Μπιτσαξής: «Όχι άλλο ποδόσφαιρο με όρους Καμόρα»

Μπιτσαξής: «Όχι άλλο ποδόσφαιρο με όρους Καμόρα»

Τη βεβαιότητα του πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χαρακτηρίζοντας «λογικούς» τους ανθρώπους της FIFA, εξέφρασε ο Πάνος Μπιτσαξής.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, μιλώντας στον αέρα του «NovaΣΠΟΡ FM 94.6», υπεραμύνθηκε του νέου αθλητικού νόμου, εκφράζοντας την εύλογη απορία του γιατί ορισμένοι ανακάλυψαν μετά από 12 χρόνια την ΕΕΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα με τη χορηγία του ΟΠΑΠ τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Αν μερικοί ονειρεύονται την περίοδο ενός διαπλεκόμενου πολιτικά ποδοσφαίρου που λειτουργούσε με όρους Kαμόρα, κάνουν λάθος».

Αναλυτικά όσα είπε ο Πάνος Μπιτσαξής:

Για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την ΕΠΟ:

«Είμαστε ακόμη σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια με ανακοινώσεις ή λαβές για αντιδικίες. Ο νέος νόμος οριοθετεί το αυτοδιοίκητο με έναν απόλυτα επιβεβλημένο τρόπο. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές. Το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Δεν υπάρχουν άβατα στη δημοκρατία. Ούτε στο Άγιο Όρος, ούτε στα πανεπιστήμια υπάρχουν. Παρεμβαίνει όταν τελούνται εγκλήματα η Πολιτεία. Στο ποδόσφαιρο ελέγχει το πόθεν έσχες των παραγόντων, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη νομιμότητα των μετοχολογίων. Αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να τα απεμπολήσει η ελληνική Πολιτεία».

Για τις ποινές που πέρασε στο πειθαρχικό της δίκαιο η ΕΠΟ:

«Δεν έχω ενημέρωση για το κανονιστικό πλαίσιο που ακούγεται πως έχει ψηφίσει η ΕΠΟ. Το διάβασα μόνο σε κάποια σάιτ. Καλοδεχούμενο ως αρχή μέχρι να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των Ενώσεων. Οι κ. Γερουλάνος και Ιωαννίδης είπαν καθαρά στη Βουλή πως αν η ΕΠΟ θεσπίσει σύστημα ποινών, θα ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική συνεννόηση που είναι αυτό που επιδιώκουμε. Όμως τέτοιο πλαίσιο για πολύ καιρό δεν υπήρχε. Ο φάκελος της ανομίας στο χώρο του ποδοσφαίρου που άνοιξε πριν 2 χρόνια θα παραμένει ανοιχτός προς μία κατεύθυνση εξυγίανσης. Έχω μπροστά μου τη Μαύρη Βίβλο της FIFPro για την Ελλάδα. Βλέπω πως το 31% των Ελλήνων ποδοσφαιριστών να δηλώνουν πως τους έχουν πλησιάσει για προσυνεννοημένα παιχνίδια. Βλέπω πως μένουν για μήνες απλήρωτοι και πέφτουν θύματα βίας. Δεν είχαμε την άριστη κατάσταση και ξαφνικά υπάρχει κρατικός παρεμβατισμός. Πρέπει να αποφασίσουμε τι ανήκει στο ποδόσφαιρο και τι στο Κράτος. Υπάρχει κενό. Το σχέδιο νόμου δίνει τις λύσεις που θέλουμε και ανοίγει ο δρόμος για μια συνεννόηση. Δεν καταλαβαίνω τις φωνές υστερίας ότι κινδυνεύουν οι ομάδες μας στην Ευρώπη. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει».

Για το ενδεχόμενο να έχουν πρόβλημα οι ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις:

«Δεν το θέλουμε, αλλά στο όνομα του αυτοδιοίκητο δεν θα αποδεχτούμε φαινόμενα ανομίας. Η FIFA έχει λογικούς ανθρώπους. Δεν νομίζω πως κι εκεί αποδέχονται να παίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο φοροφυγάδες, άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί, που ξεπλένουν μαύρο χρήμα. Το ποιος επιβάλλει τις ποινές μπορούμε να το βρούμε με διάλογο. Ούτε η FIFA θέλει να παραμείνει το καθεστώς ανομίας υπό το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου. Εάν έρθει στην Ελλάδα κάποιος άνθρωπος της FIFA, θα τον καλωσορίσουμε και θα συζητήσουμε μαζί του. Η ελληνική Πολιτεία είναι κυρίαρχη Πολιτεία. Τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε είναι χρόνια. Μένω άναυδος που κάποιοι ανακάλυψαν την ΕΕΑ που λειτούργει εδώ και 12 χρόνια. Από τότε χορηγεί το πιστοποιητικό ότι υπάρχει συμμόρφωση των ομάδων με τους κανόνες του αθλητικού νόμου. Περί ποίου αυτοδιοίκητου μιλάμε; Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται εύκολα γιατί έχει πάρει διαστάσεις αυτό το θέμα».

Για το θέμα της χορηγίας του ΟΠΑΠ:

«Το ποδόσφαιρο διεκδικεί το αυτοδιοίκητο που πιστεύω πως το έχει. Διεκδικεί και χρήματα δήθεν ως ανταποδοτική χορηγία. Σε αυτά τα θέματα ισχύει το ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Δεν γίνονται και τα δύο. Έχουν δοθεί κρατικές ενισχύσεις. Δεν είπαμε πως θα κοπούν. Όμως αυτά τα θέματα συνδέονται. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει σαφή βελτίωση σε θέματα βίας και φερεγγυότητας. Εκτιμώ πως αυτή η πρόοδος θα εκτιμηθεί από τον ΟΠΑΠ. Πιστεύω πως θα βρεθεί λύση, αλλά δεν αποφασίζω εγώ. Θέμα ζωτικής σημασίας είναι και η οριστική αποκατάσταση της νομιμότητας στη λειτουργία του ελληνικού αθλητισμού. Το νομοσχέδιο βοηθά στην αποκατάσταση αυτή. Αν μερικοί ονειρεύονται την περίοδο ενός διαπλεκόμενου πολιτικά ποδοσφαίρου που λειτουργούσε με όρους καμόρα, κάνουν λάθος. Ναρκοθετούν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβει η Ελλάδα να συμμορφωθεί σε περίπτωση διάλυση της Βουλής:

«Δεν είναι ρεαλιστικός κίνδυνος. Εδώ είμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, εδώ είμαστε να βρούμε τη λύση. Δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα κανένας».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
«Φωτιά» η Μπάγερν, έριξε 8 στο Αμβούργο!
«Φωτιά» η Μπάγερν, έριξε 8 στο Αμβούργο!
Ίβιτς: Η κακή παράδοση μας δίνει κίνητρο
Ίβιτς: Η κακή παράδοση μας δίνει κίνητρο
Το παρκούρ εντάχθηκε επίσημα στα αθλήματα της γυμναστικής!
Το παρκούρ εντάχθηκε επίσημα στα αθλήματα της γυμναστικής!
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι»
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι»
Τρομοκρατική επίθεση στη Δάφνη - Τι κατέγραψαν οι κάμερες
Τρομοκρατική επίθεση στη Δάφνη - Τι κατέγραψαν οι κάμερες
ΗΠΑ: Υποδοχή... σταρ στον Μπαράκ Ομπάμα στο Μανχάταν! (vid)
ΗΠΑ: Υποδοχή... σταρ στον Μπαράκ Ομπάμα στο Μανχάταν! (vid)
ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ 2017: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 6 μμ., Είσοδος Μουσείου Ακροπόλεως
ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ 2017: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 6 μμ., Είσοδος Μουσείου Ακροπόλεως
Κλειστοί σήμερα και αύριο οι σταθμοί του μετρό «Ηλιούπολη» και «Αγ. Παρασκευή»
Κλειστοί σήμερα και αύριο οι σταθμοί του μετρό «Ηλιούπολη» και «Αγ. Παρασκευή»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης