Καρέλης στο Onsports: «Εμπειρία ζωής η Αμκαρ και η ρωσική Λίγκα»

Καρέλης στο Onsports: «Εμπειρία ζωής η Αμκαρ και η ρωσική Λίγκα»

Το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό ποικίλει για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Αλλοι δοκιμάζουν την τύχη τους στη γειτονιά μας, κάποιοι σε διαφημισμένα πρωταθλήματα και ο «μοναχικός» Νίκος Καρέλης με τη φανέλα της ρωσικής Αμκαρ στο μακρινό Περμ, στις παρυφές της Σιβηρίας! Ο διεθνής επιθετικός μιλάει στο Onsports για τη νέα σελίδα της καριέρας του.

Το ραντεβού μας με τον 21χρονο ποδοσφαιριστή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/11) λίγες μόλις ώρες μετά το εντυπωσιακό γκολ με ανάποδο ψαλίδι που σημείωσε στη φιλική ισοπαλία(1-1) της Εθνικής Ελπίδων με την Αυστρία στο γήπεδο του Αργους.

Δεύτερο σερί παιχνίδι που φορώντας την γαλανόλευκη συνδέεται με δίχτυα (μετά το φιλικό τεστ με το Βέλγιο τον περασμένο μήνα στο Ελληνικό) με την ευχή και την προσδοκία να ζεσταθεί η «μηχανή» και να ανοίξει λογαριασμό με τα δίχτυα και στην «κατεψυγμένη» ρωσική Λίγκα.


- Πώς αισθάνεται ένας μετανάστης διεθνής, όταν επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και σκοράρει με την γαλανόλευκη;

«Τα συναισθήματα είναι πολύ ωραία. Νιώθεις μεγάλη χαρά, αλλά πρέπει να συνδυάζεται και με νίκη της ομάδας, παρ΄ότι στην προκειμένη περίπτωση επρόκειτο για φιλικό παιχνίδι. Όταν ακούς τον εθνικό ύμνο και καλείσαι να αγωνιστείς με το εθνόσημο στη στήθος, είναι πάντα κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Πόσω μάλλον σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο ελληνικός λαός».

 - Θεωρείς το γκολ που πέτυχε στο φιλικό με την Αυστρία ως ένα από τα καλύτερα της καριέρας σου;

«Σίγουρα ίσως μάλιστα να ήταν και το κορυφαίο…».

 

- Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη για έναν παίκτη της ηλικίας σου από την συμμετοχή στην Εθνική Ελπίδων;

«Νιώθεις πιο γεμάτος και ιδιαίτερα μάλιστα, όταν δεν έχεις πολλές παραστάσεις με την ομάδα σου. Αποκτάς πολύτιμες εμπειρίες και γενικότερα ανεβάζεις δείκτες σε όλα τα επίπεδα».

- Πολλοί λένε ότι αυτή η φουρνιά της Εθνικής Ελπίδων είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών…

«Συμφωνώ. Στην ομάδα υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί παίκτες και έχουν ενσωματωθεί αρκετά από τα παιδιά της Εθνικής Νέων που συμμετείχαν στον τελικό του Euro. Δημιουργείται μία ομάδα που είναι ικανή να φέρει σημαντικές επιτυχίες στο μέλλον…».


«Ακολουθώ το όνειρό μου στη Ρωσία»


- Για να αλλάξουμε θέμα και να έρθουμε στην αλλαγή σελίδας που πραγματοποίησες στην καριέρα σου το καλοκαίρι με την μεταγραφή στην Αμκαρ. Πόσο δύσκολη ή εύκολο ήταν να εγκαταλείψεις την Ελλάδα και να εγκατασταθείς στην Ρωσία στα πρόθυρα της Σιβηρίας;

«Δεν θα έλεγα πως επρόκειτο για μία δύσκολη απόφαση. Συζήτησα με τον μάνατζέρ μου Χρήστο Γάτση με τους ανθρώπους της Αμκαρ και συμφωνήσαμε στους όρους της συνεργασίας μας. Αγαπώ αυτό που κάνω από μικρό παιδί και είμαι πλέον επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Πήγα στην Ρωσία για να ακολουθήσω το όνειρό μου. Η Αμκαρ αποτελεί για μένα εμπειρία ζωής και θέλω να ελπίζω ο προθάλαμος για κάτι ακόμη καλύτερο στην καριέρα μου».


- Να υποθέσουμε πως πέρα από το οικονομικό έπαιξε ρόλο και η πρόκληση να δοκιμάσεις την τύχη σου εκτός συνόρων;

«Σίγουρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου κυριαρχεί το επιθετικό ποδόσφαιρο. Οι τελευταίες ηχηρές μεταγραφές των ομάδων, έχουν ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά του».

- Μήπως τα τρία χρόνια συμβολαίου αποτελούν σημαντικό χρόνο δέσμευσης;

«Αυτό μόνο καλό μπορεί να μου κάνει. Εχω την δυνατότητα να παλέψω με μεγαλύτερη χρονική άνεση για την καθιέρωσή μου στην Αμκαρ. Από κει και πέρα, τόσα μάτια υπάρχουν στη Ρωσία, ελπίζω και θα παλέψω για να κάνω το παραπάνω βήμα. Ενας συμπαίκτης μου, ο Νικίτα, έκανε πέρυσι μία πολύ καλή χρονιά και φέτος μετά την συμπλήρωση έξι αγωνιστικών έβγαλε τέσσερα γκολ και πήρε μεταγραφή στην Ανζι».


- Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από το νέο εργασιακό περιβάλλον;

«Υπάρχει τρομερή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και άψογες εγκαταστάσεις. Το μόνο κακό είναι ότι παίζουμε σε πλαστικό γήπεδο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Μην ξεχνάμε ότι εκεί που βρίσκομαι, η θερμοκρασία πιάνει τους μείον τριάντα! Η ομάδα διαθέτει το δικό της εστιατόριο στο προπονητικό κέντρο και ειδικές αίθουσες για την ξεκούραση των ποδοσφαιριστών μετά τις προπονήσεις. Γενικότερα, έχουμε ότι χρειαζόμαστε για να είμαστε προσηλωμένοι αποκλειστικά και μόνο στο ποδόσφαιρο».


- Θεωρείς ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι χαοτικές σε επίπεδο λειτουργίας και εγκαταστάσεων;

«Παρά το γεγονός ότι εγώ είχα την τύχη να βρίσκομαι σε μία ομάδα όπως ο Εργοτέλης, που διακρίνεται για την καλή της οργάνωση, θα έλεγα πως πράγματι οι διαφορές είναι μεγάλες».


Είναι το κρύο, είναι το κρύο, τσουχτερό…!


- Εφυγες από το μεσογειακό κλίμα της Κρήτης για να βρεθείς στα πρόθυρα της Σιβηρίας. Πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή με το τσουχτερό κρύο;

«Πρωτόγνωρη εμπειρία. Καμία απολύτως σχέση με τις καιρικές συνθήκες της Κρήτης. Εφοδιαζόμαστε με πολλά ρούχα εκτός αγωνιστικών χώρων και με την κατάλληλη ενδυμασία για τις προπονήσεις. Ηδη, το χιόνι στο Περμ βρίσκεται στα 40 εκατοστά και η θερμοκρασία είναι στους μείον πέντε βαθμούς».


- Τι είδους υποδοχή σου επιφύλαξαν στη νέα σου ομάδα;

« Πολύ καλή. Ο προπονητής, οι συμπαίκτες μου και ο κόσμος με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, λες και με γνώριζαν χρόνια. Γενικότερα θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν άκρως φιλικό λαό».

- Πόσο εύκολη είναι η επικοινωνία - λόγω γλώσσας – με τον προπονητή και γενικότερα τα μέλη της ομάδας…

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα….(γέλια). Εχω ξεκινήσει μαθήματα Ρωσικών, ενώ από τους συμπαίκτες μου ευτυχώς υπάρχουν 4-5 που μιλάνε Αγγλικά. Ενας εξ αυτών εκτελεί και χρέη μεταφραστή. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει ακόμη καλύτερη επικοινωνία…».


- Εύκολη ή δύσκολη γλώσσα τα Ρώσικα;

«Στην αρχή μου φάνηκαν δύσκολα, όσο όμως κυλούν όμως τα μαθήματα αρχίζω να συνηθίζω».


- Πώς κυλάει η ζωή ενός ξένου ποδοσφαιριστή στο Περμ;

«Δεν έχει πολλά πράγματα να κάνεις. Σε καμία περίπτωση δεν έχει την χλιδή της Μόσχας ή της Αγίας Πετρούπολης. Η πόλη είναι πολύ πιο φτωχή και οι ρυθμοί πιο υποτονικοί».


- Εχεις συναντήσει άλλον Ελληνα στην πόλη;

«Όχι, δεν έχω δει. Είχα μιλήσει κάποια στιγμή στο Ιντερνετ με ένα παιδί που η καταγωγή του ήταν από την Θεσσαλονίκη και έμενε 18 χρόνια στο Περμ, ωστόσο στην πορεία επέστρεψε στην πατρίδα. Η οικογένειά του παραμένει στο Περμ, χωρίς πάντως να έχουμε συναντηθεί».


- Πόσο υψηλό κρίνεις το επίπεδο του ρωσικού πρωταθλήματος;

«Αρκετά θα έλεγα. Ολες οι ομάδες κατεβαίνουν με επιθετικούς προσανατολισμούς στα παιχνίδια, ενώ όπως προανέφερα οι τελευταίες μεταγραφές παικτών από προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την ποιότητά του.

Φυσικά και δεν αντέχει καμίας σύγκρισης με το ελληνικό πρωτάθλημα και ιδιαίτερα με τη φετινή υποβαθμισμένη Super League. Ολες οι ομάδες είναι ταχύτατες και παρατάσσονται σε όλα τα παιχνίδια με επιθετικούς προσανατολισμούς, χωρίς σκοπιμότητες αγωνιζόμενες πάντα με στόχο τη νίκη.

Φέτος ξεκίνησαν να πέφτουν πολλά χρήματα και θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια, θα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων».


«Όλα τα… λεφτά ο Ετό»


- Ποιοι παίκτες αγωνίζονται στη Ρωσία και σε έχουν εντυπωσιάσει;

«Όλα τα λεφτά είναι ο Ετό. Σκοράρει συνέχεια και δίνει ασίστ. Πραγματικά απίστευτος».


- Πόσο ευχαριστημένοι είστε στην Αμκαρ από την μέχρι τώρα πορεία σας και σε ατομικό επίπεδο από τις επιδόσεις σου;

«Βρισκόμαστε στη μέση της βαθμολογίας. Θα μπορούσαν να ήμασταν πιο ψηλά, αλλά κάναμε τελευταία δύο ήττες που μας έφεραν πίσω. Για τον εαυτό μου σίγουρα περιμένω και έχω να δώσω ακόμη πολλά πράγματα. Δεν έχω δείξει ακόμη τίποτα στα παιχνίδια που έχω παίξει και δεν έχω σκοράρει…».


«Δεν υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια…»


- Σε ποιο βαθμό εισπράττετε την υποστήριξη του κόσμου;

«Μας ακολουθεί παντού και η βοήθεια του είναι πολύτιμη. Στην έδρα μας ο κόσμος στα εμπορικά παιχνίδια φτάνει τις δέκα χιλιάδες. Μας υποστηρίζει και μας συμπαραστέκεται ακόμη και μετά από τις ήττες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα όπου σε κάποιες ομάδες όταν χάσεις την Κυριακή την Δευτέρα δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου. Δεν υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια και όλα τα συναφή…».


- Διακρίνεις πάθος για το ποδόσφαιρο στη Ρωσία;

«Αρκετά μεγάλο. Το ένιωσα σε μεγάλο βαθμό στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Λοκομοτίβ Μόσχας, όπου ο κόσμος στην εξέδρα ήταν πολύ φανατικός. Μου θύμισε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Μάλιστα έκανα πλάκα στον Ντάριο Κρέσιτς με τον οποίο συναντηθήκαμε και είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε, λέγοντας του πως το κλίμα στις εξέδρες και στη νέα του ομάδα είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο που επικρατεί στην Τούμπα».


- Η αντιμετώπιση των ΜΜΕ απέναντι στους ποδοσφαιριστές ;

«Στο Περμ θα έλεγα πως τα πράγματα είναι ήσυχα. Οι ρεπόρτερ της ομάδας έρχονται στην προπόνηση την παραμονή των αγώνων για να δουν ποιοι παίκτες θα συμπεριληφθούν στην αποστολή. Σίγουρα πάντως πολύ πιο ελκυστικοί για τα ΜΜΕ είναι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες με τα μεγάλα συμβόλαια».

 

- Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου την επόμενη πενταετία;

«Επιδίωξή μου στην παρούσα φάση είναι η καθιέρωσή μου στην Ρωσία και στην ομάδα που αγωνίζομαι. Δεν σκέφτομαι το μέλλον…».


- Πότε διακόπτεται το πρωτάθλημα και πότε επαναρχίζει;

«Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση θα διακοπεί κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως θα δοθεί άδεια περίπου 25 ποδοσφαιριστών σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Μετά θα επιστρέψουμε στο Περμ προκειμένου να πάμε στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χώρα, για την προετοιμασία μας μέχρι ωσότου να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ξανά το πρωτάθλημα».


«Ευχάριστες οι αναμνήσεις μου από τον Εργοτέλη…»


- Εχει μείνει πικρία μέσα σου για τη μη καθιέρωση στον Εργοτέλη και το άδοξο τέλος της συνεργασίας σας;

« Διατηρώ όμορφες αναμνήσεις από τον Εργοτέλη. Εκεί μεγάλωσα και ανδρώθηκα. Εκανα αρκετούς φίλους. Υπήρχαν και κάποιες κακές στιγμές τις οποίες έχω ξεχάσει. Η μόνη πικρία είναι πως δεν καθιερώθηκα για να κάνω το παραπάνω βήμα στην καριέρα μου μέσα από τον Εργοτέλη».


- Υπήρξαν το καλοκαίρι προτάσεις από ελληνικές ομάδες για την συνεργασία σας;

«Ναι, είχα προτάσεις από αρκετές ομάδες. Τον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ, την Πλατανιά και την Ξάνθη. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν και από την στιγμή που προέκυψε η Αμκαρ,. όλα πήραν το δρόμο τους».

 

- Παρακολουθείς παιχνίδια της φετινής Super League; Τι γεύση σου αφήνει το πρωτάθλημα;

«Δεν έχω δορυφορική τηλεόραση στο σπίτι μου. Εχω παρακολουθήσει ένα – δύο παιχνίδια μέσω Ιντερνετ και τις καλύτερες φάσεις των αγώνων. Το επίπεδο θεάματος σαφώς και έχει μειωθεί, ωστόσο το καλό της υπόθεσης είναι πως παίρνουν ευκαιρίες νεαρά Ελληνόπουλα»


- Κλείνοντας, τι δώρο θα ήθελες να σου φέρει ο Αγιος – Βασίλης;

«Μεγαλύτερη άδεια… (γέλια)».  



Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved