Βασιλειάδης: «Η διαφάνεια στην ΕΠΟ είναι το πρόβλημα»

Βασιλειάδης: «Η διαφάνεια στην ΕΠΟ είναι το πρόβλημα»

Τα προβλήματα τα ελληνικού ποδοσφαίρου σχολίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε σην ΕΡΑσπορ και σχολίασε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Δεν πρόκειται να φέρω νέο Νόμο για να καταγραφώ, ως ακόμη ένας Υφυπουργός με Νόμο. Το πρόβλημα στην ΕΠΟ δεν είναι οι εκλογές και το εκλογικό σύστημα, αλλά η διαφάνεια. Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο παραμένουν διαχρονικά τα ίδια, γιατί έχουν να κάνουν με παθογένειες που αφορούν στις δομές του, την λειτουργία και τους κανόνες. Ως Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς που προϋπήρξα, είχα εικόνα όλων αυτών, και προσπάθειά μας στο Υφυπουργείο από την περίοδο Κοντονή, ήταν να μπουν κανόνες στον χώρο ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ισονομία. Αυτήν την στιγμή υπάρχει και η βούληση και η τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε και η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα υπάρχουν και σύμμαχοι, αφού τόσο η FIFA αλλά και η UEFΑ έχουν γνώση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου που το ταλανίζουν επί πολλά χρόνια. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί και να διαφυλάξει τη Διαφάνεια και θα το πράξει. Κατά τα άλλα εμείς έχουμε σχέδια για το Γουδή, τη Νέα Φιλαδέλφεια και το ΣΕΦ, αλλά-με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε- θέλουμε να βρούμε λύσεις για όλα τα αθλήματα, και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή τους».

«Από το 1991 τα προβλήματα είναι τα ίδια. Τα ονομάζουμε πλέον διαφορετικά, μπορεί να αλλάζουν λίγο τα πρόσωπα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν ίδια γιατί βασίζονται σε μια συγκεκριμένη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε διαφανείς διαδικασίες με διαφανή τρόπο λειτουργίας, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα συστήματα εξουσίας και με την είσοδο του Champions League, αλλά κυρίως την είσοδο του στοιχήματος από το 2000, και τον παράνομο τζόγο τα πράγματα χειροτέρεψαν. Επομένως μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια βαριά, με μια άρρωστη κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η λεγόμενη μάχη του αυτοδιοίκητου, η αλλαγή του νόμου από τον Σταύρο Κοντονή και ο νόμος Ορφανού έγιναν πάνω σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν κανόνες σε μια ομοσπονδία που δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέσω της ομοσπονδίας να δημιουργείται αυτό που ονόμασαν κάποιοι «παράγκα», αν και προσωπικά δε θέλω να δίνω χαρακτηρισμούς. Όμως, το θέμα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι δομές για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Γιατί προσέξτε, η κατάσταση είναι τόσο βαριά και τόσο βαριές οι σκιές, που ακόμα αν καταφέρναμε αύριο με το ίδιο πλαίσιο, να μην γίνεται τίποτα οι σκιές πάλι θα μένανε σε θέματα π.χ. διαιτησίας».

Συμβάλλατε ως ΓΓΑ διαφθοράς να βρεθεί η λίστα Μπόριανς. Είναι δύσκολο ως κυβέρνηση να φτιάξετε λίστα διεφθαρμένων παραγόντων ποδοσφαίρου, διαιτητών, ποδοσφαιριστών, δικαστών, δημοσιογράφων;

«Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η βούληση και η απαραίτητη τεχνογνωσία για να φτιαχτούν τέτοιου είδους λίστες. Δηλαδή, η στοχοποίηση και ο έλεγχος συγκεκριμένων ατόμων, οι οποίοι μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε παράνομα κυκλώματα για να τους κάνεις οικονομικό έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η βούληση αλλά και η τεχνογνωσία. Επομένως ας μην βιαζόμαστε στις λίστες αυτές, που τις έχει και ελέγχει πολλά πρόσωπα η δικαιοσύνη , γιατί φιγουράρουν και ονόματα του αθλητισμού αλλά όχι πρωτοκλασάτα,αλλά ξέρουν να διαφεύγουν,αλλά υπάρχουν δευτερότριτα σημασίας ονόματα».

Η FIFA είναι σύμμαχος μας;

«Το θέμα είναι πώς βάζουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία και νομίζω ότι η ποιοτική διαφορά που έχουμε σε σχέση με το παρελθόν αυτή τη στιγμή είναι ότι ακόμα και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, τόσο η FIFA όσο και η UEFA, έχουν καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα. Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκρουση του νόμου με το αυτοδιοίκητο, αλλά όμως καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό, αυτά τα θέματα είναι τεχνικά. Το θέμα είναι ποιοι κανόνες θα μπουν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις ή οι σκιές».

Στείλατε στον εισαγγελέα τις αναρτήσεις των Δ.Γιαννακόπουλου, Γ.Σαββίδη επειδή πυροδοτούν τη βία;

«Έχω πει από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, και μετά τον τελικό με ιδιαίτερη ένταση και πριν στην συνάντηση των τεσσάρων, να σταματήσει αυτή η ιστορία με τους διοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι με τις πράξεις τους ή με τις δηλώσεις τους ακόμα και στα social media να δημιουργούν στον κόσμο αναταραχή.

Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο εγώ από την πρώτη μέρα ότι συμβαίνει και μπορεί να χρίζει έρευνας και αξιολόγησης τα στέλνω στον εισαγγελέα. Δεν κάνω κάτι κατ’ αποκοπή, αλλά πάγια με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Δεν είμαι της λογικής να βγάζω ανακοινώσεις για αυτά τα θέματα».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved