Σημείο τριβής το άρθρο 19

Σημείο τριβής το άρθρο 19

Το … επίμαχο άρθρο 19 (αρμοδιότητες Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού) συνεχίζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες διαφωνίες στη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που από σήμερα (14/2) ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο (15/2) με την ψήφιση του.

Πάντως με τη στήριξη των βουλευτών των τριών κομμάτων της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ και των προσυνεννοημένων αγώνων, ενώ την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστεί κατά άρθρο.

«Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού οριοθετούνται και η ίδια εξοπλίζεται και με τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Κανείς και τίποτα δεν είναι πάνω απ’ αυτό. Κανένα αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να γίνεται άσυλο ασυδοσίας και παρανομίας. Όταν ανοίγουν κεφάλια κανείς δεν αναρωτιέται τι λέει για αυτά ο κ. Πλατινί, τι λέει για όλα αυτά ο κ. Πρόεδρος της άλφα ή της βήτα ομάδας. Το μόνο που αναρωτιούνται είναι τι κάνει η Πολιτεία», επισήμανε κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ιωαννίδης, φοβούμενος την αντίδραση της ΕΠΟ και τις ενέργειες της προς την ΦΙΦΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Λέγεται ότι διαφωνεί η ΕΠΟ για το θέμα του αυτοδιοίκητου. Να βρεθεί η χρυσή τομή. Να υπάρξει αναμόρφωση των διατάξεων. Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Έχουμε αντίρρηση στο θέμα των μετακινήσεων και στην ευθύνη που θα έχουν οι ομάδες όταν οι οπαδοί ταξιδεύουν ανοργάνωτα και πρέπει να βρούμε λύση με την ΕΠΟ στο θέμα της ΕΕΑ», ενώ αντίθετη άποψη είχε ο βουλευτής επίσης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου ο οποίος ήταν... λάβρος κατά της ΕΠΟ και έστειλε μήνυμα στον Π. Γερουλάνο να μην «λυγίσει» και να μην αποσύρει το άρθρο 19 που αφορά την ΕΕΑ!

«Η αμαρτωλή ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο. Το περασμένο καλοκαίρι απεδείχθη παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο και τους στημένους αγώνες. Η ΕΠΟ αποπνέει βόθρο και δυσωδία. Κύριε υπουργέ να μην λυγίσετε να μην αποσύρετε το άρθρο 19», κατέληξε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Για το άρθρο 19 διαφώνησε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκης ο οποίος τόνισε: «Εζησα στο πετσί που τι σημαίνει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Αν τιμωρηθεί το ποδόσφαιρο δεν θα βαραίνει η ευθύνη μόνο την ΕΠΟ όπως λέτε, αλλά εσάς και την Πολιτεία. Μετά το 2006 που κατοχυρώθηκε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, η ΕΕΑ δεν πήρε αποφάσεις εκτός από τις πρόσφατες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας», είπε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ξεχνώντας πως η επιτροπή είχε λάβει απόφασης και για ακόμα 9 ομάδες.
Στη συνέχεια ο Γ. Ανατολάκης είπε: «Αν έρθει απάντηση για αποκλεισμό του ποδοσφαίρου από τη ΦΙΦΑ, θα γίνουν τρομερά πράγματα. Θα ζήσουμε πράγματα που θα θυμίζουν αυτά που έγιναν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Κάνω έκκληση να το αποσύρετε. Ναι επί της αρχής, με επιφυλάξεις στα άρθρα».
Οσο για τις μετακινήσεις των φιλάθλων τόνισε: «Καμία ΠΑΕ δεν θα δώσει έγκριση για τη δημιουργία λεσχών, αφού τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ θα έχουν ποινική ευθύνη για τις πράξης βίας των μελών της κάθε λέσχης».

Οσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Σάββα Εμινίδη, το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη βούληση της Πολιτείας να επιβάλλει αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα. Ενδεικτικά ανέφερε την δυνατότητα του υπουργού να απαγορεύσει την πώληση εισιτηρίων, ή να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα για λόγους αποφυγής επεισοδίων, τη μη αναστολή της ποινής σε σοβαρές καταδίκες κατηγορούμενων για εγκλήματα αθλητικής βίας, την υποχρέωση των ομάδων να αναθέτουν την φύλαξη των γηπέδων σε πιστοποιημένες εταιρείες φύλαξης, την απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών σε περίπτωση επεισοδίων, την αιτιολογημένη απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, οπαδών με ροπή προς τη βία και την αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας σε επίσημο όργανο εισήγησης πολιτικών και παρακολούθησης της εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής - εξέφρασε ωστόσο την έντονη δυσφορία του για την ελλιπή χρηματοδότηση του αθλητισμού.

Μίλησε χαρακτηριστικά για «τις παγωμένες πισίνες των κολυμβητηρίων λόγω μη καταβολής των κοινόχρηστων δαπανών, την υφαρπαγή του ΟΠΑΠ, την συρρίκνωση της χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με το 0,2% του Προϋπολογισμού».

Ο κ. Ιωαννίδης, παρουσίασε σειρά προτάσεων επί των άρθρων, ανάμεσα στις οποίες και την αξίωση για όσους θέλουν να αποκτήσουν μετοχές σε ελληνικές ομάδες και προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., να καταθέτουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους κοινοτικούς, ή Έλληνες επενδυτές.
Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και αυτό το νομοσχέδιο θα αποτύχει όπως και τα προηγούμενα, καθώς συν τοις άλλοις, «μέσα από τις συμμορίες που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού, εκπαιδεύονται στρατοί και μηχανισμοί σε βάρος του λαϊκού κινήματος».
Ο κ. Γκιόκας παρατήρησε επίσης πως «με το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, ο αθλητισμός θα γίνει είδος πολυτελείας», ενώ εξέφρασε και την εναντίωση του ΚΚΕ, στην ανάθεση της φύλαξης των γηπέδων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης εξέφρασε την από πλευράς αρχής αντίθεση του κόμματός του στο «φακέλωμα» των φιλάθλων, όπως είχε παλαιότερα εκφραστεί αντίστοιχα για την εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. «Τέτοιες μέθοδοι μπορούν να εξασφαλίσουν μια πρόσκαιρη πάταξη της βίας, χωρίς να εξασφαλίζουν πως δεν θα επανέλθει» σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και τροπολογία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις αρχαιρεσίες στα Δ.Σ. της ΕΠΟ, καθώς και για απαγόρευση εκλογής του ίδιου μέλους του Δ.Σ. για πάνω από δύο θητείες.

Αποσύρθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίμαχα άρθρα 21 και 22 κι ως εκ τούτου η διοργάνωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ παραμένουν σε Σούπερ Λίγκα και ΕΣΑΚΕ (είχαν δικαίωμα οι Ομοσπονδίες να τις αναλάβουν αν και όποτε έκριναν), αντίστοιχα, ενώ δεν μειώνεται και ο αριθμός των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ (υπήρξε πρόταση από 212 μέλη να έχει 15).

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Οι γονείς του έδειξαν τον δρόμο… (pic)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Οι γονείς του έδειξαν τον δρόμο… (pic)
Ο Μεϊγουέδερ ξέρει τι σημαίνει η λέξη σεβασμός
Ο Μεϊγουέδερ ξέρει τι σημαίνει η λέξη σεβασμός
Ραγίζει καρδιές! Συγκινητική κίνηση Κλοπ σε παιδί με νοητική στέρηση! (vid)
Ραγίζει καρδιές! Συγκινητική κίνηση Κλοπ σε παιδί με νοητική στέρηση! (vid)
ΑΕΚ: Χαμός για ένα εισιτήριο (pic)
ΑΕΚ: Χαμός για ένα εισιτήριο (pic)
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Στην Αθήνα για σεμινάριο ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street»
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έφυγε από τη ζωή η θρυλική θεία Τζούλια από το Άκρως Οικογενειακόν
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης