«Η διαιτησία είναι θέμα ΕΠΟ»

«Η διαιτησία είναι θέμα ΕΠΟ»

Το θέμα της θωράκισης της ελληνικής διαιτησίας αφορά ξεκάθαρα την ΕΠΟ είπε ο Πάνος Μπιτσαξής σε δηλώσεις του στον NOVAΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού  με αφορμή το θέμα των επίμαχων κασετών που εξελίχθηκε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, αναφέρθηκε στις ευθύνες αλλά και στα όρια  επέμβασης της ελληνικής Πολιτείας, είπε πως η ΕΠΟ πρέπει να επιληφθεί του θέματος της ελληνικής διαιτησίας, τονίζοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας διαιτητών, ενώ αναφερόμενος στο θέμα καθυστέρησης της έκδοσης αποφάσεων για τα στημένα παιχνίδια είπε ότι η καθυστέρηση δεν σημαίνει απόκρυψη.

Σε ερώτηση για το αν έγινε η περιβόητη συνάντησή του με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Κόκκαλη είπε ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα, αλλά πως είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον οποιονδήποτε για να χαλιναγωγηθεί η βία, ακόμα και τους εκπροσώπους των οργανωμένων συνδέσμων.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπιτσαξής είπε:

Για το αν το θέμα με τις κασέτες έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης:

Σ’ αυτά τα πράγματα λειτουργώ με τη δικηγορική μου εμπειρία. Που λέει τα εξής. Πρώτον, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Δεύτερον, ότι  η ελληνική Πολιτεία όσο κι αν υπάρχει πίεση, όσο κι αν αντιλαμβάνομαι τον ζόφο της κοινής γνώμης, λειτουργεί με συντεταγμένους κανονισμούς.  Το θέμα της διαιτησίας όμως αφορά εγκληματική δραστηριότητα που αρμόδια είναι να τη διερευνήσει η ποινική δικαιοσύνη, που έχει ήδη επιληφθεί όπως και ο αθλητικός εισαγγελέας και από εσάς ακούω ότι γίνεται έρευνα από την κ. Ράικου.

Για το ότι η ελληνική διαιτησία είναι θέμα που αφορά την ΕΠΟ:

Σε κάθε περίπτωση, είτε έτσι, είτε αλλιώς η ποινική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί.  Από πλευράς γενικότερης προκύπτει και ένα θέμα θεσμικό, ανεξαρτήτως της βασιμότητας ή μη, που είναι η αλήθεια. Τίθεται θέμα θωράκισης της ελληνικής διαιτησίας. Είναι ξεκάθαρο και αφορά την ΕΠΟ. Βέβαια στο πλαίσιο της ευρυθμίας του ελληνικού αθλητισμού ενδιαφέρεται και η ελληνική Πολιτεία.

Για την ανάγκη ύπαρξης κώδικα δεοντολογίας διαιτητών:

Ξέρετε πολύ καλά πως σε επίπεδο αστυνομικό διερευνώνται χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα οκτώ επιθέσεις κατά διαιτητών ελάσσονος ή μέσης σημασίας. Το θέμα της ευρυθμίας  της ελληνικής διαιτησίας  υπό γενικότερη έννοια χωρίς να επεμβαίνουμε αφορά την ΕΠΟ που οφείλει να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι το θεσμικό συμπέρασμα των ημερών. Και επ’ αυτού επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά, εισφέρω μια σκέψη. Ξέρετε, οι δικηγόροι, οι γιατροί, όλοι δεσμευόμαστε όταν ασκούμε δημόσια λειτουργία από έναν κώδικα δεοντολογίας. Δεν υπάρχει κώδικας δεοντολογίας διαιτητών. Το έχω θέσει εμφατικά στην ΕΠΟ. Ενας δημόσιος λειτουργός πχ. όταν έχει φιλία, ή έχθρα, ή συγγένεια με έναν διάδικο, οφείλει να απέχει από τα καθήκοντά του.

Η εντοπιότητα είναι ένα θέμα που υπάρχει στην ελληνική διαιτησία. Η οπαδική προτίμηση είναι κώλυμα. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε πλαίσιο δεσμευτικών κανόνων. Και θα πρέπει να γίνεται κανονιστικά αυτόματη έκπτωση από το αξίωμα. Το αν τώρα υπάρχει συστηματική προσπάθεια επηρεασμού, όπως κάποιες φωνές προβαίνουν σε γενικεύσεις, χωρίς να υπάρχει έρεισμα για γενίκευση, είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί.

Για το θέμα της γενίκευσης στο χώρο του ποδοσφαίρου:

Γενική κατάληξη δεν υπήρξε, θεσμική κατάληξη υπό την έννοια ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν,  υπήρξε.  Στην Ελλάδα ο πειρασμός της γενίκευσης είναι πολύ έντονος. Γενικεύουμε εύκολα και άσκεφτα. Σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και εγκληματικές. Πολλώ μάλλον σε ένα χώρο όπως του ποδοσφαίρου που νοσεί χρόνια. Το ζήτημα είναι πώς παρεμβαίνει κανείς πάνω σ’ αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές και δεύτερον αν θεσμικά συνάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Για το γεγονός ότι η διαιτησία, οι κασέτες κλπ. δίνουν παραπλανητική εικόνα και καλύπτουν τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού:

Να σας πω όμως και μια άλλη παράμετρο που έχει ενδιαφέρον να την ακούσετε. Πολλές φορές υπάρχει το αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Με διακόψατε – και καλά κάνατε – από μια σύσκεψη που δουλεύαμε πάνω στον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Και λέω όλο αυτό που γίνεται, το σκεπάζει ο ζόφος αυτών που περιγράφετε με τις κασέτες και τις συνομιλίες που είναι αληθής. Δίνει όμως μια παραπλανητική εικόνα για το πραγματικό γίγνεσθαι. Όταν λέω ότι ο ελληνικός αθλητισμός μένει όρθιος, δίνουμε στοιχεία για τα όσα έχουμε επιτύχει στην κωπηλασία ή στην κολύμβηση. Λες και το χώρο αυτό τον καταλαμβάνει η κασέτα και το είπε ο Μπέος στον τάδε αν είναι ο Μπέος και όλη αυτή η ιστορία κυριαρχεί και σκέφτεται κανείς αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

Για το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων:

Η χώρα είναι δεινόσαυρος, δεν πορεύεται με άλματα αλλά με βήματα. Αντιλαμβάνομαι τον αχό της κοινής γνώμης που μας ζητά να κάνουμε άλματα. Ακούω κασέτες, όλα λειτουργούν μέσα σε δομές δικαίου, η κασέτα δεν είναι αποδεικτικό μέσο, αλλά η μαρτυρική κατάθεση είναι αποδεικτικό μέσο. Πολλές φορές , όπως στην περίπτωση των στημένων, βλέπω ότι αργεί η ποινική δικαιοσύνη, δεν έχει όμως κάτσει κανείς να δει αν η υπόθεση των φερόμενων στημένων παιχνιδιών, πόσο δυσαπόδεικτη είναι και αν η βραδύτητα είναι εγγενής ή αποτέλεσμα ραστώνης. Γιατί δεν είναι. Πολλές φορές η δυσκολία είναι εγγενής. Αλλιώς θα ήταν στο αρχείο. Δεν είναι όμως. Το ψάχνουμε. Η έννομη τάξη έχει όρια, υπάρχουν δυσεξιχνίαστες δολοφονίες για παράδειγμα.

Για τα δημοσιεύματα που αφορούν την συνάντησή του με τους κ. Πάγκαλο και Κόκκαλη:

«Δεν υπήρχε συνάντηση ούτε με τον Πάγκαλο, ούτε με τον Κόκκαλη μετά το Καραϊσκάκη. Δήλωσα ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντάω σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Και τη Θύρα 7 μπορεί να συναντήσω και τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Βαρδινογιάννη. Επομένως, μη συζητάμε για ραντεβού. Με τους πάντες συζητάμε προκειμένου να χαλιναγωγήσουμε την βία. Είναι ένα από τα εργαλεία η συνεννόηση.  Άκουσα ότι στη Σκωτία συναντήθηκαν και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι οπαδοί της Σέλτικ με εκείνους της Ρέιντζερς προκειμένου να βρουν άκρη στο θέμα της βίας που φαίνεται να έχει έξαρση και εκεί. Ακόμα και στο Μπέρμιγχαμ είδαμε επεισόδια. Υπάρχουν τα ποινικά εργαλεία της ποινικής Δικονομίας που πρέπει να επιληφθούν. Με τους οργανωμένους οπαδούς, μέρος μόνο των οποίων είναι χούλιγκανς, όχι όλοι, η ελληνική πολιτεία δεν έχει συνομιλήσει ακόμα. Δεν διαφωνώ ότι δεν είναι σοβαροί συνομιλητές, αλλά πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να φέρουμε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο ίδιο τραπέζι. Να τους χρησιμοποιήσουμε σαν συμπληρωματικό εργαλείο. Είναι βασικό να τους ακούσουμε».

Για το νέο φαινόμενο των επεισοδίων οπαδών εναντίον της ίδιας τους της ομάδας:

«Τα επεισόδια φέτος έχουν ένα νέο χαρακτηριστικό. Είναι οι διαμαρτυρίες κατά  της διοίκησης της ίδιας τους της ομάδας.  Αυτά τα είδαμε στον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και την ΑΕΚ, αν δεν κάνω λάθος. Νέο είναι επίσης και η εφόρμηση μέσα στο αγωνιστικό χώρο, αν χάνει η ομάδα τους. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι για το εξής:  Ανοίξαμε και το φάκελο βία και το φάκελο διαφθορά. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να τα αντιμετωπίσουμε».

Για τα στημένα:

«Οι εκπρόσωποι της UEFA κλήθηκαν και κατέθεσαν στην ανακριτική διαδικασία που διεξάγει η Εισαγγελέας του οικονομικού, κυρία Παπανδρέου. Η υπόθεση ερευνάται και έχει και τη αποτρεπτική της δύναμη για το μέλλον. Η αφερεγγυότητα των πρωταθλημάτων και κυρίων της Football League βρίσκονται υπό διαρκή διερεύνηση».


  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης