Φοιρός: «Ο Άρης πρέπει να... τρέξει τον ΠΑΟΚ»

Φοιρός: «Ο Άρης πρέπει να... τρέξει τον ΠΑΟΚ»

Ο Γιώργος Φοιρός μιλάει στο Onsports για την «μάχη» της Θεσσαλονίκης και θυμάται τα... δικά του ντέρμπι. 

Τα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ τα έχει... φάει με το κουτάλι. Τόσο μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, όσο και από το πόστο του προπονητή. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που έχει καθοδηγήσει τους «κίτρινους» περισσότερες φορές απ’ όποιονδήποτε άλλο, σε τέτοιου είδους αγώνες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ή καλύτερα «Χαριλάου», όπως λεγόταν εκείνες τις εποχές.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Γιώργο Φοιρό, ο οποίος «μετράει» τέσσερις παρουσίες σε ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ, έχοντας δύο νίκες και δύο ήττες. Ο 57χρονος -πλέον- τεχνικός, μιλάει στο Onsports και με το... μάτι του εξωτερικού παρατηρητή, αναλύει το αποψινό ντέρμπι.

Ποιος έχει τον πρώτο λόγο; Ποιο είναι το δυνατό σημείο της κάθε ομάδας, Ποιο στοιχείο θα κρίνει την «μονομαχία» της Θεσσαλονίκης; Σε αυτά και αρκετά ακόμα αναφέρεται ο Γιώργος Φοιρός, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

- Η άποψή σας για το ντέρμπι;

«Είναι ένα τοπικό ντέρμπι και όπως πάντα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και για τις δύο ομάδες. Αμφότερες θέλουν τη νίκη για τους δικούς τους λόγους. Ο Άρης ψάχνει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, για να ανέβει βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά θέλει να συνεχίσει την καλή πορεία του στο πρωτάθλημα και να μείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας».

- Πώς βλέπετε τις δύο ομάδες;

«Ο Άρης δεν ξεκίνησε καλά, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι (σ.σ. με τον Εργοτέλη στην Κρήτη) έδειξε πιο… ζωντανός και ανανεωμένος. Το γεγονός αυτό έχει αναστρέψει λίγο το κλίμα στις τάξεις της ομάδας και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για το ντέρμπι. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ έχει μια σταθερότητα απ’ το ξεκίνημα της χρονιάς. Δείχνει ότι είναι μια συγκροτημένη ομάδα και καταφέρνει, μέχρι στιγμής, να ανταποκριθεί και στα προβλήματα με τους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει».

- Τετριμμένη ερώτηση, αλλά αναγκαία. Υπάρχει φαβορί σε αυτό το ντέρμπι;

«Μεγάλο φαβορί δεν θα έλεγα ότι είναι κάποια απ’ τις δύο ομάδες. Όμως, έτσι όπως φαίνεται το παιχνίδι, θα πω ότι ο Άρης έχει τον πρώτο λόγο. Αφενός γιατί είναι γηπεδούχος και ως συνήθως, αποκτάει ένα πλεονέκτημα λόγω του κόσμου του. Αφετέρου επειδή ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο κουρασμένος. Είχε παιχνίδι την Πέμπτη και έχει και τα προβλήματα τραυματισμών που δεν δίνουν το δικαίωμα για φρεσκάρισμα στην ενδεκάδα. Θα είναι, πάντως, δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες».

- Πού θεωρείτε ότι θα κριθεί η αναμέτρηση;

«Στον ρυθμό του αγώνα. Θεωρώ σημαντικό να πιάσει ο Άρης έναν σοβαρό, γρήγορο ρυθμό και να... τρέξει το παιχνίδι απ’ την αρχή. Πρέπει να ταλαιπωρήσει και να κουράσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ που έχουν ένα πρόσφατο 90λεπτο παραπάνω στα πόδια τους. Το στοιχείο-κλειδί, είναι να τρέξει ο Άρης».

- Υπάρχουν παίκτες στην κάθε ομάδα που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε ένα τέτοιο ντέρμπι;

«Δεν θέλω να πιαστώ από παίκτες. Πάντα σε τέτοια ματς το αποτέλεσμα το κρίνει το σύνολο και το πώς θα παίξει όλη η ομάδα. Ναι, μπορεί να υπάρχουν μονάδες που ξεχωρίζουν από κάθε πλευρά, όμως, είναι δύσκολο να κρίνουν το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι όπως αυτό».

- Πάμε λίγο στο δικό σας στοιχείο. Δυο λόγια για τους προπονητές. Σάκης Τσιώλης...

«Ο Άρης ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα το καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά την συγκρότηση της ομάδας. Ο Τσιώλης δεν έβρισκε τους παίκτες που ήθελε και ήρθαν την τελευταία στιγμή τέσσερις ποδοσφαιριστές. Είναι φυσικό να μην μπορεί να βγάλει αμέσως την δουλειά του στον αγωνιστικό χώρο. Θα χρειαστεί χρόνο. Είναι καλός προπονητής και κάποια στιγμή θα βρει την λύση».

- Λάζλο Μπόλονι...

«Είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος και προπονητής. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, έχει κάνει καλή δουλειά και τα αποτελέσματα φαίνονται από την αρχή μέχρι τώρα. Από τα φιλικά κιόλας, φάνηκε ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι μια δυνατή και σοβαρή ομάδα τη φετινή σεζόν. Βέβαια, τον βοηθάει το ότι δεν υπάρχαν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Βρήκε έναν έτοιμο «κορμό» και δούλεψε πάνω σε αυτόν. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τον βαθμό προσφοράς του Μπόλονι».

- Έχετε ζήσει πολλά ντέρμπι, τόσο ως προπονητής, όσο και ως ποδοσφαιριστής του Άρη. Ποια θυμάστε πιο έντονα;

«Θυμάμαι το παιχνίδι του 2002 που ήμουν προπονητής. Όπως και τώρα, έτσι και τότε ο ΠΑΟΚ προερχόταν από ευρωπαϊκό παιχνίδι για το ΟΥΕΦΑ. Νομίζω στην Τσεχία (σ.σ. ήττα με 4-0 στην Σλάβια Πράγας στις 12/12/2002). Θυμάμαι ότι είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό, έτσι ώστε να πιέσουμε τον ΠΑΟΚ και να εκμεταλλευτούμε την κούρασή του. Αυτό κάναμε και δικαιωθήκαμε, καθώς είχαμε βάλει δυο γκολ στο τέλος με τον Ντεμπά και είχαμε νικήσει με 2-0. Είναι αυτό ακριβώς που λέω ότι πρέπει να κάνει και ο Άρης τώρα».

- Και ως ποδοσφαιριστής;

«Ήταν ένα παιχνίδι που ήμουν τραυματίας με διάστρεμμα βαριά μορφής και ενώ δεν έπρεπε να αγωνιστώ, έπαιξα κανονικά (σ.σ. σεζόν 1976-1977). Είχαμε προηγηθεί με 1-0 νωρίς (σ.σ. γκολ του Δράμπη στο 6΄) και μέχρι το 83ο λεπτό κρατούσαμε το προβάδισμα. Δεχτήκαμε, όμως, δύο γκολ στο τέλος (σ.σ. Κερμανίδης 83΄, Ορφανός 84΄) και χάσαμε. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα παιχνίδια της καριέρας μου».

- Να κλείσουμε, με το πώς περιμένει η Θεσσαλονίκη αυτό το παιχνίδι. Τι σημαίνει για την πόλη ένα ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ;

«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ζεστά όπως παλιά. Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του και δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, όπως στο παρελθόν. Ένα ντέρμπι, όμως, είναι πάντα ντέρμπι. Ο κόσμος θα το ζήσει έντονα. Το περιμένει, αλλά όπως είπα και πριν, όχι όπως στο παρελθόν».



Πρόστιμο 30.000 ευρώ στη Φενέρμπαχτσε για το ντου οπαδών προς παίκτες της Μονακό
Πρόστιμο 30.000 ευρώ στη Φενέρμπαχτσε για το ντου οπαδών προς παίκτες της Μονακό
Χώρισαν Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα
Χώρισαν Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα
Αλόνσο: «Όλοι θέλουν να νικήσουν τη Λεβερκούζεν»
Αλόνσο: «Όλοι θέλουν να νικήσουν τη Λεβερκούζεν»
Στοχεύουν... Παρίσι και ευρωπαϊκά μετάλλια οι τοξοβόλοι μας
Στοχεύουν... Παρίσι και ευρωπαϊκά μετάλλια οι τοξοβόλοι μας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved