Η δικτατορία της Μασία (video)

Η δικτατορία της Μασία (video)

Ο στρόβιλος του όμορφου ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα σάρωσε το «Γουέμπλεϊ» με ηχητική υπόκρουση τα τραγούδια της ευφορίας των Καταλανών.

Ήχοι από τα βάθη της ψυχής των οπαδών που απογύμνωναν την διεγερτική πληρότητα για την κατάκτηση του 4ου Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Λίγα λεπτά πριν, χιλιάδες οπαδοί στο «Γουέμπλεϊ» και εκατομμύρια στις τηλεοράσεις τους είχαν γίνει μάρτυρες του ορατού αποτελέσματος μιας υπόγειας εργασίας γενεών, αφοσιωμένων στην ευλογημένη αποστολή να διατηρήσουν την αυστηρή ακαμψία των αρχών της Μπαρτσελόνα.

Τις αρχές του όμορφου παιχνιδιού που εγκαθίδρυσε η «δικτατορία της Μασία». Οι 7 από τους 11 ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στην αρχική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στον τελικό απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «κατεργάστηκαν» στην παραγωγική ακαδημία των «μπλαουγκράνα», την περιώνυμη Μασία.

Την νικήτρια δηλαδή του αποψινού τελικού.

Βαλντές, Πικέ, Μπούσκετς, Ινιέστα, Τσάβι, Πέδρο και Μέσι θρυμμάτισαν τα στερεότυπα ετών ότι οι υψηλού επιπέδου ομάδες δομούνται μόνο με την κατασπατάληση γιγάντιων μπάτζετ.

Με προπονητή σαρξ εκ της σαρκός της Μασία, τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον αρχηγό Πουγιόλ να εισέρχεται ως αλλαγή και τους Μπόγιαν και Τιάγκο Αλκάνταρ να παραμένουν στον πάγκο, η ακαδημία των «μπλαουγκράνα» είχε μια εντεκάδα από  επίτιμα μέλη της στον τελικό, όπου θριάμβευσε με 3-1.

Ο τελικός του Λονδίνου ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μια ωδή στην Μασία…

Η επανάληψη των κατορθωμάτων

Φυλλομετρώντας τις σελίδες της Βίβλου της ποδοσφαιρικής ιστορίας σταματά κανείς στο 1995 για να βρει ανάλογο κατόρθωμα.

Στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιέννης ο Λουίς Φαν Χάαλ είχε παρατάξει στην βασική ενδεκάδα του Άγιαξ εφτά ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από την ακαδημία της ομάδας του Άμστερνταμ(Φαν ντερ Σαρ, Ράιζιχερ, Ράικαρντ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς και Ρόναλντ Ντε Μπουρ)!

Η νίκη με 1-0 επί της Μίλαν φωταγώγησε την άρτια δουλειά των τμημάτων υποδομής και μεγέθυνε τη φήμη τους, η οποία έμελλε να ξεθωριάσει και εξαιτίας του τυφώνα Ζαν Μαρκ Μποσμάν που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του την επόμενη χρονιά.

Το κατόρθωμα του Άγιαξ επανάλαβε και πάλι η Μπαρτσελόνα το 2009 απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 και το κατάφερε ξανά στο Λονδίνο.

Ο δείκτης δυσκολίας του τωρινού επιτεύγματος της Μπαρτσελόνα πάντως είναι απείρως μεγαλύτερος.

Μπορεί οι «μπλαουγκράνα» ανέκαθεν να απαρτίζονταν από παίκτες που ανατράφηκαν ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες αλλά ουδέποτε υπήρξε τόσος μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων, όσοι το 2009 και απόψε!

Στον χαμένο τελικό της Βέρνης το 1961 από την Μπενφίκα μόνον οι Βέρχες και Γκαρσία προέρχονταν από τα σπλάχνα της ομάδας. Στον ψυχοφθόρο τελικό του 1986 στην Σεβίλλη όπου η Στεάουα Βουκουρεστίου με τον Ντουκαντάμ κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι γηγενείς ήταν μόνο ο μακαρίτης  Άνχελ Πεντράθα και ο Καράσκο!

Στο «Γουέμπλεϊ» στον πρώτο Κύπελλο πρωταθλητριών που κατέκτησαν οι «μπλαουγκράνα» το 1992 στην ενδεκάδα βρέθηκαν οι Γουαρδιόλα και Φερέρ.

Στην Αθήνα των στεναγμών για την Μπαρτσελόνα το 1994 πλαισίωσε τους δύο του «Γουέμπλεϊ» και ο Σέρχι δημιουργώντας ένα ρεκόρ γηγενών που ισοφαρίστηκε το 2006 στο Παρίσι.

Η νικήτρια ομάδα της Μπαρτσελόνα είχε στη σύνθεση της τους Βαλντέζ, Πουγιόλ και Ολεγιέρ.

Η ομολογία ανωτερότητας του Μέσι

Το 1979 με το θάρρος των πρωτοπόρων που διανοίγουν νέους δρόμους άνοιξαν οι πύλες της παλιάς φάρμας της Λα Μασία.

Μόλις 20 παιδιά ήταν οι πρώτοι ένοικοι της ακαδημίας. Στην συμπλήρωση 32 ετών  τα 20 παιδιά έχουν φτάσει τα 290.

Οι ομάδες που απαρτίζουν είναι 15 ενώ ασχολούνται με αυτά τα παιδιά σχεδόν 110 έμμισθοι υπάλληλοι της Μπαρτσελόνα.

Πρωταρχικό μέλημα των προπονητών δεν είναι να τα μάθουν να κερδίζουν αλλά να βελτιώσουν τις ικανότητες τους, όπως ομολογεί το πιο φανταχτερό «προϊόν» της ακαδημίας, ο Λίο Μέσι. «Η ακαδημία της Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη στον κόσμο.

Όταν είσαι παιδί σου μαθαίνουν πώς να βελτιώνεις τις ικανότητες σου ως ποδοσφαιριστής και όχι να νικάς. Καθημερινά η προπόνηση περιελάμβανε ασκήσεις με την μπάλα.

Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έτρεχε ποτέ χωρίς την μπάλα. Ήταν μια φόρμα ασκήσεων που στόχευε ξεκάθαρα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων σου»

Η ιερή αποστολή

Από την Λα Μασία έχουν περάσει οικείες φιγούρες στο ελληνικό κοινό, όπως ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού και νυν υπεύθυνος των ακαδημιών της Λίβερπουλ, Πεπ Σεγούρα αλλά και ο αποβιώσαντας Άνχελ Πεντράθα.

Ο πάλαι ποτέ σκληροτράχηλος αμυντικός των «μπλαουγκράνα», ο Βάσκος Χοσέ Ραμόν Αλεξάνκο υποστηρίζει ότι : «για όλους στην Μασία είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις τόσους παίκτες από την ακαδημία στην ενδεκάδα.

Αυτή είναι η επιτυχία της Μπαρτσελόνα και των υπεύθυνων της ακαδημίας. Να παραλαμβάνεις ένα παιδί 12 ετών και να το παραδίδεις έτοιμο για την πρώτη ομάδα.

Η επιβράβευση που έχουμε από το κλαμπ μας βοηθά. Γνωρίζοντας ότι κάθε χρόνο θα προωθούνται νέα παιδιά στην ομάδα καταβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτά».

Παρά την καρποφόρα παραγωγική διαδικασία της ακαδημίας, στην Μπαρτσελόνα δεν φείδονται εξόδων και για μετεγγραφές που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας.

«Η Μπαρτσελόνα είναι το πρότυπο της ομάδας που αναμειγνύει δαπανηρές μετεγγραφές και νεαρούς από την ακαδημία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κράμα.

Πιστεύω ότι πλέον αρκετοί από τους παίκτες της ακαδημίας εξελίσσονται και συχνότατα καταφέρνουν να φτάσουν στην πρώτη ομάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτώνται και νέοι ποδοσφαιριστές» υποστηρίζει ο Αλεξάνκο για το χρυσοφόρο μοντέλο της Μπαρτσελόνα.

Μια από τις πλέον εύρωστες ομάδες στην Ευρώπη αποδεικνύει «έργοις και όχι λόγοις» ότι η ανάπτυξη των ακαδημιών δεν είναι ναυαγισμένη ελπίδα, όπως υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως τα «ιδιοτελή γρανάζια» που περιμένουν να «λαδωθούν» από τις μετεγγραφές.

Στην Μπαρτσελόνα τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο με ξέφρενη ανεμελιά, μαθαίνοντας παράλληλα να μην αισθάνονται Θεοί όταν κερδίζουν και σκουπίδια όταν χάνουν. Για αυτό και εγκαθιδρύουν την δικτατορία του όμορφου ποδοσφαίρου, ενθρονιζόμενοι σε πρωταθλητές Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ»…

Παρακολουθείστε ένα βίντεο για την εντυπωσιακή δουλειά στην Μασία

Η δικτατορία της Μασία (video)



NBA: Νέο συμβόλαιο με τους Μάβερικς υπέγραψε ο Κιντ
NBA: Νέο συμβόλαιο με τους Μάβερικς υπέγραψε ο Κιντ
Ταξίδεψε με την αποστολή για Βαρκελώνη ο Λαρεντζάκης
Ταξίδεψε με την αποστολή για Βαρκελώνη ο Λαρεντζάκης
Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»
Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»
Βαρύ πένθος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ
Βαρύ πένθος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved