«Ως τον υποβιβασμό!»

«Ως τον υποβιβασμό!»

Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Μανώλης Αντωνακάκης μίλησε ακόμα και για τιμωρία με υποβιβασμό ομάδων, αναφορικά με τις πειθαρχικές προεκτάσεις του θέματος των στημένων αγώνων.

Ο κ. Αντωνακάκης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM και αφού αναφέρθηκε στην έρευνα που διενέργησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου υποστήριξε πως ο χρόνος παραγραφής κάποιων αδικημάτων είναι μεν μικρός, όμως σε ό,τι αφορά τα παραπτώματα που αφορούν δωροδοκίες, στοίχημα και ντόπινγκ υπάρχει χρόνος να διερευνηθούν οι υποθέσεις χωρίς να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και ποινή υποβιβασμού αν αποδειχθεί ότι παράγοντες ομάδων και οι ίδιες οι ομάδες εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως και αν αποδειχθεί ότι έχουν συμμετοχή σε θέματα που αφορούν δωροδοκίες, παράνομους στοιχηματισμούς και θέματα ντόπινγκ.

«Εμείς είμαστε αρμόδιοι για το αθλητικό κομμάτι. Η έρευνα που έγινε, έγινε από τη συνάδελφο, την κ. Παπανδρέου, αφορά τους παράνομους στοιχηματισμούς. Βέβαια και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την απάτη και την κακουργηματική πράξη, θα τα εξετάσουμε στο πλαίσιο του πειθαρχικού κώδικα που εφαρμόζουμε εμείς», είπε αρχικά ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνακάκης δήλωσε: «Ο χρόνος παραγραφής είναι μέσα στο μήνα, πάντα υπάρχει για όλα τα αδικήματα το ενδεχόμενο να παραγραφεί. Μόνο για ορισμένα αδικήματα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παραγραφής, όπως για παράδειγμα η πλαστογραφία. Ότι λέμε τώρα, αφορά το πειθαρχικό κομμάτι της αθλητικής δικαιοσύνης. Το ποινικό κομμάτι πρέπει να παρέλθουν και δέκα έτη για να υπάρξει παραγραφή».

Για τις κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, τόνισε: «Έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία και όλο το φάκελο από την κ. Παπανδρέου, που έκανε μια εξαιρετική έρευνα. Όταν μας υποβάλει το φάκελο, θα δούμε ποιοι εμπλέκονται, τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής έτσι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει να διαβιβαστεί αυτός ο φάκελος στην ΕΠΟ και στη συνέχεια να περάσει αυτός σε εμάς, στους αθλητικούς εισαγγελείς σε εμένα και τον κ. Φάκο».

Σε ερώτηση για τις τιμωρίες που προβλέπει το ποινικό μέρος, απάντησε: «Σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος δεν μπορώ να έχω άποψη εγώ, έχει άποψη η κ. Παπανδρέου. Από τώρα και μετά όμως θα πρέπει να διευθύνει την έρευνα κάποιος τακτικός ανακριτής έτσι ώστε να αρχίσουν οι κλήσεις σε απολογία, οι εξετάσεις των μαρτύρων και η συμπλήρωση εν γένει της προκαταρκτικής εξέτασης».

Για το πόσο μπορεί να «τραβήξει» η διαδικασία, τόνισε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαρτύρων, από την δυσχέρεια ή την ευχέρεια της συλλογής στοιχείων, από το τι θα ζητήσουν οι κατηγορούμενοι ως την απολογία τους. Βέβαια, αν προκύψουν άλλα στοιχεία, μπορεί να διαταχθεί προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων και σίγουρα θα περάσει χρόνος για αυτή τη διαδικασία».

Για τις ποινές που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, υποστήριξε: «Αν τα αδικήματα αφορούν το προκείμενο, που δεν το ξέρω αλλά υποθέτω ότι είναι ο παράνομος στοιχηματισμός, η παραγραφή αυτού του αδικήματος πάει στα τρία έτη. Σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό αθλητικό δίκαιο μιλάμε πάντα. Αφορά το άρθρο 28 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Θα δούμε όσα εμπίμπτουν μέσα στην τριετία λοιπόν. Το άρθρο λέει ότι κάθε παράβαση παραγράφεται αν δεν καταγγελθεί μέσα σε ένα μήνα. Η παράγραφος 2 λέει όμως, ότι τα άρθα 20 και 21 β, αλλά και το 24 πλέον – που είναι η δωροδοκία, το στοίχημα και το ντόπινγκ – παραγράφονται τρία έτη μετά την τέλεσή τους. Επομένως έχουμε περιθώριο».

Ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για το στοίχημα ας πούμε, εμπλέκονται ποινές, αν είναι αξιωματούχοι, χρηματικά πρόστιμα 20.000 ευρώ ως 60.000 ευρώ, απαγόρευση δραστηριότητας στον αθλητισμό και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Αν εμπλέκεται ομάδα και αξιωματούχος ομάδας, οι ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα αυτή τιμωρείται με υποβιβασμό. Για το στοίχημα ο οποιοσδήποτε εμπλέκεται τιμωρείται, και αν εμπλέκεται αξιωματούχος και η ομάδα του, η ομάδα του υποβιβάζεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 21β του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ».

Τέλος, ο κ. Αντωνακάκης δήλωσε: «Όσοι αξιωματούχοι εμπλέκονται και λογοδοτήσουν ποινικά θα λογοδοτήσουν και πειθαρχικά σε εμάς. Η κατηγορία της σύστασης συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχει να κάνει με τον πειθαρχικό κώδικα, έχει μόνο ποινικές προεκτάσεις. Μπορεί βέβαια να κολλήσει στη διάταξη ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, δυσφημεί το ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι η δυσφήμηση έχει παραγραφή στον ένα μήνα. Ευτυχώς όμως που τα «χοντρά» όμως έχουν παραγραφή στα τρία χρόνια».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Πάνε Κορωπί οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Αυτή είναι η χειρότερη ομάδα της Ευρώπης!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Έμερι για τον καβγά Καβάνι-Νεϊμάρ: «Εγώ αποφασίζω»!
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Το ξενοδοχείο για gamers είναι η απάντηση στις προσευχές μας
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης