Οι τροποποιήσεις για το ντόπινγκ

Οι τροποποιήσεις για το ντόπινγκ

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των αθλητικών Ομοσπονδιών και των φορέων του αθλητισμού για το  ντόπινγκ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓΑ, Παναγιώτης Μπιτσαξής, η διευθύντρια του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ Ιωάννης Βασιλειάδης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη της αθλητικής οικογένειας.

Καπράλος: «Χτύπησε το καμπανάκι»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος άνοιξε τη συνέντευξη, αναφέροντας: «Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακούστηκε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κώδικα της WADA, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Κινδύνου ότι, αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η θέση μας ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2004 και του 2008 σχετικά με το ντόπινγκ και η χώρα μας είχε ήδη διασυρθεί αρκετά».

«Τι να υποθέσουμε για την Ελλάδα και το ντόπινγκ;»

Οι αιχμηρές παρατηρήσεις των στελεχών της ΔΟΕ και του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος, όπως δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος, ήταν συχνές, ενώ άφηναν καθαρά υπόνοιες για συγκάλυψη του θέματος τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: «Έχετε κρούσματα σε τόσα πολλά αθλήματα, έχετε τις γνωστές περιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008, έχετε αθωωτικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων μετά από μεγάλο χρονικά διάστημα, για περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τώρα δεν συμμορφώνεστε με τον Κώδικα της WADA. Τι να υποθέσουμε για την Ελλάδα και το ντόπινγκ;».

Γερουλάνος: «Δυστυχώς δεν είμαστε πρεσβευτές αξιών»

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέροντας: «Η δική μας χώρα έχει προικισθεί με ότι πιο σημαντικό υπάρχει στο αθλητικό κίνημα και έχει την επιρροή και τη φήμη να παρεμβαίνει από θέση ισχύος. Όλοι παντού στον κόσμο επικαλούνται τα πράγματα που γεννήθηκαν εδώ, σχετικά με τις Ολυμπιακές ιδέες και αξίες. Κι ενώ όλοι εμείς έπρεπε να είμαστε πρεσβευτές αυτών των αξιών, δυστυχώς δεν το κάνουμε. Η διαφθορά, η βία και το ντόπινγκ μείωναν τη δυνατότητα που έχετε όλοι εσείς, να μιλήσετε σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε σαν χώρα, να μην ζητάμε να συμμορφωνόμαστε με τα στάνταρ της WADA, ούτε να χειροκροτούμε αυτά που κάναμε. Δεν θα έπρεπε καν να παπαγαλίζουμε όλα αυτά που άλλοι είπαν πρώτα. Ως χώρα αλλά και ως άτομα, θα έπρεπε να είμαστε κάτι παραπάνω και να είμαστε οι άξιοι πρεσβευτές των αθλητικών ιδανικών».

Και συνέχισε: «Στο νομοσχέδιο που φέραμε, υπάρχουν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και οι τιμωρίες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία θέματα, δηλαδή τη διαφθορά, τη βία και το ντόπινγκ. Πρέπει να πω ότι πέρασε από τα περισσότερα κόμματα κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα. Ωστόσο πρέπει πλέον αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει η μορφή του αθλητισμού στη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουν οικογένειες στα γήπεδα, να διώχνουμε τον κόσμο από τα γήπεδα. Είναι καιρός κάτι να αλλάξει και να διαχειριστούμε σωστά αυτά που μας έδωσαν οι παππούδες και να πηγαίνουμε παντού στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά».

Μπιτσαξής: «Οι πληγές του 2004, πλήγωσαν την εικόνα μας Παγκοσμίως»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής. «Εδώ και 2,5 χρόνια διακηρύξαμε την προσήλωση της Πολιτείας στον καθαρό αθλητισμό μετά από τις πληγές του 2004, που πλήγωσαν την εικόνα μας στον παγκόσμιο χώρο και κυρίως εμάς τους ίδιους. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο του αθλητικού κόσμου ήταν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια που σας παρουσιάζουμε σήμερα, προκειμένου οι ελληνικές επιτυχίες να είναι καθαρές επιτυχίες. Άλλωστε, έχω πει ότι δεν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοκαθεδρία των μεταλλίων, αλλά στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού πνεύματος. Η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Η παρουσίαση της υπουργικής απόφασης

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου παρουσίασε την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Μετά τη λήξη της ενημέρωσης ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, του Προέδρου της ΕΟΕ, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και της Διευθύντριας του ΕΣΚΑΝ κας Χαράς Σπηλιοπούλου, με τον κ. Σπύρο Καπράλο να αναφέρει τι ενέργειες της ΕΟΕ στο θέμα του αντιντόπινγκ μέχρι το Λονδίνο:

«Στείλαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Ομοσπονδίες τον κανονισμό ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο καιρό πριν, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου.

Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Ομοσπονδίες και ζητήσαμε να ενημερώσουν τους αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς να στείλουν στο ΕΣΚΑΝ τα whereabouts για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ακόμη και για τους αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στους Αγώνες του Λονδίνου.

Έχουμε ζητήσει όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα να έχουν περάσει τουλάχιστον από ένα έλεγχο ντόπινγκ το λιγότερο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τους Ολυμπιακούς.

Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, μια συνεργασία που εξελίσσεται σε πολύ καλό κλίμα εδώ και αρκετά χρόνια».

Διαβάστε ακόμα: 

Η περίπτωση Κούβελου

Προειδοποίηση για το ντόπινγκ

Στην Πολιτεία ο Αγιος Κοσμάς

4 PHOTOS
  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Λεγανές: Συμφωνία με Σιόβα
Λεγανές: Συμφωνία με Σιόβα
Παναθηναϊκός Superfoods: Φουλάρει για την κούπα
Παναθηναϊκός Superfoods: Φουλάρει για την κούπα
Τρομοκρατικό χτύπημα Μάντσεστερ: Συγκλονισμένη η UEFA
Τρομοκρατικό χτύπημα Μάντσεστερ: Συγκλονισμένη η UEFA
NBA: Έβγαλαν σκούπες οι Ουόριορς!
NBA: Έβγαλαν σκούπες οι Ουόριορς!
Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: «Ματωμένη» συναυλία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: «Ματωμένη» συναυλία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο - Δείτε που θα είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα (pics)
Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο - Δείτε που θα είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα (pics)
Ξεχάστε όσα ξέρατε! Αλλάζουν όλα σε γυμνάσιο και λύκειο
Ξεχάστε όσα ξέρατε! Αλλάζουν όλα σε γυμνάσιο και λύκειο
Καιρός: Ξαφνικά φθινόπωρο με βροχές και καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Καιρός: Ξαφνικά φθινόπωρο με βροχές και καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης