«Δεν παριστάνω τον Τσάρο»

«Δεν παριστάνω τον Τσάρο»

Την ανάγκη να προχωρήσουν σημαντικές αλλαγές στην ΕΠΟ, ώστε αφενός να γίνεται το σωστό, αφετέρου να αποφεύγονται τα κακόπιστα σχόλια, τόνισε ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Σε δηλώσεις του στον ΝΟVAΣΠΟΡ FM 94,6 o πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην «εβδομάδα των Παθών» όπως την χαρακτήρισε για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ενώ τόνισε πως εστιάζει την προσπάθειά του να λειτουργήσει ένα «μαγαζί» χωρίς να παριστάνει τον Τσάρο, αρνούμενος ότι η συγκεκριμένη φράση αποτελεί υπονοούμενο.

«Προσπαθώ πολλές φορές το καταφέρνω μερικές όχι, να είμαι πρόεδρος και όχι γενικός διευθυντής ή γενικός γραμματέας. Αν έκανα όλα αυτά,  δεν θα μου έφταναν 24 ώρες. Τέτοιους ισχυρισμούς ακούω. Ότι για όλα φταίει ο Πιλάβιος, ή δεν ασχολείται ο Πιλάβιος, από όσους κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν παριστάνω  τον τσάρο, εστιάζω την προσπάθειά μου να προσπαθήσω να λειτουργήσω ένα μαγαζί», είπε.

Είπε πως ίσως η λύση για το θέμα των ημερομηνιών που ανακοινώνονται οι αποφάσεις της ΕΠΟ να είναι η συρρίκνωση των επιτροπών που δικάζουν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια ελαστικότητα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

«Υπάρχουν κατ’ αρχήν στην ΕΠΟ και στο ποδόσφαιρο γενικά πάρα πολλές δικαστικές επιτροπές και αυτό πρέπει να το δούμε. Είναι και μια πρόταση που θα κάνω το καλοκαίρι. Εχουμε τρεις Πειθαρχικές, μετά πάμε στα διοικητικά, τα διαιτητικά, πρέπει να τα δούμε κάπως. Ισως θα έπρεπε να υπάρχει μόνο μία Πειθαρχική. Και μία Εφέσεων. Πρέπει να το δούμε γενικά ως ποδόσφαιρο. Εγώ ως νομικός βλέπω πάρα πολλές επιτροπές. Και επικοινωνικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Πειθαρχική της ΕΠΟ είναι και το Κύπελλο και όλη η Δ’ Εθνική και κάθε φορά γίνεται της … κακομοίρας. Υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Εχετε δίκιο πως υπάρχει μια ελαστικότητα. Το ξέρω ότι βγαίνουν αποφάσεις μετά από ένα μήνα. Κύριο μέλημά μου ήταν μόλις προσελήφθησαν όλα τα μέλη των επιτροπών να τους τονίσω ότι πρέπει να τηρούνται οι προθεσμίες, ο ΚΑΠ και το «ευαγγέλιό» μας, που είναι οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας».

Τόνισε πως η ΕΠΟ έχει δικαίωμα να επιλέξει μόνο συνταξιούχους δικαστές για τις επιτροπές της ενώ εξήγησε την ανάγκη εκχώρησης δικαιωμάτων έφεσης στον αθλητικό εισαγγελέα.

«Πιθανόν να μη το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά υπάρχει μια γνωμοδότηση του γενικού συμβουλίου του κράτους που λέει ότι δεν μπορούν να είναι τακτικοί δικαστές σε επιτροπές που δεν είναι αμιγώς δικαστικές. Δηλαδή σε μικρές επιτροπές, όπου εγώ πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν και δικηγόροι που έχουν σχέση με το αντικείμενο. Το κράτος δεν επιτρέπει τακτικούς δικαστές, παρά μόνο συνταξιούχους. Εμείς στέλνουμε γράμματα και επιστολές στο Πρωτοδικείο και γενικά στην Πολιτεία και τελικά η ΕΠΟ επιλέγει από αυτούς μας στέλνει το Πρωτοδικείο ότι είναι διαθέσιμοι».

«Ο κ. Φάκος είναι εισαγγελέας της ΕΠΟ και ο κ. Σιμιτζόγλου της Πολιτείας. Ο Φάκος επιλέχθηκε από την ΕΠΟ, σύμφωνα με το θεσμό του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ. Πέρσι έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό αν ασκείται έφεση από κάποιον που θα δικάσει αργότερα, έστω και αν δικάζει τελικά ο αναπληρωτής του. Έτσι δημιουργήθηκε η θέση του κυρίου Φάκου. Ο κανονισμός που ίσχυε πριν έλεγε ότι έπρεπε να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να αποφασιστεί αν πρέπει να παραπεμφθεί. Εκχωρήσαμε αυτό το δικαίωμα στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα».

Για το σκεπτικό που βγαίνουν οι αποφάσεις είπε πως δεν είναι αρμόδιος να το σχολιάσει:

«Αποκαλούν εμάς ευαίσθητους για το πώς κρίνουμε τις αποφάσεις, αλλά μήπως είναι πιο ευαίσθητοι οι διαιτητές που γράφουν ή δεν γράφουν κάποια πράγματα στο φύλλο αγώνος;  Mε καλείτε να σχολιάσω το σκεπτικό ενός δικαστή που είναι 30 χρόνια στο χώρο. Πιθανόν να ειπώθηκε κάτι πιο βαρύ στην περίπτωση του Χάβου, σε σχέση με εκείνες άλλων ομάδων. Άλλωστε και ο κανονισμός κάνει διακρίσεις Για παράδειγμα, υπάρχει το εξώθησε και το εξώθησε με βία. Πάντως, πλην αυτών των περιπτώσεων, οι οποίες δεν έκαναν καλό επικοινωνιακά στην Ομοσπονδία, πιστεύετε ότι δεν έχει λειτουργήσει καλά ο θεσμός;  Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην αρχή είχαμε κατηγορηθεί από τη Λίγκα επειδή παρεμβαίναμε συνέχεια».

Για την υπόθεση των στημένων αγώνων, είπε ότι δεν έχει κρυφτεί σε κάποιο ντουλάπι, αλλά αντίθετα έχει προχωρήσει στην ποινική δικαιοσύνη γιατί η Πολιτεία έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου (τηλεφωνικών συνομιλιών, λογαριασμών κ.λπ.) αλλά και προστασίας μαρτύρων.

«Το θέμα των στημένων βρίσκεται στην ποινική δικαιοσύνη και είναι μια υπόθεση που θέλει απόλυτη σοβαρότητα. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει, όχι μόνο δεν έχει σκεπαστεί, αλλά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορώ να παρέμβω στην ποινική δικαιοσύνη. Ασχολούμαι όπου μπορώ να συνδράμω. Γιατί η κατηγορία κατά της ΕΠΟ είναι ότι έπρεπε να επέμβει. Όμως, τότε ήταν που θα υπήρχε συγκάλυψη. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να άρει τηλεφωνικές συνομιλίες. Ούτε μπορεί να καλέσει μάρτυρες ή να ανοίξει λογαριασμούς. Δεν μπορεί καν να καλέσει μάρτυρες που δεν έχουν σχέση με το χώρο. Ούτε μπορεί να προστατέψει μάρτυρες που ενδεχομένως χρειάζονται προστασία για να μιλήσουν. Σε απλά γραφήματα, θα έβγαιναν όλοι αθώοι. Το κράτος όμως μπορεί.  Πρέπει να υπάρξει πρώτα μια καταδίκη. Υπάρχουν κάποια λεπτά όρια που θα τα δούμε σε προσεχές συμβούλιο. Θα δούμε πώς μπορεί να τεθεί θέμα δυσφήμισης του αθλήματος ή όχι. Υπάρχουν και παιχνίδια που στο τέλος χαρακτηρίζονται  «non-conclusive». Αυτό σημαίνει «μη συμπερασματικά», όχι απλά ύποπτα. Αρα δεν μπορεί να υπάρξει και συμπέρασμα. Για να υπάρξει πλήρης απόδειξη για το ποιος έχει εμπλακεί δεν  μπορούμε να κάνουμε εμείς την έρευνα. Πείτε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν συμφωνώ πως «όσο είσαι ύποπτος πρέπει να είσαι έξω από το ποδόσφαιρο» γιατί αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε ποιος είναι ύποπτος. Εχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Εχουμε πει πως πρέπει να υπάρξει σύσταση ανεξάρτητης αρχής. Η Πολιτεία λέει ότι δεν πολυπιστεύει στη δημιουργία τέτοιας αρχής. Τους λέω ότι μπορεί να την κάνουμε από κοινού. Θα μπορούσε αυτή η αρχή να κάνει ό,τι θα θεσμοθετούσαμε να της δώσουμε να κάνει».

Για την «φωτογραφική διάταξη» της μεταγραφής του Κοτσόλη όπως χαρακτηρίστηκε είπε πως είναι διεθνής πρακτική να διευκολύνονται οι άνεργοι ποδοσφαιριστές και πρόσθεσε πως μόνο στην Ελλάδα «σκοτώνονται» οι καλές προθέσεις.

«Δεν υπάρχει μόνο ο Κοτσόλης. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις. Λίγες, αλλά υπάρχουν. Είναι μια διεθνής πρακτική να διευκολύνεται ο άνεργος ποδοσφαιριστής. Εδώ όμως οι καλές προθέσεις  «σκοτώνονται». Πρέπει να υπάρξει μια γενναιοψυχία  κάποια στιγμή. Στην αρχή είχαμε πει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αν είχαμε πει μέχρι 30 Αυγούστου τι θα γινόταν; Σας είπα εγώ ότι είμαστε αλάνθαστοι; Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει η ΕΠΟ δεν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εγγραφής ελεύθερων παικτών. Από εκεί και πέρα το κάναμε για να βοηθήσουμε άνεργους ποδοσφαιριστές.  Για να είμαστε μάλιστα απόλυτα σίγουροι, στείλαμε έγγραφο στη FIFA, ώστε να δούμε πώς το βλέπουν και αυτοί από την πλευρά τους.  Από τη στιγμή που άλλαξε η προθεσμία, πάντως άλλαξε και το ποιος μπορεί να εγγραφεί σε κάποια ομάδα. Δεν είναι θέμα διευκόλυνσης.  Ανεργοι ποδοσφαιριστές είναι. Στην Τσεχία η προθεσμία είναι μέχρι τις 30 του μηνός. Υπάρχει μια νέα προθεσμία. Αν τεθεί δεύτερη προθεσμία τι σημαίνει;  Ότι η ΕΠΟ κάνει εξυπηρετήσεις; Δεν έχω να πω κάτι. Ας πει ο καθένας ό,τι θέλει. Εδώ μας κατηγορούνε για τα πάντα».

Δεσμεύτηκε, εξάλλου, πως θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιεί η ΕΠΟ τα χρέη των ομάδων ανά εξάμηνο ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Τόνισε δε πως δεν συνομιλεί ιδιωτικά με τις ομάδες που έχουν χρέη.

«Πόσο χρωστάει κάθε ομάδα; Βεβαίως γνωρίζουμε πόσο χρωστάει η κάθε μία και για ποιους λόγους τα χρωστάει. Αυτά τα χρέη προκύπτουν από πρόστιμα, ποσοστά μεταγραφών κ.λπ. Είναι ένα θέμα συζήτησης. Εννοείται ότι δεν πρέπει να οφείλουν, αλλά ο χρόνος αποπληρωμής δεν προκύπτει βάσει κανονισμού.  Δεν μπορείς όμως να πεις σε μια ομάδα όταν σου εκχωρεί ένα δικαίωμα χρέους τριάντα ετών να στα δώσει τώρα. Κάνουμε ευκολίες. Η πρακτική που λέει ότι αν χρωστάει τη Δευτέρα, την Τρίτη του παίρνουμε το κεφάλι δεν ασκείται από εμάς.  Θα σκεφτώ να δημοσιοποιούμε κάθε έξι μήνες τα χρέη κάθε ομάδας».

Για την εκδίκαση της υπόθεσης του Μιραλάς Σάββατο πρωί, τόνισε πως άσχετα από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σημασία έχει ότι τελικά έγινε το σωστό.

«Πολλά πράγματα προβλέπονται και πολλά όχι. Πρέπει να υπάρχει μια λογική στις αποφάσεις. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει και νομίζω ότι έγινε το σωστό. Μπορεί να δημιουργήθηκαν εντυπώσεις, αλλά πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί. Έκρινε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ότι έπρεπε να γίνει αυτό. Όλα αυτά που συνέβησαν αυτή την εβδομάδα, των παθών όπως τη χαρακτήρισα εγώ, ήταν το έναυσμα για να προωθηθούν κάποιες αλλαγές, ώστε όλα να γίνονται στην ώρα τους και να μην γίνονται κακόβουλα σχόλια μετά».

Αρνήθηκε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης «μπούκαρε» στην ΕΠΟ μετά την ανακοίνωση της τιμωρίας του Μιραλάς και είπε πως είχε κάθε δικαίωμα να βρεθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, αφού εκτός από πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα είναι και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ.

«Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρέπει να το συνυπολογίσετε. Θέλω να πω δεν μπορούμε να λέμε «μπούκαρε στην ΕΠΟ» αφού αν δεν έχει το δικαίωμα ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ να πάει στην ΕΠΟ, ποιος το έχει; Εγώ επέστρεψα το μεσημέρι του Σαββάτου. Δεν το γνωρίζω αν  ο κ. Μαρινάκης πήγε στην ΕΠΟ για τον Μιραλάς, αλλά δεν ξέρω και να πήγε για άλλο λόγο».

Για την διαιτησία είπε πως θεωρεί ότι έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά τα «κραχτά» λάθη που έχουν κάνει έμπειροι διαιτητές και τόνισε πως η συνωμοσιολογία είναι το Νο 1 στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόσθεσε δε, πως αν έρθει οδηγία από την ΦΙΦΑ για να μπει στις Επιτροπές Διαιτησίας κάποιος παράγοντας, τότε σαφώς και θα την ακολουθήσει, αλλά πιθανολόγησε ότι αυτός ο παράγοντας δεν θα είναι από τη Λίγκα, γιατί οι ομοσπονδίες των χωρών δεν θέλουν να εκχωρήσουν αλλού τη δύναμή τους.

«Θεωρώ ότι η διαιτησία έχει κάνει κάποια βήματα μπροστά. Δεν υπάρχει διαιτησία χωρίς λάθη, έχουν γίνει σαφώς «κραχτά» λάθη, να τα πω έτσι, τα οποία μάλιστα έχουν γίνει από διαιτητές που ήταν πιο έμπειροι από άλλους. Η συνωμοσιολογία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το Νο 1. Σχετικά με τη φημολογία συμμετοχής παράγοντα στην Επιτροπή Διαιτησίας έχω να πω ότι κανονισμοί τέτοιου είδους έρχονται και θα εφαρμόζονται μόνο από την ΦΙΦΑ. Δεν είμαστε τρελοί να αλλάξουμε κάτι και να βάλουμε έναν παράγοντα. Υπάρχει ένας καινούργιος κανονισμός διαιτησίας που θα ισχύσει από το τέλος της ποδοσφαιρικής χρονιάς του 2011 και λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας στις Επιτροπές Διαιτησίας, δηλαδή στην ΚΕΔ. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί αυτό κάνουν έξω. Ποιος είναι πρόεδρος πχ. της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ; Ο Βιγιάρ που είναι και πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας. Αν διαβάσετε το κείμενο λέει πως ο άνθρωπος αυτός της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν πρέπει αν είναι από τη Λίγκα της χώρας. Κι αυτό γίνεται επειδή οι διεθνείς ομοσπονδίες εκλέγονται από τις οικείες ομοσπονδίες. Γιατί να μεταφέρουν την κακώς εννοούμενη «δύναμη» που έχουν κάπου αλλού;».

Αρνήθηκε πως ήταν «φτωχή» η γιορτή για τον Οτο Ρεχάγκελ, ειδικά στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία,  ανακοίνωσε πως θα δοθεί το όνομα του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή στο προπονητήριο των εγκαταστάσεων στο Γουδή ενώ τόνισε ότι εξεπλάγη με την απουσία του Βασίλη Γκαγκάτση από την τελετή την οποία απέδωσε σε «υπηρεσιακή παράλειψη».

«Ομολογώ ότι ήμουν μέσα σ’ αυτούς που περίμεναν να δουν τον κ. Γκαγκάτση στην εκδήλωση και δεν τον είδα. Πιστεύω ότι ήταν μια υπηρεσιακή παράλειψη η απουσία του. Τα υπόλοιπα δεν τα ακούω καν. Πιστεύω ότι εμείς κάναμε αυτό που μπορούσαμε με βάση τις δυνατότητες που έχουμε. Εχω προτείνει και σας το κοινοποιώ αυτή τη στιγμή να δοθεί το όνομα του Ρεχάγκελ στα προπονητήρια των εγκαταστάσεών μας στο Γουδή. Δεν έχουμε περιθώρια για σπατάλες. Δεν είναι θέμα μηδενικών η έκφραση σεβασμού. Ειδικά σ’ αυτήν την οικονομική συγκυρία. Η καλύτερη απάντηση ήταν η συγκίνηση και η ικανοποίηση του Οτο Ρεχάγκελ. Ο ίδιος έφυγε με την ψυχή «γεμάτη» από το γήπεδο. Και αυτό αρκεί. Τα φιλικά έχουν κανονιστεί όπως γνωρίζετε σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, το καλεντάρι της ΦΙΦΑ είναι πολύ σκληρό».

Ο κ. Πιλάβιος είπε ακόμα  ότι οι σχέσεις ΕΠΟ – Πολιτείας είναι αγαστές, ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση Χάβου για την οποία άλλωστε εκκρεμεί έφεση, ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίσει αν έχει γίνει κάποια κίνηση από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για τις ανακοινώσεις μεταξύ Λάρισας  και Ολυμπιακού Βόλου.

Είπε πως δεν πιστεύει ότι γίνονται διακρίσεις στην επιβολή των ποινών, ενώ για το θέμα της βίας ανέφερε ότι είναι και θέμα παιδείας.

Τόνισε τέλος πως βλέπει παντού στο ποδόσφαιρο ένταση που μάλλον είναι σημείο των καιρών ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να προβληματίσει το θέμα των επιθέσεων στους διαιτητές.


  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Όλα ανοιχτά για Ουζουνίδη!
Όλα ανοιχτά για Ουζουνίδη!
Χάνει έδαφος η Ριέκα
Χάνει έδαφος η Ριέκα
Η Χιρόνα τα γκολ αλλά η Μπαρτσελόνα τη νίκη! (vid)
Η Χιρόνα τα γκολ αλλά η Μπαρτσελόνα τη νίκη! (vid)
«Φωτιά» ο Ντιμπάλα, καρέ η Γιούβε!
«Φωτιά» ο Ντιμπάλα, καρέ η Γιούβε!
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Σχεδίασε την Επιτυχία σου με Σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης