«Δεν χρειάζονται ακραίες λύσεις»

«Δεν χρειάζονται ακραίες λύσεις»

Κατά των ακραίων λύσεων, όπως η μη τέλεση του πρωταθλήματος, τάχθηκε ο Σοφοκλής Πιλάβιος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ υποστήριξε ότι σκέφτηκε να μην γίνει η απονομή του Κυπέλλου μετά τον τελικό και τα επεισόδια που είχαν γίνει, ενώ γενικότερα για το θέμα της βίας τόνισε πως θεωρεί ότι η κατάσταση δεν έχει φτάσει σε ανάλογο σημείο, όπως στην Αγγλία με τα αυστηρά μέτρα που πήρε η Θάτσερ. Παράλληλα, είπε ότι στην Ελλάδα «ζούμε μια δικτατορία του χουλιγκανισμού».

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο Σοφοκλής Πιλάβιος:

Για το αν του πέρασε από το μυαλό να μην γίνει η απονομή του Κυπέλλου:
«Σαφώς μου πέρασε. Ομως σκέφτηκα ότι έπρεπε να σεβαστούμε τους 22 και περισσότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν μέσα στο γήπεδο, που διένυσαν όλη αυτή τη χρονιά για να πάρουν το «χρυσό» ή «αργυρό» μετάλλιο, τους υγιείς φιλάθλους που ήταν η πλειοψηφία μέσα στο γήπεδο και τα εκατοντάδες παιδιά που ήθελαν να δουν τη μία ή την άλλη ομάδα να παίρνει το Κύπελλο».

Για το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί:
«Είναι λογικό σε μία θητεία ενός ανθρώπου να υπάρχουν κάποιες απογοητεύσεις, που μερικές φορές τον οδηγούν σε διάφορες σκέψεις. Ομως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που γίνονται στην Ομοσπονδία, που ίσως και λόγω μη σωστής επικοινωνίας δικής μας δεν προβάλλονται, που με κάνουν να θέλω να παλέψω εγώ και το Δ.Σ. για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για το αν αυτή είναι η χειρότερη χρονιά του ελληνικού ποδοσφαίρου:
«Η απάντησή μου είναι η εξής: θα ήθελα καταρχήν να δούμε αν πρέπει να απομονώνουμε το ποδόσφαιρο από το πού γενικά πάει η χώρα και η κοινωνία μας. Αν το απομονώσουμε, τότε θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι μία καλή χρονιά. Ομως αν δείτε τι γίνεται γενικά, θα καταλάβετε ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αυτό που φταίει για όλα».

Για το αν κοινωνικές αιτίες δημιουργούν ξεσπάσματα στο ποδόσφαιρο:
«Φυσικά. Και κοινωνικές αιτίες. Η οικονομική κρίση, η κοινωνική κρίση και η κρίση σε όλα τα επίπεδα».

Για τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι φαινόμενα βίας δεν έχουν παρατηρηθεί σε αγώνες με ξένες ομάδες:
«Εχει απόλυτο δίκιο, δεν τα αντιμετωπίζουμε».

Για το αν υπάρχει ατιμωρησία και το χαλαρό πλαίσιο που υπάρχει στο πρωτάθλημα:
«Φέτος είχαμε τις περισσότερες τιμωρίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν δείτε πόσες φορές τιμωρήθηκε η κάθε ομάδα: τιμωρήθηκε 3 τρεις φορές κεκλεισμένων ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ δύο, ο ΠΑΟΚ δύο, ο Ολυμπιακός μία. Οποιος έκανε επεισόδια τιμωρήθηκε. Τώρα, καταλαβαίνω ότι το αίσθημα του κόσμου είναι ότι αν γίνονται τέτοιου είδους επεισόδια πρέπει να... κλείσει το ποδόσφαιρο και το καταλαβαίνω αυτό».

Για τα αν πρέπει να υπάρξουν «θατσερικά» μέτρα:
«Αν είναι θέση της πολιτείας, εγώ να το συζητήσω. Δεν θεωρώ όμως, ότι φτάσαμε έως εκεί. Από κει και πέρα, πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνουμε ακόμη μόνοι μας. Αλλά, ο καθένας πρέπει να πάρει μια ευθύνη. Δεν γίνεται να λέμε ότι για όλα φταίει η Ομοσπονδία. Ο κάθε φορέας. Οι παράγοντες ομάδων, έχετε ακούσει τι δηλώσεις κάνουν, έχετε δει πως πυροδοτούν το κλίμα, έχετε δει τις σχέσεις τους με τους φιλάθλους τους; Φίλαθλοι, σύνδεσμοι, πολιτεία, νόμοι, αστυνομία, όλοι αυτοί δεν πρέπει να συνεργαστούμε; Το έχουμε πει εκατό φορές. Και τι μένει; Οτι η ΕΠΟ δεν έκανε αρκετά αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της βίας».

Για το γεγονός ότι αρκετοί δεν θέλουν να ξαναπάνε στο γήπεδο:
«Με προβληματίζει εντονότατα. Με προβληματίζει όμως και η κατάσταση σε αγώνες Εθνικών Ομάδων που εμφανίζονται από το πουθενά οργανώσεις εθνικιστικές. Ζούμε μια δικτατορία του χουλιγκανισμού και δεν μπορεί μόνη της η ΕΠΟ να την αντιμετωπίσει».

Για τον τρόπο που έλυσαν οι Άγγλοι τα θέμα βίας εντός γηπέδου:
«Ναι, βέβαια, υπάρχουν όμως και διαφορετικοί νόμοι. Εμείς έχουμε μόνο σεκιούριτι, των οποίων ποια είναι η δυνατότητά τους, ποια η νομοθετική τους περιβολή; Εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και γι΄ αυτό. Πρέπει να πάρουν κάποια δύναμη, ας πιστοποιηθούν από όποιον φορέα θέλει η πολιτεία».

Για την εισαγγελική έρευνα για τα στημένα παιχνίδια:
«Οχι μόνο την παρακολουθώ, αλλά και συνδράμω όσο μπορώ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, με δική μου πρωτοβουλία ήρθαν τέσσερις άνθρωποι χωρίς δικαστική συνδρομή -γιατί αυτό θα απαιτούσε δύο χρόνια τουλάχιστον- και κατέθεσαν σε μυστική αποστολή στο αεροδρόμιο πριν από δύο μήνες. Νομίζω ότι αυτό το θέμα πηγαίνει πάρα πολύ καλά και έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Για το μήνυμα Γερουλάνου ότι δεν θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα αν δεν παρθούν σκληρά μέτρα:
«Εγώ τα ακούω όλα, χωρίς, βέβαια, να μου αρέσουν οι ακραίες λύσεις. Θα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, να διορθώσουμε ορισμένα από τα κανονιστικά μας θέματα. Βασικό, εκεί που πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμμα, είναι το θέμα διακοπής ενός αγώνα. Στο θέμα αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Από κει και πέρα, για το πώς μπαίνουν μέσα οι άνθρωποι αυτοί και το τι κουβαλάνε, η ΕΠΟ τι μπορεί να κάνει; Για τα βεγγαλικά, αν αυξήσουμε την τιμωρία, πάλι το πρόβλημα θα υπάρχει. Ποιος φταίει για αυτό, η ΕΠΟ;

Ας πει, λοιπόν, κάποιος ότι έχω κι εγώ μια ευθύνη, κι ας κάνει κάτι. Γιατί εγώ και η ΕΠΟ είμαστε οι μόνοι που λέμε, ναι, έχουμε μερίδιο ευθύνης και προσπαθούμε κάθε καλοκαίρι να κάνουμε κάτι, με τις μικρές μας δυνάμεις. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν άλλοι δέκα φορείς. Περιμέναμε έναν νόμο δύο χρόνια. Ερχεται τώρα ο νόμος, να δούμε τι λέει. Επίσης, τι γίνεται με το θέμα των συνδέσμων; Η ΕΠΟ φταίει για αυτό;»

Για τις λύσεις που προτείνει η ΕΠΟ:
«Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις και τις έχουμε καταθέσει. Ακόμα και κώδικα δεοντολογίας φιλάθλων έχουμε καταθέσει. Στην ΕΠΟ γίνεται πάρα πολλή δουλειά, απλώς δεν μας ακούει κανείς. Είπατε για τα στημένα. Κατά κάποιο τρόπο θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που έγινα εγώ πρόεδρος, από το 2009 και μετά. Στημένα δεν υπήρχαν πριν; Απλά, βοήθησε η ΕΠΟ κι εγώ προσωπικά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Πάνω σε αυτό κάναμε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα να συστηθεί από όλους μαζί, το κράτος, την ΕΠΟ, τον ΟΠΑΠ μια ανεξάρτητη αρχή ή επιτροπή. Πέντε άνθρωποι, οι οποίοι να επιλαμβάνονται επί θεμάτων πολύ σοβαρών. Ετσι γίνεται δουλειά πρακτικά».

Για το πως κρίνει την τιμωρία του Ολυμπιακού για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό:
«Οχι, αποφάσεις δεν παίρνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ σ΄ αυτό. Σε συνεννόηση με την πολιτεία οι πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ αποτελούνται από δικαστικούς. Είναι μικτό το σύστημα, αποτελείται από έναν δικηγόρο και δύο δικαστικούς. Δηλαδή, η πλειοψηφία ανήκει στους δικαστικούς.

Ο οργανισμός δικαστηρίων δεν επιτρέπει σε τακτικούς δικαστές να συμμετέχουν σε μικτά όργανα, άρα αναγκαζόμαστε εμείς νομικά να απευθυνθούμε σε συνταξιούχους. Συνταξιούχοι δικαστές είναι αυτοί που δικάζουν. Μου ζητάτε να κρίνω μια δικαστική απόφαση. Δεν το κάνω».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Play off Europa League: Μεγαλοπρεπής «εξάρα» της Μίλαν!
Play off Europa League: Μεγαλοπρεπής «εξάρα» της Μίλαν!
Ένα… τάιμ άουτ να είχες ρε Μαρίνο!
Ένα… τάιμ άουτ να είχες ρε Μαρίνο!
Χιμένεθ: «Παράλογη η αποβολή...»
Χιμένεθ: «Παράλογη η αποβολή...»
Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου
Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου
Ισπανία: Ένοπλος εισέβαλε σε εστιατόριο στη Βαρκελώνη
Ισπανία: Ένοπλος εισέβαλε σε εστιατόριο στη Βαρκελώνη
Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Μαρινάκης
Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Μαρινάκης
Αυτός είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που σκότωσε τους δύο φοιτητές στην Κρήτη
Αυτός είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που σκότωσε τους δύο φοιτητές στην Κρήτη
Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες
Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης