Άνοιξε - δια νόμου πλέον - ο δρόμος για τους Σαουδάραβες

Άνοιξε - δια νόμου πλέον - ο δρόμος για τους Σαουδάραβες

Ψηφίστηκε το άρθρο 20, το οποίο επιτρέπει σε επενδυτές εκτός Ελλάδας να μετέχουν σε ελληνικές ανώνυμες εταιρίες. Ανοίγει ο δρόμος για την εμπλοκή του Σαουδαραβικού fund στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Στο μεταξύ, τροποποιημένο ψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο 19 που αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ετσι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα εξακολουθήσει να ελέγχει τις ΠΑΕ και να εκδίδει πιστοποιητικά και μάλιστα θα έχει και αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα ασκεί ελέγχους ακόμα και στη διάρκεια της σεζόν και όχι μόνο στο τέλος της.

Βεβαίως θα υπάρξει και έγγραφη δέσμευση όσων είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, δηλαδή, όταν η ΕΠΟ περάσει στο δίκαιό της ποινές που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες, χρέη προς τρίτους κ.λπ., τότε θα περάσει σ' αυτήν οριστικά η διαδικασία της αδειοδότησης και δεν θα ασχολείται μ' αυτό το θέμα η ΕΕΑ.

Βέβαια, αυτό σημαίνει πως τυπικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αποκλεισμού τόσο της Εθνικής ομάδας από το Euro όσο και των Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ από το Europa League με την ΕΠΟ να βρίσκεται σε επαφή με την FIFA, προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Μάλιστα προανήγγειλε έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 20 και το θέμα των επενδυτών που αφορά πρωτίστως τον Παναθηναϊκό, το σημαντικότερο βήμα έγινε, προκειμένου οι Σαουδάραβες επενδυτές να κάνουν επιτέλους πράξη το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει εδώ και πολύ καιρό έγινε και σίγουρα δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι κινήσεις του συγκεκριμένου fund και συγκεκριμένη πρόταση για την αγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε διαφορετική περίπτωση και από τη στιγμή που δεν προκύπτουν άλλα εμπόδια, η λύση αυτή θα βγει οριστικά από το «πράσινο κάδρο».


Το άρθρο 19

Παρά τις προειδοποιήσεις αρκετών βουλευτών, με προεξάρχοντες εκείνους της Μαγνησίας και της Καβάλας, για ενδεχόμενη σύγκρουση της Ελλάδας με την FIFA και αποκλεισμό της Εθνικής Ποδοσφαίρου από το προσεχές ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο κος Γερουλάνος αρνήθηκε να αποσύρει το άρθρο 19, τονίζοντας πως «εφόσον η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να κοιτάει, ποιος είναι αυτός που αγοράζει μία ομάδα, αν πληρώνει τους φόρους του και τις εισφορές του, θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε είναι, εφόσον η ΕΠΟ βάλει ποινές για τέτοιου είδους πράγματα τα οποία θα ελέγχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, να περάσουμε τότε και τις αρμοδιότητες στην ΕΠΟ. Το άρθρο όμως, δεν το αποσύρουμε. Δεν μπορεί μια Πολιτεία να αφήνει τον εαυτό της μονίμως ανοχύρωτο, επειδή κάποιοι ενοχλούνται από τα άρθρα της», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Ωστόσο, υιοθετήθηκε πρόταση του Κώστα Καρτάλη (ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να έχουν οι ομάδες την δυνατότητα εξέτασης των φακέλων τους πριν τον Ιούνιο και να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διόρθωσής τους. Την ίδια δυνατότητα παραγγελίας εκτάκτου ελέγχου, έχουν σύμφωνα με την τροποποίηση, και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωίδης, κατέθεσε τροπολογία που υπογράφουν 19 βουλευτές και ζητούν ενεργοποίηση της ΟΔΠΕ. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από τον Παύλο Γερουλάνο.

Στη συζήτηση στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο βουλευτής ΛΑΟΣ, Γιώργος Ανατολάκης, ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 19 που αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να γίνουν συζητήσεις με την ΕΠΟ και στη συνέχεια να ξαναέλθει προς συζήτηση.

Παράλληλα, ο Γ. Ανατολάκης ευχήθηκε να μη συμβεί τίποτα κακό λόγω της σχετικής ενημέρωσης της ΕΠΟ στη ΦΙΦΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, πλήρως εναρμονισμένος με τα όψιμα συμφέροντα της ΕΠΟ και χωρίς να απαντά στο ερώτημα αν η ΕΠΟ έχει δυνατότητα ελέγχου, είπε: «Αποσυνδέστε την πολιτεία από τις ομάδες. Μετά την ωμή παρέμβαση που έγινε από την πολιτεία στον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα που πλήρωσαν ανομήματα παραγόντων, άλλο ένα επεισόδιο θα τινάξει το σύστημα στον αέρα. Αφήστε την ΕΠΟ στα δικά της θέματα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο θα στηρίξει το άρθρο 19 για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ, κάτι που όπως δήλωσε με νόημα πολεμούν εθνικά και υπερεθνικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ μέσω του κ. Γκιόκα είπε ότι θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 19. «Η στάση μας δεν καθορίζεται από το αυτοδιοίκητο – λάστιχο και από τι λέει η κάθε ΟΥΕΦΑ. Θέλουμε έλεγχο και κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε.

Το πρωί της Τετάρτης (15/2) κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αθλητικού νόμου στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Ιωαννίδης, αποκάλυψε μέρος των διαπραγματεύσεων που γίνονται λέγοντας τα εξής: «Θα δεσμευτούμε ότι μόλις βάλει ποινές η ΕΠΟ θα μεταφέρουμε τις ποινές στο αυτοδιοίκητο που θα λέει αν το παράπτωμα είναι βαρύ ή ελαφρύ.

Μίλησα το πρωί με την ΕΠΟ και είπα μην περιμένετε τον Ιούνιο. Κάντε έκτακτη γενική συνέλευση τώρα και βάλτε ποινές. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ συμφώνησε, γιατί πρέπει να εξασφαλιστούν οι δύο ομάδες και η Εθνική στο EURO».

Στην ομιλία του ο Ν. Ζωίδης αναφέρθηκε στην Ομοσπονδία Διαιτητών λέγοντας: «Η ΟΔΠΕ λειτουργεί από το 1926 και σταμάτησε με την επίκληση του αυτοδιοίκητου που έχει επιβληθεί. 19 βουλευτές ζητάμε να αναγνωρίσει η πολιτεία τι ισχύει σήμερα. Το αγωνιστικό θέμα, ποιοι διαιτητές θα ορίζονται, είναι της ΕΠΟ και δε μας αφορά. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να επιλέξει και να εκπαιδεύσει τους διαιτητές. Παλιότερα, η εκπαίδευση κράταγε μήνες, ενώ τώρα γίνεται με ένα σεμινάριο 6 ωρών. Η κακή διαιτησία είναι η ρίζα του κακού. Δεν πρέπει να αφήσουμε στο έλεος κάθε παράγοντα της ΕΠΟ να βαπτίζει διαιτητές. Θα έχουμε θλιβερά φαινόμενα λόγω ανεπάρκειας και λόγω διαιτητών με ελαφρά συνείδηση. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να έχει μέλη της φυσικά πρόσωπα παρά μόνο σωματεία. Ζητάμε η ΟΔΠΕ να γίνει σωματείο της ΕΠΟ, αλλά η ΕΠΟ δεν δέχεται. Δεν θέλουμε στρεβλές διαδικασίες και υποψία ότι κάτι γίνεται στη διαιτησία. Ας ισχύσουν οι νόμοι».

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, και εισηγητής στο αθλητικό νομοσχέδιο κατέθεσε τροπολογία και ζήτησε την απλή αναλογική στις εκλογές των ομοσπονδιών. Διότι όπως είπε πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου. «Υπάρχουν στεγανά και πελατειακό σύστημα εδώ και δεκαετίες. Αδιαφάνεια και προσωποπαγή συστήματα. Προτείνουμε απλή αναλογική και όχι πάνω από δύο θητείες στα μέλη του δ.σ. ή αλλιώς ανανέωση κατά 30%», τόνισε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής, την δεύτερη μέρα της ψηφοφορίας της αθλητικού νομοσχεδίου, είπε τα εξής: «Έχουμε ισόβιους πρόεδρους στις ομοσπονδίες, έχουμε προέδρους μητροπολίτες στις ομοσπονδίες. Υπήρχαν διοικήσεις ομάδων υπερπρωταθλητών, που ανέβαζαν και κατέβαζαν διοικήσεις στην ΕΠΟ; Όλος ο κόσμος ξέρει την αλήθεια, στη ΓΓΑ υπάρχουν πιέσεις από παράγοντες; Υπάρχουν ομάδες και ομοσπονδίες που τραβάγανε σακάκια ναι ή όχι; Να μπει η δημοκρατία στις ομοσπονδίες. Το θέλει και η δημοκρατική αριστερά και οι βουλευτές τις Νέας Δημοκρατίας σε ιδιωτικές συζητήσεις, αν μπει η τροπολογία για αλλαγή των εκλογών στις ομοσπονδίες, θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο».

Η δευτερολογία του Παύλου Γερουλάνου για το άρθρο 19

«Το άρθρο 19 λέει ότι η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να κοιτά εάν οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι παράνομοι, εάν κλέβουν τους φόρους τους, εάν κλέβουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ. Καταλαβαίνετε τι ψάχνει η ελληνική Πολιτεία; Ψάχνει τα αυτονόητα. Τι θέλετε να μου πείτε; Να σταματήσει η Πολιτεία να ψάχνει τους φοροφυγάδες; Πότε μου λέτε αυτά τα πράγματα, την ώρα της κρίσης; Είναι σοβαρή κουβέντα αυτή; Η Πολιτεία θα έπρεπε τώρα ειδικά, μέσα στην κρίση του ποδοσφαίρου έτσι όπως είναι, να δυναμώνει ακόμα περισσότερο τα εργαλεία της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αγοράζουν τις ομάδες και θα έπρεπε να είναι για το καλό του ποδοσφαίρου ότι η ελληνική Πολιτεία προστατεύει το ποδόσφαιρο από τέτοιου είδους αλήτες που πάνε και αγοράζουν τις ομάδες. Πώς μας λέτε εσείς να φύγουμε από εκεί; Είμαστε με τα καλά μας; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν εδώ μέσα πάνω σ΄αυτήν τη βάση.

Λέω, λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, το εξής. Το ποδόσφαιρο προστατεύουμε πρώτα από όλα, την Πολιτεία προστατεύουμε πρώτα από όλα. Δεν μπορεί να έρχονται εδώ εισηγήσεις που να λένε ότι όχι, θα έχει λιγότερα εργαλεία η Πολιτεία για να κάνει τη δουλειά της.

Παρεμπιπτόντως, εάν σε αυτά τα πράγματα που καλείται η Πολιτεία να απαντήσει, έρθει οποιαδήποτε FIFA και πει ότι εμείς αποκλείουμε τις ελληνικές ομάδες από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εγώ θα ήθελα να το δω, αλλά θα ήθελα να γυρίσουν και να πουν στον ελληνικό λαό γιατί το έκαναν. Θα ήθελα να είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Λέει τι η FIFA, ότι δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να ελέγχει εάν κάποιος είναι φοροφυγάς; Τι μας λέτε τώρα;

Ας πούμε τα πράγματα απλά. Η Πολιτεία θα ελέγχει και θα συνεχίσει να ελέγχει ποιος αγοράζει αυτές τις ομάδες και τι κάνει με αυτές. Έτσι οφείλει να κάνει. Εάν η ΕΠΟ βάλει τιμωρίες στο δικό της Δίκαιο γι΄αυτού του είδους τις παραβάσεις, που θα όφειλε να έχει έτσι κι αλλιώς και δεν έχει, εάν αυτές οι ποινές είναι όσο αυστηρές θα τις βάζαμε εμείς, τότε πολύ ευχαρίστως τις ποινές να τις βάζει η ΕΠΟ και εμείς να της δώσουμε τη δικαιοδοσία να τις βάζει. Μέχρι τότε, όμως, μη μου ζητάτε να μειώσει η Πολιτεία τα εργαλεία της, να κυνηγάει όλους αυτούς που πάνε και αγοράζουν, όχι γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν να κερδίσουν παράνομα από το ποδόσφαιρο».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Αποκαλυπτήρια με Εφές για τον Παναθηναϊκό Superfoods
Αποκαλυπτήρια με Εφές για τον Παναθηναϊκό Superfoods
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Προτεραιότητα η ασφάλεια
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Προτεραιότητα η ασφάλεια
Ολυμπιακός: Οι σκέψεις Χάσι για ΑΕΚ και η μεγάλη... έκπληξη
Ολυμπιακός: Οι σκέψεις Χάσι για ΑΕΚ και η μεγάλη... έκπληξη
Παναθηναϊκός: Το πλάνο σωτηρίας για τη φετινή σεζόν!
Παναθηναϊκός: Το πλάνο σωτηρίας για τη φετινή σεζόν!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης