«Κατάσταση παρακμής»

«Κατάσταση παρακμής»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης πήρε για πρώτη φορά θέση για όλα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μέσω επιστολής του ο κ. Καστανίδης ζητά από την Βουλή να ελέγξει τους φακέλους των ομάδων, μιλά για μαρασμό στα γήπεδα και κυρίως σε παραγοντικό επίπεδο και τέλος δε δίστασε να επισημάνει ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά, η επιστολή του:

«Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί με τα ερωτήματα που μου απευθύνατε, με καθιστάτε και εμένα μέτοχο στη δημόσια συζήτηση για θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος.
Ξεκινώ με την αρχή ότι το αίτημα για την ισονομία, είναι καθολικό αίτημα των πολιτών και απόλυτης εφαρμογής, χωρίς εξαίρεση. Αυτή η αρχή πρέπει να ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους όσους συμπράττουν στη διενέργεια των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων (σωματεία, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, διοικητικούς παράγοντες κτλ.).

Αν μία ΠΑΕ κριθεί ότι παρουσιάζει ελλείψεις, είτε ως προς την συγκρότηση του οικονομικού της φακέλου είτε ως προς την ασφαλιστική ενημερότητά της, το σωστό επιχείρημα δεν είναι «να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την συγκεκριμένη ΠΑΕ, αφού τα ίδια προβλήματα έχουν και άλλες ΠΑΕ, που όμως πιθανόν ευνοούνται από διάφορους αθλητικούς παράγοντες». Το σωστό επιχείρημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να υπάρξουν συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Καμιά διάκριση για κανέναν, αυτή είναι η ισονομία.
Σωστά, λοιπόν, ζητήθηκε να γίνει έλεγχος των φακέλων όλων των ΠΑΕ από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι τηρούν το νόμο και ποιοι όχι. Η ΕΠΟ αρνήθηκε δια του Προέδρου της να παράσχει στοιχεία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οχυρωμένη πίσω από τη ρήτρα της εμπιστευτικότητας. Η απόφαση της ΕΠΟ δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό και νομικό έρεισμα, αποτελεί δε και προσβολή στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται με τους συσχετισμούς της στη Βουλή. Η έρευνα των φακέλων από την κοινοβουλευτική επιτροπή δεν σημαίνει οπωσδήποτε διαρροή στοιχείων στη δημοσιότητα. Αντίθετα, συμβάλλει στη διαμόρφωση συμπεράσματος, προκειμένου να επιβληθεί η νομιμότητα, αν αυτή αποδειχθεί ότι παραβιάστηκε. Θεωρώ, συνεπώς, ότι η Βουλή πρέπει να επιμείνει στο να της παραδοθούν τα αναγκαία στοιχεία και πληροφορίες για την έρευνά της.

Γίνονται πολλές καταγγελίες για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα κρίνω κάθε μια από αυτές, γιατί δεν διαθέτω όλα τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για να καταλήξω σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για κάθε μια ξεχωριστά. Άλλωστε, δεν χρειάζονται οι πρόσφατες καταγγελίες και αποκαλύψεις για να συμμεριστεί κάποιος το παλαιό κοινό συμπέρασμα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης παρακμής. Και δεν αγνοώ αγωνιστικές επιτυχίες ορισμένων ομάδων ή της Εθνικής. Εννοώ παρακμή διοικητική, οργανωτική, ηθική. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται αναδιοργάνωση από την αρχή, εκ θεμελίων. Όχι μπαλώματα, όχι αποσπασματικά μέτρα. Ή θα το ανασυγκροτήσουμε από μηδενική βάση ή αλλιώς θα οδηγηθούμε μετά από λίγο καιρό και πάλι σε αποτυχία.

Ασφαλώς, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, η ΕΠΟ είναι αυτή που πρέπει να πρωτοστατήσει, σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία, να εισαγάγει νέες αυστηρές ρυθμίσεις, να καθιερώσει αρχές διαφάνειας και αυστηρού ελέγχου των ΠΑΕ, των διοικητικών παραγόντων, της διαιτησίας, του χουλιγκανισμού. Αν αρνηθεί, οχυρούμενη πίσω από την αρχή του αυτοδιοίκητου, τότε η ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάρει ριζοσπαστικές οριστικές αποφάσεις. Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση και η άρνηση χρήσης γηπέδων, που μπορεί να αποφασίσει εναντίον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αν χρειαστεί, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να φτάσει μέχρι του σημείου να αποσύρει τη συμμετοχή μας από διεθνείς οργανώσεις της FIFA και της UEFA, ώστε να επιβάλει την αναγκαία αναδιάταξη. Το έκανε στο παρελθόν η Βρετανία και πέτυχε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσουμε μέχρις αυτού του σημείου, ας είμαστε, όμως, τολμηροί.

Σας είπα και στο μήνυμα που έστειλα το περασμένο Σάββατο, ότι θα ήταν ευχής έργο πολλά από τα προβλήματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποτελούσαν αντικείμενο ελέγχου από τη Δικαιοσύνη. Εκεί, όμως, όπου υπάρχουν ποινικές, παραβατικές συμπεριφορές, η Δικαιοσύνη επεμβαίνει χωρίς δισταγμό, για να καταλογίσει ευθύνες. Ήδη ερευνάται, με γοργούς ρυθμούς, η πολύκροτη υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. Καμιά αμφιβολία δεν έχω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της. Προσδοκώ τη συνεργασία σας.

Με φιλία
Χάρης Καστανίδης»

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ω ναι! Βγάλανε συσκευή που μετατρέπει το κινητό σου σε Gamebοy
Ω ναι! Βγάλανε συσκευή που μετατρέπει το κινητό σου σε Gamebοy
Κλήρωση Champions League: Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας
Κλήρωση Champions League: Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας
Στους ομίλους ΑΠΟΕΛ και Λίβερπουλ - «Ξεσπασε» η Σπόρτινγκ
Στους ομίλους ΑΠΟΕΛ και Λίβερπουλ - «Ξεσπασε» η Σπόρτινγκ
Με… οδηγό τον Σαριέγκι στο Μπιλμπάο! (pics)
Με… οδηγό τον Σαριέγκι στο Μπιλμπάο! (pics)
Ζωή Λάσκαρη: Το τελευταίο χειροκρότημα στην αγαπημένο ηθοποιό
Ζωή Λάσκαρη: Το τελευταίο χειροκρότημα στην αγαπημένο ηθοποιό
117 Υποτροφίες Σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας από το IEK ΑΛΦΑ & το Mediterranean College
117 Υποτροφίες Σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας από το IEK ΑΛΦΑ & το Mediterranean College
Σεισμός Ιταλία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Παιδιά θαμμένα στα ερείπια
Σεισμός Ιταλία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Παιδιά θαμμένα στα ερείπια
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης