Υπόμνημα των ομοσπονδιών

Υπόμνημα των ομοσπονδιών

Πέντε ομοσπονδίες διεκδικούν από την Αυτοδιοίκηση με αφορμή την αναθεώρηση του σχεδίου «Καλλικράτης»  την ενίσχυση των σωματείων που καλλιεργούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Χαράλαμπου Πιλαφά, του μέλους της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Γιάννη Στρατάκη, πρώην Νομάρχη Φλώρινας, αλλά και την συμπαράσταση των Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Κολύμβησης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, απεστάλη κοινό υπόμνημα που αναφέρει:

«Στην Αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού η Στήριξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος της στην Ελληνική Κοινωνία έχει καταλυτικές συνέπειες στην Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική ζωή του Τόπου.

Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Σε πολλές περιπτώσεις η ανάγκη της αυτοσυντήρησης επισκιάζει πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες και προτεραιότητες της κοινωνίας.

Όμως δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς, πως είναι δυνατό να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση χωρίς την διατήρηση βασικών συστατικών μιας Κοινωνίας, όπως είναι η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός κ.α.

Ιδιαίτερα ο χώρος του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού δέχεται ισχυρό πλήγμα, που συνδέεται ακόμη και με την ίδια την ύπαρξη του.

Ο δραστικός περιορισμός της οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία, η ανυπαρξία σχεδόν διάθεσης στήριξης από ιδιωτική πρωτοβουλία (χορηγίες), οδηγεί έναν βασικό κύτταρο της δομής της Ελληνικής Κοινωνίας σε εκφυλισμό, μαρασμό και με μαθηματική βεβαιότητα στην εξάλειψη του.

Η Ελλάδα των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων (2004), των διακρίσεων, της ανάδειξης υγιών προτύπων στη νεολαία και στην κοινωνία, κινδυνεύει άμεσα να εξαφανισθεί αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της φθίνουσας αυτής πορείας.

Στη νέα αυτήν κατάσταση, στην οποία διαμορφώνεται η Αυτοδιοίκηση μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο με την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μπορεί και πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Η στήριξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, αναλαμβάνοντας όχι μόνο μέρος του οικονομικού βάρους στήριξης των Αθλητικών Συλλόγων (κυττάρων άθλησης και διαπαιδαγώγησης της νεολαίας), αλλά μέσα από την εφαρμογή ενός αντικειμενικού διαφανούς αξιοκρατικού συστήματος να εξασφαλίζεται το πλαίσιο της ανάπτυξης του σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.

Με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με σαφείς αρμοδιότητες και αντικείμενο ευθύνης με επικουρικότητα αλληλοσυμπληρούμενη δράση καλείται να πάρει στα χέρια της τη μέγιστη αυτή κοινωνική ανάγκη.

Πρόταση μας:

1.Να συμπεριληφθεί στις αρμοδιότητες και της Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού η επιχορήγηση των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Συλλόγων.

2. Για την αποφυγή στρεβλώσεων και πελατειακής λειτουργίας καθώς και για λόγους διαφάνειας:

α) Πρόβλεψη ικανοποιητικού ποσοστού επί των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού για την επιχορήγηση Αθλητικών Συλλόγων.

β) Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων με βάση το μέγεθος της δραστηριότητας, την Εθνική κατηγορία που συμμετέχει, την ύπαρξη άλλων χρηματοδοτήσεων (π.χ. κατηγορίες αθλημάτων που επιχορηγούνται από άλλες πηγές, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ θα συνυπολογίζονται)

3. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη Συλλόγων και δραστηριοτήτων που έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα (συμμετοχή σε πρωταθλήματα Εθνικού επιπέδου κλπ)

4. Ο Δήμος αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη Συλλόγων και δραστηριοτήτων σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων και εντός των ορίων του.

Η επικουρικότητα και συνεργασιμότητα συνιστάται σε διαδικασίες εξομάλυνσης και αναλογικής με τις δραστηριότητες των Συλλόγων οικονομικής στήριξης.

Η αξιολόγηση και ο απολογισμός του έργου κάθε Συλλόγου που στηρίζεται οικονομικά είναι απαραίτητη διαδικασία που υλοποιείται από εξουσιοδοτημένο όργανο που συστήνεται με μόνιμους κανόνες επιλογής, λειτουργίας και ευθύνης απέναντι στα αρμόδια θεσμικά όργανα των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, όπου αντίστοιχες αποφάσεις απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η Αυτοδιοίκηση είναι βέβαιο ότι καλείται με περιορισμένα μέσα και στήριξη, να κάνει την υπέρβαση της μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, έχοντας μπροστά την πρόκληση της πρόσφατης Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νέος ρόλος στον ευαίσθητο τομέα του Αθλητισμού, που αφορά στη νεολαία και στο μέλλον του τόπου δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά ένα νέο στοίχημα για το Αυτοδιοικητικό κίνημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Μπαρτσελόνα: Καταδικάστηκε ο Μέσι!
Μπαρτσελόνα: Καταδικάστηκε ο Μέσι!
Πρώτο «χτύπημα» με Μενδρινό στη Ριζούπολη
Πρώτο «χτύπημα» με Μενδρινό στη Ριζούπολη
Βαλβέρδε: «Δεν έχω κλείσει σε καμία ομάδα»
Βαλβέρδε: «Δεν έχω κλείσει σε καμία ομάδα»
Βόμβα με τη… νέα ομάδα του Μαζουακού!
Βόμβα με τη… νέα ομάδα του Μαζουακού!
Εξέλιξη - σοκ με τα απανθρακωμένα πτώματα στην Αττική
Εξέλιξη - σοκ με τα απανθρακωμένα πτώματα στην Αττική
Είδηση - βόμβα: Έρχεται «πράσινο» χαράτσι και στο νερό
Είδηση - βόμβα: Έρχεται «πράσινο» χαράτσι και στο νερό
Ούτε ιερό ούτε όσιο οι Τούρκοι: Απαγορεύουν ασκήσεις σε επτά ελληνικά νησιά!
Ούτε ιερό ούτε όσιο οι Τούρκοι: Απαγορεύουν ασκήσεις σε επτά ελληνικά νησιά!
Η δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς
Η δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης