Μπαρτσελόνα: Τέλος εποχής! (Photos)

Μπαρτσελόνα: Τέλος εποχής! (Photos)

Όσο λαμπερό και εντυπωσιακό… δέντρο κι αν είναι ο Μέσι, δεν παύει να είναι μέρος ενός δάσους που μοιάζει να έχει «πάρει φωτιά». Η Μπαρτσελόνα αλλάζει βίαια, απότομα, γρήγορα και μένει να φανούν τα αποτελέσματα…

Ως θέμα ο Λιονέλ Μέσι είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Το πιο «καυτό» ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια σε επίπεδο παραμονής ή μη ενός παίκτη σε μια ομάδα. Απ’ τη μία είναι το όνομα και η αξία του αθλητή, απ’ την άλλη το μέγεθος του κλαμπ, μια συνολική σχέση ετών, που σαφώς αν «σπάσει» θα προκαλέσει όχι απλά συζητήσεις αλλά… σεισμό στο χώρο του ποδοσφαίρου!

Βέβαια η αλήθεια είναι πως ήδη αυτό έχει συμβεί. Το… γυαλί ράγισε, ο Μέσι που είναι σύμβολο για μια ομάδα που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκεται (ή βρισκόταν αν θέλετε) στην κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ακόμη κι αν παραμείνει τελικά θα είναι περισσότερο από… ανάγκη. Επειδή έχει ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο, επειδή λόγω πανδημίας και FFP είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καλύψει ένας σύλλογος τις δικές του απαιτήσεις αλλά και της «Μπάρτσα». Κατά συνέπεια φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται… αναγκαστική υποχρέωση η συνέχεια αυτής της σχέσης ανάμεσα στους «μπλαουγκράνα» και τον Μέσι.

Ο Αργεντινός πάντως, όσο λαμπρός κι αν είναι, όσο σημαντικός κι αν είναι, δεν παύει να είναι ένα μέλος μιας ομάδας. Το σημαντικότερο… γρανάζι της μηχανής, αλλά με ένα γρανάζι καμία μηχανή δε δουλεύει. Το… δάσος που χάνουμε όλοι, είναι οι συνολικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια. Οι οποίες δηλώνουν ουσιαστικά το τέλος εποχής!

Οι αποφάσεις των διοικήσεων, τα λάθη στις μεταγραφές που σε καμία περίπτωση δε «βγήκαν», αλλά και ο χρόνος που δεν μπορεί κανείς να τα βάλει μαζί του, έφεραν μέσα σε λίγα χρόνια το τέλος της Μπαρτσελόνα όπως την γνωρίζαμε, όπως την θαυμάζαμε, όπως την παραδεχόταν ο οποιοσδήποτε, είτε την υποστήριζε είτε όχι. Ο Μέσι μοιάζει να έχει απομείνει ως το… φρούτο που όμως έχει ωριμάσει και είναι θέμα χρόνου κι αυτό να πέσει αφήνοντας «ορφανό» το δέντρο που κάποτε ήταν γεμάτο καρπούς και ζωντάνια!

Αυτό τον καιρό για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα πέρα απ’ την υπόθεση του Αργεντινού, αφήνει τον Σουάρες που πηγαίνει Γιουβέντους όπως όλα δείχνουν, τον Βιδάλ που καταλήγει στην Ίντερ, τη στιγμή που ο Ράκιτιτς ανακοινώθηκε απ’ την Σεβίλλη. Δύο χρόνια πριν, υπήρξε η αναγκαστική πώληση του Νεϊμάρ, αλλά και η αποχώρηση του Μασεράνο για τον οποίο πέρασαν τα χρόνια. Νωρίτερα είχε γίνει το ίδιο με τον Ντάνι Άλβες. Αποκορύφωμα όλων αυτών φυσικά, το αντίο του Ινιέστα το 2018 που άφησε εντελώς «ορφανό» το κέντρο, μια και ήδη είχε αποχωρήσει ο Τσάβι…

Στο μεσοδιάστημα οι επιλογές που έρχονταν απ’ τη βασική πηγή τροφοδότησης της Μπαρτσελόνα, αποδεικνύονταν το λιγότερο μη ικανές να σηκώσουν το βάρος, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Η Μασία «έβγαζε» παίκτες με το… τσουβάλι, αλλά για επίπεδο Μπαρτσελόνα ως τέτοιοι αποδείχτηκαν. Παίκτες… του κιλού! Γι’ αυτό και οι περισσότεροι έφευγαν δανεικοί ή κι… αγύριστοι. Άντε στην καλύτερη των περιπτώσεων έπιαναν θέση στο ρόστερ ως συμπληρωματικοί.

Έμεινε λοιπόν ο Πικέ, ο Μπουσκέτς, άντε κι ο Ζόρντι Άλμπα. Σε μια Μπαρτσελόνα που ξεκάθαρα έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη της. Ποδοσφαιριστές απ’ το εξωτερικό έχουν ως δεύτερη επιλογή τους «μπλαουγκράνα». Δείτε για παράδειγμα τον Φαν Ντε Μπέεκ που τον ήθελε σαν… τρελός ο Κούμαν, αλλά τελικά κατέληξε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλα αυτά τα παιδιά δεν υποτιμούν το καμάρι της Βαρκελώνης, απλά βλέποντας τις καταστάσεις και τη φθορά μέσα στα τελευταία χρόνια (αποκορύφωμα όσα γίνονται φέτος) προτιμούν να μην πάρουν το ρίσκο πηγαίνοντας κάπου που η πορεία είναι ξεκάθαρα πτωτική!

Οι Καταλανοί καλούνται να βρουν λύσεις για να ξεπεράσουν όλη αυτή την κατάσταση. Το τέλος εποχής είναι δεδομένο και ξεκάθαρο. Λάθη, χρόνος, επιλογές που δε «βγήκαν», όλα μαζί συνθέτουν μια κατάσταση που δε θυμίζει σε τίποτα την Μπαρτσελόνα που θαύμαζε ο κόσμος. Την πιο εντυπωσιακή ποδοσφαιρικά ομάδα ομάδα του αιώνα μας ίσως…

Η επιστροφή σε υψηλά στάνταρ νομοτελειακά θα έρθει. Όμως μη γελιέστε… Οι σκιές όσων έφυγαν κι όσων φεύγουν, είναι τόσο «βαριές» που δε θα επιτρέψουν να φανεί ο ήλιος τόσο εύκολα. Γιατί οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες. Τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε επίπεδο επιτυχιών. Κι εκεί, ποιος μπορεί να συγκριθεί με τη φουρνιά αυτή που αποτελεί παρελθόν; Συμπεριλαμβάνοντας και τον Μέσι που αν και θα παραμείνει ένα χρόνο ακόμη, το κάνει περισσότερο αναγκαστικά και όχι με την καρδιά του…

 



Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Εργκίν Αταμάν τιμωρήθηκαν με «βαρύ» πρόστιμο λόγω Game 1
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Εργκίν Αταμάν τιμωρήθηκαν με «βαρύ» πρόστιμο λόγω Game 1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved