Σάντος: «Βαριά κληρονομιά στην Εθνική»

Σάντος: «Βαριά κληρονομιά στην Εθνική»

Το ότι βρήκε βαριά κληρονομιά από τον Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας επισήμανε σε συνέντευξή του ο Φερνάντο Σάντος.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στην εφημερίδα της πατρίδας του, «Record», και υποστήριξε χαριτολογώντας πως θα ήθελε να βρει αντιμέτωπη την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2012, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει τόσο από τον προκάτοχό του όσο και από τον ίδιο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του να γίνει εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται για την τακτική και τον τρόπο που αγωνίζεται η Εθνική με τον ίδιο στην τεχνική της ηγεσίας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Γνωρίζετε ότι έχετε προσφέρει χαρά στον ελληνικό λαό;

«Συνειδητοποιώ ότι μία ισχυρή Εθνική ομάδα έδωσε χαρά στον ελληνικό λαό. Μετά το παιχνίδι με την Κροατία πιστεύαμε ότι δώσαμε ένα αντίδοτο στην κρίση. Αισθανθήκαμε όλοι πολύ περήφανοι που βοηθήσαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου με την παρουσία μας στην τελική φάση μίας ακόμα διοργάνωσης. Επίσης, θέλαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο που έχει πολλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα».

Η Ελλάδα τελείωσε τα προκριματικά χωρίς να χάσει. Όταν αναλάβατε την ομάδα πιστεύατε πως θα είχατε αυτό το αποτέλεσμα;

«Αν με ρωτάς για τα 16 παιχνίδια (10 επίσημα και 6 φιλικά) που έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό, αυτό πιστεύω πως δύσκολα θα επαναληφθεί. Αν με ρωτάς αν ήθελα να βοηθήσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε σου λέω ναι. Ήταν βαριά η κληρονομιά, λόγω της παρουσίας που είχε πριν από εμένα ο Ότο Ρεχάγκελ στην ομάδα. Μιλάμε για μία ολόκληρη γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή είναι άμεση ανάγκη να ανανεωθεί και να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το μέλλον, που θα δώσει συνέχει στις επιτυχίες της προηγούμενης γενιάς. Είχα το πλεονέκτημα να γνωρίζω όχι μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον τρόπο που σκέφτονται οι Έλληνες οπαδοί. Περίμενα κάποια δυσκολία, αλλά η δουλειά του προπονητή στην Εθνική δεν έχει καμία σχέση με εκείνη σε έναν σύλλογο. Το πλάνο μου, το υπέβαλα πριν από έναν χρόνο, εγκρίθηκε από την ΕΠΟ, αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν αρκετό καιρό για να υλοποιηθούν».

Έχει σχέση με το οικονομικό η συγκεκριμένη καθυστέρηση του πλάνου σας;

«Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει σχέση με τις αποδοχές μου, αλλά με την οργάνωση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα σχεδιασμού που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα. Είναι ένα πλάνο που βρίσκεται στο ξεκίνημά του».

Αυτή η γενιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών μοιάζει με εκείνη του Euro 2004. Περνάτε περισσότερο χρόνο στο γραφείο ή στο γήπεδο;

«Την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα την Εθνική Ελλάδας αναρωτήθηκα: “Που θα πάω;”. Το πρώτο παιχνίδι (σ.σ.: με τη Σερβία στις 11/08/10) ήταν το κίνητρό μου, αλλά γρήγορα κατάλαβα πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για εμένα. Ήμουν στο στάδιο που ακόμα μάθαινα τον τρόπο εργασίας σε μία Εθνική. Σε δεύτερη φάση προσπάθησα να παρουσιάσω τα δικά μου δεδομένα στην ΕΠΟ. Διαπίστωσα πως δεν υπάρχει καλή οργάνωση. Οι παίκτες μου ζητούσαν να πάνε για καφέ με τα αυτοκίνητά τους, αλλά εγώ τους απάντησα αρνητικά και τους είπα πως αυτοί είναι οι κανόνες μου. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν καλά τα πράγματα και σκέφτηκα διάφορους τρόπους για να οργανώσω από την αρχή την ομάδα. Οι παίκτες της Εθνικής δεν είναι δικοί μου. Μερικοί έρχονται από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι είχα δύο επιλογές: είτε να επιτρέψω σε όλους να πάνε στο ξενοδοχείο και να έρθουν οι φίλοι τους ή να τους αφήσω να φύγουν. Πλέον τους αφήνω ελεύθερους μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Θέλω να σκέφτονται τον αγώνα και να μην έχουν αλλού το μυαλό τους».

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στην τελική φάση του Euro 2012. Έχετε πει πως δεν θα τραγουδήσετε τον ύμνο καμίας από τις δύο χώρες…

«Θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε την Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά στον τελικό. Από σεβασμό προς την Ελλάδα δεν θα τραγουδήσω τον ύμνο της πατρίδας μου, αλλά ούτε και τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Μετά το παιχνίδι ελπίζω να έχει νικήσει η Ελλάδα!».

Τι προτιμάτε, να είστε προπονητής εθνικής ομάδας ή κάποιου συλλόγου;

«Σε έναν σύλλογο πρέπει να δουλεύεις σκληρά έξι/επτά μήνες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει για εμένα, είτε μου αρέσει είτε όχι. Εκείνο που θέλω είναι να προπονώ. Θα ήθελα να ασχολούμαι κάθε μέρα με τους παίκτες, αλλά…».

Έχετε την ελπίδα να επαναλάβετε τον άθλο του Ρεχάγκελ και να αναδειχθείτε πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα;

«Εκείνο που θέλω είναι η Ελλάδα να μπορεί να παίξει καλύτερα και να παρουσιάσει καλύτερα πράγματα στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο θα περάσουμε στην επόμενη φάση του Euro 2012 και θα μπορούμε να ελπίζουμε πως θα φτάσουμε στον τελικό. Πρέπει, όμως, να έχουμε κάποια τύχη. Ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέσα στην Πορτογαλία».

Στο Euro 2004 η άμυνα ήταν το δυνατό σημείο της Ελλάδας, αλλά εξακολουθεί να μην δέχεται εύκολα γκολ.

«Εμείς κάνουμε μερικά πράγματα, που θα βελτιώσουν την ομάδα και θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. Στην άμυνα, οι παίκτες είναι μερικοί από τους καλύτερους του ελληνικού πρωταθλήματος και είναι πολύ σταθεροί στην απόδοσή τους. Πρέπει να αμυνόμαστε καλά, αλλά να είμαστε σε θέση να κάνουμε επίθεση το ίδιο καλά. Δεν είμαστε μία ομάδα που έχουμε ως στοιχείο την αντεπίθεση, παρότι πίστευα πως ισχύει αυτό. Θέλω οι ομάδες μου να είναι 80% στην αντεπίθεση και 20% στην οργανωμένη επίθεση. Επίσης, θέλω να επωφελούμαστε από τις στημένες φάσεις, κάτι που είναι το δυνατό σημείο της Εθνικής Ελλάδας».

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ



Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved