«Έφυγε» ο Δημήτρης Μητροπάνος (photos+videos)

Συντάκτης: Onsports Team Δημοσίευση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 11.00

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Μια μεγάλη φωνή δεν είναι πια κοντά μας. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος, σε ηλικία 64 ετών, «έφυγε» ξαφνικά για τη… γειτονιά των αγγέλων.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε στο newsbomb.gr, προσωπική συνεργάτης του μεγάλου μας ερμηνευτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία θανάτου του κορυφαίου καλλιτέχνη ήταν η ανακοπή καρδιάς.

Η ζωή του Δημήτρη Μητροπάνου

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948, στην Αγία Mονή Τρικάλων και μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, για τον οποίο έμαθε πως ζει όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών (τον γνώρισε 13 χρόνια αργότερα). Μέχρι τότε, όταν έφτασε στα χέρια του ένα γράμμα το οποίο αποκάλυπτε ότι είχε εκδιωχθεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και ότι ζει στη Ρουμανία, πίστευε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο.

Από πολύ μικρός κατάλαβε την αξία του μεροκάματου, καθώς υποχρεώθηκε να δουλέψει για να βοηθήσει στα οικονομικά της οικογένειάς του. Η αρχή έγινε ως σερβιτόρος, στην ταβέρνα του θείου του και στη συνέχεια σε εργοστάσιο κοπής ξύλων. Το 1964, αφού είχε τελειώσει την τρίτη (του εξατάξιου, τότε) γυμνασίου, αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, όπου έζησε μαζί με τον θείο του, στην οδό Αχαρνών. Εκεί τέλειωσε και το γυμνάσιο. Παράλληλα, όμως, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν τραγουδιστής.

Υπεύθυνος γι’ ατό δεν ήταν άλλος από τον Γρηγόρη Μπιθηκώτση, με τον οποίο γνωρίστηκε, όπως είπε αρκετά χρόνια αργότερα, σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, όπου είχε τραγουδήσει. Η συνέχεια ήταν να περάσει την πύλη της Columbia και να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο. Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο πάντα χαρακτήριζε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα!

Δύο χρόνια αργότερα (1966) ο Μητροπάνος ερμήνευσε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί».

Την επόμενη χρονιά, το 1967, ο Μητροπάνος έκανε τον πρώτο του, 45άρη, δίσκο, ο οποίος είχε το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Στον εν λόγω δίσκο επρόκειτο να συμπεριληφθεί και το τραγούδι, «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι «Για να σ' εκδικηθώ») και Νίκου Πορτοκάλογλου («Κλείνω κι έρχομαι»), οι οποίοι, ουσιαστικά, ανέδειξαν, εκείνη την εποχή, την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προανήγγειλαν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, η οποία οδηγούσε αργότερα σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Ο Μητροπάνος συνέχισε στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το «Πες μου τ' αληθινά» σου σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο», από το πρόγραμμα - ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος «Στη Διαπασών», ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι «Η εκδρομή», του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου, είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Δισκογραφία

1970: Λαϊκή παρέλαση
1971: Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
1972: Άγιος Φεβρουάριος
1973: Ο δρόμος για τα Κύθηρα
1974: Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή
1975: Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα
1976: Λαϊκά '76
1977: Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά
1978: Παράπονο
1979: 14 Ζεϊμπέκικα
1980: Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα
1981: Τα συναξάρια
1982: Τα λαϊκά της νύχτας
1982: Τα 14 χασάπικα
1983: Λαϊκές στιγμές
1984: Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα
1985: Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
1986: Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα
1987: Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι
1988: Καινούρια χρώματα
1989: Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα
1990: 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα
1991: Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις
1992: Οι μεγάλες επιτυχίες
1993: Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
1994: Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο
1995: Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
1996: 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα
1997: Ψάξε στ' όνειρό μας
1998: Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής
1999: Εντελβάις
2001: Στης ψυχής το παρακάτω
2003: Θα είμαι εδώ
2004: Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο
2005: Πες μου τ' αληθινά σου
2007: Για την καρδιά ενός αγγέλου
2008: Στη Διαπασών
2009: Τα τραγούδια της ζωής μου

Πηγή: Newsbomb.gr

 

Διαβάστε επίσης:

«Συγκλονίζει η απώλεια του Δ. Μητροπάνου»

Συλλυπητήρια Ολυμπιακού για Μητροπάνο

Δημήτρης Μητροπάνος: Βίντεο και φωτογραφίες

Από οξύ πνευμονικό οίδημα εξέπνευσε ο Μητροπάνος

Ο θάνατος του Δ.Μητροπάνου και τα δάκρυα του Ν. Αλιάγα

Δημήτρης Μητροπάνος: Ο θάνατος του στην κορυφή του παγκόσμιου Twitter

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του αξέχαστου τραγουδιστή

Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Μητροπάνου

Μητροπάνος: «Αυτή ήταν η ζωή μου»

Κατηγορία: Ειδήσεις
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το σχόλιο σου

Διαβάστε επίσης
Copyright © 2010 - 2016 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.