Η επιστολή της UEFA για τα στημένα

Η επιστολή της UEFA για τα στημένα

Καμία εγγύηση για την εμπλοκή προσώπων ή ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Ελλάδας δεν έχει η UEFA, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον ανακριτή της υπόθεσης.

Η πολυσέλιδη επιστολή της UEFA με θέμα «Εκκρεμής ποινική διαδικασία στην Ελλάδα – χειραγώγηση αποτελεσμάτων», την οποία αποκάλυψε το kavalagoal.gr, ξεκαθαρίζει πως δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά συγκεκριμένων ομάδων ή προσώπων για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή της UEFA:

Εκκρεμής ποινική διαδικασία στην Ελλάδα – χειραγώγηση αποτελεσμάτων

Κύριε Ανακριτά,
Λάβαμε στις 17 Ιανουαρίου 2012 μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την επιστολή σας με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2011.

Σε απάντηση των ερωτήσεών σας, μπορούμε να σας δώσουμε τις ακόλουθες πληροφορίες.

«Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η UEFA για την παρακολούθηση των αγώνων της UEFA, καθώς επίσης και των εθνικών πρωταθλημάτων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και των εθνικών κυπέλλων (η εταιρεία SPORTS – RADAR) έχει ένα σύστημα πληροφορικής πολύ πολύπλοκο που επεξεργάζεται τα δεδομένα περισσοτέρων από 300 χειριστών στοιχημάτων στην Ευρώπη και την Ασία. Το σύστημα αναλύει συνεχώς τα δεδομένα που σχετίζονται με τα στοιχήματα των συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών συναντήσεων, ιδίως τα ποσοστά (επιτυχίας) που δίνουν οι χειριστές για αυτές τις συναντήσεις (μέσω διαφορετικών μεθόδων, όπως η άμεση μετάδοση των δεδομένων από τους χειριστές συστημάτων ή μέσω μίας άλλης μεθόδου που ονομάζεται «εξαγωγή δεδομένων από τον κυβερνοχώρο»). Το σύστημα παράγει «συναγερμούς» οι οποίοι βρίσκονται υπό συνεχή επεξεργασία, από μία δωδεκάδα εργαζομένων της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι όταν το σύστημα ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις των ποσοστών, δημιουργείται ένας «συναγερμός» και κατά βάση, ένας υπάλληλος παρακολουθεί την κατάσταση απευθείας από την οθόνη του. Στη συνέχεια και εφόσον τα ύποπτα δεδομένα διαπιστώνονται πραγματικά, η εταιρεία προχωρά σε ένα έλεγχο της αληθοφάνειας των δεδομένων. Για παράδειγμα όταν έχουν παιχτεί πολλά στοιχήματα πάνω σε μία ομάδα εναντίον μίας άλλης, εξετάζεται αν τα αντικειμενικά δεδομένα μπορούν να εξηγήσουν αυτή την τάση που παρατηρείται στα πρακτορεία στοιχημάτων (απουσία πολλών σημαντικών παικτών σε μία ομάδα εξαιτίας τραυματισμών, σχετική σημασία της συνάντησης για τις δύο ομάδες κλπ). Όταν ένας αγώνας είναι ύποπτος, χωρίς να υπάρχει προφανώς μία αντικειμενική εξήγηση, συντάσσεται μία έκθεση και απευθύνεται στην UEFA.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον συνεργάτη μας είναι μέθοδοι δοκιμασμένες και χρησιμοποιούνται επίσης και από τους ίδιους τους χειριστές στοιχημάτων για να παρακολουθούν την ανάπτυξη των ποσοστών σε άλλους χειριστές συστημάτων (ο σκοπός για τον χειριστή στοιχημάτων είναι να αναπροσαρμόσει τα ποσοστά του ανακαλύπτοντας τις τάσεις στους άλλους χειριστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν συγκεκριμένα περιστατικά σε σχέση με μία συνάντηση). Όταν αντιλαμβάνονται ότι σημαντικά ποσά έχουν στοιχηματισθεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι χειριστές στοιχημάτων αντιδρούν κατεβάζοντας τα ποσοστά προκειμένου να μειώσουν τα ρίσκα τους. Όταν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με έναν αγώνα, αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως αρκετά μικρές και προκαλούνται αποκλειστικά και  μόνο από τα γεγονότα του παιχνιδιού (παράδειγμα: σκορ 1-0 που σημειώθηκε από μία ομάδα, το οποίο θα έχει ως συνέπεια να πέσουν τα ποσοστά  για τη νίκη αυτή της ομάδας θα πέσουν αισθητά, αφού η πιθανότητα να νικήσει η συγκεκριμένη ομάδα είναι πιο αυξημένη από ότι στο 0-0).

Υπάρχει στην πραγματικότητα διαβάθμιση στις υποψίες χειραγώγησης που αφορούν ένα συγκεκριμένο αγώνα. Αυτή η διαβάθμιση γίνεται σε σχέση με τον όγκο των στοιχημάτων πάνω σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μόλις αυτός ο όγκος εμφανίζεται (στιγμή που οι «παίκτες» στοιχηματίζουν) και την επιτυχία των «παικτών» (η υποψία είναι πιο δυνατή αν το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε αυτό που προφανώς ανάμεναν οι παίκτες). Η διαβάθμιση γίνεται επίσης σε σχέση με τα γεγονότα του παιχνιδιού, με τη δεδομένη υπεροχή μίας ομάδας έναντι μίας άλλης (θέση στο βαθμολογικό πίνακα, ανάπτυξη στους τελευταίους αγώνες, κλπ) και με άλλα προφανή γεγονότα που αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων και των ποσοστών δεν επιτρέπει, από μόνη της, την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων – διαιτητών, παικτών, προπονητών , αξιωματούχων – που θα μπορούσαν να έχουν ενεργήσει για την χειραγώγηση μίας συνάντησης. Αντίθετα, η εμπειρία διδάσκει ότι, μεταξύ των παικτών, αυτοί που μπορούν να ενεργήσουν ώστε να χάσει η ομάδα τους είναι ο τερματοφύλακας, οι αμυντικοί και ο αρχηγός. Είναι οι παράγοντες που μπορούν πιο εύκολα να επηρεάσουν αρνητικά το σκορ (εάν ένας επιθετικός χάσει τον έλεγχο της μπάλας, προκαλεί σαφέστατα λιγότερη βλάβη στην ομάδα του από ότι εάν ένας τερματοφύλακας στείλει εκ προθέσεως τη μπάλα στα πόδια ενός αντιπάλου που βρίσκεται σε κοντινή θέση με το τέρμα που αυτός έπρεπε να προστατεύει), και αυτό ακόμη και αν συμβαίνει να υπάρχει συμμετοχή και άλλων παικτών στην χειραγώγηση της συνάντησης. Για να ανακαλύψει κανείς τους δράστες μίας χειραγώγησης, θα πρέπει επίσης να δει τα πραγματικά γεγονότα ενός αγώνα, αναλύοντας τις ενέργειες των διαφόρων παικτών, καθώς επίσης και του διαιτητή (σε μία πρόσφατη περίπτωση ο διαιτητής είχε δώσει πολλά αμφισβητούμενα πέναλτι). Ενδείξεις μπορούν επίσης να βρεθούν και στις ποινές που έλαβαν οι παίκτες: έχουμε δει παίκτες να αποβάλλονται «οικειοθελώς», προκειμένου να αποδυναμωθεί η ομάδα τους. Όσον αφορά τον προπονητή, η ανάλυση της σύνθεσης που αποφάσισε και οι αλλαγές τις οποίες πραγματοποίησε μπορούν επίσης να δώσουν ενδείξεις. Προφανώς κάποιος που έχει στοιχηματίσει στην ήττα της ομάδας του είναι πιο ύποπτος από έναν άλλο. Πρόκειται προφανώς για παραδείγματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούν να εξετασθούν προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα όσον αφορά τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα.

Μεταβιβάσαμε στην Ελληνική ομοσπονδία τις εκθέσεις που μας εστάλησαν. Δεν μπορούμε να έχουμε βεβαιότητα 100% ότι δεν έχει χειραγωγηθεί κανένας άλλος αγώνας στην Ελλάδα. Αγώνες μπορεί επίσης να φαλκιδευτούν και για άλλους λόγους πέραν των στοιχημάτων, όπως για παράδειγμα για λόγους καθαρά «αθλητικούς», που δεν αφήνει κατά κανόνα ίχνη στην ανάπτυξη των ποσοστών των στοιχημάτων εάν κανένας δεν επωφελείται από το γεγονός για να στοιχηματίσει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ανιχνευθεί από την εταιρεία που συνεργαζόμαστε. Συμπερασματικά, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε ότι αν οι αγώνες έχουν φαλκιδευτεί για λόγους που αφορούν στοιχήματα, αυτό θα αποτυπωθεί στην ανάπτυξη των ποσοστών τουλάχιστον ενός – και κατά κανόνα  περισσοτέρων – χειριστή στοιχημάτων που εξετάζεται από τον συνεργάτη μας και θα ανιχνευθεί από το σύστημα επεξεργασίας. Πάντως δεν έχουμε καμία απόλυτη εγγύηση.

Παραμένοντας στην διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, παρακαλούμε να δεχθείτε, κ. Ανακριτά, τους διακεκριμένους χαιρετισμούς μας».

UEFA
Πιερ Κορνύ

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Βάζει το χέρι στην τσέπη η Γιουβέντους
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Συνεχίζει αήττητη η Ελλάδα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Άρης: Πάει για Νοέμβριο το φιλικό με την Μπόκα
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Κάναντι: «Ανυπομονώ για τον Ολυμπιακό»
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης