Ανδριανός: «Αθλητισμός για όλους»

Ανδριανός: «Αθλητισμός για όλους»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2014, μίλησε για τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει τόσο ο Υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο ίδιος και για θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και τον αθλητισμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριανός, στόχος είναι η αποτελεσματικότητα στις επί μέρους δράσεις του Υπουργείου και της ΓΓΑ, η απόλυτη διαφάνεια και η δικαιοσύνη αλλά και ο σεβασμός προς τους θεσμούς. Παράλληλα, εξέφρασε την πίστη του πως θα συνεχιστεί η σωστή στάση της Πολιτείας έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού από το βήμα της Βουλής:

«Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, συζητάμε έναν προϋπολογισμό σε περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό πλατύσκαλο στον δύσκολο ανήφορο που οδηγεί την πατρίδα μας στην έξοδο από την κρίση.

Είναι οι θυσίες των Ελλήνων, θυσίες βαρύτατες και συχνά άδικες, που κατέστησαν εφικτό αυτό τον προαπαιτούμενο στόχο για την δημοσιονομική σταθεροποίηση. Η κοινωνία μας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της, τις αντοχές της, και παρ’ όλα αυτά δεν υποκύπτει στον λαϊκισμό και στις συνταγές της καταστροφής διότι έχει την ωριμότητα και βεβαίως διότι δεν έχει πεισθεί ότι υπάρχει, αυτή την στιγμή, άλλη ρεαλιστική πρόταση.

Οι Έλληνες εξέλεξαν αυτή την Κυβέρνηση ακριβώς για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, χωρίς να κινδυνεύσουν ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός και τα εθνικά μας δίκαια.

Σ’ αυτή την συνθήκη, το ζητούμενο παραμένει σταθερά το ίδιο, όπως ήταν και στο ξεκίνημα της κρίσης. Οι πολίτες απαιτούν από όλους όσοι έχουν δημόσιο ρόλο τρία ξεκάθαρα πράγματα:

Πρώτον, αποτελεσματικότητα. Οι πολιτικές και οι επιμέρους δράσεις, και πολύ περισσότεροι οι επώδυνες θυσίες να πιάνουν τόπο. Κι αυτό σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ορατό, αφού αναγνωρίζεται πλέον η δύσκολη πορεία που έχουμε διανύσει και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προοπτική της υπέρβασης.

Δεύτερον, δικαιοσύνη. Τα αναπόφευκτα βάρη που δυστυχώς υπάρχουν, να κατανέμονται με όσο το δυνατό δίκαιο τρόπο, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Τρίτον σεβασμό στους θεσμούς. Ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στη Δημοκρατία να την θωρακίσουμε με το παράδειγμά μας έναντι της κάθε είδους και προέλευσης υπονόμευσή της.

Και στα τρία αυτά πεδία, υπάρχει για όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην συμπολίτευση, είτε στην αντιπολίτευση, σαφές πεδίο βελτίωσης.

Βεβαίως, θα βοηθούσε πολύ την εθνική προσπάθεια αν η Αντιπολίτευση προσέφερε σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια εποικοδομητικές βελτιωτικές προτάσεις. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Όμως όλοι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την στάση τους, και όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των αρμοδιοτήτων μου, ξεκινώ από το αυτονόητο: σε περιόδους κρίσης, τόσο ο πολιτισμός γενικά, όσο και ο αθλητισμός δυστυχώς πλήττονται βαρύτατα. Το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σφιχτό και σ’ αυτό οφείλουμε να κινηθούμε.

Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η στόχευσή μας είναι συγκεκριμένη:

Πρώτον, να διασφαλίσουμε για όλους τους Έλληνες την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προχωρούν και υλοποιούνται σημαντικά έργα ανασκαφών, αναστήλωσης, ανάδειξης και προσβασιμότητας χώρων ιστορίας και πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Η Πολιτεία συνεχίζει, όπως οφείλει, να στηρίζει, στα μέτρα βεβαίως του δημοσιονομικώς εφικτού, δημιουργούς πολιτισμού, αθλητικές Ομοσπονδίες - αλλά και για πρώτη φορά από το 2008 και αθλητικά σωματεία - και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς υλοποιούνται προγράμματα άθλησης για όλους.

Δεύτερος στόχος μας, να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα της διαχείρισης, με την αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που έρχονται από το χθες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προχωράμε σε πολιτικές εξορθολογισμού που ήδη αποδίδουν αποτελέσματα, τόσο στην αντιμετώπιση της σπατάλης, όσο και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Αναφέρω ενδεικτικά τον Αθλητικό Χάρτη Εγκαταστάσεων και ενεργών συλλόγων, την ρύθμιση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, την προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης για την εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας, ιδίως σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως τα κολυμβητήρια.

Τρίτος στόχος, η θεσμική θωράκιση. Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει συσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου. Και πιστεύω ότι θα έχουμε έναν ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο ώστε να δώσουμε στον αθλητισμό ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα απαντά αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις με ενιαία θεώρηση και στρατηγική. Ταυτόχρονα αναφέρω την ενεργοποίηση σημαντικότατων θεσμών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με δεδομένο τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, προσπάθησα να παρουσιάσω τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων μας, αλλά και τους γνώμονες των πολιτικών που εφαρμόζουμε μαζί με τον Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σ’ αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο λοιπόν των δημοσιονομικών περιορισμών, επιδιώκουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, την καλύτερη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά του πολιτισμού και του αθλητισμού, υπευθυνότητα και διαφάνεια στη διαχείριση για κάθε ευρώ που προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Επομένως, τα όσα είπε πριν από λίγο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία βάση. Αδικεί με την αβάσιμη κριτική του την ΓΓΑ και γενικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να δίνονται ανεξέλεγκτες επιχορηγήσεις, οι οποίες πηγαίνουν κατά βάση σε λειτουργικά έξοδα, ενώ ο στόχος μας είναι να φτάνουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού, στα ενεργά αθλητικά σωματεία που αποτελούν και τα κύτταρα, στον αθλητή.

Η Ελλάδα, χάρη στις σκληρές θυσίες των Ελλήνων, χάρη στην ωριμότητα της κοινωνίας, χάρη στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τις δυνάμεις της συμπολίτευσης, φαίνεται να περνά τον κάβο. Έστω και τώρα, στα πεδία που μπορεί αυτό να συμβεί, ας ενώσουμε δυνάμεις για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα, με το μικρότερο περαιτέρω κόστος για την κοινωνία μας και ιδίως τους πλέον αδύναμους, με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει στον λαό μας. Το υπαγορεύει η συγκυρία. Το απαιτούν οι Έλληνες».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: «Καίγεται» για φορ
Παναθηναϊκός: «Καίγεται» για φορ
Nomads: Η συγκίνηση της Βασιλικής Μιλλούση όταν μιλά για τα τελευταία Χριστούγεννα με τον μπαμπά της
Nomads: Η συγκίνηση της Βασιλικής Μιλλούση όταν μιλά για τα τελευταία Χριστούγεννα με τον μπαμπά της
Πληρώνουν τα «διπλά» στην Γερμανία
Πληρώνουν τα «διπλά» στην Γερμανία
Μπαρτσελόνα: Επική απάντηση στον Κριστιάνο για τον κορυφαίο της ιστορίας!
Μπαρτσελόνα: Επική απάντηση στον Κριστιάνο για τον κορυφαίο της ιστορίας!
Κοινωνικό μέρισμα: Τελικές οδηγίες στους δικαιούχους λίγο πριν λήξει η προθεσμία
Κοινωνικό μέρισμα: Τελικές οδηγίες στους δικαιούχους λίγο πριν λήξει η προθεσμία
Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι εθνικιστές εισέβαλαν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν - Δείτε βίντεο
Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι εθνικιστές εισέβαλαν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν - Δείτε βίντεο
Μάκης Δημάκης: Νέα δισκογραφική «στέγη» - Δείτε το πρώτο του video clip
Μάκης Δημάκης: Νέα δισκογραφική «στέγη» - Δείτε το πρώτο του video clip
Έκρηξη βόμβας στη «καρδιά» της Νέας Υόρκης - Πληροφορίες για τραυματίες (pics&vids)
Έκρηξη βόμβας στη «καρδιά» της Νέας Υόρκης - Πληροφορίες για τραυματίες (pics&vids)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης