έχω δουλέψει στην προπόνηση και το πλάνο του παιχνιδιού».

Τώρα που νίκησες το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, νιώθεις ικανός ακόμη και να κατακτήσεις ένα γκραν σλαμ; Πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρότζερ Φέντερερ επίσης; Και τι θεωρείς ότι χρειάζεται για να το κάνεις αυτό; Χρειάζονται τα ίδια πράγματα όπως στο ματς με τον Ναδάλ;

«Όπως είπα και πριν, ο αντίπαλος δεν αλλάζει τον τρόπο που προσεγγίζω ένα ματς. Ελπίζω ότι μια μέρα θα γίνω το νούμερο ένα στον κόσμο και ναι νιώθω ότι έχω την ικανότητα μια μέρα να κατακτήσω ένα γκραν σλαμ. Αν δεν ένιωθα έτσι δεν θα συνέχιζα να παίζω, αυτό είναι το κίνητρό μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν τεχνικές στο παιχνίδι μου που πρέπει να βελτιώσω και μόλις το κάνω θέλω να τα βάλω με τους καλύτερους».

Ένας τενίστας που έχει ρίζες από την Ελλάδα όπως και εσύ και έχει γράψει ιστορία είναι ο Πιτ Σάμπρας, ο Ελληνοαμερικανός. Τον έχεις σαν είδωλο ή προτιμάς άλλους; Μπορείς να μας πεις ονόματα και τι χαρακτηριστικά έχεις πάρει από αυτούς;

«Φυσικά και έχω είδωλα, αλλά μου αρέσει να βαδίζω στο δικό μου μονοπάτι. Ο Μαρκ Φιλιππούσης είναι Ελληνοαυστραλός και σούταρε πολύ γρήγορα, οπότε θα ήθελα να το μιμηθώ αυτό. Ο Ρότζερ (Φέντερερ) βρήκε χρόνο φέτος να προπονηθεί μαζί μου και είναι ένας σπουδαίος τύπος. Αν μπορέσω να φτάσω κοντά σε αυτό που έχει κάνει στο άθλημα και τον τρόπο που το έχει κάνει, αυτό θα ήταν φοβερό».

Ο πατέρας σου, Γιώργος, είναι από την Ελλάδα. Η μητέρα σου, Νορλάιλα, από τη Μαλαισία και εσύ γεννήθηκες στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Νιώθεις ‘Έλληνας, Μαλαισιανός ή Αυστραλός; Σε ποια χώρα θα απέδιδες την επιτυχία σου στο τένις;

«Μεγάλωσα στην Αυστραλία και όλη η οικογένειά μου και οι φίλοι μου είναι εκεί. Προφανώς, οι Αυστραλοί οπαδοί στο Γουίμπλεντον ήταν εκπληκτικοί και με αυτή την έννοια είμαι Αυστραλός. Νιώθω επίσης Έλληνας και Μαλαισιανός και μου αρέσει που έχω αυτή την πρόσθετη καταγωγή και ένα μείγμα ριζών. Ο Τάιγκερ Γουντς αποκαλεί τον εαυτό του «Cablinasian» σαν ένας συνδυασμός του να είσαι Καυκάσιος, μαύρος, Ινδιάνος και Ασιάτης. Καταλαβαίνω τι εννοεί με αυτό και το βλέπω και εγώ κάπως έτσι».

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα; Έχεις ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και τι γνωρίζεις για τη χώρα; Μιλάς ελληνικά;

«Αγαπάω την Ελλάδα, είναι το μέρος που γέννησε το κυριότερο αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε, έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο σε αυτό με το οποίο εγώ κερδίζω χρήματα για να ζήσω. Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές όταν ήμουν νεότερος και όταν έκανα περιοδεία στην Ευρώπη με το τένις. Έχω κάνει μεγάλες σε διάρκεια διακοπές, αλλά ποτέ δεν έζησα εκεί. Το κλίμα μοιάζει με του σπιτιού μου, οπότε πάντα είναι σαν στο σπίτι μου. Μιλάω με τον πατέρα μου ελληνικά μερικές φορές όταν θέλουμε απλά να μιλάμε χωρίς κάποιος να μας καταλαβαίνει. Υποστήριζα την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014 επίσης. Είχαν μια σπουδαία πορεία και πανηγύριζα για αυτούς».

Σε είδαμε να πανηγυρίζεις. Πώς είδες τις εμφανίσεις της Ελλάδας στο Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας και από τις ομάδες που παλεύουν για τον τίτλο ποια πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει;

«Η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά και έχει μια πολύ οργανωμένη ομάδα με κάποιους νεαρούς που έρχονται από πίσω. Όσον αφορά στον τίτλο, είναι δύσκολο να προσπεράσεις τη Βραζιλία που έχει πλεονέκτημα έδρας, αλλά πάντα μπορεί να γίνει η έκπληξη, όπως αυτό που είδαμε στο Γουίμπλεντον φέτος. Ίσως η Γερμανία ή η Ολλανδία, οι οποίες είναι πάντα σε υψηλό επίπεδο...».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με όλα όσα έκανε ο Κύργιος στο Γουίμπλεντον:

Κύργιος στο Onsports: «Είμαι Αυστραλός, νιώθω και Έλληνας» (photos+videos)



Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved