Η παρέα της Νέας Σμύρνης ζει το όνειρο της!

Η παρέα της Νέας Σμύρνης ζει το όνειρο της!

Από τη… σωτηρία στο ευρωπαϊκό θαύμα της «Πλατείας» με μνήμες της «χρυσής» δεκαετίας του ‘70

Ο φετινός Πανιώνιος ξεπερνά τον εαυτό του και γράφει ιστορία. Δυο χρόνια μετά το… επικίνδυνο φλερτ με την Football League τη σεζόν 2014-2015 (σώθηκε την τελευταία αγωνιστική μετά το 0-0 με τον ΠΑΟΚ) η ομάδα της Νέας Σμύρνης διανύει δυο «μαγικά» χρόνια που ζωντανεύουν το όνειρο της Ευρώπης. Και αν πέρυσι έχασε το εισιτήριο για το Europa League στο φινάλε, φέτος ο Πανιώνιος δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο έπακρον ότι κερδίζει μέσα στο γήπεδο.

 

2 copy

Η ώρα για το… ευρωπαϊκό όνειρο

Μια ομάδα με ετήσιο προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ βάζει τα γυαλιά σε συλλόγους που έψαξαν την υπέρβαση και τα «μεγάλα» ονόματα για να εντυπωσιάσουν πρωτίστως και στη συνέχεια για να πετύχουν τους στόχους τους (είσοδο στην πρώτη πεντάδα και ίσως και πρωτάθλημα). Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς όμως με ένα έμψυχο υλικό, το οποίο αποτελείται κυρίως από νεαρούς Έλληνες παίκτες δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Πρόκειται στην ουσία για μια ομάδα που έχει εξελίξιμους ποδοσφαιριστές που κυνηγάνε τη διάκριση και ψάχνουν την υπέρβαση. Το τελευταίο είναι και ο μεγάλος στόχος της διοίκησης που βλέπει τα τελευταία δυο χρόνια να πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες των ανθρώπων που «τρέχουν» καθημερινά. Ο Πανιώνιος αυτή τη στιγμή φιγουράρει δεύτερος στη Super League και σε μια θέση που τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τη σεζόν 1970-1971.

3 copy

Έναν βαθμό πάνω από τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ!

Αν η κανονική περίοδος της Super League ολοκληρώνονταν σήμερα, ο Πανιώνιος θα μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι έχει διαγράψει την καλύτερη πορεία από την ίδρυση του. Πριν από 46 χρόνια οι Νεοσμυρνιώτες τερμάτισαν έναν πόντο πάνω από τον Παναθηναϊκό του Πούσκας, ο οποίος εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Οι «κυανέρυθροι» συγκέντρωσαν 83 βαθμούς και τερμάτισαν στη 2η θέση της βαθμολογίας, πίσω  από την ΑΕΚ που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 88 βαθμούς. Μέχρι τη λήξη της σεζόν δεν μπορεί να ξέρει την θέση που θα τερματίσει ο Πανιώνιος, αλλά όπως και να έχει η «Πλατεία» αφήνει τα σημάδια της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η «χρυσή» δεκαετία του Πανιωνίου

Το 1970 ξεκίνησε με σημαντικές επιτυχίες για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Την περίοδο 1970-71 τερμάτισε στη 2η θέση και το φθινόπωρο του 1971 συμμετείχε και κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο. Στον προκριματικό όμιλο απέκλεισε την τουρκική Αλτάι Σμύρνης (1-2, 1-0) σε μια ιστορική επιστροφή, καθώς αντιμετώπισε την τουρκική ομάδα στη γενέτειρα Σμύρνη και μάλιστα στο γήπεδό του, το οποίο άφησε, όταν εγκατέλειψε τη Σμύρνη το 1922. Στη συνέχεια, αντιμετώπισε τη ρουμανική Στεαγκούλ (1-1, 1-1) και στον τελικό νίκησε την αλβανική Μπέσα Δυρραχίου (2-0, 1-1). Στο Βαλκανικό Κύπελλο μετείχε και το 1975 αλλά στον προκριματικό όμιλο σημείωσε μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες και αποκλείστηκε.

Την επόμενη περίοδο 1971-72, είχε μια σημαντική επιτυχία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης (1-2, 1-0), με γκολ των Κ. Λαγού, Θ. Ιντζόγλου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ανάλογη, καθώς υπέστη βαριά ήττα από την ουγγρική Φερεντσβάρος με 6-0, σε έναν επεισοδιακό αγώνα, στον οποίο αποβλήθηκαν πολλοί εκνευρισμένοι παίκτες του, με συνέπεια την τιμωρία και τον αποκλεισμό του σωματείου από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το ίδιο έτος και το επόμενο έφτασε ως τα ημιτελικά του κυπέλλου, ενώ τις επόμενες τρεις χρονιές (1973-1976) ως τα προημιτελικά.
Τις επιτυχίες ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία. Πολλοί παίκτες του μεταγράφηκαν σε άλλα σωματεία και η ομάδα αποδυναμώθηκε. Στο πρωτάθλημα τερμάτιζε μόνιμα κάτω από την 7η θέση, με χειρότερη τη 16η το 1977-78 και συχνά κινδύνευε με υποβιβασμό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανιώνιος-Ξάνθη 2-0: «Δαγκώνει» την... Ευρώπη!

Πανιώνιος-Ξάνθη 2-0: «Δαγκώνει» την... Ευρώπη!

Η βαθμολογία της Super League

Η βαθμολογία της Super League

ΝΒΑ: Το Κλίβελαντ προκρίθηκε στα ημιτελικά
ΝΒΑ: Το Κλίβελαντ προκρίθηκε στα ημιτελικά
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας
Τζούντο: Ασημένιο η Ματζηρίδη
Τζούντο: Ασημένιο η Ματζηρίδη
Serie A: Ισοπαλία που δε βολεύει τη Ρόμα
Serie A: Ισοπαλία που δε βολεύει τη Ρόμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved