Κιτόκο: «Να ξαναπαίξω Ευρώπη με τον Αστέρα»

Κιτόκο: «Να ξαναπαίξω Ευρώπη με τον Αστέρα»

Ευχαριστημένος που αγωνίζεται στον Αστέρα Τρίπολης είναι ο Ρίτσι Κιτόκο, ο οποίος θέλει να είναι υγιής και να βοηθήσει την ομάδα να ξαναπαίξει στην Ευρώπη.

Ο 26χρονος μπακ των Αρκάδων μίλησε στο match program της ομάδας για το ματς με τον Ατρόμητο, όπου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα καριέρα του, αλλά και τους στόχους του στους «κυανοκίτρινους».

Ο Ρίτσι Κιτόκο ήρθε στον Αστέρα ως δανεικός από την Γρανάδα για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζοντας έτσι το διεθνές ποδοσφαιρικό του ταξίδι, καθώς η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της μετά το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο γεννημένος στις 11 Ιουνίου 1988 στην Κινσάσα, Ρίτσι Κιτόκο ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες της Σταντάρντ Λιέγης στο Βέλγιο, μεταγράφηκε στην Ισπανική Αλμπαθέτε στην οποία αγωνίστηκε, στην πρώτη ομάδα.

Επόμενος σταθμός του για έξι μήνες η Ιταλία, όπου αγωνίστηκε στην Ουντινέζε και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ισπανία για να παίξει κατά σειρά στη Γρανάδα, την Τενερίφη, τη Χιρόνα και την Ρεάν Χαέν.

Από εκεί, ο Κιτόκο ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Αστέρα, όπου φοράει το Νο17, που δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς είναι ο αγαπημένος αριθμός της Ιταλοβελγίδας φίλης του Ορελί.

Σε αυτή την ποδοσφαιρική διαδρομή έχει κληθεί για προπονήσεις και έχει ακολουθήσει την αποστολή της Εθνικής Βελγίου (χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί), σε δύο μακρινές αποστολές στην Ιαπωνία και τη Χιλή.

Το κέρδος του από αυτό το ποδοσφαιρικό ταξίδι, όπως παραδέχεται ο ίδιος, είναι πώς ωρίμασε και ο λόγος είναι ότι έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία 18 ετών, χωρίς να γνωρίζει γλώσσες και κουλτούρες των χωρών που αγωνίστηκε στη συνέχεια.

Οι εμπειρίες που απέκτησε σε αυτές τις χώρες, χωρίς την οικογένεια του, τον έκαναν πιο δυνατό σε χαρακτήρα και πιο μορφωμένο. Ο Ρίτσι Κιτόκο μιλάει καλά Κονγκολέζικα, Γαλλικά, Ισπανικά, ενώ ήδη γνωρίζει αρκετές λέξεις από το ελληνικό λεξιλόγιο.

Στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, ο Κιτόκο είναι ένα απλό παιδί, που πιστεύει πολύ στο Θεό και το τατουάζ που έχει στο δεξί του χέρι με τον σταυρό, τους αγγέλους και τη Βίβλο συμβολίζει την δυνατή πίστη που έχει. Σαν ποδοσφαιριστής, του αρέσει να τρέχει πολύ στο γήπεδο και να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά του στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να πετύχει ο Αστέρας τους στόχους του.

Πρώτη σου χρονιά στον Αστέρα. Πώς πήρες την απόφαση να έρθεις το καλοκαίρι στην ομάδα;

«Όταν ήρθε η πρόταση του Αστέρα είπα κατευθείαν ναι. Ήθελα να φύγω από την Ισπανία και θεωρώ πώς ερχόμενος στον Αστέρα έκανα ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Παράλληλα είχα την τύχη να αγωνιστώ σε παιχνίδια του EUROPA LEAGUE και να γνωρίσω ένα καινούργιο τύπο ποδοσφαίρου. Ήταν πολύ ωραία. Φτάσαμε στους ομίλους της διοργάνωσης και παίξαμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Για μένα είναι τιμή και υπερηφάνεια. Είναι μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Ποιες είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες σου και τα όνειρα για το μέλλον;

«Να μην έχω άλλα προβλήματα τραυματισμού από δω και πέρα και να προσπαθήσω να παίξω περισσότερο στον Αστέρα. Αυτές είναι οι φιλοδοξίες μου βραχυπρόθεσμα, ενώ οι πιο μακρινές μου φιλοδοξίες είναι να παίξουμε ξανά στο EUROPA LEAGUE, αλλά και στο CHAMPIONS LEAGUE. Πιστεύω πώς θα ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα για τον Αστέρα».

Μίλησέ μας λίγο για το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα...

«Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Σε προσωπικό επίπεδο με βοήθησε αρχικά ο Σανκαρέ και στη συνέχεια ο Μπαντιμπανγκά στην προσαρμογή μου, γιατί είχαν παίξει και παλιότερα στην Ελλάδα. Επειδή μιλάω και Ισπανικά με βοήθησε σημαντικά και ο Μουνάφο, που επίσης αγωνίζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα».

Εννέα «στροφές» απομένουν έως το φινάλε του πρωταθλήματος. Τι μπορεί να καταφέρει ο Αστέρας;

«Σίγουρα δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από την 4η θέση που είμαστε αυτή τη στιγμή. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια που απομένουν για να ανέβουμε όσο ψηλότερα γίνεται στη βαθμολογία. Αυτό σημαίνει βέβαια είσοδος στα πλέυ-οφ και έξοδος πάλι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση».

Πώς βλέπεις το παιχνίδι με τον Ατρόμητο;

«Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι, αλλά ο Αστέρας έχει δείξει πώς ανεβαίνει αγωνιστικό επίπεδο στην έδρα του και αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό που είχαμε με τον ΟΦΗ, πιστεύω πώς μπορούμε να κερδίσουμε».

Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν ώστε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Έπαιζαν τα μεγαλύτερα αδέρφια μου και εγώ τα παρακολουθούσα. Κάποια στιγμή με έβαλαν να παίξω μαζί τους και με τον καιρό αγάπησα το ποδόσφαιρο. Έτσι βρέθηκα κάποια στιγμή στις ακαδημίες της Σταντάρντ Λιέγης και άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το άθλημα».

Ποια είναι τα ποδοσφαιρικά σου ινδάλματα;

«Ο Κλωντ Μακελελέ γιατί έπαιζε εκείνη την περίοδο στην ίδια θέση με μένα. Έβλεπα στο βίντεο τα παιχνίδια του και μάθαινα πολλά καινούργια πράγματα. Έχει παίξει σε πολύ μεγάλες ομάδες με επιτυχία, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι και η  Παρί Σεν Ζερμέν. Θα πρέπει πάντως να γνωρίζετε πώς αν και έχει γαλλική υπηκοότητα, κατάγεται και αυτός από το Κογκό».

Έχεις χόμπι; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Κάθομαι σπίτι και παίζω με φίλους στο play station. Είμαι σπιτόγατος και πολλές φορές κάνω παρέα με τον Μούκαμ, τον οποίο κερδίζω πάντα στο play station».

Το μήνυμά σου στον κόσμο του Αστέρα;

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία πολύ καλή χρονιά. Φτάνουμε στο τελικό στάδιο της αγωνιστικής περιόδου και μπροστά μας έχουμε τα κρίσιμα παιχνίδια που θα καθορίσουν την τελική μας κατάταξη. Σε αυτή τη προσπάθεια θέλουμε κοντά μας όλους τους φίλους του Αστέρα».



Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved