Κίνηση Αναγέννησης Πυγμαχίας

Κίνηση Αναγέννησης Πυγμαχίας

Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες επιμέρους παραγόντων του αθλήματος να καταδείξουν με ποικίλους τρόπους την αρνητική πορεία της Πυγμαχίας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ήρθε η ώρα της συγκρότησης της ανεξάρτητης Κίνησης για την Αναγέννηση του αθλήματος.

Μια κίνηση που αποτελείται από αληθινούς φίλους του σπορ που μπορούν να προσφέρουν -ανάλογα με τη θέση τους, τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους- στην εκ των βάθρων ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Πυγμαχίας.

Σε λίγους μήνες λήγει και τυπικά η θητεία μιας διοίκησης που η προσφορά της στην Πυγμαχία μόνο καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια στον χώρο η σχέση σωματείων, παραγόντων, αθλητών-αθλητριών, διαιτητών με την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας έχει διαρραγεί παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλους τους φίλους του αθλήματος να στηρίξουν την προσπάθειά μας, ώστε να αποκατασταθεί αθλητικά – διοικητικά – οικονομικά – νομικά και το κυριότερο ηθικά η Πυγμαχία στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου.

Και για να μην ξεχνάμε την ιστορία, το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς αγώνες η Πυγμαχία έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιακό αγώνισμα. 2.700 χρόνια μετά η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο στα ρινγκ του Λονδίνου όπου θα φιλοξενηθούν οι 30οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες.

Το τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια και η Ελληνική Πυγμαχία έχει φτάσει στο ναδίρ εντός και εκτός συνόρων, χάνοντας τα ερείσματα που είχε τόσο στην Ελληνική κοινωνία όσο και τη διεθνή αθλητική κοινότητα, είναι ένα σοβαρό ζητούμενο που στο άμεσο μέλλον θα καταγραφεί με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα δεδομένα όμως που έχουν να κάνουν με τον (ανύπαρκτο) σχεδιασμό της νυν διοίκησης που έχουν οδηγήσει σε αυτή την απαξίωση μπορούν να δώσουν το περίγραμμα της κατάστασης στην ελληνική πυγμαχία.

Οι εγχώριες διοργανώσεις κι ειδικότερα τα Πανελλήνιο πρωταθλήματα βρίσκονται σε πλήρη υποβάθμιση, διεξάγονται σε ακατάλληλους χώρους και την ίδια ώρα τα σωματεία καλούνται να καταβάλλουν τα έξοδα (μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αθλητών/τριών και προπονητών) αν και η διοίκηση της Ε.Ο.Π επιχορηγείται από την Πολιτεία ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των διοργανώσεων.

Το θέαμα που παρουσιάζεται είναι εξαιρετικά χαμηλό, ανάλογο σαφώς του αντίστοιχου επιπέδου. Και το πλήγμα βέβαια δεν αντανακλάται μόνο στα σωματεία, αλλά και στην εικόνα των Εθνικών ομάδων που δυστυχώς –κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που η νυν διοίκηση είχε δημιουργήσει και πριν την οικονομική κρίση- δεν έχουν φέρει κάποια σημαντική διάκριση.

Εκτός κι αν τα σκόρπια μετάλλια σε διάφορα ανεπίσημα διεθνή τουρνουά θεωρούν οι διοικούντες πως μπορούν να πασπαλίσουν με ασημόσκονη και να καλύψουν την πενία της Ελληνικής πυγμαχίας.

Το δυστύχημα είναι πως σαφώς και υπάρχει έμψυχο υλικό που εφόσον του δοθεί η απαραίτητη προσοχή μπορεί να αποκαλύψει το ταλέντο που ξοδεύεται δίχως οίκτο στο πεδίο των μικροσωματειακών συμφερόντων μια υπόθεσης που τείνει να γίνει –αν δεν έχει ήδη γίνει- οικογενειακή, όπου η εσωστρέφεια και η μυστικοπάθεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο είναι η οικονομική διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση να αποτελούν τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει μια διοίκηση για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της Πυγμαχίας.

Η ανάπτυξη –μια λέξη πάνω από την οποία θα έπρεπε να στηρίζεται το μέλλον του αθλήματος- έχει καταντήσει μια άγνωστη έννοια για την ελληνική πυγμαχία. Και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία προβολής, οι προπονητές αδυνατούν να γεμίσουν τα γυμναστήρια με λιλιπούτειους επίδοξους πρωταθλητές που θα ήθελαν να γνωρίσουν την πυγμαχία.

Η δυσκολία πρόσβασης στα ΜΜΕ (ούτε δελτία τύπου με τις απαραίτητες πληροφορίες για τις εγχώριες διοργανώσεις δεν αποστέλλονται στα ΜΜΕ και με την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ο.Π να έχει τελευταία είδηση αναρτημένη στις 13/2/2012) η επικοινωνία της διοίκησης της ομοσπονδίας με τον έξω κόσμο είναι ανύπαρκτη. Κι ως φυσικό επακόλουθο της παρούσας κατάσταση η προσέγγιση χορηγών είναι μια ανέφικτη διαδικασία.

Επικοινωνία βέβαια – επακόλουθο της εσωστρέφειας και της μυστικοπάθειας – δεν υπάρχει και με τα σωματεία των οποίων τα προβλήματα η ομοσπονδία δεν αφουγκράζεται ή δεν θέλει να αφουγκραστεί και ως φυσιολογικό επακόλουθο φτάνει σε αγωνιστικό επίπεδο (δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση τόσο για τις λεπτομέρειες –π.χ. τόπος διεξαγωγής - των πρωταθλημάτων, δεν γίνεται ενημέρωση για τις Εθνικές ομάδες αφού για καιρό ήταν άγνωστο ποιοι ήταν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και ποιοι οι τεχνικοί σύμβουλοι).

Στο παρελθόν υπήρχαν διεθνή τουρνουά επί ελληνικού εδάφους που έστρεφαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους. Το «Ακρόπολις» στην Αθήνα και τα «Αλεξάνδρεια» για τους έφηβους στη Θεσσαλονίκη αποτελούσαν πόλο έλξης, αλλά πλέον είναι μια ανάμνηση που αφήνει μια πικρή γεύση για το πού ήμασταν και πού καταλήξαμε.

Το ίδιο ισχύει και με ιστορικά σωματεία –Πανελλήνιος, ΑΕΚ, Ηρακλής- που για λόγους επίδειξης δύναμης κι όχι ουσιαστικούς έχασαν το δικαίωμα ψήφου.

Μοναδικό παράδειγμα ανικανότητας κι από τα μεγαλύτερα «κατορθώματα» της νυν διοίκησης ήταν η πρωτοδίκως διετής τιμωρία της Ε.Ο.Π. από την AIBA το 2008. Η διεθνής ομοσπονδία απαίτησε την αποπομπή του γενικού γραμματέα της Ε.Ο.Π. και δημόσια συγγνώμη για να μην εφαρμοστεί η τιμωρία, με τίμημα την για κάποιο διάστημα συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών σε διεθνείς αγώνες με το σήμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κι όχι της Ε.Ο.Π.

Η απαρχαιωμένη αντίληψη για τον τρόπο διοίκησης του νυν διοικητικού συμβουλίου συμπαρασύρει σωματεία – παράγοντες – αθλητές/τριες – διαιτητές σε πρακτικές έξω από τη φιλοσοφία του αθλήματος. Πρόθεση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Πυγμαχίας είναι να καταδείξει, να αποκαλύψει –με στοιχεία- τα όσα έχουν συμβεί στα άδυτα της νυν διοίκησης της Ε.Ο.Π και έχουν οδηγήσει το άθλημα στην απαξίωση.

Οι σύγχρονες μορφές διοίκησης και οργάνωσης που εμείς ως Κίνηση θα προτείνουμε θα δώσουν λύσεις που θα διασφαλίσουν την ανοδική μελλοντική πορεία της Ελληνικής Πυγμαχίας στο εγχώριο και διεθνές αθλητικό στερέωμα. Θα δώσουν νέες σταθερές κι αξίες πάνω στις οποίες διοίκηση – σωματεία – παράγοντες – αθλητές – προπονητές – διαιτητές θα δουλέψουν ώστε το άθλημα να γνωρίσει ξανά την ανάπτυξη και να βγει στην επιφάνεια.

Θα επανέλθουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες με αναλυτικό πρόγραμμα και προτάσεις όπου θα χαράσσεται η γραμμή πλεύσης της Κίνησης και οι δράσεις με τις οποίες θα προχωρήσουμε. Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση των σωματείων τα οποία έχουν πραγματική δραστηριότητα και υποστηρίζουν την προσπάθειά μας.

Για χάρη της ιστορίας της Ελληνικής Πυγμαχίας και όλων εκείνων των νέων παιδιών που την προτίμησαν, την αγαπούν, την υπηρετούν και δικαιωματικά προσδοκούν το καλύτερο, αλλά και τους παλιούς που μάτωσαν για να δημιουργήσουν και να στηρίξουν το άθλημα και τώρα βλέπουν το οικοδόμημα να γκρεμίζεται εκ των έσω, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η Αναγέννηση.

Για την κίνηση

Μαυροδάκος Δημήτριος – Πρόεδρος Α.Π.Σ. Περάματος

Λειβάδης Ελευθέριος – Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Π.

Μιχαηλίδης Παναγιώτης – Διαιτητής AIBA

Γκαντής Κώστας – Μέλος Π.Σ. Αλέξανδρος Κορυδαλλού

Στεφανόπουλος Γεώργιος – Ολυμπιονίκης Πυγμαχίας

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/9)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (20/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (20/9)
Ατρόμητος: Προσέχει για να… έχει ο Κάναντι!
Ατρόμητος: Προσέχει για να… έχει ο Κάναντι!
Το απόλαυσαν!
Το απόλαυσαν!
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης