Τα 7+7 θαύματα της Ευρώπης!

Τα 7+7 θαύματα της Ευρώπης!

Τελικά Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ έχουν ελπίδες πρόκρισης στους «8» του Champions League;

Στα πρώτα ματς των «16» του Champions League η ισπανική ομάδα συνετρίβη στο «Παρκ ντε Πρενς» από την Παρί με 4-0 και οι Άγγλοι διασύρθηκαν με 5-1 από τη Μπάγερν.

Τα αποτελέσματα μοιάζουν αξεπέραστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει από τώρα την πρόκριση στους προημιτελικούς. Κι αυτό γιατί η ιστορία έχει δείξει απλά ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Στο πέρασμα των χρόνων μπορεί να βρει κανείς επικές ανατροπές, που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας, με τους ποδοσφαιρόφιλους να τα παρομοιάζουν με θαύματα! Στη σχετική λίστα υπάρχει έντονο και το ελληνικό στοιχείο. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν πετύχει μεγάλες ανατροπές που τους έδωσαν την πρόκριση στον επόμενο γύρο των διοργανώσεων που συμμετείχαν.

«Έφαγε» τρία, μοίρασε «τεσσάρα»

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 μπορεί κανείς να βρει την πρώτη ανατροπή που καταγράφτηκε στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Η Μπριζ την σεζόν 1975-76 απέκλεισε στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την Ιπσουιτς. Για να γίνει όμως αυτό πραγματοποιήθηκε το μέγα ποδοσφαιρικό θαύμα. Οι Άγγλοι είχαν νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς στην έδρα τους και η ρεβάνς έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Στον επαναληπτικό όμως η Μπριζ νίκησε 4-0 και έφθασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η τύχη πάντως δεν ήταν πάντα με το μέρος της. Τόσο εκείνη τη σεζόν όσο και το 1978 που προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έχασε και τις δύο φορές τα τρόπαιο από την Λίβερπουλ.

Ανατροπή της ΑΕΚ από τα έντεκα βήματα

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την αγγλική ΚΠΡ, η οποία επικράτησε με 3-0 στον πρώτο αγώνα. Στο δεύτερο αγώνα όμως η Ένωση, με δυο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου, ισοφάρισε το σκορ της πρώτης αναμέτρησης και έστειλε το παιχνίδι στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Η ΑΕΚ επικράτησε με 7-6 αλλά το ματς το πήρε ο τότε προπονητής της ομάδας Φράντισεκ Φάντροκ, με την επιλογή του να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα, Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη, χωρίς ο πρώτος να αντιμετωπίζει τραυματισμό. Ο δεύτερος δικαίωσε τον προπονητή του, καθώς απέκρουσε δύο πέναλτι και έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ!

Χρυσή σελίδα στην ιστορία της Παρτιζάν

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τη σεζόν 1984-1985 η Παρτιζάν βρέθηκε αντιμέτωπη με την ΚΠΡ που έδινε τότε τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια στο γήπεδο της Άρσεναλ, το «Χάιμπουρι». Εκεί διέλυσε την Παρτιζάν με 6-2 στο πρώτο ματς. Στη ρεβάνς του Βελιγραδίου, οι Σέρβοι έπαιζαν μονότερμα την αγγλική ομάδα και με 4-0 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μια επιτυχία που έμελλε να σημαδέψει την ιστορία της ομάδας και τις καριέρες των παικτών που αγωνίζονταν τότε εκεί.

«Αυτή η ανατροπή ήταν κάτι το μοναδικό»

Η μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του '80 φλέρταρε έντονα με έναν οδυνηρό αποκλεισμό από την Γκλάντμπαχ, αλλά μια «Βασίλισσα» έδειξε πως έχει πάντα τον τρόπο της να υποτάσσει τους αντιπάλους της.
Την σεζόν 1985-86 κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Κολωνία αλλά για να φτάσει μέχρι εκεί έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο άλλης γερμανικής ομάδας, στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. Η Γκλάντμπαχ συνέτριψε επί γερμανικού εδάφους τη Ρεάλ Μαδρίτης με 5-1 στο πρώτο ματς. Τα δύο γκολ του Βαλντάνο όμως στα πρώτα λεπτά του επαναληπτικού και τα άλλα δύο του Σαντιλιάνα στο δεύτερο μέρος έκαναν το 4-0, σκορ που έστειλε τους Μαδριλένους στην επόμενη φάση, με τον Χουανότο να δηλώνει μετά το ματς: «Έχω παίξει σε δύο Μουντιάλ και έχω κερδίσει τίτλους αλλά η ανατροπή επί της Γκλάντμπαχ ήταν κάτι μοναδικό. Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου».

Απέκλεισε τη Γιουβέντους, ζορίστηκε με Χόνβεντ

Την περίοδο 1987-88 ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο της μεγάλης Γιουβέντους στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στην επόμενη φάση βρέθηκε στο δρόμο του τριφυλλιού η Ουγγρική Χόνβεντ, ένας θεωρητικά εύκολος αντίπαλος για τους παίκτες του Δανιήλ. Οι Ούγγροι όμως στο 63' προηγούνταν με 5-0 μέχρι να έρθει ο Σαραβάκος και να μειώσει 5-2 στο πρώτο ματς. Στο ΟΑΚΑ όμως και μπροστά σε 75.000 κόσμο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 5-1 και πέτυχε μία ιστορική ανατροπή, στους προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA (3ος γύρος).

«Ξύπνησε» στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα

Η Τσέλσι «καθάρισε» με άνεση την Μπαρτσελόνα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με 3-0 στο πρώτο ματς της προημιτελικής φάσης του Champions League, αλλά στην Ισπανία οι «μπλαουγκράνα» έδειξαν τα δόντια τους. Οι Καταλανοί συνέτριψαν την αγγλική ομάδα με 5-1 στην παράταση και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Champions League 2003-04 (Προημιτελικά)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Μίλαν - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια    4-1    0-4


Champions League 2003-2004 (Προημιτελικά)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Ρεάλ Μαδρίτης-Μονακό    4-2    1-3

Europa League 2009-10 (1ος γύρος)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Ντινάμο Βουκουρεστίου - Σλόβαν Λίμπερετς    0-3    9-0 πεν. (3-0 κ.δ., παρ.)

Champions League 2011-2012 (φάση των «16»)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Νάπολι-Τσέλσι    3-1    1-4 (παρ.)

Champions League 2012-2013 (φάση των «16»)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Μίλαν-Μπαρτσελόνα    2-0    0-4

Champions League 2013-2014 (φάση των «16»)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Ολυμπιακός- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ    2-0    0-3

Europa League 2013-14 (Προημιτελικά)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Βασιλεία – Βαλένθια    3-0    0-5

Champions League 2013-2014 (προημιτελικοί)
ΑΓΩΝΑΣ    1ο ΜΑΤΣ    2ο ΜΑΤΣ
Παρί Σεν Ζερμέν-Τσέλσι    3-1    0-2



Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: «Να δώσουμε ο,τι έχουμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ομάδα»
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved