Λάιος: «Εβαλαν στόχο μόνο να σωθούνε»

Λάιος: «Εβαλαν στόχο μόνο να σωθούνε»

Για τα λάθη στην διαχείριση του Παναθηναϊκού μίλησε ο Γιάννης Λάιος, σχολιάζοντας πως η αλλαγή όλου του ρόστερ επηρέασε το επίπεδο της ομάδας.

Ο Ελληνας τεχνικός είπε χαρακτηριστικά στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 πως δεν ακολούθησαν τον κανόνα και μίλησε για όλο το φετινό πρωτάθλημα:

«Το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό γιατί οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες μίκρυναν αλλά είναι ποιοτικά χαμηλότερο διότι λείπουν οι καλοί χειριστές της μπάλας δηλαδή οι τεχνίτες με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη ποιοτική εκτέλεση τακτικών ιδιαίτερα, και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες ομάδες όχι όλες ξεκίνησαν πάρα πολύ αργά τις προετοιμασίες τους και έτσι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τραυματισμών σε πολλούς παίκτες».

Για το αν ξεχωρίζει κάποια ομάδα: «Προφανώς, ο Παμβοχαϊκός είναι μια ομάδα η οποία ουσιαστικά δεν άλλαξε πολλά πράγματα από πέρυσι, ξεκίνησε από νωρίς την προετοιμασία της και γι’ αυτό έχει και αυτή την πάρα πολύ καλή πορεία. Ακολουθεί αν θέλετε και η Αλεξανδρούπολη που προώθησε δυο μικρούς ακραίους παίκτες και μέχρι στιγμής τα πάει καλά. Η Σύρος θα έλεγα επίσης γιατί έχει έμπειρους παίκτες και μπορούν και στέκονται με πολύ καλό τρόπο μέσα στο γήπεδο. Η Λαμία πάλι με πολύ μικρό μπάτζετ κινείται πάλι στα ίδια πλαίσια μια αξιόμαχη ομάδα περίπου στη μέση της βαθμολογίας με τάση προς τα επάνω, όπως κάνει κάθε χρόνο. Το αρνητικό είναι η αποδυνάμωση πολύ της Πάτρας, το σταμάτημα της Καλαμαριάς και φυσικά η αλλαγή της ομάδας του Παναθηναϊκού».

Για την χειρότερη στιγμή στην καριέρα του: «Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που θα πω, ήταν η χρονιά του 96’ που με τον Ολυμπιακό πήραμε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αλλά ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που έζησα στη ζωή μου ως προπονητής με πάρα πολλά προβλήματα που στο τέλος δεν νομίζω ότι χάρηκα ιδιαίτερα για όλο το κομμάτι, μπορεί να ήταν καλή η στιγμή της βράβευσης και ένας τίτλος που δεν είχε ξανά έρθει στην Ελλάδα αλλά όλη η χρονιά αυτή στο σύνολό της ήταν ένα βασανιστήριο».

Για το Final 8 στη Σύρο: «Μυστικά δεν υπάρχουν, δεν είναι θέμα μυστικών. Η κάθε μια ομάδα έχει ένα είδος, ένα στυλ παιχνιδιού, συνήθως αυτό το παιχνίδι που παίζουν εδώ οι ομάδες στηρίζονται στις ικανότητες των παικτών και όχι τόσο πολύ στο τακτικό κομμάτι που αιφνιδιάζει τον αντίπαλο στην μεν επίθεση ή που είναι έτοιμη για την οποιαδήποτε άμυνα απέναντι στο σχεδιασμό του αντιπάλου. Έτσι λοιπόν οι ομάδες που θα έχουν καλή ψυχολογία και ιδιαίτερα οι παίκτες τους που είναι οι σκόρερ των ομάδων αν αυτοί βρεθούν σε καλή μέρα θα δούμε και καλά παιχνίδια.

Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε διότι σε ένα παιχνίδι μπορούν να συμβούν πάρα πολλά, σε ένα πρωτάθλημα συμβαίνουν λιγότερα».

 

Για το αν θα «αναστηθεί» ο Παναθηναϊκός των σερί:

«Δεν είναι θέμα «τριφυλλιού» ή «κόκκινοι» ή «μπλε». Νομίζω ότι για να ξανά συμβούν αυτά με Έλληνες παίκτες γιατί μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά συνέβησαν τα περισσότερα με την συμμετοχή σπουδαίων παικτών του εξωτερικού. Θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω και να σκεφτούμε πώς θα ξανά ανεβάσουμε την ποιότητα των Ελλήνων παικτών αλλά σε συνάρτηση με το σύγχρονο βόλεϊ. Όχι με το βόλεϊ που είχαν παίξει οι προπονητές πριν το 2000. Το βόλεϊ έχει αλλάξει πάρα πολύ και οι Ελληνικές ομάδες δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την αλλαγή από την πλευρά των Ελλήνων παικτών. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Δηλαδή μόλις έφυγαν οι πολύ καλοί ξένοι παίκτες αμέσως η ποιότητα πήγε προς τα πίσω. Σαφώς θα ξαναζήσουμε τέτοια πράγματα αλλά αργότερα όχι τώρα. Τώρα χρειάζεται δουλειά, να φέρει τους Έλληνες παίκτες να είναι ισότιμοι αν θέλετε ,τεχνικά καταρχήν και αθλητικά κατά δεύτερο λόγο με τους παίκτες του εξωτερικού».

 

Για τις λάθος κινήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός, απ’ ότι κατάλαβα, ξεκίνησε βάζοντας πρώτο στόχο να καλύψει τα οικονομικά του ελλείμματα ή να τα μειώσει. Στη λογική αυτή επάνω όμως, άφησε εννιά παίκτες από τους δώδεκα να φύγουν. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Συνήθως οι ομάδες όταν κάνουν αλλαγές για να κάνουν καλύψεις, μειώνουν την ποιότητα ή την ακρίβεια των αναπληρωματικών παικτών ώστε να κρατήσουν και κάποια ομάδα ανταγωνιστική. Εδώ, ο Παναθηναϊκός έκανε μια τεράστια αλλαγή έβγαλε εννιά παίκτες έξω έβαλε άλλους εννιά μέσα, χωρίς αυτοί που είχανε να έχουν τις εμπειρίες και την ικανότητα να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα. Βάλανε σαν στόχο μόνο να σωθούνε. Όμως δεν πρόλαβαν γιατί ξεκίνησαν πάρα πολύ αργά. Και στη συνέχεια άλλαξαν τρεις παίκτες ξένους, αλλάξαν άλλους τέσσερις Έλληνες, σταμάτησε ένας έφυγε ένας άλλος, δηλαδή αυτό ήταν πρωτόγνωρο όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό για οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Και φυσικά οι ομάδες δεν χτίζονται με τις αλλαγές των παικτών των πολλών, οι καλές ομάδες αλλάζουν το πολύ έναν παίκτη από την εξάδα. Ενισχύουν τους αναπληρωματικούς τους με τους ταλαντούχους αυτούς παίκτες που θα μπορέσουν πολύ γρήγορα να πλησιάσουν τους βασικούς. Όποιος δεν ακολουθεί τον κανόνα έχει μεγάλες μεταπτώσεις».

 

Ποια θα ήταν η κατάλληλη κίνηση για να σωθεί η ομάδα: «Τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα από την προκήρυξη του πρωταθλήματος η οποία λέει ότι πρέπει να έχεις λιγότερους από έξι βαθμούς για να παίξεις με τον από πάνω από εσένα. Το να παίξουν πλέι άουτ τέσσερις ομάδες δεν υπάρχει. Η Καλαμαριά έφυγε απευθείας και η τρίτη ομάδα από τις τέσσερις επίσης έχει ξεφύγει στη βαθμολογία, άρα αν η Πάτρα δεν μεγαλώσει την διαφορά του Παναθηναϊκού θα παίξουν οι δυο ομάδες μεταξύ τους οι οποίες όμως κουβαλάνε μαζί τους και το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος. Άρα με τους πέντε βαθμούς διαφορά η Πάτρα πάει για δυο σετ σε ένα παιχνίδι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό. Δηλαδή δεν είναι εύκολο να πεις θα κάνω δύο νίκες με έξι πόντους απευθείας και χωρίς να πάρει τίποτα ο αντίπαλος. Δεν είναι τόσο δυνατή η ομάδα που να μπορεί να στοχεύσει σε έναν αντίπαλο. Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να συμβεί».



Παναθηναϊκός AKTOR: Στο Βελιγράδι η αποστολή
Παναθηναϊκός AKTOR: Στο Βελιγράδι η αποστολή
Super League: Καμία κλήση για Αλμέιδα και το επεισόδιο μετά το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Super League: Καμία κλήση για Αλμέιδα και το επεισόδιο μετά το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Οριστικό! «Κλείδωσε» για 25 Μαΐου - Σύμφωνη η UEFA
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Οριστικό! «Κλείδωσε» για 25 Μαΐου - Σύμφωνη η UEFA
Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ έδωσε τετραήμερο ρεπό στους παίκτες λίγες ώρες μετά την ήττα από τον Άρη
Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ έδωσε τετραήμερο ρεπό στους παίκτες λίγες ώρες μετά την ήττα από τον Άρη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved