Ο Ζεσουάλδο δείχνει το δρόμο...

Ο Ζεσουάλδο δείχνει το δρόμο...

Ο Παναθηναϊκός, με τη «σφραγίδα» του Ζεσουάλδο Φερέιρα φαρδιά – πλατιά στον τρόπο παιχνιδιού του, βγάζει στο χορτάρι επιθετική νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή. Απόδειξη; Το «ξεμπούκωμα» με το 4-0 επί του Εργοτέλη, σκορ που είχαν σχεδόν δυο χρόνια να πετύχουν οι «πράσινοι», αλλά και η εμφάνιση μιας ομάδας η οποία πάει με αέρα... νικητή στην Τούμπα.

Δεν είναι μόνο τα όσα λένε εδώ και αρκετό καιρό οι ποδοσφαιριστές του, που αναγνωρίζουν την αξία του. Δεν είναι μόνο τα δικά του χαμόγελα ικανοποίησης και η διαφορά στην νοοτροπία – αφού ζητούσε και… πέμπτο γκολ ως το τελευταίο λεπτό του ματς με τους Κρητικούς. Το μεγαλύτερο «παράσημο» αναγνώρισης για την δουλειά που έχει κάνει φέτος ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, ήρθε με την επιβράβευση από τον κόσμο.

Ένα κοινό, που δεν επιδίδεται εύκολα σε προσωπικές αποθεώσεις – μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αν ανατρέξουμε στο σύντομο παρελθόν – και που είδε αρκετές κακές εμφανίσεις από τον Παναθηναϊκό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έτσι ώστε με την πρώτη «τεσσάρα» να δώσει τα εύσημα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αναγνώρισε την δουλειά που κάνει ο προπονητής της ομάδας, τον επιβράβευσε με τον τρόπο του και περιμένει… τα καλύτερα.

Η τελευταία μεγάλη σε έκταση νίκη του Παναθηναϊκού άλλωστε, ήταν το 4-1 επί του Εργοτέλη στον περσινό πρώτο γύρο, ωστόσο κι αυτό δεν είχε συνοδευτεί από χαρούμενες αντιδράσεις, αφού υπήρχε τότε η «βαριά» ατμόσφαιρα για τον Νίκο Νιόπλια και είχε φέρει την πρόσκαιρη παραίτησή του εκείνο το βράδυ, ως την οριστική του λίγο καιρό μετά.

Το ήθελε και δικαιώθηκε ο Φερέιρα

Ο αντικαταστάτης του Έλληνα κόουτς δεν ήταν άλλος από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος από την πρώτη του μέρα στην Παιανία μίλησε για επιθετικό ποδόσφαιρο και νοοτροπία νικητή που θα έπρεπε να δείχνει ο Παναθηναϊκός, κάτι που κατάφερε να εμφυσήσει με τον καιρό στην ομάδα του, με αποτελέσματα όπως το 4-2 με την Καβάλα στο ΟΑΚΑ πέρσι για παράδειγμα, να το περάσει στους ποδοσφαιριστές του και εν τέλει να δρέπει στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος τα αποτελέσματα.

Οι «πράσινοι» έχουν καταφέρει σε πέντε ματς φέτος να σκοράρουν ήδη 13 φορές, έχοντας δεχθεί μόλις 4 γκολ – δεύτερη καλύτερη άμυνα πίσω από αυτή του Άρη που έχει δεχθεί 2 με ματς λιγότερο – έχοντας πάρει τέρματα από επτά διαφορετικούς παίκτες. Εκτός του Λέτο, που έχει επωμιστεί το βάρος να «τραβήξει» προς τα πάνω την ομάδα με τον ηγετικό του χαρακτήρα, γκολ έχουν δώσει στον Παναθηναϊκό δυο επιθετικοί, δύο μέσοι και δύο ακόμα αμυντικοί.

Αν δεν είχε κι απουσίες…

Για το «τριφύλλι» είχε σκοράρει την πρώτη αγωνιστική στην Κέρκυρα ο Σωτήρης Νίνης, παίκτης που αναμένονταν φέτος να έχει κομβικό ρόλο στα πλάνα του Φερέιρα, που απουσιάζει και θα απουσιάζει για αρκετό καιρό όπως ένα ακόμα «όπλο» του Παναθηναϊκού από τη μέση και μπροστά, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

Ο πλουραλισμός του «τριφυλλιού» είναι κάτι που ήθελε απόλυτα ο Φερέιρα από τις αρχές της θητείας του στον Παναθηναϊκό. Όταν ο 65χρονος προπονητής μιλούσε για διαφορά φιλοσοφίας και αλλαγή στον τρόπο που επιτίθεται η ομάδα, εννοούσε ακριβώς αυτό. Να γνωρίζει μεν ότι θα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, όπως ο Σεμπάστιαν Λέτο των επτά (!) γκολ σε 5 ματς φέτος, αλλά ότι θα έχει και τις ανάλογες βοήθειες από τα χαφ (Νίνης, Κατσουράνης, Κουίνσι), τους άλλους επιθετικούς (Τοτσέ για την ώρα) και ακόμα και από τους αμυντικούς σε στατικές φάσεις (Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ).

«Πνίγει» τον αντίπαλο

Ο Παναθηναϊκός του Φερέιρα, όπως θέλει να τον βλέπει ο Πορτογάλος, πρέπει να τελειώνει παιχνίδια όπως αυτό με τον Εργοτέλη… σύντομα. Το χαμόγελο ικανοποίησης του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο, έδειξε άλλωστε πως όσα έκαναν οι παίκτες του στο χορτάρι κόντρα στους Κρητικούς εκτός από ωραία στο… μάτι, ήταν η αποτύπωση των όσων ο ίδιος ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του καθημερινά στην Παιανία. Να «τελειώνουν» τα ματς με τους πιο αδύναμους αντιπάλους και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Όσο η ομάδα ρολάρει και όσο παίζει στοιχειωδώς πλήρης, χωρίς τις αποβολές για παράδειγμα από το πρώτο ημίχρονο όπως έγινε σε Περιστέρι και Ξάνθη, ο Παναθηναϊκός δείχνει να αποκτά αυτή τη νοοτροπία και να προχωράει και ένα βήμα παραπάνω. Στη διάρκεια της καλής απόδοσης και την πίεση ως το φινάλε για ακόμα περισσότερα γκολ, κάτι που μετατρέπει σε «winner» τους παίκτες και δίνει το χαρακτήρα του νικητή στην ομάδα.

Το ματς των αποδείξεων…

Ένα χαρακτήρα που τον πιστοποίησε με το 4-0 επί του Εργοτέλη, σκορ που ο Παναθηναϊκός είχε να πετύχει σε αγώνα πρωταθλήματος είτε εντός, είτε εκτός έδρας από τις 19 Δεκεμβρίου 2009 όταν και νίκησε και πάλι με 4-0 τότε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι «πράσινοι» πλέον έχουν μπροστά τους το ματς της Τούμπας, όπου θα πρέπει να αποδείξουν ότι όσα έχουν παρουσιάσει ως τώρα δεν είναι… τυχαία.

Η συνοχή, αλλά και η ισορροπία – λέξη που ο Φερέιρα χρησιμοποιεί αρκετές φορές όταν αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του – θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια του Παναθηναϊκού. Η Τούμπα και ο ΠΑΟΚ είναι το πρώτο μεγάλο crash test για το δημιούργημα του Πορτογάλου που πάει ωστόσο με… φόρα για ένα «διπλό» αποστόμωσης των όσων είχαν βιαστεί να αφήσουν τον Παναθηναϊκό εκτός των φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved