Όλη η Ευρώπη θα… χορεύει ABBA!

Όλη η Ευρώπη θα… χορεύει ABBA!

Το νέο σύστημα διεξαγωγής της διαδικασίας των πέναλτι που λανσάρει η UEFA πολύ σύντομα θα καθιερωθεί σε όλες τις διοργανώσεις της.

Η Άρσεναλ πανηγύρισε το απόγευμα του Σαββάτου (6/8) την πρώτη κούπα της σεζόν. Η ομάδα του Βενγκέρ επικράτησε της Τσέλσι με 4-1 στα πέναλτι και κατέκτησε το Community Shield. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τελικού όμως ήταν πως ολοκληρώθηκε με τη νέα διαδικασία πέναλτι που λανσάρει στο ποδόσφαιρο η UEFA.

Η FA είχε ανακοινώσει πριν από μέρες πως θα εφαρμόσει το σύστημα «ABBA» στη διαδικασία των πέναλτι για το μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα σε Άρσεναλ και Τσέλσι, εφόσον φυσικά θα οδηγούνταν εκεί η αναμέτρηση. Όπως και έγινε τελικά. Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτή η ονομασία και που αποσκοπεί αυτή η αλλαγή στην διαδικασία των πέναλτι. Το Onsports έχει την απάντηση…

Κάτι από τους... θρυλικούς «ΑΒΒΑ»

Στο άκουσμα της λέξης ΑΒΒΑ το μυαλό όλων μπορεί να πηγαίνει στο σουηδικό μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στη Στοκχόλμη το 1972 από τους Agnetha Fältskog , Björn Ulvaeus , Benny Andersson και Anni - Frid Lyngstad. Η λέξη ABBA είναι ένα αρκτικόλεξο από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των μελών της μπάντας ( Agnetha, Benny , Björn και Anni ) και μερικές φορές στυλιζαρισμένη ως το σήμα κατατεθέν ᗅᗺᗷᗅ. Πάμε τώρα και στο θέμα μας… Και για να γίνει πιο κατανοητό θα αναφέρουμε το ζευγάρι Άρσεναλ-Τσέλσι που έπαιξε σήμερα. Σκεπτόμενοι το «AΒΒΑ», όπου «A» βάλτε την Άρσεναλ και όπου «Β» την Τσέλσι.

Έτσι λοιπόν με το νέο σύστημα, η Άρσεναλ εκτελεί το πρώτο πέναλτι και ακολουθούν δύο συνεχόμενες προσπάθειες της Τσέλσι και ακολούθως της Άρσεναλ μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής. Και το ίδιο θα γίνει για την πρώτη και πάει λέγοντας. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι της FIFA θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο σασπένς στην εν λόγω διαδικασία.

Αυτό το σύστημα πέναλτι δοκιμάστηκε μέχρι τώρα μόνο σε διοργανώσεις που αφορούν μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες (Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κ-17 και Κ19 κ.α.) και σήμερα ήταν μια ευκαιρία να δοκιμαστεί σε επίσημη διοργάνωση προκειμένου να δουν οι άνθρωποι της FIFA αν μπορεί να είναι επιτυχημένο, Στόχος της όλης διαδικασίας είναι η εκτόνωση της ψυχολογικής πίεσης που υπάρχει σε κάθε εκτέλεση της δεύτερης ομάδας που σουτάρει και δίνεται έτσι η ευκαιρία να προηγηθεί και η ίδια μεταφέροντας το ψυχολογικό βάρος στην αντίπαλό της. Για να χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα προηγήθηκε η έγκριση του από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τους κανονισμούς του παιχνιδιού από το 1886.

Η σκέψη της FIFA πάντως αλλά και της UEFA που δοκιμάζει το σύστημα είναι να καθιερωθεί πολύ σύντομα ενώ δεν αποκλείεται να το δούμε και στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο. Ας μην ξεχνάμε πως στο Confederations Cup της Ρωσίας είδαμε για πρώτη φορά και το VAR. Ένα σύστημα όπου ένας διαιτητής βρίσκεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου θα έχει πρόσβαση σε όλα τα πλάνα της ζωντανής μετάδοσης του αγώνα και θα παρέχει πληροφορίες στον διαιτητή για να διορθώσει κάποια λάθη σε σημαντικές αποφάσεις.

Το σύστημα «ABBA» πάντως δεν είναι άγνωστο στον χώρο του αθλητισμού. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο τένις και συγκεκριμένα στα σερβίς δύο παικτών που έχουν οδηγηθεί σε tie break. Από ότι φαίνεται όμως ήρθε η ώρα να… εισβάλει και στο ποδόσφαιρο.



Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Ψυχολογική τόνωση από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved