Ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής του ο Βαζέχα!

Ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής του ο Βαζέχα!

Ο Κριστόφ Βαζέχα μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι για την μεγάλη καριέρα του, αποκαλύποντας πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, θυμήθηκε τις μεγαλύτερες στιγμές που έζησε ως παίκτης στον Παναθηναϊκό, ενώ αναφέρθηκε και σε άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Παράλληλα ο Βαζέχα αποκάλυψε ότι την περίοδο 2001-02 βρέθηκε πολύ κοντά στο να φύγει από την Παιανία και να πάει στον ΟΦΗ!

Αναλυτικά ο Πολωνός μίλησε:


Για την ταινία που πρωταγωνίστησε σε ηλικία 14 ετών κι ενώ αγωνιζόταν στην Ρουχ Χορζόφ

«Μεγάλη εμπειρία και για μένα. Υπήρχε ένας ήρωας στην πόλη ονόματι Τσέσλικ κι εκείνη την εποχή είχε παίξει ένα παιχνίδι η Πολωνία με την Ρωσία στο Χορζόφ. Κέρδισε η Πολωνία με 2-1 κι αυτός έβαλε και τα δύο γκολ και έγινε ήρωας όχι μόνο για εκείνη τη μέρα, αλλά για εκείνη την εποχή. Μετά προσπάθησαν να κάνουν ένα έργο γι' αυτόν τον ποδοσφαιριστή κι εγώ έπαιξα για λίγα λεπτά σε αυτό το έργο τα παιδικά του χρόνια.»

Για το πώς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο

«Σίγουρα οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες, απλώς εμείς τα παιδιά στη γειτονιά που έζησα, αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο πολύ νωρίς. Δηλαδή αμέσως μετά το σχολείο αφήναμε τα πράγματα σε μία γωνία και προσπαθούσαμε τον υπόλοιπο χρόνο της μέρας που είχαμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και για να λέμε την αλήθεια δεν δώσαμε πολύ προσοχή στα μαθήματα. Πολλές φορές μετά το σχολείο παίζαμε κάποια διπλά στη γειτονιά, όταν ένας φίλος μου ξεκίνησε προπονήσεις στις υποδομές της Ρουχ Χορζόφ. Έβλεπε ότι κι εγώ δεν ήμουν τόσο άσχετος με τη μπάλα (γέλια) και μου είπε γιατί δεν έρχεσαι εκεί να σε δει ο προπονητής μήπως γίνει κάτι. Και πραγματικά πήγα εκεί, έκανα μάλλον σωστή επιλογή με κράτησε ο προπονητής και από εκεί και πέρα ξεκίνησα από δέκα χρονών και έμεινα στην Ρουχ Χορζόφ μέχρι τα 25, μέχρι το 1989 που ήρθα στον Παναθηναϊκό».

Για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό από την Ρουχ Χορζόφ και για το αν ήταν η μοναδική πρόταση που είχε

«Ξεκίνησα στην ομάδα 18 χρονών το πρώτο παιχνίδι μου, έπαιξε μέχρι 25 όπως είπαμε, αλλά πρέπει να πω μια ιστορία που στεναχωρήθηκα πάρα πολύ διότι πρώτη φορά η ομάδα όταν έπαιξα εγώ έπεσε στην Β Εθνική. Μετά δεν μπορούσε η ομάδα να κάνει μεταγραφές λόγω μιας τιμωρίας από την Ομοσπονδία. Ανεβήκαμε τον επόμενο χρόνο στην Α Εθνική, παίρνουμε το πρωτάθλημα, εγώ βγαίνω πρώτος σκόρερ και μετά έρχεται η πρόταση από τον Παναθηναϊκό.

Εκείνη την εποχή έρχονταν πάρα πολλοί μάνατζερ από τη Γερμανία γιατί ξέρετε η Πολωνία με τη Γερμανία είναι δίπλα-δίπλα, αλλά δεν υπήρχε κάτι σοβαρό. Δηλαδή λέγανε ότι υπάρχει πρόταση από κάποια  Γερμανική ομάδα, αλλά χωρίς ουσία, χωρίς λεπτομέρεια. Ο Παναθηναϊκός ήρθε με έτοιμη πρόταση, τότε θυμάμαι με τον κύριο Πέιτς και με τον κύριο Τάσο Πρίντση. Ήρθαν, μίλησαν με την διοίκηση, μετά η διοίκηση ήρθε στην Αθήνα κι έτσι να πούμε με το καλό ότι συμφωνήσανε και ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ελλάδα.

Για το τι σκέφτηκε όταν έμαθε ότι υπήρχε πρόταση από Ελληνική ομάδα και για το αν συμβουλεύτηκε κάποιον

«Βεβαίως, συμβουλεύτηκα και τον Κάζιμιρ Γκόρσκι ο οποίος είχε πει και καλά λόγια για μένα. Έμαθα ότι ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ρώτησε τον Κάζιμιρ Γκόρσκι τι ποδοσφαιριστής είναι ο Βαζέχα. Εγώ ρώτησα τον κύριο Στρέιλαου, τον κύριο Γκμοχ, τον κύριο Γκόρσκι γιατί αυτοί είχαν εμπειρία από την Ελλάδα. Όλοι μου είπαν τα καλύτερα λόγια γενικά για την Ελλάδα αλλά και για τον Παναθηναϊκό.

Για την γρήγορη απόφαση του να αφήσει την πατρίδα του για τον Παναθηναϊκό μέσα σε μία μέρα

«Σίγουρα αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες για μία οικογένεια. Εμείς τότε είχαμε τον Αρκάδιο δύο χρονών, αλλά θυμάμαι πως ήταν εκείνη η μέρα. Εκείνη την εποχή σταματάει το πρωτάθλημα στην Πολωνία, δηλαδή έχει διακοπή από τέλη Νοεμβρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Έκανα εγώ μια βόλτα με τον Αρκάδιο το μεσημέρι, έρχεται η γυναίκα μου από το σπίτι και μου λέει σε παίρνουν τηλέφωνο από την ομάδα. Εγώ σκέφτηκα τι με παίρνουν αφού έχουμε ρεπό, τι με θέλουν.

Δε μου πήγε στο μυαλό ότι υπήρχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και ότι έπρεπε να αποφασίσουμε σε μία μέρα. Ε και λέω πάμε να το προχωρήσουμε. Κι έτσι έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δεν είχα και πολύ χρόνο για να σκεφτώ γιατί κι εδώ ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε όσο πιο γρήγορα να βρει κάποιον φορ γιατί εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει και ο πρόεδρος έψαχνε να βρει κάποιον ποδοσφαιριστή που να καλύπτει αυτή τη θέση».

Για την απίστευτη ιστορία με τη γυναίκα του

«Απίστευτο, απίστευτο αλλά πραγματικά έτσι είναι. Γεννηθήκαμε ίδια μέρα, στο ίδιο μαιευτήριο, πήγαμε και στο ίδιο σχολείο. Χωρίσαμε για λίγο μετά από τέσσερα χρόνια, πήγαμε σε άλλο σχολείο στο Χορζόφ και εκεί για κάποιο διάστημα χωρίσαμε. Μέναμε στον ίδιο δρόμο όμως και κάποια στιγμή υπήρχε ένας χορός, δε θυμάμαι από πού, και πήγαμε μαζί. Κι έτσι σιγά-σιγά ξεκίνησε η κατάσταση,  έτσι είναι όταν βρίσκεσαι σε καλό δρόμο (γέλια). Πρέπει να πω ότι μου βγήκε σε καλό».

Για το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ φορώντας το «7» στην πλάτη, αλλά και για την γρήγορη μετάβαση στο «9»

«Εντάξει το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και τόσο καλό, θυμάμαι ότι έχασα και μία φοβερή ευκαιρία για να κερδίσουμε το ματς 1-0 αλλά δεν στεναχωρήθηκα γι' αυτό, γιατί ήξερα ότι, από τη στιγμή που θα κάνω σουτ στην προπόνηση με την ομάδα, θα γίνω καλύτερος. Δηλαδή δεν το είδα σαν εμπόδιο, δεν σκέφτηκαότι δεν κάνω γι' αυτή την ομάδα.

Όπως είπαμε εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκοςείχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει, οπότε ξεκίνησα να παίζω με το 7. Μετά μου είπαν ότι εδώ ο φορπαίζει με το 9 και μόλις γύρισε ο Δημήτρης πήρε το 7 κι εγώ το 9 και από τότε σχεδόν συνέχεια έπαιζα με το 9».

Ο Στέλιος Μανωλάς μιλά για τον Βαζέχα

"Ήρθε το 89' και μάλιστα αν θυμάμαι καλά το πρώτο παιχνίδι ήταν ντέρμπι μαζί μας, ένα 0-0. Ήταν ένας πονοκέφαλος, βέβαια όταν έρχεται και για πρώτο παιχνίδι δεν τον γνωρίζεις, αλλά βλέπεις τα τρεξίματά του, το πάθος του, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, σκόραρε τόσο από μακριά όσο κι από κοντά και με σουτ και με το κεφάλι. Αμέσως από το πρώτο παιχνίδι κατάλαβα ότι επρόκειτο για ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Είχαμε και την πληροφορία ότι έφευγε σαν πρώτος σκόρερ από την ομάδα του».

Ο Κυριάκος Καραταΐδης μιλά για τον Βαζέχα

"Ήταν αν θυμάμαι καλά Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός μες το Καραϊσκάκη. Δε θυμάμαι ποιον ακριβώς είχαμε προπονητή. Είμαστε τα δύο κεντρικά στόπερ, εγώ κι ο συμπαίκτης μου ο Θόδωρος ο Παχατουρίδης. Και επιθετικό δίδυμο στον Παναθηναϊκό είναι το μεγάλο όνομα στην Ελλάδα που λέγεται Σαραβάκοςκαι εμφανίζεται μια καινούρια μετγραφή, ένας Πολωνός ονόματι Βαζέχα. Πάνω σε μας τους δύο έτυχε να μαρκάρουμε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές. Στο ματς, πάνω στο πρώτο λεπτό, μου λέει ο Παχατουρίδης, επειδή είμαι λίγο κουρασμένος άσε να πάρω εγώ τον ξένο και πα΄ρε εσύ τον Μητσάρα που τρέχει πέρα δώθε. Του λέω εντάξει ρε Θοδωρή, τόσο απλά. Στο 17' είχε ήδη την μία κίτρινη στην πλάτη και φλέρταρε και με τη δεύτερη. Οπότε γυρίζει και μου λέει, τί γίνεται μ' αυτόν; Εντάξει εκείνο το συνεχές τρέξιμο του Χρήστου 90 λεπτά, παράλληλα προς την εστία, διαγώνια, οι κινήσεις του ήταν απίστευτες, σε κούραζε πάρα πολύ σε έτρεχε και ο τρόπος που εκτελούσε ήταν μοναδικός. Κανένας αμυντικός δεν προλάβαινε να σκεφτεί τί πάει να κάνει. Σε χρόνο dt κοντρόλ, σουτ. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τον μαρκάρεις τον Χρήστο."

Για τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Σαραβάκο

«Εντάξει αυτό είναι χημεία, δεν μπορείς να αποδώσεις κάπου αυτή τη συνεργασία. Σίγουρα και οι πολλές προπονήσεις που κάναμε μαζί, πολλές ασκήσεις που κάναμε ιδιαίτερα στα τελειώματα, σκοράραμε. Πιστεύω ότι ο Δημήτρης αν δούμε κάποια γκολ που έκανα μου έδινε πάρα πολλές πάσες, δηλαδή είχαμε φοβερή συνεργασία μέσα στο γήπεδο. Εκτός γηπέδου η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν και τόσο κολλητοί φίλοι. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το εξηγήσω για ποιο λόγο, αλλά στο γήπεδο βρισκόμασταν με κλειστά μάτια.»

Ο Γιάννης Καλιτζάκης μιλάει για τον Βαζέχα

"Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι το μουστάκι του. Ήταν αντιτουριστικός όταν τον πρωτογνώρισα, στη συνέχεια βελτιώθηκε πάρα πολύ. Γενικώς το στιλάκι του. Ο Χρήστος ήταν ένας καθαρά επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, το μόνο πράγμα που έβλεπες είναι να ασχολείται μόνο με τη δουλειά. Δούλευε πάρα πολύ μέσα στο γήπεδο, με τον εαυτό του. Το να κάνει σωστή αποκατάσταση, ήταν ένας καθαρά επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο άνθρωπος σεβόταν το ψωμί που έτρωγε στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό το πράγμα τον καταξίωσε στον κόσμο. Είναι κοινώς αποδεκτός όχι μόνο από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά από όλη την Ελλάδα, από τους φιλάθλους όλης της Ελλάδας."

Για τον πρώτο καιρό στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα, τι του έκανε εντύπωση

«Εγώ πάντα ήμουν δυνατός σαν χαρακτήρας. Πίστευα ότι είμαι καλός κι ότι μπορώ να προσφέρω και αυτό με βοήθησε. Όπως με βοήθησε ότι από τα πρώτα παιχνίδια έκανα γκολ. Ξέρεις όταν ένας καινούριος επιθετικός έρχεται σε μία ομάδα και στα πρώτα παιχνίδια βοηθάει την ομάδα, σκοράρει μία-δύο -τρεις φορές, οι υπόλοιποι συμπαίκτες βλέπουν ότι αυτός μπορεί να μας βοηθήσει κι έτσι μπαίνεις πιο εύκολα στο κλίμα της ομάδας.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο φανατισμός στα γήπεδα. Πολύς κόσμος και πολλή ένταση. Δεν μπορώ να πω ότι από τις πρώτες μέρες γνώρισα την αγάπη του κόσμου γιατί τις πρώτες μέρες πάντα είναι δύσκολο. Κατ' αρχήν δεν καταλάβαινα τι λένε στο δρόμο όταν πήγαινα για ψώνια, για βόλτα. Αλλά σιγά-σιγά μετά έμαθα και ήταν κάτι καλό.

Στην Πολωνία με τον κομμουνισμό δεν είχαμε φανατισμό. Υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων χωρίς να υπάρχει θύρα κενή χωρίς κόσμο και δεν κουνιόταν κανείς. Αν κουνιόταν θα ήταν και το τελευταίο παιχνίδι που έβλεπε.

Μου έκανε εντύπωση και μένα η γρήγορη προσαρμογή μου στον Παναθηναϊκό γιατί σχεδόν έναν μήνα ήμουν χωρίς προπόνηση.

Για το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε την πρώτη χρονιά που ήρθε στον Παναθηναϊκό

Εγώ χάρηκα πάρα πολύ και χάρηκα διπλάσια. Γιατί όταν πήρα την απόφαση να πάω στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό , στην Πολωνία λέγανε, που πάει; Τότε η Εθνική Πολωνίας ήταν πιο ψηλά από την Εθνική Ελλάδος, και λέγανε όλοι φεύγει από δω που παίζει στην Εθνική Πολωνίας και πάει σε μια χώρα που είναι πιο κάτω επίπεδο από μας. Εγώ όμως έκλεισα τα αυτιά, δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό και τη στιγμή που πήραμε το πρωτάθλημα χάρηκα διπλάσια γιατί μέσα μου έλεγα ότι ήταν καλή επιλογή ο Παναθηναϊκός, γιατί είναι πολύ γνωστός σύλλογος στην Ευρώπη και μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω στο Champions League. Με την ομάδα μου στην Πολωνία πήγαμε μία φορά, παίξαμε δύο παιχνίδια και βγήκαμε αμέσως έξω.

Για την σεζόν 1990-91, την πρώτη ολοκληρωμένη στην Ελλάδα.  Μιλά και για τον Γιόζεφ Βάντσικ

«Εγώ πιστεύω ότι είχαμε πάρα πολύ κλίμα και πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, δουλευταράδες. Μου άρεσε πάρα πολύ ότι ο Παναθηναϊκός είχε τον εγωισμό. Έβλεπα ότι τα παιδιά σε κάθε παιχνίδι θέλουν να κερδίσουν, ότι υπάρχει το πάθος. Το πάθος μπορώ να πω ότι είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα ποδοσφαιριστή από όλα αυτά τα χρόνια που ζω στην Ελλάδα. Και είναι θετικό ότι σε βοηθάει να πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Ασφαλώς με βοήθησε ότι στην ομάδα ήρθε κι ο Βάντσικ. Με τον Γιόζεφ ήμασταν σευνέχεια και στο ίδιο δωμάτιο, ήμασταν μαζί τόσα χρόνια, νομίζω εννιά. Τον ήξερα και από την Εθνική Πολωνίας και ήξερα ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας. Μόλις πλησίασε το καλοκαίρι, ο πρόεδρος κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης με ρώτησε αν υπάρχει κάποιος καλός τερματοφύλακας στην Πολωνία. Τότε ο Σραγκάνης επρόκειτο να τελειώσει την καριέρα του και ο πρόεδρος ήθελε κάποιον πιο νέο τερματοφύλακα και είπα για τον Γιόζεφ. Και πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή επιλογή.

Πάντως εκείνος πάντα είχε παράπονο από μένα. Μόλις ήρθε στην Ελλάδα μου είπε για τα δυο-τρία γκολ που του είχα βάλει, αλλά μετά ευτυχώς ήμασταν στην ίδια ομάδα και ήταν πιο ήρεμος».

Για τον τραυματισμό στους κοιλιακούς

«Θυμάμαι τότε πήγαμε με τον κύριο Δανιήλ προπονητή στη Γερμανία να κάνουμε πολύ δυνατή προετοιμασία κι από εκεί είχα κάποιες ενοχλήσεις στους κοιλιακούς και δεν ξέραμε πώς να το ξεπεράσω. Πήγαμε μετά στην Αγγλία και παίξαμε ένα πολύ δυνατό τουρνουά με Γουέστ Χαμ, Σαμπντόρια και Άρσεναλ, έπαιξα δύο συνεχόμενα παιχνίδια και την άλλη μέρα είχα φοβερούς πόνους, δεν μπορούσα να περπατήσω σχεδόν.

Γυρίσαμε από αυτή την προετοιμασία, ξεκίνησα εγώ θεραπείες, μετά από δύο εβδομάδες ξεκίνησα προπόνηση και είχα πάλι το ίδιο. Έμεινα έξω ένα μήνα, ξεκίνησα προπόνηση, πάλι το ίδιο. Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία πάλι, θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό, τον Αργύρη Μήτσου, γιατί ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εκείνη την εποχή η εγχείρηση και θυμάμαι ότι μου έλεγε ότι θα παίζω μέχρι τα σαράντα. Από μέσα μου είπα, τί μου λέει τώρα ο άνθρωπος μέχρι τα σαράντα, εδώ τώρα είμαστε 26-27. Τόσα χρόνια μετά ακόμα όποτε τον βλέπω του λέω, είχες δίκιο γιατί μέχρι τα σαράντα έπαιξα ουσιαστικά.

Ήταν δύσκολο ψυχολογικά γιατί ήταν στην αρχή που ακόμα δεν ήμουν τόσο άνετος και στη γλώσσα. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι πόνος υπάρχει μετά από αυτή την εγχείρηση. Δεν ήξερα τι να κάνω εκείνες τις μέρες που γύριζα από το νοσοκομείο στο σπίτι, ήθελα να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια μπορώ να πω ότι εκείνη η εμπειρία ήταν μια δοκιμασία. Μου έλεγε ο γιατρός ότι θα μείνω έξω έξι μήνες. Εγώ όμως με την προσπάθεια, με την θεραπεία, με την προπόνηση γύρισα μετά από τέσσερις μήνες. Ακόμα κι αυτό το θεωρούσα κέρδος, το ότι κέρδισα δύο μήνες.

Κι εκείνη την εποχή πρέπει να πω ότι ήρθε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και μου λέει θα κάνουμε ανανέωση το συμβόλαιο για άλλα δύο ή τρία χρόνια, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα πότε και πως θα επιστρέψω. Και το κάναμε. Ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα γιατί δεν ήξερα αν αύριο θα μπορούσα να συνεχίζω να παίζω.»

Για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη

«Ότι και να πω θα είναι λίγο. Εκείνη την εποχή είδαμε ότι πραγματικά αυτός δεν ήταν ένας τυπικός πρόεδρος, ήταν πάντα κοντά μας. Θυμάμαι ότι πάντα μας έλεγε, όποιος από μας έχει κάποιο πρόβλημα, ακόμα κι αν ήταν 12 το βράδυ ή 3 το πρωί, να τον πάρουμε τηλέφωνο μήπως μπορούσε να μας βοηθήσει. Έβλεπες ότι δεν τον ένοιαζε να είναι μόνο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ότι δεν τον ενδιέφερε τίποτε άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στήριξη από έναν άνθρωπο που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να σε βοηθήσει και εκτός από το ποδόσφαιρο.»

Για το πρώτο Champions League που έφτασαν στους «8» τη σεζόν 1991-92

«Για μένα ήταν φοβερή εμπειρία και έβλεπα πραγματικά ότι σε αυτά τα παιχνίδια, κάτι που εμένα δε μου αρέσει. Κάποια παιδιά έπαιζαν καλύτερα, δηλαδή δίνανε το κάτι παραπάνω. Έβλεπα ότι πολλοί ετοιμάζονταν για να εμφανιστούν πιο έτοιμοι σε αυτά τα παιχνίδια. Αν θυμάμαι καλά, εμείς τότε δεν είχαμε και πολύ δυνατό ρόστερ. Και για μια ομάδα που έχει πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη και δεν έχει πολύ δυνατό ρόστερ, δεν είναι τόσο εύκολο κάθε τρεις μέρες να κάνει τα καλύτερα παιχνίδια.

Πιστεύω ότι ίσως γι' αυτό που είπα πριν πήγαμε καλύτερα στην Ευρώπη. Γιατί κάθε ένας από μας έλεγε πωπω τώρα θα μας βλέπουν κι έξω, ας δώσω λίγο κάτι παραπάνω. Επίσης κόντρα σε άλλες ομάδες πιο δυνατές εσύ πάντα θέλεις να δώσεις το κάτι παραπάνω. Και λέω μήπως αυτός ήταν ο λόγος που πήγαμε καλύτερα στην Ευρώπη και δεν προσέξαμε και τόσο πολύ το πρωτάθλημα.»

Για τον τελικό του κυπέλλου το 1993 κόντρα στον Ολυμπιακό, για το πώς προετοιμάστηκε πριν το ματς και το τι ακολούθησε τη μεγάλη νίκη

«Μπορώ να πω ότι αυτό ήταν από τα καλύτερα μου παιχνίδια. Είμαι σίγουρος ότι και το δεύτερο γκολ που σκοράρω είναι κανονικό και γι' αυτό υπήρχε μια διαμαρτυρία στον βοηθό. Πρέπει να πω ότι η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική, γι' αυτά τα παιχνίδια ζούμε όλοι εμείς οι ποδοσφαιριστές. Τη στιγμή που σε έναν τέτοιο τελικό βάζεις γκολ, εντάξει, τι άλλο θες; Είσαι στον έβδομο ουρανό.

Πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι κάθε ένας από μας έχει τον δικό του τρόπο για να προετοιμαστεί όσο μπορεί καλύτερα. Κάποιος μπορεί να θέλει ηρεμία, κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να κάνει λίγο πλάκα για να ξεφύγει από το άγχος, να μη δείξει ότι αγχώνεται. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που κάθε ένας από μας ετοιμάζεται γι αυτό το ματς. Εντάξει μετά μόλις κερδίσεις, δεν το συζητάμε, χαμός στα αποδυτήρια, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το περιγράψεις.

Μόλις βγαίνεις λίγο έξω από το σπίτι και ειδικά πριν από τέτοια παιχνίδια ο κόσμος πάντα σε ρωτάει «πως θα πάμε αύριο, να κερδίσουμε, θέλουμε να κερδίσουμε, κάντε τα πάντα για να κερδίσουμε, είναι ντέρμπι, είναι πολύ σημαντικό για μας, ο αντίπαλος είναι δυνατός αλλά κι εμείς είμαστε καλή ομάδα». Υπήρχαν πάντα συζητήσεις πριν από αυτά τα ντέρμπι στο δρόμο που σου δίνουν ένα λόγο ώστε να δώσεις το κάτι παραπάνω και για τον κόσμο.

Εγώ στην αρχή ότι μόλις με πλησίαζε κόσμος, ντρεπόμουνα, δεν ήξερα τι να απαντήσω, είχα λίγο άγχος με αυτό. Αλλά μετά που πέρασαν τα χρόνια έβλεπα ότι είναι νορμάλ αυτό και εμένα τουλάχιστον μου έδινε την ώθηση να ετοιμαστώ για αυτό το παιχνίδι, κάτι με έσπρωχνε μέσα μου να ετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα για να μη στεναχωρώ αυτούς που μου ζητάνε να κερδίσει η ομάδα.»

Για το τι σημαίνει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

«Κατ' αρχήν να σου πω ότι εγώ δεν ξεχωρίζω τα παιχνίδια. Ποτέ δεν ξεχώρισα. Προσπάθησα για κάθε παιχνίδι να ετοιμαστώ όσο μπορούσα καλύτερα. Απλώς αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι διαφορετικό. Η πίεση του κόσμου, οι εφημερίδες, η τηλεόραση, που μόλις τελειώνει η Κυριακή και ακολουθεί την επόμενη Κυριακή το ντέρμπι, από τη Δευτέρα δεν ασχολούνται με τίποτα παρά μόνο με το παιχνίδι.

Για να πω την αλήθεια είναι μια ατμόσφαιρα που μου άρεσε, αλλά μερικές φορές ήταν πολύ φανατισμένη. Δηλαδή ο φανατισμός που είδαμε κάποιες φορές στα γήπεδα, το πρώτο ντέρμπι που έπαιξα στο Καραϊσκάκη, που οι φίλαθλοι δεν ήταν τόσο ήρεμοι και το παιχνίδι ουσιαστικά διήρκεσε δυόμιση ώρες αν δεν κάνω λάθος με τις διακοπές κι όλα αυτά που συνέβησαν. Αλλά εμένα όπως είπα και πριν μου άρεσε αυτή η ατμόσφαιρα και μου άρεσαν αυτά  τα ντέρμπι που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.»

Για το αν φοβήθηκε ποτέ σε γήπεδο

«Δεν μπορώ να πω ότι φοβήθηκα, απλά υπήρχαν κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις όπως όταν έπεφταν πέτρες στο γήπεδο. Ουσιαστικά πέρασαν τόσα χρόνια και δε βλέπουμε κάτι καλύτερο.»

Για την ΑΕΚ του 1993-94 την οποία κέρδισαν στον ιστορικό τελικό κυπέλλου του 1994

«Αν δεις την εντεκάδα της ΑΕΚ, ήταν πάρα πολύ καλή και πολύ δυνατή με φοβερούς ποδοσφαιριστές. Και πάρα πολύ καλό προπονητή. Εμείς παλέψαμε, παλέψαμε, αλλά εκείνη την εποχή πιστεύω ότι η ΑΕΚ έπαιζε καλό ποδόσφαιρο και δεν το κρύβω, πήρε δίκαια τα πρωταθλήματα.»

Για τον Ίβιτσα Όσιμ

«Ήταν ένας προπονητής που δε θέλω να πω ότι σε φόβιζε, αλλά σου έβγαζε σεβασμό. Εγώ πιστεύω ότι από την πρώτη μέρα ήταν σοβαρός και κατά τη γνώμη μου ήταν και δίκαιος. Του άρεσε η πολλή δουλειά και η σκληρή προπόνηση και διάλεγε πάντα για την εντεκάδα τους ποδοσφαιριστές που ήταν και στην προπόνηση καλοί. Δεν κοίταγε ποτέ τα ονόματα και ότι αυτός είναι ο Βαζέχα ή κάποιος άλλος. Νομίζω τότε δεν έπαιξε κι ο Σαραβάκος πολλά παιχνίδια με τον Όσιμ, όπως και ο Αποστολάκης.

Αλλά είχε και μερικά λάθη. Μερικές φορές αργούσε στην προπόνηση κι εμείς τον περιμέναμε για παράδειγμα, είχε δηλαδή κι αυτός κάποια ελαττώματα. Και κάπως έτσι ο προπονητής μπορεί να χάσει το σεβασμό του. Δηλαδή μπορεί να βγαίναμε εμείς για προπόνηση, να παίζαμε μισή ώρα, σαράντα λεπτά κορόιδο και μετά να έβγαινε εκείνος για να ξεκινήσει την προπόνηση. Υπήρχαν κάποια που δεν μου άρεσαν. Ο Όσιμ δεν είχε τόσο καλή επαφή με τους ποδοσφαιριστές, Δεν θέλω να πω ότι είχαμε φόβο αλλά ήταν λίγο απόμακρος.»

Για την σεζόν 1994-95 και την επιστροφή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος επί Ρότσα

«Όταν ανέλαβε ο Ρότσα, ήξερε τη φιλοσοφία της ομάδας, άλλαξε λίγο τον τρόπο της προπόνησης και ήρθε πιο κοντά στους παίκτες δημιουργώντας μια καλή σχέση. Μας μίλαγε συνέχεια και εμείς σιγά-σιγά βλέπαμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, να είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας, μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είχαμε καλή ομάδα, είχαμε καλό ρόστερκαι μετά αυτό που λέγαμε εμείς συνέχεια, είναι ότι φτάσαμε σε ένα σημείο να πηγαίνουμε για προπόνηση στην Παιανία και να φτάνουμε δύο-δυόμιση ώρες πριν ώστε να παίξουμε τάβλι, να κάνουμε λίγο πλάκα, να πιούμε καφέ.

Μετά την προπόνηση το ίδιο. Νιώθαμε πραγματικά σαν μια οικογένεια και πιστεύω αυτό ήταν πολύ σημαντικό που φτάσαμε εκείνη τη χρονιά τόσο ψηλά. Ήρθε ο Ρότσα, άλλαξε λίγο την ψυχολογία, έδωσε ελευθερία στην κίνηση στον αγωνιστικό χώρο, με τον Όσιμ ήμασταν λίγο πιο αγχωμένοι. Με τον Ρότσα πιστεύω πως εκείνη την εποχή παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο και γι' αυτό είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μιλάει για τον Βαζέχα

"Με βοήθησαν πάρα πολύ οι ποδοσφαιριστές γιατί δέχτηκαν αυτό το δέσιμο και αυτή την επαφή και ξέρανε τοι που ξεκινούσε και που τελείωνε αυτή η ανθρώπινη επαφή. Τις ώρες της δουλειάς, υπήρχε μόνο δουλειά, τις άλλες ώρες ήμασταν μία παρέα. Και μέσα σε αυτό ο Χρήστος νομίζω ότι ήταν leader, μία μεγάλη προσωπικότητα, κάτι το οποίο το πέτυχε μέσα από τη δουλειά και τη συμπεριφορά."

Για τον τελικό του κυπέλλου του 1995 με την ΑΕΚ

«Μερικές φορές με ρωτάει ο κόσμος αν ήταν πέναλτι. Το ματς πλησίαζε στο τέλος. Μετράει εδώ και η εξυπνάδα του ποδοσφαιριστή. Εγώ πιστεύω ότι με τραβάει ο Βλάχος σε εκείνη τη φάση. Εκείνη τη στιγμή δεν τα σκέφτεσαι αυτά. Όμως κι αυτά μετράνε. Λέω λίγο με τραβάει, είναι δευτερόλεπτα, εγώ λέω λίγο παραπάνω. Έδωσε πέναλτι στον αντίπαλο. Λέω τώρα άμα με τραβήξει σε αυτή τη φάση θα πέσω, ήταν πολύ δύσκολο να κάνω γκολ εκεί και τη στιγμή που νιώθω το χέρι στο δικό μου σώμα λέω πέφτω δεν έχω τίποτα να χάσω, κατάλαβες; Ήταν πέναλτι που δίνεται και δε δίνεται.

Μετά είχαμε τα επεισόδια και ήταν δύσκολες στιγμές για τον διαιτητή . Εγώ στη θέση της διοίκησης της ΑΕΚ θα σκεφτόμουνα ότι θα μπορούσε η ΑΕΚ να ήταν μπροστά με 1-0 και θα μπορούσε να είχε πάρει μέχρι εκείνο το σημείο το ματς άμα είχε σκοράρει ο Δημήτρης. Δηλαδή εμείς πάντα βλέπουμε ότι  φταίει ο διαιτητής ότι φταίει κάτι άλλο και δεν κοιτάμε τη δική μας ομάδα ότι φταίμε κι εμείς.»

Για το καλοκαίρι του 1995 όταν ο Βαρδινογιάννης αποφάσισε να μην κάνει μεταγραφές

«Εγώ χτίζω έλεγε ο Βαρδινογιάννης, δεν αγοράζω και δικαιώθηκε. Ψυχολογικά πιστεύω ότι είναι θετικό για αυτούς που μένουν στην ομάδα.  Διότι είπαμε ότι από εδώ και πέρα εμείς είμαστε, γνωριζόμαστε καλύτερα και προχωράμε. Μου δίνει άλλη μία φορά ο προπονητής την ευκαιρία να αποδείξω ότι καλά έκανε τόσο ο πρόεδρος όσο κι ο προπονητής που δε ήθελαν μεταγραφές. Πιστεύω ότι είναι καλό για τους ποδοσφαιριστές.»

Για το έπος στο Champions League την περίοδο 1995-96 και την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού

«Από τη στιγμή που περάσαμε από τον όμιλο και είχαμε καλή κλήρωση πιστέψαμε σε κάτι καλό. Κληρωθήκαμε με την Λέγκια Βαρσοβίας και αντιμετωπίσαμε δυσκολίες μόνο στο πρώτο παιχνίδι. Παίξαμε σε συνθήκες πολύ δύσκολες στη Βαρσοβία, με πολύ χιόνι το γήπεδο, ουσιαστικά δε θα έπρεπε να παίζεται ποδόσφαιρο σε τέτοια γήπεδα. Πήραμε το αποτέλεσμα, περάσαμε στους τέσσερις και μετά είχαμε τον Άγιαξ.

Αλλά θέλω να πω ότι το κλίμα πριν τα παιχνίδια, θυμάμαι ήταν πολύ χαλαρό. Ακούγεται περίεργο πως πριν από τόσο σημαντικά παιχνίδια το κλίμα ήταν χαλαρό. Είχαμε και τον Μπορέλι που του άρεσε πάντα να κάνει πλάκα πριν από αυτά τα παιχνίδια. Θυμάμαι που έλεγε "παιδιάfriendly game, φιλικό παιχνίδι πάμε να παίξουμε" (γέλια). Έτσι για πλάκα, γιατί μερικές φορές πριν από τα παιχνίδια κάποιοι παίκτες ήταν σφιγμένοι, είχαν άγχος, οπότε οΜπορέλι έλεγε "παιδιά φιλικό είναι" να χαλαρώσουμε λίγο.

Ο Μπορέλι κι ο Αποστολάκης ήταν κορυφή στην πλάκα, ήταν τα πειραχτήρια της ομάδας. Δεν μπορώ να πω τι σκέφτονταν τα παιδιά, εγώ για μένα μιλάω και πιστεύω πως το κλίμα ήταν πολύ καλό. Εγώ έλεγα ότι δεν πάμε σε αυτά τα παιχνίδια για να χάσουμε κάτι. Μόνο να κερδίσουμε μπορούμε. Πιστεύω πως μόνο ένας το πίστεψε αυτό από τη μέρα που έγινε η κλήρωση, ότι θα κερδίσουμε εκεί. Μας το έλεγε πάντα, αλλά δεν ξέρω γιατί το έλεγε, ίσως για να μην υπάρχει άγχος. Ο Άγιαξ τότε ήταν φοβερή ομάδα, μετά το παιχνίδι αυτό πήρανε όλοι μεταγραφές. Ποιος ήταν αυτός που το πίστευε; Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Μας έλεγε μη φοβάστε, θα το κερδίσουμε το ματς».

Για το ματς στο Άμστερνταμ

«Εμείς μόλις έφτανε το λεωφορείο στο γήπεδο, βλέπαμε τον κόσμο που μας έδειχνε με τα χέρια ότι θα μας ρίξουν τρία, τέσσερα, πέντε. Ήταν και το τελευταίο παιχνίδι που έπαιζαν σε αυτό το γήπεδο. Φοβερή ατμόσφαιρα.

Θυμάμαι και κάτι άλλο. Είχαμε και τον Φαρία, σαν βοηθό του Ρότσα και πάντα ταξίδευε μαζί μας. Θέλω να γυρίσω πιο πριν, όταν παίζαμε με Πόρτο και μίλησε ο Χουάν πριν το παιχνίδι στην ομιλία και είπε την εντεκάδα. Οπότε λέει κάποια στιγμή Φαρία τι θέλεις να πεις εσύ; Και ο Φαρίαλέει, παιδιά ξέρετε τι; Ένα γκολ να σκοράρουμε εμείς, αλλά πόσα να φάμε δεν ξέρω. Και μετά όταν παίξαμε με τον Άγιαξ, θυμηθήκαμε τα λόγια του Φαρία και είπαμε ότι πρέπει να το πούμε.

Μετά το γκολ σηκώθηκα και δεν ήξερα που πάω. Αλήθεια είναι, γιατί μας κόστισε πάρα πολλές δυνάμεις αυτό το παιχνίδι. Ήταν στο 87' αν δεν κάνω λάθος, τελείωνε το παιχνίδι, ήμουν πολύ κουρασμένος εγώ, πιστεύω και όλη η ομάδα. Τη στιγμή που πλασάρω δεν βλέπω ότι η μπάλα πάει στο τέρμα. Όταν σηκώνομαι την είδα. Και οι φίλαθλοι ήταν αριστερά, εγώ φεύγω δεξιά. Λόγω κούρασης αντέδρασα έτσι, έβλεπα την ομάδα κι ένας έτρεχε δεξιά, ένας αριστερά, εντάξει τι να πεις; Τρία λεπτά πριν το τέλος να έχεις 1-0 τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ είναι κάτι που δεν το πίστεψε κανείς.

Πιστεύω πως αυτό είναι το πιο σπουδαίο γκολ της καριέρας μου. Δεν ξέρω αν είναι το πιο όμορφο, αλλά πιστεύω το πιο σπουδαίο που έγραψε ιστορία».

Ο Γιάννης Καλιτζάκης μιλάει για τον Βαζέχα

«Θυμάμαι την αντίδραση του ότι σήκωσε τα χέρια ψηλά και κοίταγε τον ουρανό, τώρα το τί ζήταγε από εκεί και το τί έβλεπε δεν το ξέρω. Γιατί κι εμείς το ίδιο πράγμα σκεφτόμασταν, τί έχει γίνει;»

Για τη ρεβάνς της Αθήνας

«Μην ξεχνάμε ότι ο Άγιαξ ήταν φοβερή ομάδα τότε. Με αυτές τις ομάδες αν παίξεις πέντε παιχνίδια, μπορείς να κερδίσεις τη μία φορά αλλά τα υπόλοιπα είναι δύσκολο. Εμείς όμως πρέπει να πω ότι είχαμε τρεις απουσίες στον επαναληπτικό της Αθήνας. Δύο με κάρτες και κάποιος τραυματισμός.  Ο Μαρίνος Ουζουνίδης νομίζω, ο ψηλός ο Γεωργιάδης και κάποιος ακόμα στο κέντρο.

Το κακό είναι ότι πολύ νωρίς φάγαμε το πρώτο γκολ. Έχω δει το παιχνίδι πολλές φορές από την αρχή και είναι ένα κόρνερ στο τέταρτο λεπτό και αυτοί είναι τρεις στην περιοχή κι εμείς οχτώ και τρώμε γκολ και μετά δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Να πάμε μπροστά; Να κάτσουμε πίσω να κρατήσουμε το σκορ; Είχαμε περισσότερο άγχος από το πρώτο παιχνίδι. Κάθε ένας από μας έλεγε μέσα του πω πω είμαστε τόσο κοντά στον τελικό αλλά πρέπει να περάσουν τα ενενήντα λεπτά και δυστυχώς ήρθε το 3-0 κι έφυγε ένα όνειρο και εγώ πάντα λέω γαμώτο γίνεται να γυρίσουμε να το παίξουμε το παιχνίδι άλλη μία φορά; Αλλά δεν γίνεται»

Για το σημαντικό ρόλο της ομοιογένειας σε μια ομάδα

«Βοηθάει σε μια ομάδα να παίζουν πολλά χρόνια μαζί οι παίκτες. Και στην Ευρώπη άμα βλέπουμε μεγάλες ομάδες, κάνουν κάποιες μεταγραφές, αλλά δεν κάνουν πέντε-έξι, δεν αλλάζουν τη μισή ομάδα. Αν αλλάζουν έναν-δύο παίκτες που είναι βασικοί για εντεκάδα, βοηθάει. Την ίδια γνώμη έχω και για τους προπονητές. Για μένα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να μπορέσει να δουλέψει ένας προπονητής. Αλλά δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα εμείς την αλλαγή προπονητή την κάνουμε χόμπι»

Για τον ΠΑΟ του 95-96 που συνδύασε Ευρώπη και πρωτάθλημα

«Αυτό που μας βοήθησε ήταν ότι είχαμε τον πρόεδρο κοντά μας και ότι είχαμε καλό κλίμα στην ομάδα. Αυτά πιστεύω ότι ήταν τα δύο σημαντικά στοιχεία που είχαμε εκείνη την εποχή και σαν αγαπημένη οικογένεια φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη μου χρονιά στην Ελλάδα. Είχαμε φοβερή συνεργασία τότε με τον προπονητή και με τα παιδιά. Γιατί ξέρεις κάτι, βγαίνεις πρώτος σκόρερ, παίρνεις κάποια βραβεία, εγώ όμως ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω ότι χωρίς τους συμπαίκτες μου, χωρίς τον προπονητή, χωρίς όλο το τιμ που είναι γύρω από την ομάδα, κανείς δε μπορεί να φτάσει ψηλά, κανείς δε μπορεί να γίνει πρώτος σκόρερ, ούτε να βγει καλύτερος παίκτης. Είναι ομάδα.

Εγώ θα χαιρόμουν άμα από την δική μου ομάδα έβγαινε πρώτος σκόρερ, καλύτερος παίκτης, καλύτερος τερματοφύλακας, καλύτερος προπονητής. Όταν η ομάδα δουλεύει καλά θα χαρώ  πάντα αν κάποιος μέσα από την ομάδα φτάσει ψηλά.»

Για το ότι όλα τα γκολ τα αφιέρωνε σε εκείνον που του έδινε την ασίστ

«Σίγουρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η τελική πάσα. Αλλά εγώ δε συμφωνώ με όσους λένε ότι ο επιθετικός απλά έβαλε το πόδι και έβαλε το γκολ. Γιατί ο επιθετικός πρέπει να βρεθεί σε κατάλληλο χρόνο στον κατάλληλο χώρο κι εκεί που θα πάει η πάσα, δεν είναι τόσο εύκολο. Ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω και μπορείς να χάσεις την ευκαιρία. Δηλαδή ναι μεν έχει πολύ μεγάλη σημασία η πάσα αλλά έχει και πολύ μεγάλη σημασία η κίνηση του επιθετικού. Δεν υπάρχει εύκολο γκολ.»

Για τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς να πετύχει γκολ και τα μαγικά του Ρότσα

«Θα πω κάτι γι' αυτό το διάστημα που είχα να βάλω γκολ. Με τον Ρότσα ήμασταν. Ο οποίος μου λέει κάποια στιγμή, έλα λίγο πριν από το παιχνίδι στο δικό μου δωμάτιο. Τώρα δεν ξέρω αν ακούσει ο Χουάν ή αν μπορώ να το πω (γέλια). Πάω στο δωμάτιο, μου βάζει τρία φωτάκια σε ένα πιατάκι και μου λέει μη μιλάς καθόλου. Καθόμαστε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα και ένα από τα τρία σαν καρβουνάκια ήταν, σκάει. Οπότε μου λέει, εντάξει σήμερα μη φοβάσαι , θα σκοράρεις.

Λέω εντάξει, πάμε στο παιχνίδι, είμαστε 1-0 κοιτάω το ρολόι και λέει 87', πλησιάζει προς το τέλος. Λέω μέσα μου, τι μου έλεγε ότι θα βάλω σήμερα γκολ. Οπότε βγαίνει μια μπαλιά από δεξιά νομίζω από τον Γεωργιάδη τον κοντό, μία σέντρα χαμηλή, πλασέ 2-0 και λέω είχε δίκιο.

Μερικές φορές είναι κι ο τρόπος του προπονητή να ανεβάζει έναν ποδοσφαιριστή που για κάποιο διάστημα έχει πρόβλημα. Κι εγώ τότε είχα πρόβλημα, δεν το κρύβω. Γιατί εδώ όλοι περιμένουν ότι θα σκοράρεις. Αν δεν σκοράρεις σε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε παιχνίδια σου λέει κάτι έγινε. Μετά τρελαίνεσαι, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Δηλαδή εγώ έλεγα να αλλάξω λίγο την προπόνηση, να δώσω περισσότερο, να ξεκουραστώ. είναι ένα θέμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο.»

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μιλάει για τον Βαζέχα

"Είχαμε κι άλλα μυστικά μεταξύ μας που είναι μόνο για μας τους δύο. Ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες. Αρκετές φορές εμείς εγκλωβιζόμαστε από κάτι βλακείες, μικροπράγματα. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ήταν ένα κρικ απλώς για να ανοιχτεί ο άλλος για να δεχτεί κάποια πράγματα για πρέπει να αποδέχεται αυτό που του λες, αλλιώς αν κλείνεσαι, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα."

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μιλάει για τον Βαζέχα

"Ο Χρήστος ήταν πολύ επικίνδυνος όταν ήταν με πλάτη στο τέρμα, μέσα στην περιοχή. Εκεί όταν δεχόταν τη μπάλα, ήταν αυτή η προσποίηση που έκανε είτε δεξιά είτε αριστερά και το γρήγορο σουτ είτε με το δεξί είτε με το αριστερό ήταν γκολ. Σπάνια ο τερματοφύλακας μπορούσε να αντιδράσει με την ταχύτητα που είχε στη σκέψη και το γρήγορο σουτ. Κάποια στιγμή δεν ξέραμε αν ήταν αριστεροπόδαρος ήδεξιοπόδαρος. Αλλά έχω δει γκολ με κεφαλιά, με τακουνάκι με σουτ με το αριστερό, με σουτ με το δεξί, με ψαλίδι, μία τεράστια ποικιλία, έχει βάλει τόσα γκολ που νομίζω ότι τώρα που είναι εύκολο να βρεις υλικό από τον Βαζέχα, αν ένα παιδί του αρέσει και είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και είναι επιθετικός, να το βλέπει κάθε μέρα ώστε να δει πως λειτουργούσε."

Για την καταστροφική σεζόν 1996-97

«Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς για το τι έφταιξε. Θα σου πω τι πιστεύω εγώ. Μήπως πιστέψαμε τώρα όλοι ότι είμαστε ομαδάρα, ότι είμαστε παιχταράδες, ότι τώρα που κερδίσαμε τον Άγιαξ, τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα θα τα έχουμε για πλάκα και ότι αφού είχαμε καλή πορεία στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα να μας κερδίζει και μάλλον αυτό ήταν λάθος σκέψη από όλους μας. Πιστέψαμε ότι από μία μέρα στην άλλη γίναμε μεγάλη ομάδα. Πιστεύω ότι κάπου εκεί χαλαρώσαμε. Κι οι αντίπαλοι έλεγαν αφού αυτοί κέρδισαν τον Άγιαξ, εμείς θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αυτούς. Δηλαδή όπως κάναμε εμείς με τον Άγιαξ, που μπήκαμε πιο συγκεντρωμένοι, πιο δυνατοί έτσι έκαναν και οι άλλες ομάδες μαζί μας. Εμείς ήμασταν πιο χαλαροί και γι' αυτό δεν είχαμε και το αποτέλεσμα».

Για την απομάκρυνση του Ρότσα μεσούσης της περιόδου

Για μένα το καλύτερο είναι να ξεκινήσει και να τελειώσει ο προπονητής και να τον κρίνεις όταν τελειώσει η σεζόν. Δεν μπορείς να κρίνεις μέσα σε τρεις μήνες αν ο προπονητής έκανε καλή δουλειά ή όχι. Είναι λάθος για μένα μέσα στη σεζόν να αλλάζουν τεχνικοί.»

Για τη σεζόν 1997-98 που έβαλε 32 γκολ μετά από 34 εμφανίσεις ως βασικός. Εξυμνεί τους συμπαίκτες του

«Για να βγεις πρώτος σκόρερ πρέπει να έχεις και καλούς συμπαίκτες. Πρέπει να έχεις και το δεκάρι που σου δίνει τις περισσότερες πάσες κι εγώ ήμουν τυχερός που είχα παίκτες όπως ο Κόλεφ στην αρχή που ήταν πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, ο Πάρις Γεωργακόπουλος, οΜπορέλι μετά, ο Μίκλαντ, ο Λούπου, πολύ καλοί ποδοσφαιριστές που και για λίγο διάστημα και για δύοτράι γκολ με έσωζαν. Ο Λούπου για παράδειγμα αν και δεν έπαιξε πολλά παιχνίδια, καταλάβαινε κι αυτός την κίνηση μου και για δύο τρεις φορές που μου έδωσε πάσα έκανε πιο εύκολο το γκολ για μένα.»

Για το προσπέρασμα του Αντωνιάδη στην πρώτη θέση των πράσινων σκόρερ σε ματς κόντρα στον Απόλλωνα

«Μάλλον ήταν η τυχερή μου ομάδα γιατί στον Απόλλωνα έβαλα το πρώτο μου γκολ στη Ριζούπολη, έσπασα το ρεκόρ του κύριου Αντωνιάδη στη Ριζούπολη και να πω και κάτι άλλο για τον Απόλλωνα. Μόλις γύρισα από τον τραυματισμό μου, χάσαμε 2-1 από τον Απόλλωνα στον Ολυμπιακό Στάδιο και έβαλα εγώ το γκολ. Δηλαδή ήταν τρεις πολύ σημαντικοί σταθμοί για μένα και πάντα μπροστά μου ήταν ο Απόλλωνας.»Για το ότι δεν έφυγε ποτέ από τον Παναθηναϊκό.

Δεν φανταζόμουν ποτέ φεύγοντας από την Πολωνία ότι θα γίνω ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναίκού. Κανείς δεν μπορεί να το σκεφτεί αυτό. Παίρνεις την πρόταση από τον Παναθηναϊκό μπορεί να πας καλά και να έρθει πρόταση από άλλη ομάδα. Θα πω ψέματα τώρα αν πω ότι υπολόγιζα να παίξω 15 χρόνια στον Παναθηναϊκό, δεν γίνεται αυτό. Χάρηκα που μπορούσα τόσα χρόνια να δίνω χαρές στον κόσμο και να παίζω καλό ποδόσφαιρο με μία καλή ομάδα, με πορείες στην Ευρώπη, ήταν μια τεράστια εμπειρία για μένα αυτό.

Είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που δεν αλλάζουν ομάδες. Εμένα ο χαρακτήρας μου δεν είναι για πολλές αλλαγές. Θα ήθελα κάποια στιγμή τότε να πάω σε κάποιο πιο δυνατό πρωτάθλημα να δοκιμαστώ αλλά δυστυχώς δεν έτυχε αυτό. Αλλά εντάξει από την άλλη ήταν καλά, αλλά αναρωτιέσαι μέσα σου πως θα ήταν σε μια άλλη ομάδα, σε μια άλλη χώρα.

Και να υπήρχαν προτάσεις σε μένα δε φτάσανε ποτέ. Τότε με πρόεδρο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, όλοι περνούσαν από το γραφείο του. Σε μένα δεν ερχόταν κανείς. Και νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν ήθελε να με δώσει, τις σταματούσε τις προτάσεις. Έτσι άκουσα μετά όταν σταμάτησα, δεν ξέρω αν αληθεύει. Δεν ήξερα λεπτομέρειες. Δεν είναι όπως τη σημερινή εποχή που έρχεται κάποιος μάνατζερ στον ποδοσφαιριστή και του λέει έχω πρόταση για σένα από την τάδε ομάδα, σκέψου το να το δούμε μαζί.

Όταν έκανα το τελευταίο  συμβόλαιο για άλλα πέντε χρόνια στα 35 μου, τότε είπα θα μείνω στην Ελλάδα για πάντα. Τώρα είπα εδώ είμαι, μόνο πρέπει να βοηθήσω την ομάδα στα 35 μου όσο καλύτερα μπορώ ώστε να προσφέρω και αποφασίσαμε με την οικογένεια μου να κάνουμε σπίτι και να μείνουμε εδώ.»

Για το γεγονός ότι δεν τον άγγιζε ο χρόνος και  έμενε πάντα στο ίδιο επίπεδο

«Εγώ πιστεύω ότι αυτό το πέτυχα με την πάρα πολύ καλή προπόνηση. Πρέπει να δίνεις το 100% και στην προπόνηση γιατί μετά στο παιχνίδι δεν ξέρεις τι δυνατότητες έχεις. Γι' αυτό καλή προπόνηση και καλή ζωή χρειάζεται. Δεν μου άρεσαν πολύ τα μπουζούκια και το ξενύχτι. Εντάξει, κάποια στιγμή με την ομάδα στον κατάλληλο χρόνο και εκεί που πρέπει, πήγαινα κι εγώ. Αλλά γενικά μπορώ να πω ότι η καλή ζωή και η καλή προπόνηση ήταν τα δύο στοιχεία που μπορούσαν να με κρατήσουν για τόσα χρόνια σε ψηλό επίπεδο.

Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Κάποια στιγμή έρχεται ένας προπονητής, έχει τα δικά του σχέδια, θέλει να αλλάξει την εντεκάδα, δεν παίζεις κάθε Κυριακή κι εκεί είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για έναν ποδοσφαιριστή. Περνάει από το μυαλό η σκέψη ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσεις.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Σοκ: Νοκ-άουτ και ο Μολέδο στον Παναθηναϊκό!
Σοκ: Νοκ-άουτ και ο Μολέδο στον Παναθηναϊκό!
Τραγικά πράγματα στα Χανιά, περίμενε ασθενοφόρο ο Μολέδο!
Τραγικά πράγματα στα Χανιά, περίμενε ασθενοφόρο ο Μολέδο!
«Όργια» Νεϊμάρ στο 6-2 της Παρί! (video)
«Όργια» Νεϊμάρ στο 6-2 της Παρί! (video)
Νέα παραίτηση στον Ηρακλή
Νέα παραίτηση στον Ηρακλή
Βάσεις 2017: Η αγωνία στο «κόκκινο» - Αυτές είναι οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές
Βάσεις 2017: Η αγωνία στο «κόκκινο» - Αυτές είναι οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές
Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas
Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης