«Έβρεχε» λεφτά και o Παναθηναϊκός κράταγε ομπρέλα!

«Έβρεχε» λεφτά και o Παναθηναϊκός κράταγε ομπρέλα!

Πως το τριφύλλι θα μπορούσε να σωθεί κάνοντας τα αυτονόητα στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία!

Αναζητούμε επενδυτές για τον Παναθηναϊκός. Ψάχνουμε πόσα λεφτά μπορεί να δώσει ο καθένας μπας και σωθεί η ομάδα. Καλό είναι όμως να βλέπουμε τα τραγικά λάθη που έγιναν στο «τριφύλλι». Λάθη που στοίχισαν σε επίπεδο πρεστίζ, αλλά κυρίως οικονομικά. Και λέμε κυρίως οικονομικά επειδή αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι που «καίει».

Ένα απ’ τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα λάθη, έχουν να κάνουν με την Ευρώπη. Διότι πέρα απ’ την κατακόρυφη πτώση του Παναθηναϊκού που πλέον θα πρέπει να… φτύνει αίμα για να παίξει έστω στους ομίλους του Europa League, οι «πράσινοι» ουσιαστικά πέταξαν στα σκουπίδια απίστευτα πολλά εκατομμύρια ευρώ, απλά και μόνο επειδή δεν έκαναν το μίνιμουμ. Δηλαδή να κατορθώνουν έστω να παίξουν στους ομίλους του Europa League. Δεν συζητάμε καν για κάτι παραπάνω, δεν συζητάμε καν για πιθανή πρόκριση απ’ τον όμιλο.

Σχεδόν 15 εκατ. χαμένα!

Ξεκινάμε με τα λεφτά των συμμετοχών στον όμιλο του Europa League. Το 2013-14 ο Παναθηναϊκός δεν συμμετείχε καθόλου στην Ευρώπη, επειδή την προηγούμενη σεζόν έμεινε εκτός πλέι οφ. Συγχρόνως, ακόμη και να κέρδιζε μια θέση στην Ευρώπη, δεν εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια. Άρα αυτόματα έχασαν 2.600.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή στους ομίλους και 240.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή στα πλέι οφ. Ένα χρόνο μετά οι «πράσινοι» έφτασαν ένα… βήμα απ’ την συμμετοχή στα πλέι οφ του Champions League. Εντέλει αποκλείστηκαν στην έδρα τους απ’ την Σταντάρ Λιέγης. Χάνοντας 3 εκατ. ευρώ που είναι το πριμ της UEFA για όσους απλά συμμετέχουν σε αυτή τη φάση.

Πάμε στο 2015-16. Η πιο καταστροφική σεζόν απ’ όλες. Αρχικά αποκλεισμός απ’ την Κλαμπ Μπριζ που μόνο φόβητρο δεν ήταν (φάνηκε και φέτος απ’ τα ματς με την ΑΕΚ, παρότι τότε οι Βέλγοι ήταν κάπως καλύτεροι), άρα χαμένα 3.000.000 λόγω μη πρόκρισης στα πλέι οφ του Champions League. Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το απόλυτο κάζο απ’ την Γκαμπάλα στα πλέι οφ του Europa League. Άρα υπολογίστε κι άλλα 2.600.000 λόγω μη συμμετοχής στη φάση ομίλων της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Τέλος την φετινή σεζόν λόγω των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα αναγκάστηκε να είναι στους αδύνατους στην κλήρωση των πλέι οφ, ήρθε η Μπιλμπάο ως αντίπαλος, αποκλεισμός και χαμένα 2.600.000 έτσι για αρχή!
Συνολικά με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός επειδή δεν έκανε το αυτονόητο την τελευταία πενταετία, έχασε πάγια 14.400.000 ευρώ που θα έπαιρνε απ’ την UEFA ως πριν συμμετοχής σε κάθε φάση της διοργάνωσής της.

Εισιτήρια και αποτελέσματα

Συν τοις άλλοις, πέρα απ’ τα χαμένα πριν της UEFA, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα κέρδη. Πρώτα απ’ όλα οι τρεις σεζόν που δεν μπήκες καν σε φάση ομίλων (2013-14, 2015-16 και 2017-18) σου στέρησαν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Το λιγότερο τρεις εντός έδρας αγώνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που πιθανότατα θα γέμιζαν την Λεωφόρο ή στην χειρότερη θα είχαν αρκετές χιλιάδες κόσμου στο «Απότολος Νικολαϊδης». Κάθε τριάδα αγώνων που έχασες για κάθε σεζόν απουσίας από φάση ομίλων, ισοδυναμεί το λιγότερο με 500.000 ευρώ έσοδα. Το σύνολο 1.500.000 ευρώ.

Δεν σταματάμε εκεί βέβαια. Υπάρχουν και τα χρήματα που παίρνει η κάθε ομάδα για την ισοπαλία και την νίκη. Το «Χ» δίνει 120.000 ευρώ (στο Europa League πάντα) και η νίκη 360.000. Κατά συνέπεια αν κατόρθωναν οι «πράσινοι» να πάρουν απλά 4 βαθμούς στον όμιλο με μία νίκη και μία ισοπαλία (συγκομιδή που θα έφερνε τον αποκλεισμό πιθανότατα) θα είχαν επιπλέον έσοδα 500.000 ευρώ. Αν τώρα ερχόταν έστω και μια πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης, θα υπήρχε χονδρικά επιπλέον πριν 1.000.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα συγκεκριμένα ποσά που αποτελούν των μίνιμουμ των προσδοκιών για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, γίνεται κατανοητό πως οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να έχουν 20.000.000 επιπλέον έσοδα την τελευταία πενταετία. Χρήματα που όχι απλά θα σου έδιναν… ανάσα, αλλά δεν θα σε οδηγούσαν σε καμία περίπτωση σε αυτή την τραγική κατάσταση!

Η… δέσμευση του μέλλοντος

Πέρα απ’ τα ίδια τα έσοδα, τα ίδια τα ποσά αν θέλετε, υπάρχουν κι άλλου είδους απώλειες. Πέρα απ’ το πρεστίζ του Παναθηναϊκού που καταρρακώθηκε (τον πέρασε μέχρι και ο Αστέρας Τρίπολης στην σχετική βαθμολογία της UEFA), ουσιαστικά δέσμευσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό του μέλλον. Πλέον οι «πράσινοι» θα είναι στα γκρουπ των αδυνάτων τουλάχιστον στα πλέι οφ των διοργανώσεων εκτός των συνόρων (αν με το καλό μπορέσουν να συμμετάσχουν) κάνοντας τη ζωή τους τρομερά δύσκολη έστω για να μπουν σε φάση ομίλων του Europa League.

Βλέπετε η πενταετία που θα μετρήσει την νέα σεζόν για παράδειγμα, είναι μια σεζόν που δεν έπαιξες Ευρώπη (2013-14), μια σεζόν που έπαιξες στον όμιλο του Europa League με δύο νίκες στα πλέι οφ της διοργάνωσης και καμία στους ομίλους (2014-15). Μια σεζόν που αποκλείστηκες απ’ το καλοκαίρι παίζοντας πλέι οφ Europa League (δύο ισοπαλίες με Γκαμπάλα το 2015-16). Την επόμενη περίοδο (2016-17) πέρασες με νίκες στον όμιλο του Europa League όπου δεν πήρες καμία νίκη, ενώ φέτος αποκλείστηκες με δύο ήττες στα πλέι οφ του Europa League και δεν έπαιξες στους ομίλους.

Τέλος, πέρα απ’ την δέσμευση του Ευρωπαϊκού μέλλοντος έτσι όπως τα έκαναν οι «πράσινοι», έχουν να σκεφτούν και τις έξτρα απώλειες σε οικονομικό επίπεδο, μια και δεν κατόρθωσαν να δώσουν υπεραξία στους παίκτες τους. Διότι μια περίοδος καλών εμφανίσεων σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, σημαίνει αυτόματα κατακόρυφη άνοδο στην τιμή ενός παίκτη.

Όλα αυτά μαζί είναι ένα τεράστιο «έγκλημα» για τον Παναθηναϊκό. Ο οποίος θα μπορούσε να έχει για… βασικό επενδυτή την UEFA και να λύνει σιγά σιγά το πρόβλημά του. Το οποίο γιγαντώθηκε, έφτασε στο αμήν και πλέον μετά την φυγή Αλαφούζου το… κανόνι είναι έτοιμο να σκάσει!



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved