«Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει»

«Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει»

Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» για το ντόπινγκ στην Ελλάδα και τους ρόλους του ως αθλητή, αλλά και ως εκπροσώπου των αθλητών στο Κέντρο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

Συγκεκριμένα, ο Μαυρωτάς δήλωσε στην εφημερίδα:

Για τα καθήκοντά του: «Από το 2006 μαζί με το Στάθη Κουκέα είχαμε την ευθύνη των εκτός αγώνων ελέγχων. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να καταρτίζουμε τον Κατάλογο Ελεγχόμενων Αθλητών για την Ελλάδα, να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα ελέγχων και να είμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς όπως η IAAF».

Για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος: «Από το 2005 ως το 2009 το ΕΣΚΑΝ λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά με βάση τα διεθνή στάνταρ. Οι ξένοι στην αρχή δεν έπαιρναν πολύ στα σοβαρά το ΕΣΚΑΝ, αφού είχε προηγηθεί το φιάσκο του 2004. Όταν είδαν, όμως, τα πρώτα δείγματα γραφής, άρχισαν να μας εμπιστεύονται».

Για το ΕΣΚΑΝ τις μέρες του σκανδάλου του 2004: «Κάθε φορά η διοργανώτρια χώρα επιδιώκει διακρίσεις. Το θέμα είναι ότι δε νομίζω ότι υπήρχε καμιά στρατηγική της ελληνικής πολιτείας για το θέμα του ντόπινγκ, ούτε να το ενθαρρύνει, ούτε, όμως, και να του κόψει τα πόδια όσο ήταν νωρίς. Απλώς μιμήθηκε τα περίφημα τρία μαϊμουδάκια που το ένα κλείνει τα αφτιά, το άλλο τα μάτια και το άλλο το στόμα. Προσευχόταν να μη γίνει η στραβή, που τελικά έγινε».

Για τον ελληνικό αθλητισμό μετά το 2004: «Εγώ τον αθλητισμό δεν τον μετράω κοιτώντας τον πίνακα των ολυμπιακών μεταλλίων. Κοιτάζω πόσο γεμάτοι είναι οι αγωνιστικοί χώροι από αθλητές. Η ελληνική κοινωνία θα γίνει πολύ καλύτερη αν αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε. Οι πρωταθλητές πρέπει να γίνουν οι κράχτες που θα σηκώσουν εμάς από τον καναπέ και τα παιδιά από το playstation».

Για προσωπικές του εμπειρίες ως αθλητή: «Η αλήθεια είναι ότι στην καριέρα μου δεν είχα έρθει σε επαφή με το πρόβλημα, ούτε είχα πονηρευτεί ποτέ από κάποιο περιστατικό στον αθλητικό μου περίγυρο. Στο πόλο υπήρχε μια απαξίωση απέναντι όχι μόνο στο ντόπινγκ, αλλά και απέναντι σε καθιερωμένες μεθόδους βελτίωσης της αθλητικής επίδοσης. Διατροφή, εργοφυσιολογική παρακολούθηση κλπ. Ίσως γι’ αυτό δε μας πλησίασε ποτέ κανένας επιτήδειος».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρει δύο μύθους του ντόπινγκ. Ο πρώτος είναι το δίλημμα «να πάρω φάρμακα ή να μείνω αθλητής δεύτερης διαλογής;», ενώ το δεύτερος είναι το «ότι υπάρχουν ουσίες και μέθοδοι που δεν ανιχνεύονται».

Σε ερώτηση για το αν θα έστελνε τα παιδιά του στον αθλητισμό, ο Μαυρωτάς είναι ξεκάθαρος απαντώντας «ασφαλώς ναι» και αποκαλώντας τον αθλητισμό «σχολείο».

Για το αν τα κρούσματα της άρσης βαρών και του στίβου αμαύρωσαν τα δύο αθλήματα, απαντάει χαρακτηριστικά: «Αυτό δε σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουν στους αγώνες είναι και ντοπαρισμένοι. Νομίζω ότι εκεί υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται στην εύκολη λύση και αυτούς θα πάω να δω στο στάδιο. Ως πρώην αθλητής, δεν πάω σε αγώνες μόνο για να δω ποιος θα κερδίσει. Με συγκινεί εξίσου να βλέπω και την προσπάθεια του 7ου και του 8ου. Δυστυχώς, όμως, με τα κρούσματα ντόπινγκ τούς παίρνει όλους η μπάλα και άντε να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Για τα ομαδικά αθλήματα: «Αυτά με συγκινούν περισσότερο γιατί θέλω να βλέπω παίκτες που παίζουν για την ομάδα και όχι για τον εαυτό τους. Εδώ νομίζω ότι το ντόπινγκ είναι πραγματική αυτοκτονία. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να ρισκάρει τόσα πολλά για να κερδίσει τόσα λίγα. Δεν μπορεί το ντόπινγκ να σου βελτιώσει την τεχνική, την αντίληψη του παιχνιδιού, την κρίση στην κατάλληλη στιγμή, το τάιμινγκ, πράγματα που είναι το Α και το Ω στα ομαδικά αθλήματα. Η φυσική κατάσταση και η δύναμη ενός παίκτη παίζουν τελικά μικρό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Εκτός λοιπόν από την ηθική και την υγεία, το ντόπινγκ είναι και ενάντια στη λογική στα ομαδικά αθλήματα».

Για τους αθλητές που «πιάνονται» ντοπαρισμένοι: «Οι αθλητές είναι τα θύματα, αν και όχι αθώα. Θα ήταν παλικαρίσια η στάση τους αν αναγνώριζαν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ακολουθώντας συμβουλές ακριβοπληρωμένων δικηγόρων. Η δική μου συμβουλή είναι, αντί να κλείσουν την καριέρα τους με το στίγμα του ντοπαρισμένου, να πρωταγωνιστήσουν στην καταπολέμηση αυτού που τους «έκαψε». Να γίνουν, δηλαδή, σταυροφόροι στην καταπολέμηση των αναβολικών».

Για την ποινικοποίηση των αναβολικών: «Το ντόπινγκ είναι ευρύτερο κοινωνικό θέμα. Δε νομίζω ότι λύνεται μόνο από τις αθλητικές αρχές. Δεν είμαι υπέρ της ποινικής δίωξης των αθλητών, των χρηστών δηλαδή, νομίζω ότι είναι αρκετή η πειθαρχική δίωξη και η απώλεια προνομίων. Είμαι όμως υπέρ της εμπλοκής των διωκτικών αρχών σε θέματα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Και εκεί ναι, είμαι υπέρ των ποινικών διώξεων».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Γύρισε από την κόλαση η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά δεν… αναστήθηκε!
Γύρισε από την κόλαση η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά δεν… αναστήθηκε!
Το απόλυτο η Σεντ Ετιέν
Το απόλυτο η Σεντ Ετιέν
Κέρκυρα: Στα… βαθιά Μεληκιώτης και Μπάουμαν
Κέρκυρα: Στα… βαθιά Μεληκιώτης και Μπάουμαν
Η βαθμολογία της Super League
Η βαθμολογία της Super League
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης
Βίντεο που κόβει την ανάσα! Έτσι σώζει ζωές το Πολεμικό Ναυτικό: Καρέ – καρέ επιχειρήσεις διάσωσης
Κρήτη: Οι πρώτες σκληρές εικόνες από το τροχαίο με το λεωφορείο – Ένας νεκρός - 3 τραυματίες
Κρήτη: Οι πρώτες σκληρές εικόνες από το τροχαίο με το λεωφορείο – Ένας νεκρός - 3 τραυματίες
Bίντεο-Σοκ - Επίθεση Ισπανία: Η στιγμή που ήρωας αστυνομικός σκοτώνει μόνος του τέσσερις τρομοκράτες
Bίντεο-Σοκ - Επίθεση Ισπανία: Η στιγμή που ήρωας αστυνομικός σκοτώνει μόνος του τέσσερις τρομοκράτες

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης