«Εχουμε δεμένα τα χέρια»

«Εχουμε δεμένα τα χέρια»

Την επισήμανση ότι πολλές φορές οι αθλητικοί δικαστές θέλουν να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές αλλά αυτές δεν προβλέπονται από τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ έκανε ο Εμμανουήλ Αντωνακάκης.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας μιλώντας στον Sentra FM 103,3 επ΄ ευκαιρία της άσκησης έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που επέβαλε στον Ολυμπιακό  ποινή μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των  θυρών για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είπε πως ο πειθαρχικός κώδικας «δένει τα χέρια» των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων που δεν μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές.

«Μας δένει τα χέρια. Με τον συνάδελφο κ. Φάκο το έχουμε συζητήσει ότι σε περιπτώσεις που θα πρέπει να επέμβουμε πιο άμεσα και πιο δραστικά και με περισσότερη αυστηρότητα, πραγματικά δεν έχουμε πού να τοποθετήσουμε αυτές τις ενέργειές μας.  Σε ποιον πειθαρχικό σκελετό να τις βάλουμε για να προχωρήσουμε περαιτέρω», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα πως το πειθαρχικό δίκαιο που αφορά το ποδόσφαιρο είναι ελλιπέστατο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Πιλάβιος στο χθεσινό ΔΣ μίλησε για τροποποίησή του προς το αυστηρότερο.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος, πεπεισμένος θα έλεγα ότι το πειθαρχικό δίκαιο που αναφέρεται τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο είναι ελλιπέστατο γιατί δεν καλύπτει από πειθαρχικής πλευράς όλες τις περιπτώσεις που μπορούν να αναφυούν ούτε ουσιαστικά, ούτε δικονομικά και οι ποινές που απειλούνται για σοβαρότατα αδικήματα είναι πάρα πολύ επιεικείς. Και χρειάζεται άμεσα πιστεύω να τροποποιηθούν όπως είπε και ο κ. Πιλάβιος. Είναι πολύ ελαφρές οι ποινές. Τι πρέπει να γίνει; Για να έχουμε έναν πειθαρχικό έλεγχο αυστηρότερο, θα πρέπει να θρηνήσουμε νεκρό;».

Για το θέμα της έφεσης στην υπόθεση του Ολυμπιακού, εξάλλου, ο κ. Αντωνανάκης  είπε πως προέβη σ’ αυτή την κίνηση, επειδή θεώρησε πως η πρωτοβάθμια επιτροπή έσφαλλε στην απόφασή της να χαρακτηρίσει τα επεισόδια εκτεταμένα και όχι ευρεία κλίμακας όπως τα είχε θεωρήσει ο ίδιος κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης.

«Ασκησα έφεση γιατί όπως αναφέρω και στο σχετικό δικόγραφο, θεωρώ ότι η Πρωτοβάθμια Επιτροπή έσφαλε με την κρίση της αυτή. Και συγκεκριμένα έκρινα ότι έσφαλε επειδή έδωσε στα επεισόδια τον χαρακτήρα των εκτεταμένων και όχι των ευρείας κλίμακας, όπως τα είχα θεωρήσει εγώ όταν άσκησα την δίωξη».

Πρόσθεσε δε πως στην πρωτόδικη απόφαση μειοψήφισε ο πρόεδρος της επιτροπής και πως αυτό το γεγονός του έδωσε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

«Θα ήθελα να σας πω για την έφεση, ότι η απόφαση που έβγαλε η πρωτόδικη επιτροπή δεν ήταν ομόφωνη. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κλουκίνας μειοψήφισε γιατί πίστευε πως τα επεισόδια ήταν ευρείας κλίμακας όπως δηλαδή είχα ασκήσει εγώ την ποινική δίωξη. Αν ήταν 3-0 το αποτέλεσμα δεν θα είχα το δικαίωμα έφεσης κι αυτό γιατί δεν προβλέπονται αυστηρότερες ποινές. Γι’ αυτό και σας είπα ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμό εκ βάθρων το πειθαρχικό δίκαιο».

Στην επισήμανση, ότι ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται πως δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ για την έφεση γιατί τα όποια επεισόδια συνέβησαν σε αγώνα πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα και όχι σε αγώνα κυπέλλου, όπου θα είχε αρμοδιότητα, τόνισε:

«Αυτό στο κάτω κάτω της γραφής θα το κρίνει η επιτροπή. Και αν κρίνει εαυτήν αναρμόδια, απλώς θα παραπέμψει την εκδίκαση της υπόθεσης στην αρμόδια επιτροπή. Δεν καταργείται ούτε εξαλείφεται τίποτα.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αντέξει την εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου της ΟΥΕΦΑ, τόνισε πως αν και δεν είναι πλήρως ενήμερος, κρίνοντας από τα αποτελέσματα θα μπορούσε η εφαρμογή του να είναι ευεργετική.

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό, γιατί θα έπρεπε να γίνω λίγο μάντης. Δεν είμαι απόλυτα ενήμερος για τις πειθαρχικές διατάξεις που έχει η ΟΥΕΦΑ και που εφαρμόζει αλλά αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα και τις συμπεριφορές των φιλάθλων ακόμα και σε αγώνες που συμμετέχουν Ελληνες φίλαθλοι, θα πρέπει η εφαρμογή τους να είναι ευεργετική αν προσπαθήσουμε να  προσαρμόσουμε και στις δικές μας διατάξεις αυτές, που είναι αυστηρότερες. Θα πρέπει να το κρίνουν οι αρμόδιοι, κατά πόσο θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε κι εμείς».

Απέδωσε το γεγονός ότι αργούν να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις στον φόρτο εργασίας των δικαστών και στο ολιγομελές προσωπικό των επιτροπών, ενώ ζήτησε να πρυτανεύσει η ψυχραιμία μεταξύ των παραγόντων και του κόσμου:

«Μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτές που πρέπει, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο φόρτος εργασίας, ιδιαίτερα μετά τους αγώνες και οι δικαστές, αλλά και τα μέλη των επιτροπών και εμείς οι ίδιοι, είμαστε άνθρωποι. Θα έπρεπε ίσως να είναι επανδρωμένες με περισσότερο προσωπικό οι επιτροπές. Δίνεται αφορμή για σχόλια, είναι γεγονός και θα πρέπει όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και θα μου επιτραπεί να εκφράσω την άποψή μου με όλο το σεβασμό στους παράγοντες και τους οπαδούς, θα πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η λογική και η αξιοπρέπεια. Το γήπεδο δεν είναι εκκλησία, ούτε κατηχητικό, αλίμονο, ούτε ο φίλαθλος είναι ο ευγενής πιστός που πάει να ακούσει το ευαγγέλιο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι έτσι. Αλλά πράξεις βίας, βιαιοπραγίας, απρεπέστατα συνθήματα, θα πρέπει να εκλείψουν όπως έχουν εκλείψει και από τα ξένα γήπεδα. Και αυτό θα πρέπει να μας παραδειγματίσει. Πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες και οι θεσμικοί παράγοντες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί μετά τα τελευταία επεισόδια προς την κατεύθυνση που ανέφερα».

Και κατέληξε: «Τα τελευταία γεγονότα ας γίνουν αφετηρία για να προχωρήσουμε όλοι προς την σωστή κατεύθυνση για την εξάλειψη της βίας. Είναι πράγματι ντροπή…».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Αλέγκρι: «Ημασταν πολύ καλοί»
Αλέγκρι: «Ημασταν πολύ καλοί»
Αστέρας Τρίπολης: Χωρίς Σελίν και Τόνσο
Αστέρας Τρίπολης: Χωρίς Σελίν και Τόνσο
Η μέρα που ο Διαμαντίδης «σκότωσε» τους Γάλλους! (photos+video)
Η μέρα που ο Διαμαντίδης «σκότωσε» τους Γάλλους! (photos+video)
Κέρκυρα - Λεβαδειακός: Επιστροφή στις νίκες
Κέρκυρα - Λεβαδειακός: Επιστροφή στις νίκες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης