«Οι μικροί, η συνέχεια του ΠΑΟΚ»

«Οι μικροί, η συνέχεια του ΠΑΟΚ»

Το μέλλον του ΠΑΟΚ είναι οι ακαδημίες του σύμφωνα με τον υπεύθυνο των τμημάτων υποδομής, Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο.

Ο υπεύθυνος ακαδημιών και πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος μίλησε στην εφημερίδα «Εξέδρα» για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι ακαδημίες του Δικεφάλου και τον στόχο τα μικρά παιδιά να αγωνιστούν στην επαγγελματική ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξή:

Αναλάβατε σε μία εποχή που οι ακαδημίες ήταν υποχρεωμένες να μειώσουν τα έξοδά τους. Πόσο δύσκολο ήταν το γεγονός αυτό;

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί εκτός του να μειώσεις τα χρήματα που δαπανούνται για αυτές, είσαι υποχρεωμένος να διατηρήσεις την ποιότητα της δουλειάς αλλά και των παιδιών και να γίνεις καλύτερος. Η αλήθεια όμως είναι πως βρήκαμε ένα εξαιρετικό οργανόγραμμα από τον κ. Ελευθεριάδη, τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί στα προηγούμενα χρόνια μας είχαν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Επίσης, βοήθησαν πολύ οι προπονητές που υπήρχαν από τα χρόνια του Θόδωρου Ελευθεριάδη»

Στην εποχή σου, οι ακαδημίες λειτουργούν κυρίως στη Μεσήμβρια, στο νέο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

«Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό έργο για τον ΠΑΟΚ και θα είναι ακόμη σημαντικότερο όταν θα μπει σε αυτό η πρώτη ομάδα. Είναι κάτι το ξεχωριστό να έχουν οι μικροί επαγγελματικές παραστάσεις από τα παιδικά τους χρόνια. Επίσης, στο σημείο που βρίσκεται το προπονητικό κέντρο, μπορούμε να ελέγξουμε τους γύρω νομούς που έχουν παράδοση στα ταλέντα»

Πολλοί λένε πως οι ακαδημίες πρέπει να παίζουν το ίδιο σύστημα με την πρώτη ομάδα.

«Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε πάνω στο 4-3-3 και το 4-4-2 και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να γνωρίζουν τα βασικά οι ποδοσφαιριστές μας»

Πολύ κουβέντα έγινε για την αποχώρηση του Θόδωρου Ελευθεριάδη από τις ακαδημίες. Ο ΠΑΟΚ έχει δυσφορία προς το πρόσωπό του;

«Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ θεωρεί πως ο κ. Ελευθεριάδης προσέφερε πολλά στα τμήματα υποδομής. Η αλήθεια είναι με το που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ο Θοδωρής Ζαγοράκης, θέλησε να αναμορφώσει την ακαδημία της ομάδας. Ήθελε να πνέει νέος αέρας και για αυτό ήρθε στον σύλλογο ο Θόδωρος Ελευθεριάδης. Έφερε το δικό του οργανόγραμμα και παρότι έφυγε εμείς συνεχίζουμε να το ακολουθούμε. Εμείς απλά διορθώνουμε κάποια πράγματα, κυρίως στη διαχείριση, τα οποία αν ήταν ακόμη μαζί μας εδώ, θα έκανε πιστεύω το ίδιο».

Πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος που ανέλαβες εσύ και αυτομάτως παραιτήθηκε ο Θόδωρος Ελευθεριάδης;

«Σίγουρα δυσκολεύτηκα, γιατί η παραίτηση ήταν πολύ ξαφνική και τα πάντα περνούσαν από τον ίδιο μέχρι εκείνο το σημείο. Καταφέραμε πάντως μετά το πρώτο δίμηνο και χάρις στα παιδιά που βρισκόντουσαν ήδη εδώ και ήταν επιλογές του κ. Ελευθεριάδη, να βρούμε τα πατήματά μας και να δουλέψουμε πάνω σε σταθερές βάσεις. Κρατήσαμε την ποιότητα, μειώσαμε το κόστος και πάνε όλα καλά».

Πως δουλεύετε ακριβώς;

«Ουσιαστικά στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μοντέλα και εμείς επιλέξαμε αυτό του τεχνικού διευθυντή, αντικαθιστώντας τον κ. Ελευθεριάδη με τον Θόδωρο Σαββίδη που είχε εξαιρετικό βιογραφικό πάνω στο αντικείμενο. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για τα αγωνιστικά θέματα και εγώ από την πλευρά μου φροντίζω να έχει τις συνθήκες που επιβάλλεται για να δουλέψει σωστά».

Πότε η ακαδημία του ΠΑΟΚ θα υποστηρίξει την πρώτη ομάδα με μαζική παραγωγή παικτών;

«Όταν μιλάμε για ακαδημίες, πρέπει να υπολογίζουμε πως το αρνητικό είναι πως χρειάζεται πολύς χρόνος. Εμείς, ξεκινήσαμε να επενδύουμε σωστά στις ακαδημίες εδώ και τέσσερα χρόνια και νομίζω πως χρειαζόμαστε άλλη μία διετία - τριετία για να πούμε πως μπορούμε να υποστηρίξουμε μαζικά την πρώτη ομάδα. Είναι δύσκολο να φτιάξεις έναν πολύ καλό επαγγελματία ποδοσφαιριστή όταν τον έχει αναλάβει στα 16 του χρόνια. Η δουλειά μας ξεκίνησε από πολύ μικρές ηλικίες, γαλουχούμε τους ποδοσφαιριστές μας σωστά γύρω από το άθλημα αλλά και τον ΠΑΟΚ και έχουμε χωρίσει την ακαδημία σε τρία στάδια. Υπάρχει η σχολή ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ που καλύπτει ποδοσφαιριστές από 5 έως 11 ετών, στάδιο που αποτελεί την δεξαμενή ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Ουσιαστικά, το σκάουτινγκ που κάνουμε, ενισχύει αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα, διαλέγουμε τους παίκτες που θα ανέβουν επίπεδο από τα 11 τους χρόνια, προσθέτοντας επίσης κάποιους ακόμη μέσα από το σκάουτινγκ και όσο μεγαλώνουν η χοάνη μικραίνει ώστε να μείνουν οι κορυφαίοι για τις ομάδες κάτω των 17 και κάτω των 20 ετών. Εμείς προετοιμάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να έρθει η πρώτη ομάδα και να επιλέξει ποια θα ανεβάσει»

Είναι έτοιμη η ακαδημία να υποστηρίξει την μεγάλη ομάδα;

«Εγώ αυτό που θέλω να βλέπω, είναι οι ομάδες κάτω των 20 και κάτω των 17 ετών, να αποτελούν τη συνέχεια της πρώτης ομάδας. Φέτος, καταφέραμε να περάσουμε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας ανά διαστήματα, συνολικά 16 ποδοσφαιριστές. Οι προπονητές της πρώτης ομάδας σέβονται τη δουλειά που κάνουμε και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την συνεργασία μαζί τους».

Όλοι πιστεύουν πως είναι η κατάλληλη εποχή λόγω του παραδείγματος της Μπαρτσελόνα για την στροφή στις ακαδημίες.

«Όλες οι ομάδες του κόσμου, θέλουν να πετύχουν έστω ως ένα ποσοστό αυτό που κάνει η Μπαρτσελόνα. Για εμένα, πρώτα απ όλα θα πρέπει η στρατηγική του συλλόγου να πρέπει να δείχνει πίστη σε αυτό το πλάνο και όλα τα άλλα θα έρθουν. Από την πλευρά μας, εμείς που έχουμε τις ακαδημίες υπό τον έλεγχό μας, θα πρέπει να προετοιμάσουμε ποδοσφαιρικά και εγκεφαλικά όλα αυτά τα παιδιά».

Ποια είναι η στάση του Θοδωρή Ζαγοράκη στη προσπάθειά σας;

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις ακαδημίες. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει τότε η πίεση της ΟΥΕΦΑ για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές. Σιγά - σιγά θα κατανοήσουν όλοι την δουλειά που έχει γίνει».

Τι σου έχει κάνει εντύπωση στο διάστημα που βρίσκεται στη θέση αυτή;

«Είναι αλήθεια πως έχω εντυπωσιαστεί με τη στάση των παιδιών που έχουμε στους ξενώνες. Όλα προέρχονται από επαρχία και έχουν μάθει να ζούνε μέσα στη Τούμπα. Έρχονται οι γονείς τους και μας λένε πως περνάνε άψογα. Θέλω να δω αυτά τα παιδιά που μεγαλώσαν μέσα στο γήπεδο, να παίξουν ποδόσφαιρο σε αυτό. Εμείς από την πλευρά μας καλύπτουμε όλες τις ανάγκες τους. Σχολείο, ιδιαίτερα μαθήματα, φαγητό, και ότι άλλο χρειαστεί. Εννοείται πως έχουν μάθει να πειθαρχούν, έχουν ωράριο, φύλακα, ζούνε μία ζωή σοβαρή και περιμένω να δω πως θα αντιδράσουν όταν φτάσουν σε σημείο να παίξουν στη πρώτη ομάδα».

Ένα γενικό σχόλιο γύρω από την δουλειά που κάνετε;

«Πέρασε η τριετία της οργάνωσης και φτάσαμε στη τριετία της υλοποίησης. Πλέον θα εντάξουμε στο πρόγραμμα και προπονητές πάνω στην ατομική βελτίωση των παικτών και θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Φροντίζουμε οι προπονητές μας να επιμορφώνονται συνεχώς, κάτι που και από μόνοι τους πηγαίνουν όποτε μπορούν και πιστεύω πως σύντομα ο ΠΑΟΚ θα είναι η ομάδα που η ακαδημία του θα γίνει σημείο αναφοράς στην χώρα».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Με Κουτίνιο και ζόρια η Λίβερπουλ
Με Κουτίνιο και ζόρια η Λίβερπουλ
LIVE CHAT: Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 1-0
LIVE CHAT: Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 1-0
ΑΕΚ: Έτοιμη και με Λόπες στο ντέρμπι!
ΑΕΚ: Έτοιμη και με Λόπες στο ντέρμπι!
Μαχητική ψυχή!
Μαχητική ψυχή!
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης