Ο Σοφοκλής Πιλάβιος για Σάντος και Euro 2012 (photos)

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος για Σάντος και Euro 2012 (photos)

Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro έχει ήδη ξεκινήσει και ο Σοφοκλής Πιλάβιος κάνει… σέντρα στο Onsports βγάζοντας το καπέλο στον Φερνάντο Σάντος και τους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Μανώλη Καλουδά, μιλάει για την τρίτη σερί συμμετοχή της Εθνικής σε τελική φάση του Euro και το αίσθημα της εθνικής ανάτασης που θα προσφέρει στους Έλληνες. Μιλάει ακόμα για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Φερνάντο Σάντος και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε μετά την ανακοίνωσή της, τους Έλληνες φιλάθλους που θα βρίσκονται στην Πολωνία και την απόφαση μετεγκατάστασης του προπονητικού κέντρου από τον Άγιο Κοσμά.

Όπως τονίζει στο Onsports, o Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν απόλυτα βέβαιος για την παραμονή του Πορτογάλου τεχνικού στο τιμόνι της «Γαλανόλευκης», παρά τα όσα γράφονταν και ακούγονταν μετά τη περιβόητη συνέντευξη Τύπου του Σάντος, παραμονές του αγώνα με το Βέλγιο.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάπτυξη των «μικρών Εθνικών», την οποία ζήτησε, ως προϋπόθεση για να παραμείνει ο Πορτογάλος, καθώς επίσης και στο ρόστερ της Εθνικής.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος μίλησε επίσης και για το ενδεχόμενο να προσφέρει η Εθνική, με μια καλή πορεία, το αίσθημα της ανάτασης του εθνικού μας φρονήματος, σε μια εποχή που οι Έλληνες το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. «Δεν ξέρω αν μια επιτυχία σε ποδοσφαιρικό αγώνα έχει τη δύναμη ν’ αποτελέσει διέξοδο από προβλήματα. Μακάρι. Το εύχομαι ολόψυχα», είπε, μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Μπορούν να προσφέρουν σίγουρα οι παίκτες στιγμές εθνικής ανάτασης σε κάποιον που θέλει να τις ζήσει».

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Σοφοκλή Πιλάβιου στο Onsports:

-Η ανανέωση του Φερνάντο Σάντος με την Ομοσπονδία φάνηκε ν’ αποτελεί αποκλειστική υπόθεση του Σοφοκλή Πιλάβιου. Πώς ανατρέψατε την κατάσταση, όπως αυτή δημιουργήθηκε μετά τα όσα είπε ο Πορτογάλος, πριν το παιχνίδι με το Βέλγιο;

«Πριν απ’ όλα θέλω να πω ότι χαίρομαι που η επιλογή μου στο πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος ήταν επιτυχής στο πρώτο κομμάτι της θητείας του, δηλαδή στα προκριματικά του EURO 2012. Έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο ο προπονητής μας. Μην ξεχνάτε ότι εννέα συναπτά έτη είχε τον ίδιο προπονητή η Εθνική, ο οποίος ανέβασε τον πήχη εκεί όπου κανείς δεν φανταζόταν. Ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες πέρασαν πάνω απ’ αυτόν τον πήχη. Με την πρώτη προσπάθειά τους. Και αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να επισημάνουμε. Προσωπικά, είχα τη βεβαιότητα εξ αρχής ότι ο Φερνάντο Σάντος θα συνεχίσει το έργο του στην Εθνική ομάδα. Είναι αλήθεια ότι κάναμε κάποιες συζητήσεις μετά τους λογικούς και ανθρώπινους προβληματισμούς που εξέφρασε δημόσια. Και στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων κατάλαβε ότι η άψογη συνεργασία μας δεν μπορούσε να διακοπεί για κανέναν λόγο».

-Περιμένατε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις μετά τη διαρροή του ποσού που προβλέπει το νέο συμβόλαιο του Φερνάντο Σάντος; Τι θα θέλατε ν’ απαντήσετε σε όσους σας καταλογίζουν ευθύνες για το ποσό του συμβολαίου του;

«Επειδή εσείς χρησιμοποιήσατε μια λέξη – κλειδί, τη λέξη “διαρροή”, ίσως είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε όλοι μας αν πράγματι υπήρξε αντίδραση ή αν υπήρξε απλώς δράση. Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε δράση κυρίως εκ μέρους όσων ασκούν καθ’ έξιν κριτική εναντίον μου. Θεωρούσα ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Ομάδα και τον προπονητή της, για να χτυπήσουν εμένα, αλλά έκανα λάθος.

Αυτή η δράση, πάντως, γέννησε μια πραγματική αντίδραση, από ανθρώπους που ξέρουν καλά τα μεγέθη της τρέχουσας αγοράς όπως αυτά ορίζονται από τους δικούς της κανόνες. Τι είπαν αυτοί οι άνθρωποι: ότι η Εθνική και ο προπονητής της φέρνουν χρήματα. Με τις προκρίσεις της ομάδας μας, η Ομοσπονδία εισπράττει μπόνους από την FIFA και την UEFA και φυσικά ένα κομμάτι από αυτά ανήκει δικαιωματικά στους παίκτες της και στον προπονητή. Η συμμετοχή μας στο EURO 2012 έβαλε στα ταμεία μας 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο προπονητής μας, επομένως, παίρνει κάποια από τα χρήματα που φέρνει.

Είναι κρίμα, λοιπόν, κάποιοι να λαϊκίζουν, επειδή πολλοί συμπολίτες μας περνούν δύσκολες ώρες στην καθημερινότητά τους. Κι αν το σκεφτεί κάποιος καλύτερα, δεν είναι κρίμα. Είναι εξοργιστικό να χρησιμοποιείται ο κόσμος που υποφέρει από λαϊκιστές. Εν πάση περιπτώσει, ας ξεχωρίσουμε τις φυσιολογικές αντιδράσεις, από τις τεχνητές».

Φερνάντο Σάντος έχει μιλήσει στο παρελθόν για τη σημασία της ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων μικρότερων ηλικιών. Κατά πόσο είστε σε θέση να υλοποιήσετε τα όσα προφανώς σχετικά ζήτησε ο Πορτογάλος, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα;

«Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης, αλλά μη βαυκαλίζεται κανείς ότι θα δαπανηθούν δυσθεώρητα ποσά για να φτιαχτούν οι ακαδημίες μας. Ορισμένα πράγματα δεν χρειάζονται μόνο λεφτά. Χρειάζονται άλλα στοιχεία. Θέληση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, εργατικότητα, οργάνωση, σωστή χρήση των μέσων που διαθέτεις. Πολλά. Και όλο αυτό το πακέτο έχει ο προπονητής μας και οι συνεργάτες του».

-Το προσεχές EURO αποτελεί για τους Έλληνες μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάταση του εθνικού μας φρονήματος και διέξοδο – έστω και προσωρινή – από τα προβλήματά τους. Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αυτό στο μυαλό των ποδοσφαιριστών; Αν όχι, θα προσπαθήσετε να τούς το μεταδώσετε πριν την έναρξη της διοργάνωσης;

«Θέλω να σας μιλήσω απολύτως ειλικρινά, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να χρησιμοποιώ την Εθνική ομάδα για σκοπούς εντυπωσιασμού. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν μου αρέσει όταν το κάνουν άλλοι –όπως σας εξήγησα λίγο πριν –, επομένως δεν πρόκειται να το κάνω εγώ. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να «αξιοποιήσω» επικοινωνιακά τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών και τους κόπους του προπονητή και να σας πω “εδώ έχουμε μιαν άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα νικήτρια, μια Ελλάδα που απολαμβάνει το διεθνή σεβασμό και το διεθνή θαυμασμό”. Και προσέξτε: όλα αυτά τα πιστεύω. Αλλά μην περιμένετε να σας πω ότι πράγματι ένας άνθρωπος με προβλήματα στην καθημερινότητά του μπορεί να δραπετεύσει σ’ έναν διαφορετικό κόσμο χάρη στην Εθνική. Δεν ζω σε γυάλα. Επομένως, δεν ξέρω αν μια επιτυχία σε ποδοσφαιρικό αγώνα έχει τη δύναμη ν’ αποτελέσει διέξοδο από προβλήματα. Μακάρι. Το εύχομαι ολόψυχα. Γιατί ξέρω ότι οι παίκτες μπορούν να φέρουν επιτυχία. Μπορούν να προσφέρουν στιγμές εθνικής ανάτασης σε κάποιον που θέλει να τις ζήσει». 

-Αρκετοί είναι αυτοί που συγκρίνουν τη φετινή Εθνική ομάδα, μετά την επιτυχημένη πορεία της στην προκριματική φάση, με την αντίστοιχη του 2004. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο ρόστερ;

«Αυτό που πέτυχε η ομάδα του 2004 είναι ανεπανάληπτο και ασύγκριτο. Αντικειμενικά. Δεν θέλω να ακολουθήσω, όμως, τη λογική της σύγκρισης επιμέρους λεπτομερειών, διότι θεωρώ πως οι συγκρίσεις είναι εσφαλμένες. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Μπαίνεις σε μια διαδικασία που δεν βγάζει πουθενά και το μόνο που προσφέρει είναι νέες πολώσεις. Δεν θέλουμε άλλες πολώσεις. Αρκετά! Γιατί να συγκρίνουμε, φερ’ ειπείν, τον Πελέ και τον Μαραντόνα; Γιατί να συγκρίνουμε τον Ρονάλντο και τον Μέσι; Δεν μπορούμε να τους απολαμβάνουμε και τους δύο;».

-Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μικρή κίνηση των εισιτηρίων ενόψει EURO. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα; Συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών, μπροστά σε περίπου πόσους θεατές θ’ αγωνίζεται η Εθνική μας;

«Είναι φυσιολογική η κίνηση των εισιτηρίων, δεδομένων των καιρών που διανύουμε. Υπολογίζεται, εκτός απροόπτου, ότι σε κάθε αγώνα η Εθνική θα έχει στο πλευρό της περίπου 3.000-5.000 φίλους μαζί με τους ομογενείς. Αν γίνει μια αναγωγή στους μέσους όρους των εισιτηρίων του πρωταθλήματος που εκπροσωπεί -τρόπον τινά- η Εθνική, ίσως να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι είναι και πάρα πολλοί οι φίλαθλοι που θα ακολουθήσουν την Εθνική στην Πολωνία. Οσοι κι αν ήταν, πάντως, εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή τους και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συμπαράσταση θα έχει ανταπόδοση».

-Ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής, δήλωσε πρόσφατα ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θα μετεγκατασταθούν σε άλλους χώρους οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά. Εκείνη, ακριβώς, την περίοδο η Εθνική θα βρίσκεται προ της έναρξης της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. Σάς έχουν ενημερώσει επίσημα από την Πολιτεία; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

«Εμείς έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με την Πολιτεία για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε στον Άγιο Κοσμά, η οποία βρίσκεται σε ισχύ. Αν ληφθεί κεντρική απόφαση μετεγκατάστασης του αθλητικού κέντρου, αυτομάτως προκύπτει η υποχρέωση για την Πολιτεία να βρεθεί νέος χώρος για τις Εθνικές Ομάδες. Όλες, όχι μόνο για την Εθνική Ανδρών. Διότι στον Άγιο Κοσμά φιλοξενούνται και οι Εθνικές Ομάδες Ελπίδων, Νέων, Παίδων, Γυναικών, Νεανίδων. Κι αυτοί οι παίκτες / παίκτριες φέρουν το ίδιο εθνόσημο με αυτό της Εθνικής Ανδρών. Βρισκόμαστε εν αναμονή. Θέλω να επισημάνω, πάντως, ότι αυτός ο χώρος που κι εσείς ο ίδιος ξέρετε πως υπάρχει στον Άγιο Κοσμά και χρησιμοποιείται από τις Εθνικές Ομάδες, δεν ήταν ακριβώς αυτός που παραλάβαμε. Επί τόπου, έχουμε κάνει σημαντικά έργα και δαπανηρά. Έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, που μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και διεθνείς αγώνες».



Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved