«Φτιάχνουμε παίκτες για την Ελλάδα»

«Φτιάχνουμε παίκτες για την Ελλάδα»

Ο Έντι φαν Σάικ, επικεφαλής του τριήμερου σεμιναρίου επιμόρφωσης προπονητών της Ajax Hellas Academy, μιλά στο Onsports για το σκοπό της λειτουργίας των ακαδημιών του «Αίαντα» στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Ολλανδός, ειδικός σε θέματα ακαδημιών με περισσότερα από πέντε διπλώματα που αφορούν στα θέματα υποδομών του ποδοσφαίρου, ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν να επιλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν μελλοντικά τα παιδιά στην ακαδημία του «Αίαντα» στην χώρα μας, ενώ όπως τόνισε ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να περάσει η φιλοσοφία του Άγιαξ στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν ποδοσφαιριστές για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Πρώτα από όλα, κ. Φαν Σάικ, ποιος είναι ο σκοπός αυτού του τριήμερου σεμιναρίου;

«Ο σκοπός μας είναι να συλλέξουμε τους κατάλληλους για το πρότζεκτ της Ajax Hellas Academy. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να γίνουν συνεργάτες μας, κάποιοι μπορεί να γίνουν προπονητές, για αυτό κάνουμε αυτό το τριήμερο πρόγραμμα έτσι ώστε να δούμε τη θέλησή τους να δεχθούν τη φιλοσοφία του Άγιαξ, να γίνουν μέρος αυτού του εγχειρήματος. Για αυτό χρησιμοποιούμε διαφορετικό προσωπικό και αξιολογούμε τους προπονητές σε διαφορετικούς τομείς, έτσι ώστε στη συνέχεια να έχουμε μια σύμφωνη γνώμη από όλους για το αν κάποιο πρόσωπο μας ταιριάζει απόλυτα, αν μας ταιριάζει λίγο ή αν δεν μας κάνει καθόλου. Οι υπεύθυνοι και ο Γιώργος Καζιάνης είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για το ποιος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ajax Hellas Academy».

Είναι πιο εύκολο να διδάξεις τα παιδιά ή τους προπονητές;

«Είναι πολύ πιο εύκολο να διδάξεις παιδιά. Ειδικά όταν βρίσκονται στην ηλικία των 8 ως 12 ετών, γιατί είναι «πεινασμένα» για κάθε πληροφορία. Όταν είσαι ανάμεσα στα 30 και τα 40, έχεις ήδη δημιουργηθεί σα χαρακτήρας και έχεις το δικό σου στιλ σαν προπονητής. Εκεί είναι δύσκολο να αλλάξεις και να αποδεχθείς πράγματα διαφορετικά από αυτά που ξέρεις. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε και μιλάμε πολύ μαζί τους, είναι φυσικό να βρίσκουν τα πράγματα περίεργα στην αρχή. Έχουμε όμως ειδική μεθοδολογία, ειδικές ασκήσεις και πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για αυτό το πρότζεκτ και το ιδεατό κατά την άποψή μου είναι να επιλέξουμε προπονητές ηλικίας 20 έως 25 ετών. Αυτοί είναι «πεινασμένοι» για γνώσεις, είναι οι κατάλληλοι να γίνουν μέρος του προγράμματος και είναι αυτοί που θα πρέπει να αναδείξουν την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών. Είναι πιο κοντά στην ηλικία των παιδιών, τα καταλαβαίνουν καλύτερα, ξέρουν κι αυτοί από iPod και υπολογιστές (σ.σ. γέλια), οπότε τους καταλαβαίνουν καλύτερα»!

Θεωρείτε ότι όλο το πρόγραμμα της ακαδημίας του Άγιαξ στην Ελλάδα έχει πιθανότητες να πετύχει και να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε;

«Θα είναι επιτυχημένο αν οι άνθρωποι που εμπλακούν σε αυτό, μπουν σε μακροπρόθεσμη διαδικασία αλλαγών. Αν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα δε θα έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να κρατήσουμε τα συστατικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων. Για παράδειγμα, πρέπει να κρατήσουμε το πάθος που έχουν και να περάσουμε άλλα στοιχεία από τη φιλοσοφία του Άγιαξ. Ειδικότερα, αυτό μπορείς να το κάνεις με παιδιά ηλικίας 8-9 ετών, γιατί δεν έχουν διαμορφωθεί. Μπορούν να επηρεαστούν και να τους διαμορφώσεις σωστά. Όμως, αυτό παίρνει χρόνο. Συνεργαζόμαστε με τον Γιώργο Καζιάνη για πέντε χρόνια. Ο Γιώργος πιστεύει ότι σε πέντε χρόνια θα έχουμε αλλάξει τον τρόπο προπόνησης των παικτών, αλλά και των προπονητών, κάτι που φαίνεται να γίνεται σταδιακά».

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στην φιλοσοφία του Άγιαξ, σε σχέση με άλλα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης;

«Το μοντέλο διδασκαλίας είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Έχουμε συγκεκριμένα πράγματα που διδάσκουμε στις μικρότερες ηλικίες, τα οποία αλλάζουν όσο μεγαλώνει ο ποδοσφαιριστής. Έτσι, όλα τα πράγματα που είναι σημαντικά για το ποδόσφαιρο έχουν διδαχθεί στους παίκτες στη διάρκεια των χρόνων. Απλά όταν είναι μικρά τα παιδιά, δεν υπάρχει καμία σημασία στο αποτέλεσμα, αλλά στην εξέλιξή τους».

Υπάρχει πιθανότητα μέσα από το πρόγραμμα των ακαδημιών του Άγιαξ να υπάρξουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στο μέλλον;

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πρέπει να δημιουργήσουμε παίκτες και να τους εξελίξουμε. Είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα παιδιά. Αυτό είπα και στους προπονητές που είναι στο σεμινάριο. Τους μιλούσα ήρεμα και ρώτησα αν τους αρέσει αυτός ο τρόπος ή αν θέλουν να γίνω… φωνακλάς. Μου είπαν ότι προτιμούσαν την ηρεμία. Τους είπα λοιπόν ότι αυτό θέλω να κάνουν και με τα παιδιά. Δεν θέλουμε να τους φωνάζουμε, δεν θέλουμε να αγριεύουμε, θέλουμε μέσω συζήτησης να τους δώσουμε να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο».

Έχει πιθανότητα κάποιο παιδί, ξεκινώντας από την ακαδημία του Άγιαξ στην Ελλάδα, να βρεθεί στην πρώτη ομάδα του ολλανδικού συλλόγου στο μέλλον;

«Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να εξελίξουμε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην ακαδημία του Άγιαξ υπάρχουν 85 παιδιά αυτή τη στιγμή και τα 83 είναι από την Ολλανδία, μόλις 2 από άλλες χώρες. Έχουμε λοιπόν την ευθύνη για τα δικά μας παιδιά. Έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα, έχουμε ευθύνη για τα παιδιά που είναι εδώ και θα φτάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο στο μέλλον. Ξέρω ότι οι ομάδες που είναι στις επαγγελματικές κατηγορίες εμπιστεύονται ξένους παίκτες, όμως αν έχεις Έλληνες παίκτες που μπορούν να δώσουν πράγματα, θα τους εμπιστευθείς».

Η Ολλανδία έχει διαφορετική φιλοσοφία και δεδομένα την καλύτερη οργάνωση στον τομέα των υποδομών. Ποιο είναι το «μυστικό» για αυτό το επίτευγμα;

«Στην Ολλανδία είναι συνδυασμός παράδοσης, φιλοσοφίας αλλά και θέλησης της Πολιτείας. Η Πολιτεία βοηθάει εκεί κάθε ερασιτεχνικό κλαμπ να έχει τρία-τέσσερα γήπεδα με χόρτο και φωτισμό. Αν έχεις παιδιά και γήπεδα, μπορείς να «χτίσεις» το ποδόσφαιρό σου. Βέβαια, η Ολλανδία είναι και επίπεδη χώρα για αυτό έχουμε πολλά γήπεδα, εδώ το έδαφος δεν βοηθάει. Δεν είμαι βέβαια και τόσο σίγουρος ότι η Πολιτεία στην Ελλάδα βοηθά τόσο πολύ τις υποδομές στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να περιμένεις τα πάντα από τους συλλόγους, χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, στην Ολλανδία έχουμε καλή συνεργασία με την ομοσπονδία. Έχουν δημιουργήσει πρωταθλήματα για κάθε ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά να παίζουν από μικρά σε ανταγωνιστικό επίπεδο και όταν έρθει η ώρα να γίνουν επαγγελματίες είναι έτοιμοι να παίξουν».

Αρκετοί προπονητές που ασχολούνται με παιδιά, υποστηρίζουν ότι σε μικρή ηλικία πρέπει να δίνεται βαρύτητα μόνο στο κομμάτι της τεχνικής, συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

«Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Η τεχνική, το πώς σταματάς την μπάλα και πώς πασάρεις, είναι η αλφαβήτα του ποδοσφαίρου. Αν μάθεις αυτά αρχικά, μπορείς να μάθεις τα πάντα και να παίξεις μοντέρνο ποδόσφαιρο. Όταν μάθεις αυτά, θα προχωρήσεις στα επόμενα βήματα. Αν ξέρεις να υποδέχεσαι σωστά την μπάλα, μπορείς όταν την πάρεις στα πόδια σου να σηκώσεις το κεφάλι και να δεις τις επιλογές σου. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι την υποδέχθηκες καλά, κοιτάς κάτω να δεις αν είναι ακόμα στα πόδια σου και χάνεις χρόνο. Δείχνουμε λοιπόν τεράστια προσοχή σε αυτό το κομμάτι, που είναι το πιο σημαντικό».

Μιλήσατε για μοντέρνο ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και ακολουθεί, όπως πολλοί έχουν παραδεχθεί, ένα ολλανδικό μοντέλο. Μπορεί να το κάνει κάποια άλλη ομάδα αυτό και να έχει ανάλογα αποτελέσματα;

«Μπορεί να συμβεί, όμως πρέπει να υπάρχει υπομονή και να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να δεις αποτελέσματα. Πρέπει να ξεκινήσεις με παιδιά ηλικίας 9 ως 10 χρονών και να περάσουν 10 χρόνια περίπου για να εξελιχθούν και να έχεις τα αποτελέσματα που περιμένεις. Οι περισσότεροι σύλλογοι δεν επενδύουν χρήματα σε τέτοια προγράμματα, γιατί θέλουν έτοιμους παίκτες. Στην Ολλανδία το κάνουν πάντως. Αν κοιτάξετε την πρώτη ομάδα του Άγιαξ, οι 19 παίκτες από τους 25 προέρχονται από τις ακαδημίες. Έξι παίκτες της ενδεκάδας της Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ προέρχονται από τις ακαδημίες του Άγιαξ και 10 συνολικά στην αποστολή της Εθνικής. Αυτό αποδεικνύει ότι προετοιμάζουμε παίκτες για το διεθνές ποδόσφαιρο. Στο ολλανδικό πρωτάθλημα κάθε ομάδα έχει 2-3 παίκτες από τις ακαδημίες του Άγιαξ, γιατί έχουμε πολύ καλό μοντέλο διδασκαλίας. Είναι ευκαιρία για κάθε ομάδα να δημιουργήσει κάτι ανάλογο όμως χρειάζεται ένα σύστημα που να θυμίζει τα ιδιωτικά σχολεία. Δεν μπορείς να είσαι 12 και να θες να πας στο Πανεπιστήμιο. Πρέπει να μεγαλώσεις και να μάθεις πράγματα. Έτσι συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, πρέπει να μάθεις τα πάντα βήμα-βήμα και να προχωρήσεις όπως πρέπει για να γίνεις σωστός ποδοσφαιριστής».

Κλείνοντας, είστε ικανοποιημένος από την πορεία που είχε το σεμινάριο αυτές τις τρεις μέρες;

«Είμαι ικανοποιημένος από τη συνολική πορεία τις τρεις αυτές μέρες. Από κάποιους προπονητές έχω μείνει εξαιρετικά ευχαριστημένος, από κάποιους άλλους όχι και τόσο, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κάνουμε την διαδικασία αυτή για να γίνει μια σωστή αξιολόγηση των ανθρώπων που θα δουλέψουν με τα παιδιά στην ακαδημία του Άγιαξ στην Ελλάδα».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πήρε Ντρέιπερ ο ΓΣΛ/Φάρος
Πήρε Ντρέιπερ ο ΓΣΛ/Φάρος
Ζουνίνιο, Πίρλο και… Λάζαρος! (pic+vids)
Ζουνίνιο, Πίρλο και… Λάζαρος! (pic+vids)
Έκανε την επέμβαση ο Λουτσιάνο
Έκανε την επέμβαση ο Λουτσιάνο
Χειρουργείο για Παπανικολάου
Χειρουργείο για Παπανικολάου
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης