Λουίς Γκαρσία στο Onsports: «Έτσι περνούν, Ελλάδα και Ισπανία» (photos+videos)

Λουίς Γκαρσία στο Onsports: «Έτσι περνούν, Ελλάδα και Ισπανία» (photos+videos)

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Λουίς Γκαρσία, μιλάει στο Onsports για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παίξουν Ελλάδα και Ισπανία στη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014 της Βραζιλίας ώστε να επιστρέψουν μετά από την κάκιστη πρεμιέρα τους.

Ο άλλοτε διεθνής Ισπανός μεσοεπιθετικός φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι τη σεζόν 2010/11, στην οποία αναφέρεται και έχει υπάρξει συμπαίκτης με αρκετούς ποδοσφαιριστές της «γαλανόλευκης», όπως και των «φούριας ρόχας», όπου αγωνίστηκε την τριετία 2005-2008.

Μετά, τον βρήκε ένας σοβαρός τραυματισμός και έχασε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ισπανικού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση των Euro 2008 και 2012 και του Μουντιάλ 2010. Ωστόσο, έχει γευτεί τη χαρά να σηκώσει σημαντικές κούπες στην καριέρα του όπως αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 με τη Λίβερπουλ. Έχοντας υπάρξει και μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης ο Λουίς Γκαρσία κάνει ιδιαίτερη μνεία στη φετινή χρονιά των δύο συλλόγων, όπου οι «κόκκινοι» έχασαν για λίγο τον τίτλο στην Αγγλία και οι «ροχιμπλάνκος» κατέκτησαν αυτόν στην Ισπανία φτάνοντας και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η καριέρα του ξεκίνησε από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, Λα Μασία, ενώ πέρασε μια πενταετία (1997-2002) στη δεύτερη ομάδα και μια χρονιά (2003/04) στην πρώτη με σημαντική παρουσία, και ολοκληρώθηκε το 2013 στη μεξικανική Πούμας. Πλέον, στα 35 του χρόνια, είναι σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει και την προπονητική.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Η εθνική ομάδα της πατρίδας σου, Ισπανίας, δεν ξεκίνησε καλά χάνοντας 5-1 από την Ολλανδία. Πιστεύεις ότι μπορεί να ανακάμψει ή αυτή είναι η αρχή του τέλους μιας εποχής επιτυχιών; Ποια είναι η γνώμη σου;

«Κανένας δεν περίμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Φυσικά, η Ολλανδία είναι ένα από τα φαβορί, αλλά ένα 5-1 είναι δύσκολο σκορ για να το διαχειριστείς. Η Ισπανία έχει την ποιότητα, τη νοοτροπία και τη δύναμη να επιστρέψει από αυτό το απογοητευτικό παιχνίδι. Οι παίκτες θα κάνουν το καλύτερο στο επόμενο ματς και είμαι σίγουρος ότι θα προκριθούν».

Είσαι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Ισπανίας, αλλά δεν είχες την ευκαιρία να βρεθείς στην ομάδα σε μία από τις τρεις μεγάλες κούπες, των Euro 2008 και 2012 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Πιστεύεις ότι θα έπρεπε ήσουν εκεί και οι προπονητές δεν σε αντιμετώπισαν δίκαια;

«Ήμουν στην ομάδα στα προκριματικά του Euro 2008, αλλά είχα έναν πολύ άσχημο τραυματισμό που με κράτησε μακριά από τα γήπεδα για επτά μήνες. Μετά από αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να επιστρέψω ξανά λόγω της ποιότητας των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν και τα πήγαιναν καλά».

Όλοι περίμεναν την Αγγλία να είναι ισχυρή, πολλοί μίλησαν και για κατάκτηση του τίτλου, αλλά δεν ξεκίνησε ούτε αυτή καλά, χάνοντας από την Ιταλία. Πιστεύεις ότι θα είναι ακόμα ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Κύπελλο για αυτή ή η Αγγλία μπορεί να εντυπωσιάσει στα επόμενα παιχνίδια;

«Κατά τη γνώμη μου, η Αγγλία είχε καλή απόδοση, ψάχνοντας για το γκολ και δημιουργώντας προβλήματα στην ιταλική άμυνα. Η Ιταλία έκανε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, για αυτόν τον λόγο νομίζω ότι δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για αυτούς. Ακόμα πιστεύω όμως, ότι έχουν τις δυνατότητες για να προκριθούν».

Τι σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας μέχρι τώρα; Ποια ομάδα και ποιος παίκτης;

«Δεν έχουν υπάρξει πολλές ισοπαλίες. Όλες οι ομάδες παίζουν για να κερδίσουν και αυτό είναι πολύ ενθουσιώδες για τους οπαδούς. Πολλοί παίκτες έχουν ξεκινήσει καλά. Ο Ρόμπεν ήταν υπέροχος εναντίον της Ισπανίας».

Έχοντας παίξει στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω σχετικά με το παιχνίδι της Ελλάδας με την Κολομβία, την ήττα με 3-0. Πώς είδες την Ελλάδα; Μπορεί να ανακάμψει και να περάσει στον επόμενο γύρο έχοντας να παίξει τα επόμενα παιχνίδια με την Ιαπωνία και την Ακτή Ελεφαντοστού;

«Είδα πολλούς παίκτες με τους οποίους είχα την τιμή να είμαι συμπαίκτης, όπως ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης και ο φίλος μου ο «mago» Καρνέζης. Απορώ γιατί ο Σωτήρης Νίνης δεν είναι στην ομάδα. Ένας νέος ποδοσφαιριστής με πολλή ποιότητα και κάτι πολύ σημαντικό: την ικανότητα τού να κάνει κάτι αναπάντεχο. Νομίζω ότι αν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να βελτιωθούν αρκετά. Εγώ δεν τους είδα να δίνουν το 100% της ικανότητας που διαθέτουν».

Από όσα έχεις δει μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ποια ομάδα πιστεύεις ότι θα κερδίσει το τρόπαιο και γιατί; Μπορείς να αναλύσεις την άποψή σου;

«Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς. Η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ακτή Ελεφαντοστού μοιάζουν καλές».

Πώς ήταν η παραμονή στο στην Ελλάδα ως χώρα και σαν ποδόσφαιρο και σε ποια θέση στην καριέρα σου θα έβαζες την παρουσία σου στον Παναθηναϊκό;

«Πέρασα πολύ καλά. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και έπαιξα στην πιο σημαντική ομάδα στην Ελλάδα, κάτι που έβλεπα κάθε φορά που πηγαίναμε να παίξουμε εκτός. Πάντα αγωνιζόμασταν σαν στο σπίτι μας».

Παρακολουθείς τον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια; Γνωρίζεις ότι φέτος ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Κύπελλο και το «εισιτήριο» για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν; Είχε τέσσερα χρόνια να κατακτήσει τίτλο, από το νταμπλ του 2010 και επέστρεψε και στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από δύο χρόνια.

«Ξέρω για τα προβλήματα των τελευταίων ετών και ότι προσπαθούν να ξεκινήσουν από την αρχή κάνοντας το σωστό πράγμα. Τώρα αρχίζουν να παίρνουν την ανταμοιβή. Σύντομα θα δούμε τον ΠΑΟ να διεκδικεί όλα τα τρόπαια».

Μπορείς να θυμηθείς μια ιδιαίτερη ιστορία από τον Παναθηναϊκό που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Όταν οι οπαδοί έρχονταν στο προπονητικό κέντρο να μας μιλήσουν. Ήταν πριν από ματς με τον Ολυμπιακό. Μας ξεκαθάριζαν τι ήταν αυτό που ήθελαν: να κερδίσουμε το παιχνίδι. Δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό».

Φέτος, η πρώην ομάδα σου, Ατλέτικο Μαδρίτης, κέρδισε τον τίτλο στην Ισπανία με τον Ντιέγκο Σιμεόνε προπονητή. Τι έχει αυτή η Ατλέτικο έχει και έφερε τέτοια επιτυχία όπως η κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που δεν είχε όταν φορούσες εσύ τη φανέλα της;

«Η συνέπεια είναι κάτι που πρέπει να έχεις για να κατακτήσεις την κούπα της Λα Λίγκα. Θεωρώ ότι είχαμε μια εξαιρετική ομάδα τότε και παίξαμε και δύο χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά φέτος η Ατλέτι έκανε μια ξεχωριστή χρονιά που είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Όλοι οι παίκτες έδωσαν το 120% σε κάθε αγώνα και αυτό είναι πολύ δύσκολο σε ένα τόσο μακρύ πρωτάθλημα».

Ένας έτερος άλλοτε σύλλογός σου, η Λίβερπουλ, με την οποία κατέκτησες το Τσάμπιονς Λιγκ το 2005, ήταν πιο κοντά από ποτέ φέτος από το να κερδίσει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από δεκαετίες. Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με το λόγο που δεν τα κατάφερε;

«Η Λίβερπουλ είχε αρκετά άσχημα αποτελέσματα στα πιο σημαντικά ματς ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση. Ήταν υπέροχοι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πρωταθλήματος, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι ήταν τέλεια, χωρίς να χάνει ευκαιρία και να κάνει το λάθος. Ελπίζω ότι θα δω ξανά τους κόκκινους στον ίδιο δρόμο την ερχόμενη περίοδο με το Τσάμπιονς Λιγκ πίσω στο Άνφιλντ».

Τώρα που έχεις αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο ποια είναι τα σχέδιά σου για την καριέρα και τη ζωή σου;

«Έχω αρχίσει να δουλεύω στα μέσα ενημέρωσης στο αμερικανικό BeinSports, καλύπτοντας ορισμένα παιχνίδια και τώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ στο Μαϊάμι. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα είναι ο δρόμος μου. Πρέπει να αποφασίσω εάν η τηλεόραση είναι κάτι ενθουσιώδες αρκετά για να είμαι μέρος της. Η προπονητική θα έρθει σίγουρα, αλλά όχι τώρα που εξακολουθώ να αισθάνομαι τον εαυτό μου ως ποδοσφαιριστή».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από όλη την καριέρα του Λουίς Γκαρσία:

Λουίς Γκαρσία στο Onsports: «Έτσι περνούν, Ελλάδα και Ισπανία» (photos+videos)



Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αντσελότι «κρατά» τον Γκιουλέρ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αντσελότι «κρατά» τον Γκιουλέρ
Ολυμπιακοί Αγώνες: 6.000 άτομα για την ασφάλεια της άφιξης Ολυμπιακής Φλόγας
Ολυμπιακοί Αγώνες: 6.000 άτομα για την ασφάλεια της άφιξης Ολυμπιακής Φλόγας
Τίτλος για τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου!
Τίτλος για τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου!
NBA: Ισοφάρισαν 2-2 τη σειρά με Καβαλίερς οι Μάτζικ μετά το 2Χ2 στο Ορλάντο
NBA: Ισοφάρισαν 2-2 τη σειρά με Καβαλίερς οι Μάτζικ μετά το 2Χ2 στο Ορλάντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved