Συχνά λάθη στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο

Συχνά λάθη στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο

Τι πρέπει να προσέξεις πριν τον μεγάλο αγώνα

Το να καταφέρεις να διανύσεις τα 42.195 μέτρα του Μαραθωνίου απαιτεί προσήλωση στον στόχο, επιμονή, επιμονή και φυσικά… την κατάλληλη προετοιμασία. Προκειμένου, λοιπόν, να φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού στις 12 Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να αποφύγεις λάθη στην προπόνησή σου. Ποιες είναι οι πιο συχνές παγίδες για τους δρομείς που παίρνουν την απόφαση να αποδεχτούν τη μεγάλη πρόκληση;

Βιαστική προετοιμασία

Αν θέλεις να συμμετέχεις στον μεγάλο αγώνα δρόμου, λάβε υπόψη ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι αρκετό καιρό νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αρχίσεις τις προπονήσεις σου τουλάχιστον 16-20 εβδομάδες πριν τη διοργάνωση. Το να προσπαθείς να ετοιμαστείς την τελευταία στιγμή, μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ εμπεριέχει πολλούς κινδύνους.

Θυμήσου ότι η αύξηση στα μίλια που τρέχεις πρέπει να γίνεται σταδιακά. Αυτό ισχύει φυσικά και για το τρέξιμο μακράς διαρκείας (long run), το οποίο πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου και αποτελεί από τα βασικά κομμάτια της προετοιμασίας κάθε δρομέα. Τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις θα αυξήσεις την αντοχή σου και θα έχεις καλύτερες αποδόσεις.

Μείνε πιστός στο πρόγραμμά σου, προσπάθησε να το τηρήσεις και μην αποκλίνεις πολύ από τα όριά σου.  Μην υπερπροπονείσαι και μην υποκύψεις σε λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση, τραυματισμούς και καταπόνηση του οργανισμού σου. Φτάσε στη γραμμή της αφετηρίας υγιής και ξεκούραστος, με την κατάλληλη προετοιμασία!

Λάθος διατροφή

Το διατροφικό πρόγραμμα των αθλητών είναι ένα ακόμη βασικό κομμάτι της προετοιμασίας. Πρέπει να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη προκειμένου να ολοκληρώσει αυτή την απαιτητική διαδρομή με επιτυχία και να αυξήσουμε την αντοχή μας, χωρίς να εξαντλήσουμε τα ενεργειακά αποθέματα που οργανισμού μας.

Προκειμένου να υποστηρίξεις υγιεινά και ισορροπημένα τον οργανισμό σου που θα καταπονηθεί σημαντικά, μπορείς να δοκιμάσεις την Αθλητική Σειρά Herbalife24 από τη Herbalife Nutrition, η οποία περιλαμβάνει εξαιρετικά προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς όσο καλύτερα γίνεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα!

sixnalathi1.jpg

Τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που ξεχωρίσαμε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης άσκησης είναι το Herbalife24 Prolong, καθώς και το μοναδικό μείγμα πρωτεϊνών – υδατανθράκων Herbalife24 Formula 1 Sport που αποτελεί το απόλυτο θρεπτικό ρόφημα για αθλητές, χάρη στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει.

Τέλος, μην ξεχνάς τη σωστή ενυδάτωση! Προκειμένου να ενυδατώνεις συνεχώς τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια του αγώνα και να αποκαταστήσεις τους ηλεκτρολύτες σου που απομακρύνονται με την έντονη εφίδρωση, δοκίμασε το Herbalife24 Hydrate, ενώ μετά την προπόνηση, βάλε στο πρόγραμμα το ποτό ανάκτησης υψηλής πρωτεΐνης  Herbalife24 Rebuild Endurance ή το ποτό Herbalife24 Rebuild Strength, που είναι ιδανικό για την προπόνηση ενδυνάμωσης και συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη συντήρηση της μυϊκής μάζας. Μην ξεχνάς λοιπόν να προσφέρεις στον οργανισμό σου τα «καύσιμα» που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καθώς και την ημέρα του Μαραθωνίου!

Ακατάλληλος ρουχισμός

 

Ο καιρός και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν την επιλογή του ρουχισμού. Τα ρούχα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά, τα οποία διοχετεύουν τον ιδρώτα προς τα έξω για να εξατμίζεται γρήγορα. Πρέπει να είναι φτιαγμένα από ελαφρύ και διαπνέον υλικό, ώστε να βοηθούν το σώμα σε καταστάσεις έντονης εφίδρωσης. Επίλεξε κομμάτια που απομακρύνουν τον ιδρώτα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Δώσε έμφαση στην άνεση και στην ελευθερία κινήσεων.

Προκειμένου να αποφύγεις τις κράμπες, μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να φοράς σφιχτές κάλτσες ή να δένεις τα αθλητικά σου παπούτσια πολύ σφιχτά. Η επιλογή των υποδημάτων σου άλλωστε, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ανάλογα με την ανατομία του ποδιού. Βεβαιώσου ότι έχεις το κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια, για μία άνετη και ασφαλή διαδρομή. Για να καταλήξεις στη σωστή επιλογή, επισκέψου ένα κατάστημα με αθλητικά είδη στο οποίο μπορείς να κάνεις πελματογράφημα, που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Έτσι, θα βρεις τα παπούτσια που ταιριάζουν στο πόδι σου, θα σε προφυλάξουν από τυχόν τραυματισμούς και θα τρέξεις πιο ξεκούραστα. Αφού επιλέξεις εκείνα που σου ταιριάζουν, φόρεσέ τα μερικές εβδομάδες νωρίτερα για να τα συνηθίσεις και να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις την ημέρα του αγώνα.

Γρήγορη εκκίνηση

start2.jpg

Ο ρυθμός κάθε δρομέα πρέπει να παραμένει σταθερός. Μην ξεκινάς βιαστικά, θεωρώντας ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο την ημέρα του αγώνα θα καταφέρεις να έχεις αυξημένες αποδόσεις. Μην παρασυρθείς από την αντοχή σου και το πάθος στα πρώτα χιλιόμετρα, πείθοντας τον εαυτό σου ότι μπορείς να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ. Προσπάθησε να κρατήσεις τον ρυθμό που έχεις στην προπόνηση και να ακολουθήσεις ένα ρεαλιστικό πλάνο. Αν δεις ότι στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα τα καταφέρνεις ακόμα εξίσου καλά, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να αυξήσεις τον ρυθμό.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο δεν αφορά μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Είναι σημαντικό να έχεις την κατάλληλη ψυχολογία και τα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να ολοκληρώσεις τη διαδρομή επιτυχώς!



Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός ΑΚΤΟΡ: Οι διαιτητές του Game 2 με τη Μακάμπι
Παναθηναϊκός ΑΚΤΟΡ: Οι διαιτητές του Game 2 με τη Μακάμπι
Νέο σκάνδαλο στην Premier League: Συνελήφθησαν δύο παίκτες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
Νέο σκάνδαλο στην Premier League: Συνελήφθησαν δύο παίκτες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved