Το δωμάτιο 406!

Το δωμάτιο 406!

Μία ομάδα δεν αποτελείται μόνο από παίκτες και προπονητικό τιμ. Υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις… κάμερες. Αυτοί που δεν φαίνονται κατά την διάρκεια των αγώνων, που δεν δίνουν συνεντεύξεις, αλλά έχουν τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Στην Εθνική Παίδων υπάρχουν δύο και συγκατοικούν στο δωμάτιο 406 του Hotel Argos της Μπαία Μπλάνκα. Ίσως το πιο σημαντικό νούμερο για την Εθνική, καθώς όλα ξεκινούν από το 406 και τελειώνουν στο 406. 

Ο λόγος για τον στατιστικολόγο Γιώργο Σομπόνη και τον φυσιοθεραπευτή Γιώργο Πεντέρη, οι οποίοι ασχολούνται ατελείωτες ώρες με τους διεθνείς. Ο πρώτος μέσω των αριθμών του και ο δεύτερος με τα… χέρια του.

Η στατιστική είναι απαραίτητη πλέον όσο κάθε άλλη φορά σε μία ομάδα βόλεϊ, ενώ η αποθεραπεία των παικτών και η χαλάρωση τους, αποτελεί βαρόμετρο. Η εξαιρετική πορεία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής έχει ικανοποιήσει και τους δύο, οι οποίοι αποφάσισαν για πρώτη φορά να λύσουν την σιωπή τους και να τοποθετηθούν.

Τι σημαίνει για σένα προσωπικά και την Εθνική Παίδων η πρόκριση στην οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;

Γ. Σ. «Η πρόκριση της Εθνικής Παίδων στην 8αδα του παγκοσμίου, αλλά και όλες οι προηγούμενες επιτυχίες της, αποτελούν απόδειξη του ταλέντου των παιδιών αυτών καθώς και του ότι η λέξη «ομάδα» δεν χρησιμοποιείται τυπικά αλλά έχει αποκτήσει ουσιαστική σημασία. Σε μένα προσωπικά η ομάδα μου προσφέρει μοναδικές στιγμές, όχι μόνο μέσα από τις νίκες της, αλλά και από την συναναστροφή μου με τα άτομα, που την απαρτίζουν».

Που οφείλεται η τόσο καλή παρουσία της Εθνικής και το ότι δεν έχει χάσει ακόμα σετ;

Γ. Σ. «Η προετοιμασία της ομάδας για το Παγκόσμιο ξεκίνησε πριν από 1,5 μήνα. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε στο Ολυμπιακό τουρνουά της Τραπεζούντας, όπου και αντιμετώπισε ομάδες υψηλού επιπέδου και ήταν το πρώτο crash test. Σημείο κλειδί της προετοιμασίας υπήρξαν τα 3 φιλικά με τη Βραζιλία, στα οποία η ομάδα αφενός μεν πήρε εικόνες από έναν ισχυρό αντίπαλο αφετέρου δε είχε το χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Εθνική να είναι έτοιμη αγωνιστικά και σε συνδυασμό με την ωριμότητα των παιδιών εντός και εκτός γηπέδου να πετύχει το απίστευτο 9-0».

Γ. Σ. Στατιστικά, πώς εξηγείται η μέχρι στιγμής πορεία της Εθνικής;

«Η Εθνική σε 3 παιχνίδια και 9 σετ έχει 27 άσσους, με μόλις 17 χαμένα, καθώς και 26 μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι έχει 3 άσσους και 3 μπλοκ κατά μέσο όρο ανά σετ, ήτοι 6 πόντους. Σε αυτό το επίπεδο οι 6 αυτοί πόντοι είναι υπεραρκετοί για να κάνουν τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Να σημειωθεί πως στην προπόνηση τα παιδιά δουλεύουν εντατικά πάνω στο σέρβις – μπλοκ – άμυνα και μετά τα φιλικά με τη Βραζιλία, όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν βόλεϊ υψηλών ταχυτήτων, έχουν δείξει σημαντική πρόοδο».

Βάση ανάλυσης και αριθμών, πόσες ελπίδες έχει η Εθνική να προκριθεί στα ημιτελικά, έχοντας να αντιμετωπίσει πρώτα τις Γαλλία, Ισπανία και Βουλγαρία;

Γ. Σ. 

«Οι αριθμοί μετά τους 3 πρώτους αγώνες είναι υπέρ μας. Οι εμφανίσεις της εθνικής είναι ενθαρρυντικές αλλά ο δεύτερος γύρος είναι ανεξάρτητος. Θα αντιμετωπίσουμε 3 καινούριες ομάδες, οι οποίες έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της εικόνας, που δείχνουν ως τώρα».

Πως ζεις την όλη διοργάνωση στη Μπαία Μπλάνκα και πόσο δύσκολο είναι για έναν στατιστικολόγο να προετοιμάζεται καθημερινά, προκειμένου να ενημερώνει το προπονητικό τιμ για τους επερχόμενους αντιπάλους;

Γ. Σ. «Η διοργάνωση εδώ, αν εξαιρέσουμε το κρύο που επικρατεί μέσα στο γήπεδο, είναι αρκετά καλή. Χωρίς κάποια πολυτέλεια μας προσφέρει τα απαραίτητα για να δουλεύουμε απρόσκοπτα. Διοργανώσεις με πολλούς αγώνες καθημερινά όπως αυτή, είναι ιδιαίτερα απαιτητικές από άποψη χρόνου. Καθημερινά χρειάζεται να παρακολουθώ και να καταγράφω 3-4 αγώνες και κατόπιν να ετοιμάζω την ανάλυση του επόμενου αντιπάλου. Στη συνέχεια αφού συζητήσουμε με τους προπονητές την παρουσιάζουμε στα παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές μέρες ο χρόνος, που απομένει για ξεκούραση, ακόμα και για ύπνο, να είναι ελάχιστος. Για να ανταπεξέλθει κανείς χρειάζεται πολύ καλή διαχείριση χρόνου και ένα φυσιοθεραπευτή για συγκάτοικο!».

Πόσο σημαντική είναι πλέον η στατιστική στο βόλεϊ;

«Η στατιστική στο σύγχρονο βόλεϊ είναι πλέον εκ των ουκ άνευ. Κυρίως η προετοιμασία πριν τον αγώνα, αλλά και η ενημέρωση κατά τη διάρκεια αυτού είναι μείζονος σημασίας. Από την ανάλυση των στατιστικών προκύπτουν δεδομένα για τον αντίπαλο, που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά χωρίς αυτήν, ακόμα και από έμπειρους προπονητές. Βέβαια, πρωταγωνιστές είναι πάντα οι αθλητές. Αυτοί «παίζουν» πάνω στη «σκηνή» και καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό το αποτέλεσμα. Ο στατιστικολόγος είναι απλά ένας υποβολέας, που τους θυμίζει τα λόγια».

Με τη σειρά του απάντησε στις ερωτήσεις ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Πεντέρης:

Τι σημαίνει για σένα προσωπικά και την Εθνική Παίδων η πρόκριση στην οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;

Γ.Π. «Με αυτή την ομάδα έχω δεθεί πάρα πολύ συναισθηματικά και νιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με αυτά τα παιδιά. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί για την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό, θέλαμε να είμαστε στα τελικά αυτού και νιώθαμε ότι θα ήταν ένα όνειρο και τώρα έχουμε φτάσει στην οκτάδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Είναι κάτι παραπάνω από όνειρο αυτό που ζούμε. Νιώθω υποχρεωμένος σε αυτά τα παιδιά γιατί μου έχουν χαρίσει μοναδικές εμπειρίες ζωής. Ευχαριστώ θερμά αυτά τα δώδεκα διαμάντια του βόλεϊ, τον προπονητή κ. Μάκη Δημητριάδη, τον συνεργάτη του κ. Νίκο Μπουτσουρή και τον στατιστικολόγο κ. Γιώργο Σομπόνη, που με την θέληση, την γνώση και την αγάπη τους για το άθλημα, μου χαρίζουν στιγμές δέους, όταν ειδικότερα αντικρίζω την γαλανόλευκη σημαία και τραγουδάω μαζί τους στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος».

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι διεθνείς και πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθουν στην κούραση των ταξιδιών και των συνεχόμενων αγώνων;

Γ.Π. «Η κατάσταση των αθλητών μας είναι εξαιρετική, καλύτερη από κάθε φορά. Θέλω να σταθώ στο πρόγραμμα εκγύμνασης και προετοιμασίας που πιστεύω ότι έβαλε τις βάσεις για να μείνουμε μακριά από τους τραυματισμούς. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να ασχοληθώ περισσότερο με την χαλάρωση των αθλητών».

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις την ευθύνη της καλής σωματικής κατάστασης και γενικότερα της υγείας 12 αθλητών;

Γ.Π. «Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο. Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας αλλά και προγραμματισμός. Αν και είναι σε νεαρή ηλικία, η συμπεριφορά τους και η ωριμότητα τους είναι άψογη. Έχουμε επιβάλει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την αποθεραπεία των παικτών».

Ποια στιγμή θεωρείς αξέχαστη στον ένα χρόνο παρουσίας σου στην Εθνική Παίδων και ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που είχες να αντιμετωπίσεις ως φυσιοθεραπευτής της ομάδας;

Γ.Π. «Πολλές στιγμές είναι αξέχαστες με αυτή την ομάδα. Η πρώτη φορά που άκουσα τον εθνικό ύμνο μαζί τους είναι κάτι που θα μου μείνει. Ευτυχώς δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό περιστατικό μέχρι τώρα. Βέβαια, υπάρχουν πάντα μικροτραυματισμοί. Για παράδειγμα, όταν ο Στίγγας με ανησύχησε όταν προσγειώθηκε άτσαλα μετά από ένα άλμα σε προπόνηση στην Πορταριά».

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Εθνική Παίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής;

Γ.Π. «Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα και πως είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι καλό. Όταν η Εθνική βρίσκεται σε καλή μέρα, δύσκολα αντιμετωπίζεται».

ΜΠΑΙΑ ΜΠΛΑΝΚΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΥΚΗΣ

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Survivor: Η πρόθεση οικειοθελούς αποχώρησης παίκτη και η παρέμβαση ψυχολόγου
Survivor: Η πρόθεση οικειοθελούς αποχώρησης παίκτη και η παρέμβαση ψυχολόγου
Πάει για «μπαμ» με Μπέιλ η Γιουνάιτεντ
Πάει για «μπαμ» με Μπέιλ η Γιουνάιτεντ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Sports: Ενθουσιασμός για το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Sports: Ενθουσιασμός για το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ
Τέλος ο Σπαλέτι από την Ρόμα
Τέλος ο Σπαλέτι από την Ρόμα
Βασίλης Δήμας: «Σείστηκε» η Βέροια στη μουσική συνάντησή του επί σκηνής με τον Σταμάτη Γονίδη
Βασίλης Δήμας: «Σείστηκε» η Βέροια στη μουσική συνάντησή του επί σκηνής με τον Σταμάτη Γονίδη
Πανελλήνιες 2017: SOS θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα
Πανελλήνιες 2017: SOS θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα
Πτώση αεροσκάφους Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας στις Σποράδες
Πτώση αεροσκάφους Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας στις Σποράδες
Education Festival: Δωρεάν σεμινάρια Μηχανολογίας-Μεταφορών από ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Mediterranean College
Education Festival: Δωρεάν σεμινάρια Μηχανολογίας-Μεταφορών από ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Mediterranean College

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης