Σούστερ στο Onsports: «Σοκ για Καντονά τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός!» (photos+videos)

Σούστερ στο Onsports: «Σοκ για Καντονά τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός!» (photos+videos)

Η βία στα «αιώνια» ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός δεν αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, όμως ενέπνευσε τον Ερίκ Καντονά να κάνει ντοκιμαντέρ, με τον σκηνοθέτη να μαρτυρά στο Onsports το σοκ που έπαθαν.

Ο Τεό Σούστερ σκηνοθέτησε το «Looking For Athenes» (Ψάχνοντας για την Αθήνα), όπως είναι το όνομα του ντοκιμαντέρ του Γάλλου θρύλου του ποδοσφαίρου για το ελληνικό «κλάσικο» και έγραψε κάποια κείμενά του. Στόχος του έργου είναι να παρουσιάσει το πάθος, με το οποίο ζουν οι Έλληνες οπαδοί αυτό το ματς παράλληλα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο Καντονά εντυπωσιάστηκε με την ατμόσφαιρα αυτών των αγώνων, όμως προβληματίστηκε με τα επεισόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ελλάδας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της πατρίδας τους.

«Απλά θέλω να πω και είμαι σίγουρος ότι και ο Ερίκ θα συμφωνήσει ότι ζήσαμε ένα δυνατό και έντονο ταξίδι στην Αθήνα. Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε ακριβώς και τι θα βρούμε φτάνοντας στην Ελλάδα. Σοκαριστήκαμε λίγο με αυτά που είδαμε και πόσο βαθιά ήταν η κατάσταση για πολλούς ανθρώπους. Αλλά γνωρίσαμε κάποιους αληθινούς ανθρώπους που μας μοιάζουν. Το είδος του ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο για ποδόσφαιρο, αλλά και για ανθρώπους και την ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι βοήθησε τον κόσμο στη Γαλλία και όλους που θα το δουν να καταλάβουν λίγο τι ζει η Ελλάδα τώρα», είναι τα λόγια του Μασσαλού στο Onsports.

Τι πιστεύει ο Ερίκ Καντονά για τα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός;

«Είναι δύσκολο να μιλήσω για τον Ερίκ, αλλά, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκε από αυτά που είδε στο Καραϊσκάκη. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή, ειδικά στην αρχή του αγώνα με όλα τα πυροτεχνήματα».

Ποια είναι η προσωπική σου γνώμη για τα ματς αυτά σαν ένας Γάλλος που είναι εκτός της κατάστασης;

«Για εμάς είναι πάντα ευχαρίστηση να ανακαλύπτουμε χώρες μέσα από αυτού του είδους τα παιχνίδια. Το να είμαστε στην Αθήνα αυτή την περίοδο και να παρατηρήσουμε πώς είναι η πόλη πριν από αυτές τις αναμετρήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μπορώ να πω ότι δεν έχουμε αυτού του είδους το πάθος για το ποδόσφαιρο εδώ στη Γαλλία».

Τι τα κάνει μοναδικά συγκριτικά με τα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα και Μπόκα – Ρίβερ;

«Δυστυχώς, με σεβασμό στις άλλες χώρες, θα πρέπει να πω ότι η βία γύρω από το ντέρμπι δεν είναι καθόλου καλή. Ακόμη και χωρίς οπαδούς του Παναθηναϊκού είδαμε τα επεισόδια γύρω από το γήπεδο με δακρυγόνα και όλα αυτά. Πήγαμε επίσης στο ντέρμπι του πόλο μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ήταν θερμό! Είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και για αυτό κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από το ποδόσφαιρο».

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το ντέρμπι για να κάνετε το ντοκιμαντέρ;

«Είναι μια ιδέα των τριών αδερφών (Ερίκ, Ζοέλ και Ζαν Μαρί). Μετά το Μπόκα – Ρίβερ ψάχναμε για μια δυνατή ιστορία. Η Αθήνα έχει τα πάντα, δυνατή ιστορία, πραγματικό πάθος για το ποδόσφαιρο, ένα πραγματικό και δυνατό ντέρμπι και τελικά με όλα αυτά που γίνονται εδώ και κάποια χρόνια θελήσαμε να ανακαλύψουμε και να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα μέσα από αυτή την ιστορία».

Πώς ήταν η εμπειρία σας παρακολουθώντας τα ντέρμπι από κοντά, με τον τρόπο που οι οπαδοί τα ζουν;

«Όπως είπα, η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη ήταν εκπληκτική. Θυμάμαι τα πυροτεχνήματα και τα τραγούδια σε όλο το ματς. Ήταν μια ωραία εμπειρία. Είναι κρίμα που οι υποστηρικτές του Παναθηναϊκού δεν επιτρεπόταν να είναι εκεί, αλλά είχαμε προσωπικό στη Θύρα 13 που κατέγραφε την ατμόσφαιρα εκεί και ήταν εντυπωσιακή επίσης. Για να γίνει ορατό το πάθος των οπαδών αποφάσισα να βάλω τον κάμεραμαν μου στον αγωνιστικό χώρο για να κάνει κοντινά στους ανθρώπους. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο τέλος του ντοκιμαντέρ και νομίζω ότι λειτούργησε καλά».

Πιστεύεις ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν έχουν τους οπαδούς που αξίζουν;

«Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά μπορώ να δω ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι πολύ σημαντικές στην Ελλάδα και όχι μόνο. Θυμάμαι στη Νέα Υόρκη πολλούς Έλληνες να μας μιλούν για το ντέρμπι, το ίδιο στην Αυστραλία. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι παγκόσμιο!»

Ο τίτλος «Ψάχνοντας για την Αθήνα» σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χάσει τον πολιτισμό της και αυτό αντανακλάται στα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός;«Όχι, καθόλου. Το ψάχνοντας είναι ο τίτλος της ταινίας του Κεν Λόουτς («Ψάχνοντας για τον Ερίκ»). Μετά από αυτό κάναμε για το Μιλάνο, το Μάντσεστερ, το Μπουένος Άιρες, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα!»

Θέλατε να δείξετε σε αυτό το ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας μια ιστορία αυτοκτονίας μαζί με το ντέρμπι, ότι οι οπαδοί που τείνουν στη βία έχουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή υποφέρουν οικονομικά;

«Για να σου πω την αλήθεια, δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε φτάνοντας στην Αθήνα. Μόλις φτάσαμε αντιληφθήκαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Θυμάμαι μιλώντας σε αυτόν τον παππού (πρωταγωνιστής στο ντοκιμαντέρ) να μας λέει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν καν νερό στο σπίτι τους. Ήταν πολύ δυνατό. Θυμάμαι επίσης να μπαίνουμε σε ένα μπαρ με τον Ερίκ και να συζητάμε για ποδόσφαιρο, αλλά έναν ηλικιωμένο να μας λέει: «μας αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και εσύ, Ερίκ, αλλά τώρα νοιαζόμαστε περισσότερο για τα παιδιά μας και τι θα τους δώσουμε, πώς θα επιβιώσουν». Τότε καταλάβαμε καλύτερα πόσο βαθιά ήταν η κρίση».

Πιστεύεις ότι τα χρήματα που κυκλοφορούν στο ποδόσφαιρο προκαλούν τους φιλάθλους να έχουν βίαιη συμπεριφορά από τη στιγμή που οι μισθοί στο άθλημα δεν μπορούν να συγκριθούν με τους δικούς τους;

«Είναι πιθανό, ειδικά στην Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα και μπορείς να δεις τεράστιους μισθούς στο ποδόσφαιρο. Αλλά θυμάμαι επίσης ότι στο ποδόσφαιρο ήταν δύσκολα ίσως εκτός από τον Ολυμπιακό, αφού πολλοί παίκτες μάς είπαν ότι είχαν πρόβλημα να πάρουν τα λεφτά τους και δεν πληρώνονταν κάποιες φορές».

Πώς μπορεί να είναι το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός η εικόνα της Ελλάδας;

«Ένα ντέρμπι οπουδήποτε είναι αυτό στον κόσμο αντανακλά τον πολιτισμό της χώρας. Αυτό είναι μεσογειακό και είναι θερμό! Γεμάτο πάθος και δραματισμό! Εμείς είμαστε από τη Μασσαλία, οπότε είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους κατάσταση!»

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες:

Σούστερ στο Onsports: «Σοκ για Καντονά τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός!» (photos+videos)



Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα highlights του «ερυθρόλευκου» θριάμβου στο Conference League
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα highlights του «ερυθρόλευκου» θριάμβου στο Conference League
Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved