«Η ευθύνη στις Ομοσπονδίες»

«Η ευθύνη στις Ομοσπονδίες»

Η ευθύνη της διεξαγωγής αγώνων ανήκει στις ομοσπονδίες και όχι στην Πολιτεία είπε ο γγ.Α. κ. Πάνος Μπιτσαξής, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Βασιλακόπουλο.

O ΓΓ Αθλητισμού μιλώντας στον Sentra FM 103,3 ξεκίνησε τις δηλώσεις του δίνοντας συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Βόλεϊ που θα διοργανώσει τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με παρουσία παιδιών στις εξέδρες.

«Πρέπει να συγχαρώ δημόσια την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Σήμερα το απόγευμα θα γίνει ο ημιτελικός του βόλεϊ και την Δευτέρα θα γίνει ο τελικός των γυναικών αν θυμάμαι καλά, στο Μετς. Η ομοσπονδία του βόλεϊ, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς συνεντεύξεις Τύπου, χωρίς φραστικές διακηρύξεις, κατήρτισε ένα σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων το συζήτησε μαζί μας και βρήκε τη λύση. Η Ομοσπονδία του Βόλεϊ και τις ομάδες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που κάθισαν σε ένα τραπέζι και έδωσαν  λύση και η λύση αυτή είναι η απάντηση. Όπως είχαν κάνει και πέρσι που διοργάνωσαν έναν εκπληκτικό αγώνα», είπε χαρακτηριστικά, αντιδιαστέλλοντας ουσιαστικά τις ενέργειες της Ομοσπονδίας Βόλεϊ με αυτές της αντίστοιχης του μπάσκετ και αφήνοντας αιχμές για τον κ. Βασιλακόπουλο.

Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε ότι ο τελικός του κυπέλλου μπάσκετ αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας.

«Εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα και έχει δοθεί και στον Τύπο η απόφαση αναβολής του παιχνιδιού και θα καθοριστεί αργότερα η ημερομηνία διεξαγωγής του για προφανείς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, της ζωής και προστασίας των πολιτών», είπε ο κ. Μπιτσαξής που επέρριψε ευθύνες στην ΕΟΚ για την αναβολή.

«Διοργανώτρια αρχή είναι οι Ομοσπονδίες και όχι η Πολιτεία. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να κοιτάζει αν οι αγώνες έχουν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής από πλευράς διαφύλαξης των εννόμων αγαθών των πολιτών. Εκτιμώ ότι δεν υπήρχαν στο  μπάσκετ αυτοί οι όροι. Φοβόμαστε επεισόδια. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είχαμε εμπιστοσύνη ότι αυτό το παιχνίδι θα γινόταν ομαλά εν όψει του κλίματος που επικρατούσε. Δεν ήταν η δική μου γνώμη, ήταν η γνώμη της Αστυνομίας και η πρόταση της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας). Για να γίνουν τέτοιου είδους παιχνίδια πρέπει να καταρτίζεται ένα σχέδιο και είναι ευθύνη της διοργανώτριας αρχής να το εκπονήσει», τόνισε.

Και συνέχισε:

«Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε εναντίον της βίας με φραστικές διακηρύξεις. Αν γινόταν ο αγώνας στη Βέρνη θα το καταλάβαινα. Αλλά ζούμε στην Αθήνα, ξέρουμε όλοι τις καταστάσεις και όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Για να γίνει ένα παιχνίδι, όχι μόνο στο μπάσκετ - κι εδώ δίνω δίκιο στην Ομοσπονδία που λέει ότι όλο αυτό εκπορεύεται από το ποδόσφαιρο – θα πρέπει να εκπονείται ένα σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα που θα πρέπει να το οργανώσει η Ομοσπονδία. Επρεπε λοιπόν από μόνοι τους να κάτσουν σε ένα τραπέζι χωρίς την παρέμβαση της Πολιτείας, η Ομοσπονδία και τα σωματεία, να αφήσουν στην άκρη τις οπαδικές διαφορές, να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα, για να μην έχουμε ούτε τα περυσινά που έγιναν στα πλέι οφ ούτε όσα έγιναν φέτος στη Θεσσαλονίκη».

Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι Πολιτεία φοβάται να δώσει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή του αγώνα υποδηλώνει αδυναμία της, ο κ. Μπιτσαξής είπε πως δεν θεωρεί αδυναμία της Πολιτείας την απόφαση αναβολής ενός αγώνα σε μια χρονική συγκυρία που η ένταση είναι ακόμα ενεργή.

«Να προσγειωθούμε εντός τόπου και χρόνου. Η ένταση είναι ακόμα ενεργός. Στο βόλεϊ έγινε πέρυσι ένας καταπληκτικός τελικός. Επρεπε να γίνει ένας αντίστοιχος και φέτος στο μπάσκετ. Η συμφωνία που κάναμε σ’ αυτό κατέτεινε. Να είναι μέσα στο γήπεδο νέοι των Ακαδημιών μπάσκετ, να είναι οι Πελαργοί, οι φίλαθλοι της Εθνικής ομάδας που καλλιεργούν συστηματικά την αντι-βία, καθώς και επιλεγμένοι φίλαθλοι. Από εκεί και πέρα, είχαμε φωνές ότι αποτελεί μια υποχώρηση, ότι δείχνουμε αδυναμία απέναντι στην βία και τέτοιες φραστικές διακηρύξεις και λεονταρισμούς. Τα ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και ελπίζουμε αυτό να αρθεί σύντομα, δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που μας αναγκάζει να παίρνουμε αποφάσεις που δεν μας  ικανοποιούν. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος να αναβάλλει ένα παιχνίδι».

Όταν ρωτήθηκε τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία, είπε πως είναι στο χέρι των ομάδων και των Ομοσπονδιών να πείσουν ότι μπορούν να διοργανώσουν ασφαλείς αγώνες.

«Αυτή τη στιγμή θα υπάρξουν επιστολές προς τις ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές που θα κληθούν να επεξεργαστούν  τρόπους διεξαγωγής των αγώνων, αφού αυτοί θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για όποιο επεισόδιο γίνει. Να κάτσουν λοιπόν σε ένα τραπέζι και να βρουν πειστικούς τρόπους για να μας πείσουν ότι θα μπορέσουν να διοργανώσουν ασφαλείς αγώνες. Υπάρχει ένα ρητό που συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι νομικοί. Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Τον δρόμο δείχνει η Ομοσπονδία Βόλεϊ.

Τόνισε δε πως δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό ζήτημα, αλλά πως ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Απέναντί μας ως συνομιλητές έχουμε τις διοργανώτριες αρχές, όχι τις ομάδες. Δεν τσακώνομαι με κανέναν. Δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα με κανέναν. Ούτε μπαίνουν ούτε μπορούν να μπουν προσωπικά ζητήματα όταν πρόκειται για αποφάσεις που είναι επιβεβλημένο να παρθούν και που θα τις έπαιρνε ο καθένας στη θέση μου. Αυτό που σας λέω είναι ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και η Ομοσπονδία τώρα που πρόκειται για το κύπελλο, αλλά και η ΕΣΑΚΕ στη συνέχεια, λόγω των πλέι οφ, πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πείσουν ότι μπορούν να διοργανώσουν ασφαλείς αγώνες.  Αν δεν υπάρξουν αυτές οι συνθήκες, οι αγώνες δεν θα γίνουν. Εχει απηυδήσει ο πολίτης. Δεν μπορεί να βλέπει τον φασισμό των λίγων κάθε τρεις και λίγο, αυτό το μένος που δεν έχει πια καμία ανοχή από τον Ελληνα πολίτη. Ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπιτσαξής επανέλαβε τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει για τη βία στα γήπεδα, ισχυριζόμενος ότι με τα μέτρα που έχει πάρει η Πολιτεία τα επεισόδια έχουν μειωθεί, επανέλαβε ότι θα αυστηροποιηθούν οι ποινές και θα υπάρξει ακόμα και διακοπή αγώνων σε περίπτωση κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας ποδοσφαιριστών.

«Όταν προσγειωθούμε και ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα θα δούμε τι συμβαίνει με το θέμα της βίας.  Θα δείτε πως το συνολικό ισοζύγιο αν βάλουμε κάτω όλους τους αγώνες, σε περίπου 400 που έγιναν μέχρι τώρα σε Super League και  Football League περιστατικά βίας είχαμε μόνο στους 7. Το ποδοσφαιρικό στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, η στάθμιση αν τα πράγματα πάνε καλά ή άσχημα δεν γίνεται μέσα από  τον μεγεθυντικό φακό ενός αγώνα. Στο σύνολο βλέπουμε ότι τα περιστατικά της βίας έχουν ουσιαστικά μειωθεί, όχι μόνο χάρη στις προσπάθειες της Πολιτείας, βέβαια, γιατί και πολλές ΠΑΕ και ποδοσφαιριστές επίσης έχουν συμβάλλει σ’ αυτό.  Εχει μειωθεί ο αριθμός των εμπλεκόμενων ομάδων. Στη Super League είναι μόλις 4 οι ομάδες και απ’ αυτές τα περισσότερα επεισόδια έγιναν υπό το καθεστώς των εμφυλίων και όχι μεταξύ αντίπαλων οπαδών. Στα νέα μέτρα που θα πάρουμε είναι η απαγόρευση φωτοβολίδων και βεγγαλικών, κι εδώ πρέπει να πω ότι το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ είναι ανεπαρκές σ’ αυτόν τον τομέα. Επίσης, θα υπάρχει υποχρεωτική διακοπή των αγώνων με κανονιστικούς αυτοματισμούς όταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, κάτι που αυτή την στιγμή επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των διαιτητών».

Παράλληλα, δημοσιοποίησε ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι «ρήτρες βίας» του ΟΠΑΠ για τις «άτακτες» ομάδες και τόνισε ότι τα χρήματα που μαζεύονται θα πηγαίνουν σε πριμοδότηση των ομάδων που δεν παράγουν βία.

«Ο δημόσιος λειτουργός όταν αναλαμβάνει μια κρατική καρέκλα είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την κριτική. Ακόμα και την επίθεση, έστω και την κακόβουλη κριτική. Στο επίπεδο της φραστικής βίας δεν θέλω προστασία. Δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εξουδετερωθεί η φυσική βία, να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών. Υπάρχουν ΠΑΕ που δεν καλλιεργούν καθόλου τη βία. Πρέπει να τις αντιδιαστείλλουμε. Ο Εργοτέλης για παράδειγμα, η Κέρκυρα, ομάδες που έχουν προσπαθήσει και έχουν πετύχει πολλά στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της βίας. Μερικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν λίγους οπαδούς. Δεν ισχύει αυτό. Δείτε ακόμα και τη συμπεριφορά των ομάδων που κινδυνεύουν και έχει τεθεί θέμα υποβιβασμού τους, όπου δεν έχουμε κανένα επεισόδιο. Μετακινήσεις που έγιναν από οπαδούς πολλών ομάδων που πήγαν πολύ καλά φέτος  και πρέπει να γίνεται η αντιδιαστολή. Το μέτωπο της αντι-βίας δεν χτίζεται πάνω σε εικασίες και θεωρίες, χτίζεται πάνω σ’ αυτούς που καλλιεργούν την αντι-βία. Θα αυστηροποιηθούν πολύ του χρόνου οι ποινές. Ηδη όποτε υπάρχει ποινή του αθλητικού δικαστή με χρηματικό πρόστιμο, έρχεται και κολλάει σ’ αυτό και η ποινική ρήτρα του ΟΠΑΠ. Ο,τι χρηματικό πρόστιμο επιβάλλει ο αθλητικός δικαστής, το ίδιο βάζει και ο ΟΠΑΠ. Και έχουμε πει μάλιστα ότι αυτό διαμορφώνει και έναν «κουμπαρά» που στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να διοχετευτεί στις ομάδες που καλλιεργούν την αντι-βία. Εχουν ενεργοποιηθεί οι «ρήτρες βίας» και έχουν παίξει το ρόλο τους. Το ποσό που επιβάλλει η ρήτρα βίας δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά υπάρχει. Φέτος επίσης υπήρξαν και ποινές κεκλεισμένων των θυρών. Αν το αποτιμήσετε κι αυτό οικονομικά, ενοχλεί τις ομάδες».

Τέλος, ο κ. Μπιτσαξής αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα που μιλούσε για «μυστική συνάντηση» ανάμεσα στον ίδιο, τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
«Βασίλισσα» με... βοήθεια στο Ντόρτμουντ! - Όλα τα γκολ του Champions League
«Βασίλισσα» με... βοήθεια στο Ντόρτμουντ! - Όλα τα γκολ του Champions League
Stop σε Χαλκίδα και Ιωνικό
Stop σε Χαλκίδα και Ιωνικό
Τα… σπάνε οι νέες φανέλες του Παναθηναϊκού Superfoods (vid)
Τα… σπάνε οι νέες φανέλες του Παναθηναϊκού Superfoods (vid)
Πανιώνιος: «Καθαρός» ο Σιώπης
Πανιώνιος: «Καθαρός» ο Σιώπης
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης