«Ούτε ευρώ στις ομάδες»

«Ούτε ευρώ στις ομάδες»

Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να διακόψει τη χρηματοδότηση των ομάδων σύμφωνα με τον Γιώργο Νικητιάδη εφόσον η ΕΠΟ δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο, ενώ ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν ανέλαβε τις ευθύνες.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρότεινε… δραστικές, σύμφωνα με τον ίδιο, λύσεις, αφού ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον ΓΓΑ, ν’ απαγορευτούν οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά, να υπάρχει κοινή υποτροπή (και όχι να διαχωρίζονται σε ευρείας και εκταταμένα) σε ό, τι αφορά στα επεισόδια και να υπάρξουν αυτοματισμοί για τη διακοπή ενός αγώνα. Αναφορικά με τις ευθύνες που αναλογούν στον ίδιο και στην ΕΠΟ, ο Σοφοκλής Πιλάβιος είπε ότι θα πρέπει να ψάξουμε την υπευθυνότητα της ΕΠΟ, αλλά να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα μέρη…

Αντιθέτως ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε πως είναι στο χέρι της ΕΠΟ να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Πρέπει, όπως δήλωσε, να αλλάξει η Ομοσπονδία το πειθαρχικό δίκαιο, ώστε να προβλέπονται μειώσεις στη βαθμολογία, υποβιβασμοί, αλλά και αποκλεισμοί από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σε περίπτωση που δεν προβεί σε αυτή την κίνηση η ΕΠΟ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τότε θα σταματήσει η κρατική οικονομική ενίσχυση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Αρχικά λοιπόν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, επεσήμανε: «Είδαμε τον κύριο Πιλάβιο προκειμένου να του θέσουμε τις απόψεις μας για αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου. Δηλώσαμε ότι ζητάμε άμεση σύγκληση της ΓΣ για αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου και αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η Πολιτεία θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση στο ποδόσφαιρο για να μην σπαταλούνται τα λεφτά του ελληνικού λάου. Πρέπει να υπάρχουν διατάξεις για τη ρίψη κροτίδων, για την είσοδο οπαδών στο γήπεδο, για επεισόδια στις κερκίδες, στις φυσούνες και θα πρέπει να προβλέπονται ποινές που θα ξεκινούν από μηδενισμό, θα μειώνουν τη βαθμολογία των ομάδων, θα αποκλείουν ομάδες από το πρωτάθλημα, ποινές μείωσης κατά 6 και 9 βαθμούς αν υπάρχει υποτροπή αλλά ακόμα και να υποβιβάζουν ομάδες. Ζητήσαμε το νέο πειθαρχικό δίκαιο που να προβλέπει και τον αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει με τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η πολιτεία έχει προγραμματίσει να έρθει σε επαφή με του προέδρους των ομάδων που έχουν μισθώσει γήπεδα υπό την αιγίδα της ΓΓΑ για να τους πει ότι με το παραμικρό επεισόδιο θα καταγγέλλεται η σύμβαση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έρθει σε επαφή με ΟΠΑΠ και ΕΡΤ ότι δεν θα υπάρχει καμία πηγή χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως αν η ΕΠΟ δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο θα ενημερωθούν όλοι οι κρατικοί φορείς που ενισχύουν ομάδες και θα κλείσει η κάνουλα. ΟΠΑΠ, ΕΡΤ και κρατικοί οργανισμοί δεν θα δίνουν χρήματα».

Για το ζήτημα των μέτρων που απαιτούνται τόνισε: «Πρέπει να δηλώσουμε ότι μαζί με αυτές τις κινήσεις, τον Ιούνιο θα δοθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με μια σειρά από διατάξεις που ενισχύουν τη διαρκή επιτροπή αντιμετώπισης της βίας που προβλέπουν ποινές ώστε να υπάρχει ο φόβος σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει επεισόδια. Έτσι, θα βάλουμε τα θεμέλια για να γιατρευτεί αυτή η γάγγραινα.· Το ζήτημα δεν είναι να αναζητά ευθύνες αλλά να λαμβάνει τα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Όμως αν δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ η ενίσχυση σταματάει. Έχουμε ζητήσει και μας διαβεβαίωσε ο κύριος Πιλάβιος στις 3 Ιουνίου θα γίνει ΓΣ της ΕΠΟ θα προηγηθεί το ΔΣ και αναμένουμε με προσοχή το τι θα γίνει».

Όσο για το αν θίγεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου: «Η εξάρτηση προφανώς δεν μπορεί να σταματήσει και καλώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της εξάρτησης για να επιβάλουμε αυτά που πρέπει για να επανέλθει η τάξη στα γήπεδα. Το αυτοδιοίκητο όμως επιβάλλεται από την ΟΥΕΦΑ και θέλουμε να σεβαστούμε. Δεν θέλουμε να συζητήσουμε τακτικές κατάργησης του αυτοδιοίκητου».

Για τον προσεχή τελικό του κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού: «Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ειρηνική διεξαγωγή των επομένων αγώνων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο».

Για το γεγονός πως ο κύριος Πιλάβιος αμφισβήτησε τις προθέσεις της Πολιτείας: «Από το επόμενο πρωτάθλημα αν δεν αλλάξει η ΕΠΟ το πειθαρχικό δίκαιο δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ. Θα φέρουμε και νομοσχέδιο που θα προβλέπει ποινές για να καταπολεμήσουμε τη βία στα γήπεδα. Δεν λειτουργούμε εν θερμώ. Το φαινόμενο της βίας θα ξεκινήσουμε να το καταπολεμάμε. Επειδή είναι κοινωνικό φαινόμενο δεν μπορούμε να πούμε ότι θα το εξαφανίσουμε. Δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όπου κρίνει η Πολιτεία ότι αξίζει ενίσχυση θα φροντίσει να το ενισχύσει».

Κλείνοντας, αναφορικά με το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος ανέφερε: «Δεν είναι ευθύνη της Πολιτείας ότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Όλα μας προβληματίζουν και όλα τα εξετάζουμε και προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο και τον πιο δυναμικό τρόπο αντιμετώπισής τους. Είναι μηνύματα που δεχόμαστε και εμείς Διακόψτε το πρωτάθλημα, αποκλείστε τους από την Ευρώπη. Η Πολιτεία τα εισπράττει και βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Με τα μέτρα που προτείναμε στην ΕΠΟ και το νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι βάζουμε τα θεμέλια για την εξαφάνιση της βίας από τα γήπεδα».

Σοφοκλής Πιλάβιος

«Για τις αποφάσεις της Πολιτείας, θα σας πουν οι αρμόδιοι. Από την πλευρά μας μπορούμε να δεσμευτούμε για τρία πράγματα. Κατ’ αρχήν, να φύγουν οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά από τα γήπεδα. Δεύτερον, για τα εκτεταμένα και τα ευρείας κλίμακας επεισόδια να υπάρχει μια κοινή υποτροπή. Τρίτον, να υπάρχουν αυτοματισμοί, δηλαδή να διακόπτεται το παιχνίδι αυτόματα αν υπάρχουν επεισόδια» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες τις ΕΠΟ, είπε: «Να βρούμε την υπευθυνότητα της ΕΠΟ να την ακούσουμε, αλλά να αποδώσουμε και ευθύνες και σε άλλα μέρη και όχι μόνο την ΕΠΟ».

Για το ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει τελικό: «Η θέση ης ΕΠΟ είναι να γίνεται μια μεγάλη σύσκεψη με την Αστυνομία, τις δύο ομάδες και τους υπεύθυνους του σταδίου. Αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΠΟ είναι να προτείνει σύμφωνα με την εμπειρία της μέτρα. Από εκεί και πέρα δεν είναι η ΕΠΟ αστυνομική δύναμη. Ευθύνη έχουν όλοι για όσα έγιναν, ο καθένας από το μετερίζι του. Σας έχω πει επανειλημμένως το εξής. Πρέπει να υπάρχει βούληση όλων για να πετύχουμε κάτι. Να πάτε στον κάθε φορέα να τον ρωτήσετε όπως ρωτάτε εμένα αν υπάρχει βούληση να γίνουν αυτά. Ρωτήστε τον κάθε αρμόδιο για τις ευθύνες που τους καταλογίζονται».

Για τις κάμερες ασφαλείας: «Οι κάμερες ασφαλείας λειτούργησαν και περιμένουμε να δούμε αν θα αξιοποιηθούν. Εκτός αν νομίζετε ότι κι αυτές τις αξιοποιεί η ΕΠΟ».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Διπλό χτύπημα από τα Τρίκαλα!
Διπλό χτύπημα από τα Τρίκαλα!
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης