Τελικός Κυπέλλου: Ψάχνουν το 12ο! (Photos & Videos)

Τελικός Κυπέλλου: Ψάχνουν το 12ο! (Photos & Videos)

Μέσα στο… χαμό για τη Ριζούπολη, χάθηκε όλη η ουσία: Πιθανότατα πάμε για πρωτοεμφανιζόμενη έδρα στο μεγάλο ραντεβού του θεσμού. Το Onsports.gr σας παρουσιάζει τα 11 γήπεδα που έχουν γίνει τελικοί Κυπέλλου!

Το θέμα των ημερών δεν είναι το ντέρμπι αιωνίων στα πλέι οφ. Δεν είναι η «μάχη» για τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα. Δεν είναι το ποιος θα μείνει στην κατηγορία. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, όλα περιστρέφονται γύρω από μία απόφαση: Ποια θα είναι η έδρα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Που θα… λύσουν τις διαφορές τους ΑΕΚ και Ολυμπιακός, για να κατακτήσει μία εξ αυτών το τρόπαιο.

Η Ριζούπολη έφερε… θύελλα διαμαρτυριών απ’ την πλευρά των «ερυθρόλευκων». Αντιδράσεις μέσω ανακοινώσεων, που απαντήθηκαν απ’ την Ένωση και γενικά εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι αντιπαράθεσης που δύσκολα θα τελειώσει καθώς η πόλωση είναι μεγάλη στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η ουσία, πάντως, παραμένει ο ίδιος ο τελικός Κυπέλλου. Το τρόπαιο. Και φυσικά η έδρα που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση.

Έχουν ακουστεί τα γήπεδα της Ριζούπολης (σοβαρότατη υποψηφιότητα) και του Περιστερίου μεταξύ άλλων. Δύο γήπεδα που αν επιλεγούν, θα κάνουν την πρώτη τους… εμφάνιση ως χώρος διεξαγωγής τελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Κάτι που διαχρονικά έφερνε αντιδράσεις και κόντρες. Πάντα η έδρα του τελικού γινόταν αντικείμενο συζήτησης. Ειδικά όταν κάποια ομάδα έπρεπε να αλλάξει πόλη ενώ η άλλη έπαιζε… στο σπίτι της!

Συνολικά λοιπόν, προσμετρώντας και τα γήπεδα όπου διεξήχθησαν διπλοί αγώνες για τον τελικό Κυπέλλου, έχουν χρησιμοποιηθεί 11 γήπεδα-στάδια για τα μεγάλα ραντεβού του θεσμού. Τα 5 εξ αυτών είναι στην Αττική. 3 στη Θεσσαλονίκη και άλλα τόσα στην επαρχία. Η διαφορά αριθμητικά, πάντως, είναι τεράστια αναφορικά με το πόσοι τελικοί έγιναν που! Στην Αττική διεξήχθησαν συνολικά 73 αναμετρήσεις! Μόλις 5 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 4 ματς έγιναν στην επαρχία.

Απ’ όλα τα γήπεδα, θα ξεκινήσουμε με το μόνο που δεν υπάρχει πλέον! Πρόκειται για το παλιό γήπεδο του Άρη, το οποίο είναι ένα απ’ τα 3 της Θεσσαλονίκης που έχει γίνει τελικός Κυπέλλου. Ήταν συγκεκριμένα τη σεζόν 1932-33 όταν οι τελικοί ήταν διπλοί και οι «κίτρινοι» είχαν αντιμετωπίσει τον Εθνικό, ο οποίος τελικά στέφθηκε Κυπελλούχος. Το συγκεκριμένο γήπεδο βρισκόταν περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όσο για τα γήπεδα-στάδια που ακόμη υπάρχουν και έχουν διεξαχθεί τελικοί αγώνες Κυπέλλου, στην κορυφή της λίστας είναι ξεκάθαρο πως βρίσκεται το ΟΑΚΑ. Στο Στάδιο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 26 τέτοιες αναμετρήσεις. Με την πρώτη να γίνεται τη σεζόν 1982-83, όταν και η ΑΕΚ κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας του ΠΑΟΚ 2-0.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 22 τελικούς, βρίσκεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας! Το ιστορικό «Απόστολος Νικολαϊδης». Ένα γήπεδο που υπήρξε το πρώτο στο οποίο τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, το πρώτο με προβολείς για να γίνονται ματς τη νύχτα, οπότε στα παλιά χρόνια ήταν η λογική επιλογή. Άλλωστε και τα 22 αυτά ματς είναι αρκετά πίσω σε έτη, με τελευταία αναμέτρηση σε μεγάλο ραντεβού Κυπέλλου να λαμβάνει χώρα εκεί πριν από 29 χρόνια. Το 1991, όταν και χρησιμοποίησε το γήπεδο ο Αθηναϊκός ως έδρα, στον διπλό τελικό με τον Παναθηναϊκό! Οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει 3-0 και τελικά μετά και το δεύτερο ματς στο ΟΑΚΑ στέφθηκαν Κυπελλούχοι.

Το τρίτο κατά σειρά γήπεδο με τους περισσότερους τελικούς… στην πλάτη του, ήταν ακόμη στάδιο όταν τους φιλοξένησε! Ο λόγος φυσικά για το «Γ. Καραϊσκάκης». Στην έδρα του Ολυμπιακού έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 16 τελικοί Κυπέλλου, με τον τελευταίο να λαμβάνει χώρα την περίοδο 1997-98. Τότε που ο Πανιώνιος έκανε την έκπληξη και επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού κατακτώντας το τρόπαιο! Στη νέα μορφή του «Γ. Καραϊσκάκης», ως γήπεδο πλέον, δεν έχει φιλοξενήσει τελικό Κυπέλλου.

Πάμε σε ακόμη ένα γήπεδο που υπήρχε, δεν υπάρχει πλέον, αλλά θα είναι έτοιμο ένα νέο στη θέση του σε λίγο καιρό. Αναφερόμαστε φυσικά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο παλιό «Νίκος Γκούμας». Εκεί 8 φορές αναμετρήθηκαν για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος φιναλίστ του θεσμού. Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε τελικός πριν κατεδαφιστεί η έδρα της ΑΕΚ, ήταν τη σεζόν 2000-01. Με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί του Ολυμπιακού 4-2.

Πρώτο γήπεδο εκτός Αττικής που συναντάμε στη λίστα, είναι αυτό της Τούμπας. Η φυσική έδρα του ΠΑΟΚ. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές τελικοί. Η πρώτη ήταν σε διπλούς αγώνες (ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τον Ολυμπιακό το 1991-92 με τους «ερυθρόλευκους» τελικά να παίρνουν το τρόπαιο με 1-1 στη Θεσσαλονίκη και νίκη 2-0 στο Φάληρο) και η δεύτερη και τελευταία, στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης που έμελλε να γίνει και στον τελικό! Τη σεζόν 2002-03 συγκεκριμένα, ΠΑΟΚ-Άρης 1-0…

Μένουμε στη Θεσσαλονίκη και πηγαίνουμε στο «Καυτανζόγλειο» στάδιο. Κι εκεί έχουν πραγματοποιηθεί δύο τελικοί Κυπέλλου. Ο πρώτος ήταν τη σεζόν 1969-70, με τον Άρη να κατακτά το τρόπαιο επικρατώντας 1-0 του ΠΑΟΚ! Ήταν μάλιστα το τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία των «κίτρινων» μέχρι τώρα. Η δεύτερη φορά ήταν την περίοδο 2007-08, με τον Άρη και πάλι φιναλίστ αλλά αυτή τη φορά όχι τροπαιούχο. Ο Ολυμπιακός τον νίκησε 2-0 και πήρε το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη.


Πρώτη εμφάνιση εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι το στάδιο του Βόλου. Το Πανθεσσαλικό. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές τελικοί Κυπέλλου. Ο πρώτος μάλιστα βρήκε και θριαμβεύτρια επαρχιακή ομάδα! Ήταν το 2006-07, όταν η ΑΕΛ με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο της, επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού και κατέκτησε το τρόπαιο! Ο δεύτερος τελικός που διεξήχθη εκεί, ήταν αυτός του 2016-17, με τον ΠΑΟΚ να νικά την ΑΕΚ 2-1, σε ένα ματς που δυστυχώς είχε πολλά επεισόδια.

Φτάνουμε στα γήπεδα που έχουν πραγματοποιηθεί μία φορά τελικοί Κυπέλλου. Πέρα απ’ την παλιά έδρα του Άρη που αναφέραμε στην αρχή, για τρία σερί χρόνια χρησιμοποιήθηκε νέα έδρα για τη διεξαγωγή του μεγάλου ραντεβού του θεσμού, δίχως να επαναλαμβάνεται στο συγκεκριμένο χώρο τελικός. Η αρχή ήταν το 2003-04 στη Νέα Σμύρνη. Εκεί ο Παναθηναϊκός επικράτησε 3-1 του Ολυμπιακού και στέφθηκε Κυπελλούχος. Ποτέ ξανά δεν είχε γίνει τελικός στην έδρα του Πανιώνιου, ούτε κι έγινε από τότε και μετά.

Ένα χρόνο αργότερα (2004-05) αυτή τη φορά υπήρξε το δεύτερο ταξίδι του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος σε επαρχιακή πόλη. Ήταν η Πάτρα και το Παμπελοποννησιακό στάδιο. Εκεί αναμετρήθηκαν στον τελικό ο Ολυμπιακός με τον Άρη, επίσης σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από επεισόδια πριν την έναρξή του. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 3-0 και στέφθηκαν Κυπελλούχοι.

Ένα ακόμη γήπεδο που έχει διεξαχθεί τελικός Κυπέλλου για μόλις μία φορά, είναι και το τελευταίο που έχει συμβεί κάτι τέτοιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Το 2005-06 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παγκρήτιο στάδιο, η ΑΕΚ έπαιξε με τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν εύκολα με σκορ 3-0. 



Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Live ο ημιτελικός του Europa Conference League
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Live ο ημιτελικός του Europa Conference League
Rally Acropolis: Σημαντικά διαφοροποιημένο - Εκκίνηση από Λαμία, αυτές είναι οι Ειδικές Διαδρομές
Rally Acropolis: Σημαντικά διαφοροποιημένο - Εκκίνηση από Λαμία, αυτές είναι οι Ειδικές Διαδρομές
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved