Τα είπαν Κόουλμαν-οπαδοί

Τα είπαν Κόουλμαν-οπαδοί

Το βράδυ της Τρίτης (7/6), ο Κρις Κόουλμαν βρέθηκε για περισσότερο από μία ώρα στα γραφεία του συνδέσμου «Monsters» και απάντησε σε ερωτήσεις οπαδών, γύρω από τα ζητήματα της ΑΕΛ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση από μια σειρά συναντήσεων που θα γίνουν με όσους εμπλακούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΛ και όλες οι λεπτομέρειες των συζητήσεων θα δημοσιοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συνδέσμου.

Μετά το καλωσόρισμα στον Ουαλό τεχνικό και κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις για τα δεδομένα της συνάντησης τον λόγο πήραν οι οπαδοί για τις ερωτήσεις τους.

- MONSTERS: Ακούγοντας την πρώτη σου συνέντευξη στην επίσημη παρουσίαση αρκετές από τις απόψεις (ιδιαίτερα αυτές με τις αναφορές στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’80 ή ότι η ομάδα δε ζητάει χάρη από αυτούς που αγωνίζονται για την ΑΕΛ) επιδοκιμάστηκαν και ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές για τον κόσμο της ΑΕΛ. Υπήρχε κάποια κατεύθυνση-βοήθεια από κάποιους ή  έχουν ήδη βγει κάποια προσωπικά συμπεράσματα;

- Κόλεμαν: Η ΑΕΛ έχει πάρα πολλά κοινά με μια άλλη ομάδα στην οποία δούλεψα, τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Όταν σταμάτησε κι αυτή να στηρίζεται σε γηγενείς παίχτες κι έφτασε την αναλογία με τους ξένους περίπου στο 50-50 υποβιβάστηκε.

Το Δεκέμβριο με μια πρώτη σύντομη επίσκεψη στα αποδυτήρια της ομάδας στον αγώνα με την Αεκ ένιωσα πως υπήρχαν προβλήματα. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι τώρα επειδή η  πιθανότητα να αναλάβω προπονητής της ΑΕΛ παρέμενε συνεχώς ισχυρή κράτησα την επαφή μου με τις εξελίξεις, παρακολουθούσα την ομάδα ενώ παράλληλα ενημερώθηκα γενικά γύρω από αυτή και μπορώ να πω πως γνωρίζω αρκετά καλά τι συνέβη τους τελευταίους 12 μήνες, ίσως και λίγο περισσότερο, στην ΑΕΛ.

Φυσικά φρόντισα να μάθω και για πιθανές ερωτήσεις που θα μου γίνονταν ώστε να είμαι έτοιμος να απαντήσω. Έχουμε διαγνώσει τα λάθη, όλοι κάνουν λάθη, όμως όταν επαναλαμβάνεις το λάθος σου είσαι ηλίθιος. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να διορθώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και να κάνουμε νέα αρχή.

Άλλωστε η ΑΕΛ είναι μια ομάδα με πολύ καλή υπόληψη και στους κύκλους που συνήθισα να δουλεύω.
(Εκείνη τη στιγμή έδειξε ένα μήνυμα που είχε λάβει από κάποιο γνωστό του 10’ νωρίτερα: «Η Λάρισα είναι μια καλή ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές στο παρελθόν. Καλή η επιλογή σου, σου εύχομαι καλή επιτυχία»).

- MONSTERS: Στις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο σχετικά με την αποτυχημένη χρονιά που έφυγε, ποιες ήταν οι αιτίες του υποβιβασμού σύμφωνα με τον Πηλαδάκη και ποιες σύμφωνα με αυτόν;

-  Κόλεμαν: Ο πρόεδρος είπε πως πολλοί ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ΑΕΛ δεν έγιναν πραγματικά ποτέ κομμάτι της ομάδας ενώ υπήρχαν και λάθος επιλογές προσώπων και παράλληλα ένα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κακές διαιτησίες.

Εγώ, όπως είπα, ήδη παρακολούθησα αρκετούς αγώνες της ΑΕΛ. Υπήρχαν όντως κακές διαιτησίες, όπως και στην Αγγλία υπάρχουν κακοί διαιτητές. Σίγουρα το στίγμα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι πιο έντονο, όμως δεν ήταν αυτός ο βασικός λόγος του υποβιβασμού.

Οι βασικοί λόγοι ήταν οι επιλογές των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού τιμ, που στελέχωσε την ομάδα. Δεν υπήρχε πίστη στην ομάδα με αποτέλεσμα να μην είναι σωστή η δομή και η οργάνωση της ομάδας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επίσης, το σχόλιο του προέδρου σχετικά με την προετοιμασία ήταν πως δεν ήταν επαρκής. Εδώ θέλω να προσθέσω πως ήταν σημαντικό μειονέκτημα πως κάποιοι ποδοσφαιριστές άργησαν να αποκτηθούν, ενώ άλλοι που δεν ήρθαν σε καλή αγωνιστική κατάσταση δεν ακολούθησαν το ανάλογο πρόγραμμα για να είναι έγκαιρα έτοιμοι.

- MONSTERS: Το πρόβλημα που διαπιστώθηκε ότι πολλοί ποδοσφαιριστές δεν έγιναν ποτέ κομμάτι της ομάδας, δεν αφομοιώθηκαν από την ΑΕΛ, πως σκοπεύεις να το αντιμετωπίσεις;

- Κόλεμαν: To γεγονός ότι αγωνιζόμαστε στην Football League και πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανονισμούς, που λένε πως πρέπει να υπάρχουν 6 Έλληνες ποδοσφαιριστές στην 11άδα, μας βοηθά σ’αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Σημασία, βέβαια, πρωταρχικά για μένα δεν έχει αν κάποιος είναι Έλληνας, Άγγλος ή Ισπανός, αλλά η νοοτροπία του και πόσο καλός ποδοσφαιριστής είναι. Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά, πως θέλω να φέρω συνεργάτες και ποδοσφαιριστές από την Αγγλία, δε θέλω να το κάνω αυτό γιατί απλά δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές.

Δεν πρόκειται να εισηγηθώ αποκτήσεις ποδοσφαιριστών λόγω ονομάτων παρά μόνο αν είμαι πεπεισμένος ότι ταιριάζουν στην ομάδα μας.

Το βάρος θα πέσει βέβαια στον ελλαδικό χώρο κι εκεί έχω πολλή δουλειά να κάνω για να εντοπίσω αυτούς που ταιριάζουν όχι μόνο σε αγωνιστικές παρουσίες αλλά και σα νοοτροπία σε αυτό που θέλω.

Θεωρώ, άλλωστε, πως ένα από τα λάθη που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι είναι πως αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν υπήρξε η ανάλογη γνώση και έρευνα για τη νοοτροπία και την προσωπικότητά τους πέρα από την ποδοσφαιρική τους αξία. Ο συνδυασμός αρκετών τέτοιων περιπτώσεων μαζί έφερε και τελικά αυτό το αποτέλεσμα.

-MONSTERS: Ποια χαρακτηριστικά –επιγραμματικά- θεωρείς πως πρέπει να έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές για να είναι κατάλληλοι για σένα, για να δώσουν τελικά την εικόνα της νέας ΑΕΛ;

- Κόλεμαν: Πέρα από την αγωνιστική ικανότητα που ζητάει η ομάδα μας πολύ βασικά χαρακτηριστικά είναι η πειθαρχία, το κίνητρο, η δίψα να βελτιώνονται συνεχώς και να θέτουν νέους στόχους.

- MONSTERS: Θέλουμε να μας ξεκαθαρίσεις το ζήτημα της επιλογής των ποδοσφαιριστών και αν υπάρχει εμπλοκή του προέδρου σ’ αυτήν.

- Κόλεμαν: Η επιλογή, η έγκριση της ποδοσφαιρικής αξίας των στόχων της ομάδας είναι αποκλειστικά δική μου υπόθεση. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος θα κρίνει αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα απόκτησης των συγκεκριμένων επιλογών.

- MONSTERS: Στη διάρκεια της περασμένης περιόδου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την εξωγηπεδική παρουσία συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Κάποιοι από αυτούς έχουν ακόμα συμβόλαιο με την ΑΕΛ. Γνωρίζεις το θέμα και πως σκοπεύεις να το αντιμετωπίσεις;

- Κόλεμαν: Όταν η ομάδα έχει επιτυχίες και είμαστε όλοι μας ευχαριστημένοι δεν είναι πρόβλημα να βγούνε οι ποδοσφαιριστές να διασκεδάσουν.

Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, όταν υπάρχουν προβλήματα, στενοχώρια και απογοήτευση άλλο είναι να βγει ένας παίχτης για ένα ποτήρι κρασί ή για ένα γεύμα και άλλο είναι να γλεντάει πίνοντας μέχρι το ξημέρωμα.

Γνωρίζω σε ποια πράγματα ακριβώς αναφέρεστε. Έχω ενημερωθεί για τις περιπτώσεις αυτές. Έχω συγκεκριμένες σκέψεις στο μυαλό μου, αλλά δε θα ήθελα να τις εξωτερικεύσω αυτή τη στιγμή.

Θα ξεκινήσω αυτούς τους χειρισμούς αμέσως με την προετοιμασία της ομάδας τον Ιούλιο. Άποψή μου είναι, βέβαια, πως αν κάποιος δεν ακολουθήσει το πλάνο και συνεχίζει την ίδια τακτική τότε θα πρέπει να απομακρυνθεί πριν δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα. Το συγκεκριμένο lifestyle δε χωρά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

- MONSTERS: Σχετικά με την επιλογή των ποδοσφαιριστών, από τη στιγμή που πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, σε ποια πλαίσια θα κινηθούμε από πλευράς ηλικίας των παιχτών;

- Κόλεμαν: Αυτή τη χρονιά ο πρωταρχικός στόχος είναι η ομάδα να ανέβει. Αν υπάρχει παιχνίδι που η ομάδα χάσει θα είναι θέμα.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Το κύριο μέλημά μου είναι να υπάρχουν στην ομάδα ποδοσφαιριστές που να μπορούν να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Το περιβάλλον και η πίεση ίσως δεν είναι ιδανικά για νεαρούς ποδοσφαιριστές. Όταν σε κάθε παιχνίδι θα αντιμετωπίζουμε ομάδες που θα θέλουν να μας κερδίσουν, επειδή είμαστε η ΑΕΛ και το πρώτο φαβορί, θα πρέπει να διαθέτουμε τους παίχτες με την ανάλογη εμπειρία γι’ αυτήν την κατάσταση.

Χρειάζεται μια ισορροπία, βέβαια, και με νεαρότερους ποδοσφαιριστές οι οποίοι όμως θα είναι εξίσου ικανοί στην πίεση.

Ο στόχος είναι η άνοδος και κανένας στο τέλος της περιόδου δε θα είναι ευχαριστημένος μόνο με μια καλή νεανική ομάδα. Βέβαια, με έναν πολύ δυνατό κορμό και όντας στη Super League μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους προσθήκες που εξασφαλίζουν τελικά και μια συνέχεια στην ομάδα.

- MONSTERS: Έχεις στο μυαλό σου παράλληλα με το στόχο της ανόδου να αναζητήσεις ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της περιοχής σε συνεργασία με τοπικές ομάδες που πιθανά μπορούν στο μέλλον να στελεχώσουν την ΑΕΛ;

-Κόλεμαν: Θα ήταν το ιδανικό να μπορούσα να έχω 25 ποδοσφαιριστές από τη Λάρισα, όμως είναι αδύνατο να συμβεί άμεσα.

Από την άλλη, όμως, για μένα ο κατάλληλος ηλικιακά παίχτης είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει το ζητούμενο πέρα από οργανικές ηλικίες.

Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει εγώ να δω πως το ταλέντο έχει και τη δύναμη να αντέξει και στην πίεση και τις ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς να εξαφανιστεί, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.

- MONSTERS: Με αυτό το σκεπτικό υπάρχει το πλάνο της προσαρμογής της τακτικής των τμημάτων υποδομής στην τακτική της πρώτης ομάδας;

-Κόλεμαν: Αυτό έχει να κάνει άμεσα με τις ηλικίες των 17-18-19 χρονών. Με την προσαρμογή των ποδοσφαιριστών, ανάλογα με τη θέση τους, στα δεδομένα που έχω στην πρώτη ομάδα μπορούμε σε βάθος χρόνου να εντάξουμε ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερη ετοιμότητα.

- MONSTERS: Το μυστικό της επιτυχίας είναι για σένα η ενότητα όλων των τμημάτων που αποτελούν την ΑΕΛ και του κόσμου;

- Κόλεμαν: Η ενότητα είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η συνεργασία.

Αν δε συνεργαστείς, αν δε δουλέψεις για τον άλλο, δε θα καταφέρεις τίποτα. Θαυμάζουμε τη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, την Barcelona, για το όμορφο ποδόσφαιρό της, όμως το μυστικό της είναι πως όλοι συνεργάζονται, δουλεύουν για τον άλλον, δουλεύουν πολύ περισσότερο χωρίς την μπάλα.

Αυτό που είδα πέρυσι στα αποδυτήρια στη σύντομη επίσκεψή μου ήταν πως η ομάδα είχε χωριστεί σε πολλές μικρές υποομάδες.

- MONSTERS: Οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το τεχνικό τιμ θα είναι αποκλειστικά της φιλοσοφίας σου και της επιλογής σου;

- Κόλεμαν: Ποδοσφαιρικά υπεύθυνος για τα δεδομένα λειτουργίας της ομάδας είμαι αποκλειστικά εγώ. Εγώ θα δώσω την τελική έγκριση για το βοηθό, το φυσικοθεραπευτή, το γιατρό, το γυμναστή.

Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση όλων αυτών των επιλογών. Επειδή γίνεται πολύς λόγος σε όλες τις ομάδες του κόσμου για το ρόλο και τη συνεργασία προπονητή και προέδρου είναι σημαντικό να είναι ξεκαθαρισμένο το πλαίσιο αυτό και να μην υπάρχουν συγκρούσεις που θα μεταφερθούν μετά αναγκαστικά και στο ποδοσφαιρικό τμήματα.

Στην Αγγλία συνηθίζουμε να λέμε «όταν μαλώνουν οι ελέφαντες, το πρόβλημα το έχει το χόρτο»… Από την πρώτη στιγμή κι έτσι είναι μέχρι τώρα αυτή η συνεργασία κι εγώ έχω την απόλυτη ευθύνη των επιλογών.

Όσο το επίπεδο συνεργασίας είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου δεν υπάρχει πρόβλημα.

- MONSTERS: Έχεις κατανοήσει την ιδιαίτερη σχέση αυτής της πόλης και του κόσμου της με την ομάδα της ΑΕΛ; Αυτός ο κόσμος εν μέσω κρίσης είναι έτοιμος να ταξιδέψει για την ομάδα του παντού κι από σένα ζητά την άνοδο.

- Κόλεμαν: Είμαι περίπου μια βδομάδα στην πόλη και το καλωσόρισμα του κόσμου ήταν πολύ θερμό. Έχω ήδη καταλάβει αρκετά πράγματα γύρω από την ομάδα, είμαι σίγουρος όμως ότι θα συλλάβω το μέγεθος αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης όταν αρχίσουμε να παίζουμε αγώνες.

Η νευρικότητα που στιγμιαία μπορεί να αισθάνομαι, όταν ζυγίζω αυτήν την πίεση του δεσίματος του κόσμου με την ομάδα, είναι κάτι που μπορώ να διαχειριστώ και είμαι σίγουρος πως με τις επιτυχίες και την καλή πορεία θα ‘χω να κάνω με μια ξεχωριστή, όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο και στην πόλη. Διακρίνω και πιστεύω πως η ΑΕΛ είναι μια ξεχωριστή ομάδα.

- MONSTERS: Στη συνείδηση του κόσμου έχουν ονομαστικά καταλογιστεί ευθύνες σε πρόσωπα που είχαν συγκεκριμένες λειτουργικές θέσεις στην ομάδα αλλά και στους αρχηγούς που δεν πήραν αναγκαίες πρωτοβουλίες σε κρίσιμες στιγμές και κυρίως στην ελλιπή προετοιμασία που στοίχισε τόσο.

Με δεδομένο πως απομακρύνσεις στελεχών δεν έγιναν και ταυτόχρονα να υπάρχουν συζητήσεις με ποδοσφαιριστές, υπάρχει στο μυαλό σου αυτή η παράμετρος για τις τελικές αποφάσεις;

- Κόλεμαν: Έχω σχηματισμένη άποψη για τη χρονιά που πέρασε, δεν μπορώ όμως να παραμείνω περισσότερο κοιτάζοντας πίσω.

Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις όλους τους ποδοσφαιριστές. Όλοι έφταιγαν για τον υποβιβασμό.

Έχω ζήσει ως ποδοσφαιριστής το αίσθημα αυτό και είναι κάτι που δεν το ξεχνάς εύκολα. Δεν μπορώ, όμως, να κοιτάξω άλλο πίσω. Δεν μπορώ, φυσικά, και να υπογράψω πως η ομάδα θα ανέβει σίγουρα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω πως η ομάδα θα ‘χει καλύτερη δομή και λειτουργία και πειθαρχία. Αν πάρουμε τους ποδοσφαιριστές που θέλουμε ο κόσμος τελικά θα αναγνωρίσει στην ομάδα ένα μεγαλύτερο μέρος του εαυτού του… και θα το χαρεί περισσότερο…

Πηγή: www.monsters-larissa.gr

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/9)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (25/9)
Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (25/9)
Ολυμπιακός: «Ξένο σώμα» ο Καπίνο!
Ολυμπιακός: «Ξένο σώμα» ο Καπίνο!
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Τέλος ο Χάσι, οπαδοί στο Ρέντη
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης