Γερουλάνος: «Δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο η ιθαγένεια»

Γερουλάνος: «Δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο η ιθαγένεια»

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει ο νόμος περί ιθαγένειας, ώστε να μπορούν και ξένοι υπήκοοι να είναι ιδιοκτήτες ελληνικών ομάδων, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται ακόμα και για την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο κ. Γερουλάνος μιλώντας στην εκπομπή «ΔΙΚΗ» τόνισε ότι ο νόμος περί ελληνικής ιθαγένειας ψηφίστηκε σε μια άλλη εποχή και δεν πρέπει να σταθεί σε αυτόν η Πολιτεία, απαγορεύοντας έτσι σε ξένους υπηκόους να είναι ιδιοκτήτες ελληνικών ΠΑΕ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων από το εξωτερικό, με την προϋπόθεση να ισχύουν μερικοί κανόνες, όπως είναι ο έλεγχος του επενδυτή, καθώς επιβάλλεται η Πολιτεία να γνωρίζει την προέλευση των χρημάτων.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο κ. Γερουλάνος προανήγγειλε την αλλαγή του σχετικού νόμου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τον πρίγκιπα, για να αναλάβει τα ηνία του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία με την πλευρά Βαρδινογιάννη.

«Θα υπάρξει αλλαγή στο νομοσχέδιο. Ο νόμος αυτός γράφτηκε για μια άλλη εποχή. Πρέπει να έχουν κάποια υπόσταση αυτοί οι επιχειρηματίες που προέρχονται από το εξωτερικό. Δεν πρέπει να είναι εθνικά τα κριτήρια, αλλά κριτήρια φερεγγυότητας. Να λειτουργούν, δηλαδή, στο πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία.

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο για παράδειγμα, έχουν μπει Ρώσοι που μπορεί να μην πλούτισαν με το ευαγγέλιο στο χέρι, αλλά λειτουργούν όπως επιβάλει η αγγλική πολιτεία, γιατί υπάρχουν κανόνες», τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Γερουλάνος.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι σεβαστό είναι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου αλλά έχει όρια, ενώ έκανε λόγο για αποφάσεις που δεν ήταν συμβατές με τον νέο πειθαρχικό κώδικα.

«Η αθλητική και ποινική δικαιοσύνη έχει μια ανεξαρτησία. Είναι ευτυχές ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να βάλει κανέναν φυλακή. Υπάρχει διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Είναι μακρόσυρτη διαδικασία και θα υπάρχουν λάθη, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από την μια μέρα στην άλλη, καθώς όλο το σύστημα είναι στηριγμένο σε λάθος βάση. Οποιαδήποτε απόφαση να είναι συνεπής σε όλη τη διάσταση του ποδοσφαίρου. Να κρίνουμε με τα ίδια κριτήρια. Να μην κοιτάμε τα πράγματα αποσπασματικά», τόνισε αρχικά.

Για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σημείωσε: «Είναι ένας θεσμός, μια παραδοχή ανάμεσα στην Πολιτεία και το ποδόσφαιρο, αλλά έχει όρια. Η δυνατότητα της Πολιτείας μπορεί να φτάσει πολύ πιο μακριά, πριν εμπλακεί στο αυτοδιοίκητο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

«Δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τις αποφάσεις της ΕΕΑ»

Για την λειτουργία της ΕΕΑ και την πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε: «Η πίεση να επηρεάζει κάτι ένας πολιτικός είναι τεράστια. Θέλει ένα δευτερόλεπτο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πεις στην επιτροπή τι θα κάνει. Όμως αυτόματα τελειώνει το δικαίωμα του πολιτικού να κάνει σωστά τη δουλειά του. Εμείς δεν θέλαμε να το κάνουμε και το ξεκαθάρισα στους βουλευτές από τον Βόλο, την Καβάλα και τον Ηρακλή, ότι δεν θα παρέμβω στις αποφάσεις. Η μόνη μου παρέμβαση ήταν ότι είπα πως οι ιδιοκτησίες θα ελεγχθούν. Όταν έφερε τον φάκελό της η ΑΕΚ, είπε ότι λείπει ένα χαρτί και της δώσαμε παράταση. Οι άλλοι, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, είπαν αυτή είναι η μετοχική μας σύνθεση και η ΕΕΑ στη συνέχεια έκανε το δικό της ψάξιμο και βρήκε προβλήματα. Μετά έβγαιναν στον Βόλο και έλεγαν πως ο Γερουλάνος κατέστρεψε την ομάδα. Αυτά είναι αστειότητες».

Για την καθυστέρηση στην απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών, επισήμανε: «Δεν υπάρχουν τα χέρια για τη δουλειά και συχνά η τεχνογνωσία. Δεν ξέρει ο καθένας την κωδικοποίηση των εγγράφων που έχουν έρθει από την UEFA για τα στημένα. Θέλει χρόνο, χρήμα και δεν έχει γίνει ακόμη. Δεν είναι όμως το μόνο ζήτημα που εξετάζουν οι διωκτικές αρχές και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα η υπόθεση. Πρέπει να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, παρά τις καθυστερήσεις και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα να γίνουν σε έξι μήνες. Οι διαδικασίες για να βρεις το πρόβλημα και να το λύσεις είναι χρονοβόρα. Έχουμε ένα πρωτάθλημα που έχει υποφέρει πολύ τα προηγούμενα χρόνια».

«Αποφάσεις που δεν συμβάσιζαν με το νέο Δίκαιο»

Για την διακοπή χρηματοδότησης του ΟΠΑΠ, ο υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε: «Όντως, διακόψαμε τη χρηματοδότηση. Ας δίνει ο ΟΠΑΠ χρήματα για τις φανέλες, αλλά με αυστηρές ρήτρες. Η αυστηροποίηση στο Πειθαρχικό Δίκαιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αν ήταν υγιές το ποδόσφαιρο, οι επιχειρηματίες θα έβγαζαν λεφτά, και δεν θα έμπλεκαν σε στημένα παιχνίδια. Το οποιοδήποτε φαινόμενο βίας θα κοστίζει πλέον πολύ ακριβά και οι ομάδες θα το σκέφτονται και δεύτερη φορά.

Κάναμε συζήτηση με την ΕΠΟ για το Πειθαρχικό Δίκαιο. Θεωρούσαμε ότι οι ποινές ήταν έτσι διατυπωμένες, για να ξεγλιστρούν οι ομάδες. Όμως από την Ομοσπονδία υπήρχε διάθεση να μπουν πιο αυστηρές ποινές. Η Αθλητική Δικαιοσύνη αυτό το καλοκαίρι πήρε αποφάσεις που δεν ήταν σύμφωνες με το Δίκαιο. Είπαμε εμείς τότε πως αν δεν τηρείται το νέο Δίκαιο, θα διακόψουμε τη χρηματοδότηση. Αν συμμορφωθεί το ποδόσφαιρο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επενδύσουμε σε αυτό».

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, εξήγησε: «Είναι η διαδικασία που θέλαμε να ακολουθήσουμε για να είναι πλήρες και σωστό. Θέλουμε να στηριχθεί από όλους. Μέσα στο 2011 θα έχει ψηφιστεί. Θέλουμε να πετύχουμε τη μέγιστη συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά μέσα από τη συζήτηση θα λυθούν. Οι λέσχες οπαδών κινδυνεύουν από την ανομία που υπάρχει στους κόλπους τους. Γι’ αυτό τις καταργούμε, για να στηθούν σε σωστές βάσεις. Το ποδόσφαιρο είναι πρόσχημα για την οπαδική βία και τα ραντεβού θανάτου. Αν δεν γίνεται τίποτα το επιλήψιμο, τότε γιατί δεν δέχονται οι ομάδες να έχουν ευθύνη για τα άτομα που συμμετέχουν…».

Απαντώντας σε όσους τον χαρακτηρίζουν άσχετο με το ποδόσφαιρο, είπε: «Δεν έχω μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο. Εχω χαρεί όμως πολύ ωραία παιχνίδια της Εθνικής ομάδας, που και εκεί υπήρχαν πράγματα και συμπεριφορές από τους φιλάθλους που δεν μου άρεσε».

Για τα όσα προέκυψαν από την επίσκεψη Πλατινί και δεν έχουν γίνει ακόμη, είπε: «Έχει καθυστερήσει η διαδικασία. Δεν έχει στείλει η UEFA ακόμη τα άτομα που έχουμε Συμφωνήσει, αλλά θα γίνει άμεσα. Η εμπειρία που έχουν τα άτομα αυτά θα μας βοηθήσει σημαντικά».

Για την εκλογή προέδρου ΕΠΟ κι αν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, σημείωσε: «Στόχος πάντα είναι ο έλεγχος της διαδικασίας. Ο κόσμος πλέον εμπλέκεται για τις αποφάσεις που τον αφορούν πιο άμεσα. Δεν ξέρω τις διαδικασίες, αλλά δεν πρέπει κανένας να φοβάται την διεύρυνση του εκλογικού σώματος».

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται 10ετής κάθειρξη για τα στημένα παιχνίδια, αντί 6 μήνες που ισχύει τώρα. Για το τι θα ισχύσει άμεσα, τόνισε:  «Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι θέμα διαδικασιών. Πλέον στήνεις έναν αγώνα όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά για να κερδίσεις χρήματα. Μέσα από τον αθλητισμό ξεπλένεται άφθονο μαύρο χρήμα. Η Πολιτεία πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά, για να μπορεί να προλαμβάνει τις εξελίξεις».

«Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ο ΕΣΚΑΝ»

Για το ντόπινγκ και τον ΕΣΚΑΝ, υπογράμμισε: «Ο ΕΣΚΑΝ μπορεί να βγάλει χρήματα. Αλλάζουμε τον νόμο για το ντόπινγκ, για να γίνει ο ΕΣΚΑΝ νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα μπορεί να βγάλει χρήματα. Ο έλεγχος θα ανήκει πάντα στο υπουργείο».

Σε ερώτηση για τον Ηρακλή και αν μια ομάδα έχει δικαίωμα να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και το CAS, απάντησε:
«Κανείς δεν προσπαθεί να εστιάσει εναντίον μιας ομάδας. Αν η ομάδα είναι εντάξει, δεν θα την πειράξει κανείς. Τα στοιχεία για τα «στημένα» είναι κυρίως για μικρές ομάδες. Αν υπάρξουν στοιχεία για τις μεγάλες ομάδες θα έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση. Ποτέ δεν οριστικοποιήθηκε ο τρόπος αντίδρασης σε αποφάσεις, για να υπάρχει πάντα τρόπος να βγεις από τον κύκλο».

Τέλος, για το ποιος θα διοργανώσει το επόμενο πρωτάθλημα, ξεκαθάρισε: «Το επόμενο πρωτάθλημα, όποιος και να το διοργανώσει, να ξέρει ότι δεν θα γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Να ακολουθήσουμε τον τρόπο εξυγίανσης ως το τέλος, γιατί θα έχουμε περισσότερο κέρδος όλοι».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
LIVE CHAT: ΑΕΚ-Ολυμπιακός
LIVE CHAT: ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Η… ελληνική Σέλτικ είναι στην Θράκη! (pics)
Η… ελληνική Σέλτικ είναι στην Θράκη! (pics)
Δ. Γιαννακόπουλος: «Δεν θέλω να φύγω από το μπάσκετ, θέλω σεβασμό» (pic)
Δ. Γιαννακόπουλος: «Δεν θέλω να φύγω από το μπάσκετ, θέλω σεβασμό» (pic)
Λύτρωσε την Ίντερ ο Ντ' Αμπρόζιο (vid)
Λύτρωσε την Ίντερ ο Ντ' Αμπρόζιο (vid)
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)
Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική - Απειλούνται σπίτια (pic+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης