Παναθηναϊκός: Τα «μαύρα» διαμάντια (photos+videos)

Παναθηναϊκός: Τα «μαύρα» διαμάντια (photos+videos)

Μεγάλη η απώλεια του Ιμπραΐμ Σισοκό στο μπαράζ με την Ξάνθη αν δεν καταφέρει να αγωνιστεί… Το Onsports, με αφορμή τη χρησιμότητα του Αφρικανού στον Παναθηναϊκό σας υπενθυμίζει τα 15 «μαύρα διαμάντια» που πέρασαν τις πύλες της Παιανίας, είτε αποδείχθηκαν θησαυροί, είτε άνθρακες…

Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει στο ρόστερ τις παίκτες από την Αφρική. Ο λόγος; Οι ποδοσφαιριστές από την «μαύρη ήπειρο» είναι ατελείωτα μηχανάκια, δουλεύουν σαν σκυλιά και αποτελούν μια από τις πιο εξελίξιμες αγορές του κόσμου.

Ο Παναθηναϊκός κατά καιρούς εμπιστεύεται παίκτες από την Αφρική, άλλες φορές δικαιώνοντας τις προσδοκίες του και άλλες όχι. Από τον «Μανωλάκη» Ολισαντέμπε, ως τον «Πάπε» Σο, το Onsports κάνει μια αναδρομή στους 15 ποδοσφαιριστές από τη «Μαύρη Ήπειρο» που φόρεσαν την «πράσινη» φανέλα και σας τους υπενθυμίζει έναν-έναν μαζί με την προσφορά τους.

Ντέρεκ Μπόατεγκ: Ο Γκανέζος μέσος πήγε στην Παιανία από την Καλαμάτα ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα εκείνης της εποχής στην Ελλάδα, κάτι που όμως δεν απέδειξε ποτέ. Αγωνίστηκε σε αρκετά παιχνίδια στις εγχώριες και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί, με αποτέλεσμα να φύγει με μεταγραφή για την ΑΪΚ Στοκχόλμης, αφού έκανε ένα πέρασμα ως δανεικός από τον ΟΦΗ. Εν τέλει, κατέληξε ακόμα και στο Ισραήλ (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), έπαιξε καλά στην Ισπανία με τη Χετάφε και ακολούθως στην Ουκρανία με την Ντνίπρο, ενώ τώρα βρίσκεται στις τάξεις του Ολυμπιακού!

Εμάνουελ Ολισαντέμπε: Ο Νιγηριανοπολωνός επιθετικός ήρθε από την Πολώνια Βαρσοβίας με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης. Από τα πρώτα του παιχνίδια στον Παναθηναϊκό έδειξε ότι είναι παίκτης κλάσης και έχει πολύ καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Γρήγορα, μάλιστα, έγινε από τα πιο αγαπημένα παιδιά της «πράσινης» εξέδρας. Οι πολλοί και συχνοί τραυματισμοί του, όμως, στα πολύπαθα γόνατα του, του στέρησαν την μεγάλη καριέρα που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε.

Γκολ του Ολισαντέμπε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού…

Νιρέν Ντεμπά: Ο Σουηδός από την Γκαμπόν στον Αρη έβγαζε μάτια με τις εμφανίσεις του (15 γκολ σε 19 συμμετοχές), κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τον απέκτησε για εναλλακτική λύση των Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου. Ο υψηλόσωμος φορ δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην 11αδα του ΠΑΟ, αλλά πρόλαβε να πετύχει τρία τέρματα στο πρωτάθλημα, ενώ το τέλος της χρονιάς τον βρήκε με τους τίτλους του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου στο παλμαρέ του.

Ζοέλ Επαλέ: Πήγε στην Παιανία μετά από μια εξαιρετική χρονιά με τον Αρη, ο οποίος τότε κατέκτησε το Κύπελλο και βγήκε στην Ευρώπη. Στον ΠΑΟ ανακηρύχθηκε νταμπλούχος το 2004, αλλά ελάχιστα ήταν τα παιχνίδια που έπαιξε και προσέφερε ουσιαστικά, με πιο χαρακτηριστικό αυτό με την Ρέιντζερς για το Champions League. Μετά από την σύντομη θητεία του με τα «πράσινα», πήγε στον Ηρακλή, όπου όντας ηγέτης έβγαλε την ομάδα στην Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια, πραγματοποιώντας μια «ονειρική» χρονιά.

Νασίφ Μόρις: Ο Νοτιοαφρικανός αμυντικός αποκτήθηκε από τον Αρη, την ίδια περίοδο με τον Ζοέλ Επαλέ, αλλά σε αντίθεση με τον Καμερουνέζο ρίζωσε στην Παιανία. Η αμυντική γραμμή του ΠΑΟ ξεκινούσε από αυτόν, ενώ είχε πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική ομάδα της χώρας του. Όταν αποφάσιζε να παίξει, έδειχνε στόφα μεγάλο αμυντικού, όμως, η αστάθεια σε πολλές κινήσεις τον καθιστούσε ακόμα και «επικίνδυνο» όταν ήταν ντεφορμέ... Μετά από ένα νταμπλ και 173 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό, αποχώρησε το 2008 για την Κύπρο…

Highlights από την παρουσία του Νασίφ Μόρις στον Παναθηναϊκό

Πιέρ Εμπέντε: Φόρεσε τα «πράσινα» ερχόμενος από την Χαλκηδόνα, με την οποία έκανε πολύ καλέ3ς εμφανίσεις. Στην αρχή προοριζόταν για αναπληρωματικός του Γκαλίνοβιτς, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τις κακές εμφανίσεις του Κροάτη κέρδισε μια θέση στην 11αδα. Έφυγε το καλοκαίρι του 2007 πληρώνοντας τα.. σπασμένα για την πλήρως αποτυχημένη χρονιά της ομάδας.

Στιγμές του Επέντε στον Παναθηναϊκό

Νταμέ Ν’ Ντογέ: Ο Σενεγαλέζος ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2007 από την πορτογαλική Ακαντέμικα, με πολύ καλές συστάσεις και με τις ευλογίες τόσο του Ζοσέ Πεσέιρο, όσο και του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος τον γνώριζε από την κοινή τους θητεία στο πρωτάθλημα της ιβηρικής χώρας. Από την αρχή έδειξε καλά στοιχεία και την ικανότητα να βοηθήσει, κάτι που φάνηκε στην πορεία της χρονιάς. Σε 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σκόραρε 6 φορές, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ στην έναρξη της πολυμετοχικότητας και τελικά βρέθηκε στην Κοπεγχάγη με την οποία βρήκε απέναντί του τον Παναθηναϊκό στο Champions League και τον «πλήγωσε» δυο φορές, πριν πουληθεί πανάκριβα στην Λοκομοτίβ Μόσχας.

Γκολ του Ν’ Ντογέ στο «Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό…

Σιμάο Μάτε Τζούνιορ: Ήρθε στην Παιανία μαζί με τον Ν’ Ντογιέ, με τις ευλογίες μάλιστα του Κάρλος Κεϊρός που τον είχε παρακολουθήσει στην Φεροβιάριο της πατρίδας του. Αρχικά είχε πλασαριστεί ως κεντρικός αμυντικός, ο Πεσέιρο ήταν όμως αυτός που άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως αμυντικό μέσο. Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία σεζόν για να διαπιστωθεί πως πρόκειται για έναν πραγματικό… σκύλο στη μεσαία γραμμή, με μοναδικό ελάττωμα την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης. Ο Σιμάο καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό, πανηγύρισε ένα νταμπλ και σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες έχοντας 166 παρουσίες και 2 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στο «τριφύλλι», μέχρι να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2012…

Στιγμές του Σιμάο στον Παναθηναϊκό:

Τζόζεφ Ενακαρίρε: Ο «Big Joe» ήρθε με περγαμηνές στον Παναθηναϊκό, και με τις καλύτερες συστήσεις από όσους τον είχαν δει αγωνιζόμενο με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και με την Διναμό Μόσχας. Όλοι έλεγαν πως πρόκειται για ένα σκυλί στα καθήκοντα του, ο οποίος αν και αμυντικός διαθέτει πολύ καλή τεχνική, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά αφού ο Ενακαρίρε… πέρασε και δεν ακούμπησε στον Παναθηναϊκό, κάνοντας μόλις 6 συμμετοχές.

Μανούτσο Γκονσάλβες: Ο σέντερ φορ από την Ανγκόλα ήρθε στην Παιανία τον Ιανουάριο του 2008 για να βοηθήσει, το κατάφερε μόνο σε 9 παιχνίδια σκοράροντας 4 φορές, κι επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από όπου είχε αποκτηθεί καθώς δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του. Αφου έκανε άλλη μια σεζόν ως δανεικός στη Χαλ, πήρε μεταγραφή στη Βαγιαδολίδ αλλά κι εκεί δεν στέριωσε αρχικά. Τα δυο προηγούμενα χρόνια έπαιξε στην Τουρκία με Μανίσασπορ και Μπούκασπορ, ενώ φέτος γύρισε στους Ισπανούς όπου πάει αρκετά καλά με 8 γκολ σε 22 συμμετοχές.

Τα γκολ του Μανούτσο με τον Παναθηναϊκό…

Μπράις Μουν: Ήρθε στην εποχή της πολυμετοχικότητας και το γεγονός ότι από τα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ το χρήμα… έρρεε, τον «έκαψε» με το καλημέρα αφού δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι φίλοι του Παναθηναϊκού για τη δεξιά πτέρυγα της ομάδας τους. Ο Νοτιοαφρικανός ήταν αρκετά ταχύς αλλά από ένα σημείο και μετά ήταν κι αρκετά… παχύς. Έπαιξε συνολικά 18 φορές με τους «πράσινους» και πέτυχε ένα και μοναδικό τέρμα κόντρα στη Λάρισα στα play off του 2009, το οποίο όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την παρουσία του Παναθηναϊκού στο Champions League της επόμενης περιόδου. Μετά από μισή σεζόν δανεισμού στον ΠΑΟΚ το 2010, ο Μουν επέστρεψε στην πατρίδα του όπου το καλοκαίρι του ίδιου έτους ήταν… δράστης τροχαίου ατυχήματος. Πρόσφατα προφυλακίστηκε αφού άρχισε η δίκη για το θάνατο του θύματος που πάτησε με το αυτοκίνητό του, ωστόσο φαίνεται πως θα αθωωθεί. Τη θέση που είχε στην Εθνική της χώρας του, την έχει χάσει ωστόσο προπολού…

Σεντρίκ Καντέ: Αποκτήθηκε από τη Νις το καλοκαίρι του 2009, έχοντας καλές συστάσεις να τον συνοδεύουν. Αρχικά δεν φάνηκε κάτι το εξαιρετικό, όμως, γρήγορα πήρε φανέλα βασικού και συνέθεσε μαζί με τον Γιόσου Σαριέγκι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του νταμπλ για τον Παναθηναϊκό. Ο άσος από το Μάλι έμεινε τρεις σεζόν στους «πράσινους», έχοντας 88 παρουσίες και 2 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, πριν επιστρέψει στη Γαλλία και τη Σοσό.

Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε: Ο, πολιτογραφημένος Ολλανδός, Γκανέζος εξτρέμ ήρθε με τις ευλογίες του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, ως προσωπική του επιλογή το καλοκαίρι του 2011. Στα πλην του, αναφερόταν ο δύστροπος χαρακτήρας του και τα συχνά πειθαρχικά παραπτώματα που είχε επιδείξει σε Άρσεναλ, Πόρτσμουθ αλλά και Μάλαγα. Στο «τριφύλλι» την πρώτη του σεζόν ήταν βασικός κι αναντικατάστατος, με 34 παρουσίες και 4 γκολ, με τους «πράσινους» να σπεύδουν να τον αποκτήσουν με τη λήξη του δανεισμού του. Φέτος, απογοήτευσε και έτσι θα αποτελέσει παρελθόν αφού έχει και «βαρύ» συμβόλαιο.

Καλές στιγμές του Κουίνσι την περσινή σεζόν…

Ιμπραΐμ Σισοκό: Μετά την αποχώρηση του Σιμάο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε κανέναν Αφρικανό στο ρόστερ του το καλοκαίρι. Η απόκτηση του Σισοκό, όμως, ήρθε να διατηρήσει… την παράδοση. Ο άσος από την Ακτή Ελεφαντοστού είναι με διαφορά ο πιο ποιοτικός παίκτης του ρόστερ του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή, έχει παίξει 39 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας μόνο τρεις ωστόσο, και έχει προσφέρει αρκετά στην ομάδα. Το «κακό» στην περίπτωσή του, είναι πως ήρθε ως δανεικός από τη Βόλφσμπουργκ και δύσκολα θα καταφέρει το «τριφύλλι» να τον διατηρήσει και φέτος στο ρόστερ του.

Το πρώτο γκολ του Σισοκό με τον Παναθηναϊκό:

Χαμπίμπ Σο: Ο συνεχιστής της παράδοσης των Αφρικανών στον Παναθηναϊκό, αναμένεται να είναι ο Σενεγαλέζος μέσος. Ο Σο ήρθε το καλοκαίρι του 2012 από την Ακαντέμικα, με τον Φερέιρα να «υπογράφει» και με τα δυο χέρια πως θα κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Το κακό ήταν πως ο Σο δεν… πρόλαβε να παίξει υπό τις οδηγίες του Φερέιρα αφού ήταν μόνιμα τραυματίας. Στο δεύτερο γύρο πάντως, ξεχωρίζει με την πληθωρική του παρουσία στο κέντρο, έχει κάνει 15 συμμετοχές με 2 γκολ στο πρωτάθλημα, και φαίνεται πως γύρω του μπορεί να χτιστεί ένας ισχυρός άξονας ενόψει της νέας σεζόν, αφού θα παραμείνει στην ομάδα.

Το γκολ του Σο στο φετινό ντέρμπι με την ΑΕΚ…

*Στο photo gallery που ακολουθεί, οι παίκτες με τη σειρά που αναφέρονται στο αφιέρωμα...

Παναθηναϊκός: Τα «μαύρα» διαμάντια (photos+videos)



Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αντσελότι «κρατά» τον Γκιουλέρ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αντσελότι «κρατά» τον Γκιουλέρ
Ολυμπιακοί Αγώνες: 6.000 άτομα για την ασφάλεια της άφιξης Ολυμπιακής Φλόγας
Ολυμπιακοί Αγώνες: 6.000 άτομα για την ασφάλεια της άφιξης Ολυμπιακής Φλόγας
Τίτλος για τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου!
Τίτλος για τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου!
NBA: Ισοφάρισαν 2-2 τη σειρά με Καβαλίερς οι Μάτζικ μετά το 2Χ2 στο Ορλάντο
NBA: Ισοφάρισαν 2-2 τη σειρά με Καβαλίερς οι Μάτζικ μετά το 2Χ2 στο Ορλάντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved