Ο «πιντουρίκιο», η «βασίλισσα» και οι μεγάλες βραδιές! (photos+videos)

Ο «πιντουρίκιο», η «βασίλισσα» και οι μεγάλες βραδιές! (photos+videos)

Με αφορμή το ντέρμπι της Τετάρτης ανάμεσα σε Ρεάλ και Γιουβέντους το Onsports θυμάται τις 10 μεγαλύτερες εμφανίσεις ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Champions League

Ας ταξιδέψουμε στο μακρινό 2003 και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου, επικεντρώνοντας το βλέμμα μας στο θρυλικό «Ντέλε Άλπι». Μια από τις πιο λαμπρές βραδιές στην ιστορία του Champions League ξετιλίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων εκείνη τη νύχτα, καθώς Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης συγκρούστηκαν στον δεύτερο μεταξύ τους ημιτελικό μετά το 2-1 υπέρ της «βασίλισσας» στην Ισπανία.

Αν κοίταζε κανείς τον ουρανό, ίσως κατάφερνε να ξεχωρίσει τα άστρα που εκείνο το βράδυ «έγραφαν» το όνομα του τεράστιου Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στον ουρανό του Τορίνο. Μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις ποδοσφαιριστή στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου, ήταν γεγονός. Ασίστ για το 1-0 του Τρεζεγκέ στο 12’, κούρσα και σουτ-κεραυνός στο 43’ για το σκορ πρόκρισης. Τα πράγματα ήταν απλά από εκείνο το σημείο και έπειτα, αφού ο «πιντουρίκιο» είχε... περιλάβει την Ρεάλ και το τέρμα του Νέντβεντ στο 73’ «σφράγιζε» την πρόκριση της «γηραιάς κυρίας» στον τελικό του «Ολντ Τράφορντ».

Με αφορμή το ντέρμπι της Τετάρτης ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, το Onsports θυμάται τις 10 μεγαλύτερες εμφανίσεις ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Champions League, συμπεριλαμβανομένης του Ντελ Πιέρο.

Στόιτσκοφ-Γιουνάιτεντ... 4-0!

Λίγες ομάδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μπορούν να συγκριθούν με την τεράστια Μπαρτσελόνα του –προπονητή- Γιόχαν Κρόιφ. Μια από τις ομάδες που το ξέρουν από... πρώτο χέρι αυτό είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η οποία είχε την ατυχία να βρεθεί στο «Καμπ Νου» τη σεζόν 1994-95 και τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς τα περίμεναν οι «κόκκινοι διάβολοι».

Για αυτό φρόντισε ένας άλλος... διάβολος, ο μέγας Χρίστο Στόιτσκοφ, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία και ο μεγαλύτερος Βούλγαρος παίκτης που έχει πατήσει χορτάρι μέχρι και τις μέρες μας.

Το τελικό 2-2 στο «Ολντ Τράφορντ» για την πρώτη φάση των ομίλων ήταν η απόδειξη πως η συγκεκριμένη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μια μέρα θα μεγαλουργούσε, όπως κι έγινε μερικά χρόνια αργότερα. Ένας κανονισμός της UEFA ο οποίος δεν υφίσταται πλέον, απαγόρευε στις ομάδες να έχουν στην αποστολή τους παραπάνω από τρεις ξένους παίκτες. Ο Πέτερ Σμάιχελ δεν ήταν κάτω από τα γκολπόστ της Γιουνάιτεντ και ο Στόιτσκοφ με τον Ρομάριο το εκμεταλλεύθηκαν, με τον Βούλγαρο να σκοράρει δις και τον Βραζιλιάνο μια φορά, πριν ο Άλμπερτ Φερέρ διαμορφώσει το τελικό 4-0 υπέρ της Μπάρτσα.

Ένας μικρός γίγαντας

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η Μπαρτσελόνα έχει πολλούς παίκτες της να την εκπροσωπούν στη συγκεκριμένη λίστα και σειρά μετά τον Στόιτσκοφ παίρνει ο Λιονέλ Μέσι. Ένας βραχύσωμος γίγαντας του ποδοσφαίρου το όνομα του οποίου βρίσκεται χαραγμένο στα θεμέλια της σύγχρονης γενιάς του αθλήματος. Αυτή τη φορά, η Άρσεναλ έμελλε να γνωρίσει την οργή ενός αστεριού των «μπλαουγκράνα» στο «Καμπ Νου», στον επαναληπτικό προημιτελικό του Champions League της σεζόν 2009-10.

Το τέρμα του Νίκλας Μπέντνερ στο 18ο λεπτό του αγώνα δεν ήταν ικανό να τρομάξει τον Αργεντινό φορ ο οποίος με... συνοπτικές διαδικασίες έκανε χατ-τρικ σε διάστημα 21 λεπτών (21’, 37’, 42’) πριν ολοκληρώσει το σόου του με ένα ακόμη γκολ στο 88’, μπαίνοντας στην ελίτ των ποδοσφαιριστών που έχουν σημειώσει τέσσερα τέρματα σε αγώνα Champions League, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος που το καταφέρνει στην προημιτελική φάση του θεσμού.

Ο «ιπτάμενος» Μάρκο φαν Μπάστεν

Δυο δεκαετίες και... κάτι θα συμπληρωθούν στις 25 Νοεμβρίου από την ημέρα που ο Μάρκο φαν Μπάστεν πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός της Μίλαν είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν σημειώσει «καρέ» τέρματων σε αγώνα Champions League και το έπραξε με το... καλημέρα στους ομίλους της διοργάνωσης τη σεζόν 1992-93.

Με τέσσερα δικά του τέρματα οι «ροσονέρι» διέσυραν την Γκέτεμποργκ στο «Σαν Σίρο», σε ένα ματς στο οποίο η Μίλαν θα μπορούσε –βάσει στατιστικών- να έχει σημειώσει περίπου 14 τέρματα! Τόσες ήταν οι «καθαρές» ευκαιρίες για γκολ των Μιλανέζων, με τον Φαν Μπάστεν να σκοράρει στο 33’, στο 52’ στο 61’ και στο 62’, υπογράφοντας μια από τις καλύτερες βραδιές παίκτη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πολωνική κατοχή!

Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τις ικανότητες του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πριν τον πρώτο περσινό προημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης, «έσβησε» κι αυτή μετά το πέρας του πρώτου ματς. Ο απίστευτος Πολωνός επιθετικός της ομάδας της Βεστφαλίας διέσυρε μόνος του τη «βασίλισσας» της Ευρώπης, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο πρώτο παιχνίδι στη Γερμανία και οδηγώντας την ομάδα του σε νίκη με 4-1. Το 2-0 υπέρ της Ρεάλ στον επαναληπτικό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δεν ήταν αρκετό για τους «μερένχες» και ο Λεβαντόφσκι ήταν αυτός που πήρε τη Ντόρτμουντ από το χέρι και την οδήγησε μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», όπου υποκλίθηκε στη Μπάγερν Μονάχου.

Ένας είναι ο Ρονάλντο

Λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο «Ολντ Τράφορντ» ως αντίπαλοι και παρόλα αυτά έλαβαν το χειροκρότημα των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό ακριβώς κατάφερε να πετύχει ο Ρονάλντο τη σεζόν 2002-03 του Champions League, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το «φαινόμενο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ένας επιθετικός που δημιούργησε μόνος του μια κατηγορία στην οποία μόνο αυτός ανήκει, έκανε «σκόνη και θρύψαλα» τη Γιουνάιτεντ μέσα στην έδρα της. Η επιβλητική νίκη των «κόκκινων διαβόλων» με 4-3 δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την πρόκριση, με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει όλα τα γκολ της «βασίλισσας». Το τελευταίο μάλιστα ήταν ένα σουτ από τα 25 μέτρα που σήκωσε όρθιους τους οπαδούς και των δυο ομάδων που βρίσκονταν στις εξέδρες.

«Oh Keano’s f**kin’ magic»!

Σε κάθε επαφή του με τη μπάλα, σε κάθε τάκλιν του και σε κάθε μια από τις επιλβητικές κούρσες του, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραληρούσαν. Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία ήταν όσο σκληροτράχηλοι όσο ο Ρόι Κιν και παρότι έμεινε στην ιστορία ως αμυντικό χαφ, είχε κι αυτός την δική του λαμπρή στιγμή, απέναντι στη Γιουβέντους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-0 πριν ο «Κίνο» όπως τον φώναζαν οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» μειώσει το σκορ και ξεκινήσει μια αντεπίθεση 100% εμπνευσμένη από τον ίδιο. Τα τέρματα των Γιόργκ και Κόουλ χάρισαν μια ιστορική νίκη στη Γιουνάιτεντ και μαζί με τη νίκη, την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Champions League την αξέχαστη σεζόν 1998-99. Το τι συνέβη στον τελικό με τη Μπάγερν Μονάχου, είναι γραμμένο στην ιστορία του θεσμού...

Το θαύμα της Πόλης

Ούτε ο πιο τρελαμένος οπαδός της Λίβερπουλ δεν πίστευε το βράδυ της 25ης Μαΐου 2005, ότι η ομάδα του θα κατακτούσε το πέμπτο Ευρωπαϊκό στην ιστορία της. Και πώς να το πίστευε άλλωστε όταν η Μίλαν προηγούταν 3-0 στο ημίχρονο του τελικού της Κωνσταντινούπολης; Ποδόσφαιρο όμως παίζουν οι παίκτες και σε τέτοιες στιγμές ξεχωρίζουν οι ηγέτες. Αυτό ακριβώς έκανε εκείνο το βράδυ ο Στίβεν Τζέραρντ, αποδεικνύοντας πόσο αδικείται από το κακό πρόσωπο της Λίβερπουλ στην Premier League.

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στους «reds» με τον αρχηγό τους να δίνει ρεσιτάλ διαχείρισης κρίσεων, οδηγώντας τους συμπαίκτες του στην μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το όνομα μου είναι Γουέιν Ρούνεϊ!

Λίγα πράγματα στον αθλητισμό μπορούν να σε αγχώσουν περισσότερο από το ντεμπούτο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα σε αγώνα Champions League στο «Ολντ Τράφορντ». Φυσικά, η έννοια άγχος είναι υπαρκτή για παίκτες που δεν είναι «ψυχροί εκτελεστές», αντίθετα με τον Γουέιν Ρούνεϊ. Σε ηλικία 18 ετών ο –τότε- πιτσιρικάς από το Κρόξτεθ του Μέρσισαϊντ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» και φρόντισε να ανταποδώσει στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον την εμπιστοσύνη αυτή, σημειώνοντας ένα αξέχαστο χατ-τρικ! Η Γιουνάιτεντ διέλυσε τη Φενέρμπαχτσε 6-2 στο «Ολντ Τράφορντ» με τον Ρούνεϊ να γράφει ιστορία ως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Champions League που πετυχαίνει χατ-τρικ στο ντεμπούτο του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης!

Χορεύοντας με τους... Γερμανούς

Μιλώντας για ποδοσφαιριστές με «ψυχρό αίμα», στη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 20 ετών έχει την δική του παράσταση να επιδείξει, ανάμεσα σε ένα πλούσιο παλμαρέ και μια λαμπρή καριέρα γεμάτη τρόπαια κάθε βεληνεκούς.

Η απίστευτη εμφάνιση του Γάλλου «γητευτή» της στρογγυλής θεάς στον τελικό του Champions League της σεζόν 2001-02, κορυφώθηκε με ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών. Η σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος έστειλε τη μπάλα ψηλά όμως ο «Ζιζού» σαν... μαγνήτης δεν σκέφτηκε δεύτερη φορά πριν εκτελέσει με ένα απίστευτο γυριστό σουτ και στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των Γερμανών, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 χάρη στο οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το ένατο Ευρωπαϊκό της λαμπρής ιστορίας της.

Ο «πιντουρίκιο», η «βασίλισσα» και οι μεγάλες βραδιές! (photos+videos)



Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
Γκουαρντιόλα: «Η μοίρα στα χέρια μας»
Γκουαρντιόλα: «Η μοίρα στα χέρια μας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved