8-11-00: Τότε που ήταν Panathinaikos! (Photos & Videos)

8-11-00: Τότε που ήταν Panathinaikos! (Photos & Videos)

20 χρόνια απ’ τη μυθική-ιστορική βραδιά της νίκης του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους με 3-1, αποτέλεσμα που άφηνε εκτός Champions League τη «γηραιά κυρία» και έστελνε το «τριφύλλι» στους «16»!

Όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει λίγες ώρες μετά την ήττα εντός έδρας απ’ τον Ατρόμητο, κάτι τέτοιες «επέτειοι» έρχονται να υπενθυμίζουν ποιος πραγματικά είναι ο Παναθηναϊκός! Σίγουρα όχι αυτό που παρουσιάζει αυτό τον καιρό ή τα τελευταία χρόνια αν προτιμάτε. Σαν σήμερα, ανήμερα των Αρχαγγέλων, το «τριφύλλι» έπιασε… αγγελική απόδοση! Έχοντας απέναντί του την Γιουβέντους!

Για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είχε ήδη προκριθεί και έπαιζε με το Αμβούργο. Στο ΟΑΚΑ, όμως, από νωρίς επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το Παναθηναϊκός-Γιουβέντους έκρινε πρόκριση! Δύσκολα για τους «πράσινους» που ανήμερα της γιορτής του προπονητή τους (Άγγελου Αναστασιάδη) έψαχναν μόνο νίκη κόντρα στη «γηραιά κυρία».

Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Πάολο Σόουζα (46' Γκαλέτο), Γκούμας, Βαζέχα (75' Βλάοβιτς), Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (81' Σιμπνιέφσκι), Φύσσας. Αυτοί ήταν οι έντεκα συν τους τρεις που πέρασαν ως αλλαγή που έμελλε να μείνουν στην ιστορία. Γιατί δε νίκησαν απλά, αλλά… έκαναν πλάκα στους «μπιανκονέρι»! Σε τέτοιο σημείο που υπήρχε… υποδοχή από οπαδούς της Γιουβέντους στο αεροδρόμιο του Τορίνο, από οργισμένους οπαδούς της.

Μόλις στο 7’ η… παικτάρα Πάολο Σόουζα, πήρε φόρα σε ένα φάουλ μακρινό και δύσκολο, ακόμη και για σέντρα. Αλλά ήταν τέτοια η κλάση του Πορτογάλου που αρκούσε ένα βλέμμα για να διαπιστώσει πως ο Φαν Ντερ Σάαρ περίμενε κι αυτός σέντρα. Έτσι… τον έστειλε για χόρτα τον Ολλανδό τεράστιο τερματοφύλακα! Γκολάρα απ’ τις λίγες και το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά!

Ο Ιντζάγκι στο 24’ μετά από φάση διαρκείας στα καρέ των «πράσινων», ισοφάρισε το παιχνίδι. Η Γιουβέντους είχε αποτέλεσμα πρόκρισης στο ημίχρονο. Και κόντρα σε Ιταλούς, όταν δεν έχεις εσύ τα ηνία, η δυσκολία είναι δέκα φορές μεγαλύτερη και το γνωρίζουν οι πάντες. Όχι όμως εκείνη τη βραδιά… Όχι την 8η Νοεμβρίου 2000. Τότε το βιβλίο της ιστορίας έγραψε ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τον Panathinaikos!

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Λυμπερόπουλος έκανε μία απ’ τις… μυθικότερες ντρίπλες όχι απλά στην ιστορία των Ελληνικών ομάδων στο Champions League, αλλά της ίδιας της διοργάνωσης! Ο Ζάνκι έμεινε… βιδωμένος στο χόρτο μη μπορώντας να καταλάβει πως του έφυγε ο Καλαματιανός και ο Φαν Ντερ Σάαρ πάνω στην έξοδό του «έφαγε» την ντρίπλα του «Λύμπε» και τον ανέτρεψε καθαρά! Ο διαιτητής υπέδειξε το πέναλτι και σωστά έβγαλε δεύτερη κίτρινη στον τερματοφύλακα της Γιουβέντους! Πέναλτι για τον Παναθηναϊκό, με παίκτη λιγότερο η «Γιούβε». Όμως χρειαζόταν να γίνει γκολ…

Η μπάλα πήγε σα… δώρο στα χέρια του εορτάζοντα Άγγελου Μπασινά. Την τοποθέτησε στην άσπρη βούλα και παρότι είχαν περάσει αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει αλλαγή και να μπει στο ματς ο Μικελάντζελο Ραμπούλα, «κέρασε» το καλύτερο… γλυκό τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Γκολ! 2-1! Η επική πρόκριση πλησίαζε.

Τα πάντα έγιναν… παραμυθένια, λίγο αργότερα. Στο 65’ όταν ο Λυμπερόπουλος και πάλι με εξαιρετική κίνηση βρήκε τον Βαζέχα σε χώρους που ο «τρελός Πολωνός» δεν αστοχούσε ούτε με κλειστά μάτια! 3-1… Τα πάντα είχαν τελειώσει. Η Γιουβέντους πλέον έμοιαζε με… παιχνιδάκι στα χέρια των «πράσινων». Η Ιταλική ομάδα γεμάτη νεύρα και στεναχώρια, δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 68’ να αντικρίζει κι αυτός τη δεύτερη κίτρινη και να αποβάλλεται.

3-1 το σκορ. 20 λεπτά παιχνιδιού και η Γιουβέντους με 9 παίκτες. Πολλοί πίστεψαν πως θα κυνηγήσει κι άλλα γκολ ο Παναθηναϊκός. Όμως οι «πράσινοι» εξόφθαλμα σεβάστηκαν την τεράστια αντίπαλό τους. Μέχρι τέλους άλλαζαν πάσες ουσιαστικά, διατηρώντας απλά το υπέρ τους προβάδισμα μέχρι το τελικό σφύριγμα. Όταν ακούστηκε αυτό, έμοιαζε με το ομορφότερο τραγούδι… Ο Παναθηναϊκός είχε προσθέσει ακόμη μια μέρα δόξας, χαράς, περηφάνιας στην ιστορία του και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως λίγες εβδομάδες μετά, έγινε έρευνα στους οπαδούς της Γιουβέντους για το ποια ομάδα εκτός Ιταλίας υποστηρίζουν. Πρώτη βγήκε η Ρεάλ Μαδρίτης και δεύτερος ο Παναθηναϊκός! Μέρες που δεν μπορούν να «σβήσουν» απ’ τη μνήμη όσων τις έζησαν και σαφώς πρέπει να μαθαίνονται στους νεότερους, για να γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι ο συγκεκριμένος σύλλογος και στο ποδόσφαιρο… Επειδή έχει αρχίσει να ξεχνιέται με τις επιδόσεις του τα τελευταία χρόνια. Τα οποία προφανώς και αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα… Όπου κανόνας οι βραδιές όπως τότε με τη Γιουβέντους. Σε μία απ’ τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου!

Τα γκολ του "πράσινου" ονείρου: 

 
Τα στιγμιότυπα με αγγλική περιγραφή: 
 
 
 

 



Υπόθεση Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως ηγέτης των οπαδών
Υπόθεση Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο φερόμενος ως ηγέτης των οπαδών
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 61-45: «Ερυθρόλευκος» ο τίτλος στην Α1 Γυναικών
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 61-45: «Ερυθρόλευκος» ο τίτλος στην Α1 Γυναικών
Cheerleading: Παγκόσμιο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ορλάντο!
Cheerleading: Παγκόσμιο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ορλάντο!
Κωπηλασία: Ασημένιο μετάλλιο για Μπούρμπου και Αναστασιάδου στο Ευρωπαϊκό
Κωπηλασία: Ασημένιο μετάλλιο για Μπούρμπου και Αναστασιάδου στο Ευρωπαϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved