Σωτήρχος: «Ο Ολυμπιακός θα είναι κυρίαρχος»

Σωτήρχος: «Ο Ολυμπιακός θα είναι κυρίαρχος»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού υποστήριξε πως μετά την κατάκτηση του φετινού νταμπλ, οι «ερυθρόλευκες» θα έχουν ρόλο κυρίαρχου τα επόμενα χρόνια.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα Sportday ο Τέλης Σωτήρχος κι αναφέρθηκε συνολικά στην φετινή πορεία του Ολυμπιακού αλλά και στα σχέδια που καταστρώνει σε συνεργασία με τη διοίκηση των Πειραιωτών έτσι ώστε να χτιστεί η κυριαρχία της ομάδας και τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε

Μια πετυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε. Ποιος είναι ο απολογισμός του προπονητή της ομάδας;

«Από πέρυσι ο σύλλογος άρχισε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης. Η σημερινή διοίκηση βρήκε τεράστια χρέη και βασικός της στόχος είναι να μπορέσει μέσα σε μια τριετία να εξυγιάνει τον σύλλογο και παράλληλα βέβαια να στηρίζει όσο μπορεί τα τμήματα, έτσι ώστε να πρωταγωνιστούν, όπως αρμόζει στον σύλλογο. Στη συνάντησή μου με τους ιθύνοντες στην αρχή της σεζόν είπαμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μια ομάδα για το μέλλον με ταλαντούχες παίκτριες, βλέποντας ωστόσο και τη φετινή σεζόν και παρ' ότι ξέρουμε ότι η ΑΕΚ είναι το φαβορί να κάνουμε... ανταρτοπόλεμο με στόχο να είμαστε στην τετράδα και ό,τι καλύτερο ακολουθήσει, κυνηγώντας και τα τρία τρόπαια. Πιστέψαμε όλοι σε αυτό, διοίκηση παίκτριες, αλλά και εγώ. Η χρονιά ήταν δύσκολη, χάσαμε τρεις φορές από την ΑΕΚ, μία από τον Παναθηναϊκό, αλλά είχαμε και απώλειες με τον Ηρακλή Κηφισιάς. Άρχισαν να κλονίζονται κάποια πράγματα, όχι από τη διοίκηση, αλλά από εξωγενείς παράγοντες. Ασκήθηκε κριτική τόσο για την ομάδα, όσο και για το πρόσωπό μου. Όμως η διοίκηση μας πίστεψε, μας στήριξε και στο τέλος τη δικαιώσαμε και δώσαμε μια απάντηση στους επικριτές μας. Γράψαμε ιστορία, θεωρώ ότι από τώρα αρχίζει η παντοκρατορία του Ολυμπιακού και το λέω αυτό γιατί οι καλές ομάδες που ήταν στον χώρο, όπως η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός απομυθοποιήθηκαν από εμάς, πέρυσι και φέτος. Ο Ολυμπιακός θα είναι ο κυρίαρχος των επόμενων ετών».

Ό,τι δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια δαπανώντας πολλά χρήματα, το πέτυχε φέτος με πολύ λιγότερα.

«Δεν είναι μόνο τα λεφτά που κάνουν την ομάδα ή μόνο αυτά που παίρνουν τον τίτλο. Θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στη σωστή και χρηστή διοίκηση για το πώς θα στηθεί αυτή η ομάδα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Η διοίκηση κι εγώ βάλαμε ένα πλάνο, το πώς θα φτάσει ο Ολυμπιακός στη θέση που του αξίζει».

Ποιο ήταν το κλειδί της κατάκτησης του νταμπλ;

«Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η αλλαγή της Λούκοβιτς με την Κοσμά. Αυτό το σχήμα το δούλευα στο μυαλό μου από τα Χριστούγεννα κι αποφάσισα να το βάλω σε εφαρμογή μετά τις ήττες από την ΑΕΚ. Το είχα δοκιμάσει και πέρυσι με τη Νοσέκοβα. Προτίμησα την Κοσμά, γιατί ήθελα να παίρνει υποδοχή σε πέντε rotation (περιστροφές) εκτός από μία που η πασαδόρος είναι στο Νο 6. Να κάνει τη δύσκολη, τη βρώμικη δουλειά, να παίζει άμυνα, να πιέζει στο σερβίς, ενώ σε ό,τι αφορά στην επίθεση είναι πιο σίγουρη και κάνει λιγότερα λάθη από τη Λούκοβιτς. Και λίμπερο να τη βάλεις, θα παίξει. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο που χρειάζεται σε οποιαδήποτε ομάδα. Νομίζω ότι αυτό το σχήμα μας βοήθησε πολύ σε ό,τι αφορά στο κοντρόλ βόλεϊ, να μην πέφτει η μπάλα εύκολα κάτω. Ήταν ένα στοιχείο που πονούσαμε στα ματς με την ΑΕΚ και μας είχε οδηγήσει στις ήττες. Το διορθώσαμε με αυτή την κίνηση που ήταν. ματ. Ήταν ένα ρίσκο, αλλά αν δεν ρισκάρεις, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Εξάλλου και η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς».

Βλέπατε καθόλου στα πρόσωπα των κοριτσιών μία δόση απαισιοδοξίας πριν από την έναρξη των τελικών με δεδομένο ότι ήσασταν πίσω με 2-0 στις νίκες;

«Αυτό που έβλεπα στα μάτια τους στις προπονήσεις ήταν ότι είχαν πεισμώσει. Από τον τρόπο με τον οποίο έχαναν και τα τρία παιχνίδια με την ΑΕΚ, από δικά τους λάθη και στις λεπτομέρειες. Μέσα σε 18 μέρες έπαιζαν έξι δυνατά παιχνίδια και αντεπεξήλθαν 100%, γιατί είχαν δύναμη ψυχής και πείσμα. Ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι όλα είχαν τελειώσει. Πίστη, υπομονή και επιμονή ήταν το τρίπτυχο της επιτυχίας».

Ακούστηκε πως η ΑΕΚ έχασε τους τίτλους, λόγω των τραυματισμών της και δεν το κέρδισε ο Ολυμπιακός. Τι απαντάτε;

«Σε ένα πρωτάθλημα υπάρχουν και οι τραυματισμοί. Το 2008 χάσαμε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, γιατί στη σειρά των τελικών, ενώ ήμασταν μπροστά με 2-0, τραυματίστηκε η Τένεβα και χάσαμε τρία σερί παιχνίδια. Θέλω να πω ότι όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και σε εμάς φέτος έμεινε έγκυος η Μπουζιουνεράκη, η οποία έπαιζε στην ομάδα στην πίσω ζώνη και μας έδινε λύσεις. Δεν ήταν θέμα ατυχίας της ΑΕΚ, αλλά δικού μας καλού σχεδιασμού. Φτιάξαμε την ομάδα, ώστε να έχει εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Είχαμε προνοήσει για τις επόμενες κινήσεις.

Λέτε ότι δεχθήκατε κακόβουλη κριτική. Δώστε μας μερικά παραδείγματα. Τι ήταν αυτό που σας πείραξε περισσότερο;

«Ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένος να δέχεται κριτική, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που γινόταν. Από πέρυσι, υπήρχαν κάποιοι που με χτυπούσαν πισώπλατα. Φέτος αυτό εκτραχύνθηκε. Το δε στενόχωρο είναι ότι ορισμένοι από αυτούς το παίζουν Ολυμπιακάρες. Δεν ξέρω πού αποσκοπούν, αλλά κάνουν κακό και στην ομάδα και δεν ξέρω τι άνομα ή ύποπτα συμφέροντα εξυπηρετούν. Με κατηγόρησαν ότι η Τένεβα ήταν λάθος επιλογή κι ότι... κρύβεται στα μεγάλα παιχνίδια. Τι έχουν να πουν τώρα που στα τελευταία έξι ματς ήταν από τις πιο σταθερές παίκτριες; Δεν είναι ντροπή τους; Σε όλους αυτούς απαντώ με χαμόγελο και λέω ότι ο Ολυμπιακός πήρε νταμπλ».

Αποτελεί δική σας επιθυμία το να παραμείνετε και τα επόμενα χρόνια στο τιμόνι του Ολυμπιακού;

«Με μένα και τον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν συμβόλαια. Όταν μιλάω με τον πρόεδρο, ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Είναι ευλογία να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού. Είναι όλα τα θέματα λυμένα. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό, στην ομάδα της καρδιάς μου».



Champions League: Φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν, ονειρεύεται η Ντόρτμουντ – Η ώρα και το κανάλι
Champions League: Φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν, ονειρεύεται η Ντόρτμουντ – Η ώρα και το κανάλι
Στίβος: Τρίτη θέση για την Τζένγκο στην Ουέλβα
Στίβος: Τρίτη θέση για την Τζένγκο στην Ουέλβα
Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
Λουίς Ενρίκε: «Η ομάδα μου είναι θαρραλέα, να μην δούμε την πίεση ως απειλή»
Πόλο: Στα ημιτελικά ο Εθνικός, 11-10 τη Γλυφάδα σε ματς - θρίλερ
Πόλο: Στα ημιτελικά ο Εθνικός, 11-10 τη Γλυφάδα σε ματς - θρίλερ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved