«Παγκόσμια πρωτοτυπία»

«Παγκόσμια πρωτοτυπία»

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων, τα ΤΑΠ στην football league 2, αλλά και το γηπεδικό μίλησε ο Αλέξης Κούγιας στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96.3.

Ο μεγαλομέτοχος της Παναχαϊκής αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν πολλές ομάδες να εξασφαλίσουν τις αδειοδοτήσεις, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και την έκταση του Πετρωτού, όπου θα επιθυμούσε να κατασκευαστεί το βοηθητικό γήπεδο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια:

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες και εφόσον σιγουρέψαμε την άνοδο της Παναχαϊκής και πανηγυρικά στην Β’ Εθνική, ένα θολό τοπίο στο ποδόσφαιρο, που προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν δεν υπάρχουν ομάδες του χρόνου για την Β’ Εθνική. Και με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, η Παναχαϊκή σε επίπεδο αδειοδότησης που βρίσκεται; Πρέπει να καταθέσει τα χαρτιά μέχρι τις 30 Ιουνίου;

«Όχι, σαν Γ’ Εθνική δεν είχαμε ποτέ τέτοια υποχρέωση. Βεβαίως, παίρναμε το πιστοποιητικό κάθε χρόνο, αν δηλαδή είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός σου που ήταν και αυτό ένα υποκριτικό χαρτί. Και επίσης, παίρναμε αδειοδότηση εφόσον δεν είχαμε προσφυγές εις βάρος μας και εφόσον είχαμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Και μάλιστα, προς τιμήν μας και περνούσε στα… ψιλά αυτό, με την συνεργασία του κ. Γρηγορίου, διατυμπανίζαμε ότι η Παναχαϊκή πήρε πρώτη το πιστοποιητικό συμμετοχής. Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το θέμα είναι το αξιολογότερο».

- Υπάρχει ένα τυπικό σκέλος, που αφορά είτε τις προδιαγραφές που βάζει η ΕΕΑ, είτε η ΕΠΟ με βάση τα κριτήρια της Uefa…

«Θα σας πω πότε συμβαίνει αυτό. Είναι στην μετάβαση μιας ομάδας από την Β’ Εθνική στην Σούπερ Λίγκ. Πρέπει μέχρι τις 31/12 η ομάδα που συμμετέχει στην Β’ Εθνική, εάν οι προοπτικές της είναι να ανέβει στην Σούπερ Λίγκα (αυτό είναι συνθήκη μεταξύ της Football League και της Super League), να έχει καταθέσει τα έγγραφά της που να αποδεικνύουν ότι έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Έχει τέσσερις φακέλους. Το πρώτο που αφορά νομικές προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερώσεις. Μεταξύ αυτών είναι και μερικά θέματα που αφορούν την οργανωτική σου λειτουργία. Εάν εφαρμοζόταν ακριβώς ο φάκελος αυτός, ίσως καμία ομάδα από την Football League δεν θα ανέβαινε στην Super League.

Σου βάζει προϋποθέσεις όσον αφορά τις Ακαδημίες. Έχει προϋποθέσεις όσον αφορά τα αθλητικά κέντρα, το γηπεδικό, την στελέχωση του δυναμικού σου, δηλαδή χρειάζεται να έχεις π.χ. τρεις γραμματείς. Χρειάζεται να έχεις ένα προπονητικό τιμ που να ξεπερνά τους 10 ανθρώπους. Χρειάζονται προϋποθέσεις που να αφορούν τα διπλώματα του τεχνικού επιτελείου σου. Ο πρώτος προπονητής θα πρέπει να έχει Uefa Pro. Δεν αρκεί το Uefa A’ που κατέχει ο κ. Φυντάνης. Θέλει επίσης, να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός σου με τα έσοδά σου, να μην φαίνεται ότι υπάρχει άνοιγμα. Θέλει επίσης, αυτός που κατέχει το μετοχικό πακέτο να αποδεικνύει στοιχεία μέσω του Πόθεν Έσχες και των εν γένει χαρακτηριστικών του ότι μπορεί να συμμετάσχει στο εν λόγω πρωτάθλημα και ότι μπορεί να σταθεί οικονομικά.  Εάν τηρούνταν όλα αυτά, δεν θα υπήρχε καμία ομάδα που θα ανέβαινε από την Β’ Εθνική στην Σούπερ Λίγκα!

Είναι ζήτημα και από πληροφορίες που έχω τις τελευταίες μέρες, αν υπάρχουν 10 ομάδες σε ολόκληρο το Ελληνικό ποδόσφαιρο που θα μπορούσαν να πάρουν την αδειοδότηση αυτή. Είχα μια συζήτηση με το Νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ τον κ. Κουρίδη, αλλά και τον Σ. Πιλάβιο, όπως και τον κ. Σφακιανάκη που ήρθε στο γήπεδο και ήταν αρκετά ικανοποιημένος γιατί διέρρευσαν τα στοιχεία του φακέλου μας, ότι η Παναχαϊκή είναι μια αυτές. Τους ξένισε το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ΠΑΕ Παναχαϊκή δηλώνει όλους τους ποδοσφαιριστές της στο ΙΚΑ. Που δηλώνει τέσσερις υπαλλήλους στο ΙΚΑ. Ακόμα και ομάδες που διεκδικούν την έξοδο στο Champions League έχουν πολύ λίγους ποδοσφαιριστές δηλωμένους στο ΙΚΑ».

- Στην Παναχαϊκή αυτή την στιγμή έχει γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

«Η ΠΑΕ Παναχαïκή έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από 1.9 εκατομμύρια ευρώ να γίνει 3.8 εκατομμύρια ευρώ γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Τρία χρόνια ο κ. Μακρής δεν δημοσίευσε ισολογισμό. Φτιάξαμε βιβλία, γιατί πέρσι δεν είχαμε. Ψάχναμε να βρούμε κάποιους λογιστές του κ. Μακρή, ορισμένοι από τους οποίους έκαναν αγωγές και τους επιδικάστηκαν 70.000 ευρώ. Έπαιρναν 4.000 ευρώ το μήνα! Μόνο που κανείς απ’ αυτούς δεν είχε ένα βιβλίο να μας παραδώσει. Ποδοσφαιριστές δεν δήλωναν, Φ.Π.Α. δεν δήλωναν, παροχή υπηρεσιών δεν δήλωναν, βιβλία δεν δήλωναν, αύξηση μ.κ. δεν έγινε ποτέ, ισολογισμούς δεν δημοσίευαν, τι δουλειά έκαναν αυτοί οι λογιστές και έπαιρναν τόσα χρήματα τον χρόνο;

Σ’ αυτό το μπάχαλο εμείς ξεκινήσαμε μια τάξη και είμαστε σε πολύ καλό σημείο και μέχρι τις 31/12 θα έχουμε προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις, της τάξεως τέτοιας που να καλύψουμε το μ.κ., ώστε 31/12 να έχουμε έτοιμο το φάκελο της αδειοδότησης. Και μέχρι 31/3/12 αν υπάρχει κάτι ακόμα, μπορείς έως τότε να το καλύψεις. Όπως έγινε φέτος με τις ομάδες της Β’ Εθνικής.

Αν γινόταν η πιστή εφαρμογή του κανονισμού πραγματικά δεν θα υπήρχαν ομάδες να συμπληρώσουν τις 18 που συμμετέχουν στην Β’ Εθνική. Και θα σταθώ και σ’ αυτό που μου είπε χθες ο κ. Γρηγορίου: «Μήπως να ετοιμάσουμε τα χαρτιά μας για την Σούπερ Λίγκα;»».

- Αν κάποιος ήθελε να κάνει ζημιά στην ΠΑΕ Παναχαϊκή, φέτος, για το θέμα του ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ισολογισμοί δεν θέτουν κάποιο κίνδυνο; Όταν πρόκειται για Α.Ε. δεν είναι παράνομο;

«Κανονικά έτσι έπρεπε να είναι, αλλά αν ήταν έτσι δεν θα αγόραζα εγώ μια χρεωμένη εταιρία, θα ήταν ήδη ερασιτεχνικό σωματείο. Ή ο ιδιοκτήτης της θα φρόντιζε να κάνει αυτά που κάνω εγώ τώρα. Ούτε θα με εξαπατούσαν, να μου βγουν 435.000 ευρώ τα χρέη, μόνο τα χρέη προς Εφορία και ΙΚΑ ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ. Αφήστε τα άλλα χρέη. Γιατί δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει».

- Άρα δηλαδή σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, είτε μιλάμε για κανονισμό Uefa και ΕΠΟ είτε μιλάμε για το Υπουργείο Εμπορίου που ανήκει η ΠΑΕ, με ένα τρόπο δηλαδή, κάνει τα … στραβά μάτια, ακριβώς γιατί η αντικειμενική κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι τραγική…. Σωστά το καταλαβαίνω;

«Είναι τραγική από την στιγμή που επιτρέπουν να συμμετέχουν σε μια λεγόμενη επαγγελματική κατηγορία, όπως η Γ’ Εθνική τα ΤΑΠ! Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία»!

- Από του χρόνου θα ταυτιστούμε πλήρως με το licensing system το 2013… Πολύ φοβάμαι ότι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και ίσως και η Γ’ Εθνική να έχει μόνο έναν όμιλο!

«Το καλοκαίρι του 2013 τις αδειοδοτήσεις θα της δώσει απευθείας η Uefa. Να περιμένετε το σημερινό συμβούλιο της ΕΠΟ και αργότερα την Γ.Σ. που ίσως αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ίσως να μην υπάρχουν ομάδες για την Γ’ Εθνική, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια, όπως και εμείς τα υποδείξαμε και μάλιστα μου έκανε την τιμή ο κ. Κουρίδης και ένα από τα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου ο κ. Σαρρής, να μου πουν στο νέο ΚΑΠ που θα γίνει πια ο κώδικας του Ελληνικού ποδοσφαίρου από την Πέμπτη, περιλαμβάνονται όσα η Παναχαϊκή υπέδειξε, δηλαδή το θέμα των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστών πιστοποιητικών.

Γιατί, είχαμε κάνει μια επώνυμη καταγγελία όταν χάσαμε την άνοδο από την Ηλιούπολη και τότε σ’ αυτή την διαδικασία απευθυνθήκαμε στην ΕΕΑ. Τότε δεν έγινε τίποτε. Και μάλιστα έχω πληροφορία, χωρίς να το έχω ελέγξει, ότι και οι ομάδες της Ρόδου είχαν παρόμοια προβλήματα.

Ζήτησα μετέπειτα να γίνεται ένας διαφορετικός έλεγχος, να ζητούν κάθε μήνα την απόδειξη, ότι οι ποδοσφαιριστές δηλώνονται κανονικά, ότι πληρώνεται φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Με έναν έλεγχο που έγινε τώρα αποδείχθηκε ότι το κάνουν ελάχιστες ΠΑΕ».

- Αυτή την στιγμή η Παναχαϊκή προετοιμάζεται για την Β’ Εθνική και πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα, εκτός του αγωνιστικού…

«Φυσικά, αυτός ο φάκελος της Uefa με τα κριτήρια είναι 100 σελίδες. Ήδη, οι δύο συνεργάτες που έχουμε σ’ αυτό το θέμα ο κ. Χριστακόπουλος του έχουμε αναθέσει αυτό το κομμάτι ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης και να είναι μέσα σε στενή συνεργασία, τόσο με τους υπαλλήλους της ΕΠΟ όσο και με τον Νομικό μας σύμβουλο τον κ. Γρηγορίου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και όποιος το παραβλέψει και ασχοληθεί μόνο με το αγωνιστικό μέρος, μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων».

- Για το θέμα του Πετρωτού τι ακριβώς συμβαίνει; Νομίζω ότι πρέπει να το ψάξετε προσωπικά εσείς και οι ειδικοί συνεργάτες σας…

«Δεν το έχω ψάξει καθόλου, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Αλλά θα σας πω και κάτι. Είναι μια από τις επιλογές μας το Πετρωτό. Μην νομίζουν κάποιοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα είναι ωραίο πάντως να γίνει, ένα οικόπεδο που τώρα είναι στα μπάζα να γίνει αθλητικός χώρος, είτε το εκμεταλλεύεται ο Παμπατραϊκός είτε η Παναχαϊκή μέσω του Παμπατραϊκού. Σημασία έχει ότι παιδιά θα ασχολούνται και εκεί.

Είναι βέβαιο πάντως ότι η Παναχαϊκή θα έχει λύσει τους επόμενους μήνες το θέμα του βοηθητικού γηπέδου. Είτε μέσω Πετρωτού, είτε με άλλες προϋποθέσεις. Δεν θα προχωρήσουμε, αν δεν ψάξουμε τις νομικές προϋποθέσεις».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Εσπανιόλ: Αποστάσεις για την… ανεξαρτησία της Καταλονίας
Εσπανιόλ: Αποστάσεις για την… ανεξαρτησία της Καταλονίας
Με φόντο την Ακρόπολη ο Όγκαστ (photo)
Με φόντο την Ακρόπολη ο Όγκαστ (photo)
ΠΑΟΚ: «Άγκυρα» στην Τούμπα για Πέλκα και Κουλούρη
ΠΑΟΚ: «Άγκυρα» στην Τούμπα για Πέλκα και Κουλούρη
Καρίσο: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
Καρίσο: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Ολυμπιακό»
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Περισσότερα
ΟΦΗ: Πρώτη… βόλτα Παπαδόπουλου στο «Γεντί Κουλέ»
ΟΦΗ: Πρώτη… βόλτα Παπαδόπουλου στο «Γεντί Κουλέ»
Ο Νίκος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τον ΟΦΗ σε μια δύσκολη στιγμή,…
ΟΦΗ: Πρώτη… βόλτα Παπαδόπουλου στο «Γεντί Κουλέ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης