5 χρήσιμες συμβουλές για να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ στον Μαραθώνιο

5 χρήσιμες συμβουλές για να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ στον Μαραθώνιο

Οι μέρες περνούν και σε έναν περίπου μήνα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον Μαραθώνιο του Νοεμβρίου. Σίγουρα, έχεις κάνει το πρόγραμμά σου και έχεις ξεκινήσει την προετοιμασία σου για να έχεις όσο καλύτερες επιδόσεις γίνεται. Πώς, όμως, θα καταφέρεις να τερματίσεις ανάμεσα στους πρώτους; Συγκεντρώσαμε μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για να σου υπενθυμίσουμε όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη λίγο πριν τον Μαραθώνιο.

Τρέξε διαδρομές που μοιάζουν με αυτή του Μαραθωνίου
Προσπάθησε να κάνεις τις προπονήσεις να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται με την πραγματική εμπειρία που θα ζήσεις την ημέρα του μεγάλου αγώνα. Για παράδειγμα, από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη ενώ από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Προπονήσου σε πιο απαιτητικές διαδρομές, ανέβα σε λόφους για να εξοικειωθείς με τις ανηφόρες και βρες τις κατάλληλες συνθήκες για να προετοιμαστείς όσο καλύτερα γίνεται.

Μην κάνεις περισσότερα χιλιόμετρα από όσα χρειάζεται
Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις πολύ τον ρυθμό και την ένταση της προπόνησης λίγες μέρες πριν τον αγώνα. Αν κάνεις περισσότερα χιλιόμετρα από όσα συνηθίζεις τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει περίπτωση να μειώσεις την αποδοτικότητά σου. Επίσης, αν είναι εφικτό κάνε προπονήσεις την ίδια ώρα που αναμένεται να γίνει η εκκίνηση του Μαραθωνίου. Έτσι, θα προσομοιώσεις ακόμη περισσότερο την προπόνηση στο αγώνα και θα προσαρμόσεις αναλόγως τους ρυθμούς και τις ανάγκες του σώματός σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και την προσπάθεια που έχεις καταβάλει. Τo μόνο που χρειάζεσαι τις τελευταίες μέρες της προπόνησης είναι να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση, να τρέφεσαι σωστά και να ξεκουράζεσαι.

Μην τα δώσεις όλα από την αρχή
Λίγο πριν τον αγώνα κάνε στρέτσινγκ για να προετοιμάσεις το σώμα σου. Τρέξε σε πιο αργό ρυθμό από τον επιθυμητό στα πρώτα χιλιόμετρα και μην παρασυρθείς επειδή η διαδρομή με αυτή την ταχύτητα μοιάζει εύκολη. Έτσι, θα ζεσταθείς και θα κρατήσεις δυνάμεις για τη συνέχεια. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο πλάνο και ξεκίνα αργά και σταθερά. Σταδιακά αύξησε την ένταση, αλλά φρόντισε πάντα να διατηρείς σταθερό τον ρυθμό σου τουλάχιστον μέχρι τη μέση της διαδρομής. Είναι νωρίς για να ανυπομονείς να τερματίσεις... Στη συνέχεια, επιτάχυνε και όταν φτάνεις στο τέλος και ακόμα αντέχεις, πέρνα τους αντιπάλους σου, έναν έναν!

Προετοιμάσου λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα
Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να πετύχεις τον στόχο σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και στην προετοιμασία που έχεις κάνει. Φαντάσου τη νίκη, οραματίσου τον εαυτό σου να περνά τη γραμμή του τερματισμού και ξεκίνα αισιόδοξα. Προετοιμάσου ψυχολογικά αρκετές μέρες νωρίτερα και λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα προσπάθησε να ηρεμίσεις και να συγκεντρωθείς σε ένα ήσυχο μέρος. Σκέψου τη διαδρομή, το πλάνο σου και το κίνητρό σου. Έχεις κάνει πια αρκετές προπονήσεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πιστέψεις στον στόχο σου.

Μην δοκιμάσεις τίποτα καινούργιο την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα
Σίγουρα νιώθεις αγωνία λίγες μέρες πριν την μεγάλη διαδρομή. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί και να ακολουθήσεις συμβουλές τις τελευταίας στιγμής που υποτίθεται ότι θα βελτιώσουν τις επιδόσεις σου. Μείνε στο πρόγραμμα που έχεις προετοιμάσει, και μην δοκιμάσεις να βελτιώσεις την ταχύτητά σου λίγες μέρες πριν το Μαραθώνιο. Νιώσε άνετα με όλα όσα έχεις επιλέξει να κάνεις μέχρι τώρα και μην επιλέξεις κάτι νέο που υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το σώμα και τις επιδώσεις σου. Τρέξε τον δικό σου αγώνα χωρίς να επηρεάζεσαι από τις συμβουλές τρίτων και χωρίς να ανταγωνίζεσαι τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Σίγουρα, πρόκειται για μια επίπονη διαδρομή που απαιτεί μεγάλη ψυχική αλλά και σωματική δύναμη. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο πόνος είναι προσωρινός. Μπορεί να είσαι κουρασμένος, αλλά η ικανοποίηση και η περηφάνια που θα νιώσεις όταν τερματίσεις δεν συγκρίνονται με τίποτα!



Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
NBA: «Ισοπεδωτικοί» οι Λέικερς, ο Μπράνσον «εκτέλεσε» τους Ουόριορς | Αποτελέσματα και βαθμολογίες
NBA: «Ισοπεδωτικοί» οι Λέικερς, ο Μπράνσον «εκτέλεσε» τους Ουόριορς | Αποτελέσματα και βαθμολογίες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved