Ένα παιδί μετράει τ’άστρα

Ένα παιδί μετράει τ’άστρα

Ανεξαρτήτου ομάδας και ηλικίας, αγαπημένου Πρωταθλήματος και παίκτη, από μικρά παιδιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League ήταν αυτό που μας κρατούσε καρφωμένους μπροστά στην τηλεόραση... Το Onsports αναλύει για εσάς τους οκτώ ομίλους του φετινού... γαλαξία αστέρων

Η απόλυτη ποδοσφαιρική ελίτ στο... πιάτο μας, οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και το μεγαλείο τους μπροστά στο χορτάρι. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών και μετέπειτα το Champions League, αποτελούσε ανέκαθεν τον λόγο που όλοι μας, από τα 14 μέχρι τα... 104, καθόμασταν και θα καθόμαστε καρφωμένοι μπροστά σε μια τηλεόραση, οθόνη ή κινητό.

Όλη η αφρόκρεμα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη μπροστά μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Ποιός δεν θα το ερωτευόταν; Μια ωδή στο ποδόσφαιρο με την απόλυτη ιεροτελεστία να έρχεται από νωρίς στη σεζόν: η κλήρωση των ομίλων. Οι πρώτες μεγάλες μάχες, προβλέψεις για το ποιοι θα προκριθούν στην 16αδα, προβλέψεις για τους τρίτους κάθε ομίλου από τους πιο... ψαγμένους και προετοιμασία για τα πρώτα ντέρμπι.

Κάθε κλήρωση ομίλων έχει τις δικές της ιστορίες να μας πει και η φετινή δεν αποτελεί εξαίρεση.

Α’ Όμιλος: Το... άστρο της Γιουνάιτεντ

Στην πρώτη της σεζόν χωρίς τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον ως επικεφαλής ομίλου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται να έχει ευκολότερο έργο από το αναμενόμενο. Φαινομενικά, οι «κόκκινοι διάβολοι» είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά και αυτό μονάχα απαρατήρητο δεν περνάει. Μια ομάδα που εδώ και πολλά χρόνια μοιάζει να έχει ένα άστρο πείρας και επιβλητικότητας να την καθοδηγεί, καλείται να αντιμετωπίσει τις Σαχτάρ Ντόνετσκ, Λεβερκούζεν και Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τρεις συλλόγους χωρίς ιδιαίτερη ευρωπαϊκή πείρα, σίγουρα όχι αντίστοιχη της Γιουνάιτεντ, οι οποίοι δύσκολα θα βάλουν εμπόδιο στον δρόμο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας προς τους «16». Το... άστρο της Γιουνάιτεντ καλά κρατεί.

Β’ Όμιλος: Η «βασίλισσα» και η «κυρία»

Λίγα είναι τα ευρωπαϊκά ματς που θεωρούνται παραδοσιακά αν δεν υπολογίσουμε τα εγχώρια ντέρμπι (π.χ. Μπαρτσελόνα-Ρεάλ συγκρούονται στο Champions League). Ο... βασιλιάς αυτών των αγώνων στη σύγχρονη ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι αυτός ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην συναντήθηκαν, ελέω... σκανδάλων και αποτυχίων της «γηραιάς κυρίας» να επιστρέψει στην ποδοσφαιρική ελίτ, ωστόσο η κληρωτίδα μας έκανε φέτος τη χάρη από νωρίς. Πριν καν ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων, θα δούμε τουλάχιστον δυο φορές αυτούς τους τιτάνες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να συγκρούονται και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από την κληρωτίδα. Μονάχα μια ευχή αξίζει και δυστυχώς δεν είναι πραγματοποιήσιμη: να βλέπαμε εντός γηπέδου τους Νέντβεντ και Ζιντάν για έναν... τελευταίο χορό. Δυστυχώς για αυτές, Γαλατάσαραϊ και Κοπεγχάγη, είναι αναγκασμένες να ζήσουν στη... σκιά των δυο γιγάντων.

Γ’ Όμιλος: Μαδώντας τη μαργαρίτα

Περνάει, δεν περνάει, περνάει, δεν περνάει. Η τεράστια απορία που... ταλαιπωρεί τον Ολυμπιακό εδώ και πολλές σεζόν, κάνει την εμφάνισή της και φέτος. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται για ακόμη μια φορά να… μαδήσουν τη μαργαρίτα της πρόκρισης πριν καλά-καλά αρχίσει η διοργάνωση. Απέναντί του ο Ολυμπιακός βρίσκει το σύγχρονο μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία το φετινό καλοκαίρι ξόδεψε 110,9 εκατομμύρια ευρώ για τρεις μεταγραφές (Καβάνι, Μαρκίνιος και Ντινιέ)! Με συνολική αξία ρόστερ 381,5 εκ. ευρώ, περίπου 50 φορές μεγαλύτερο των Πειραιωτών, οι Παριζιάνοι έχουν τον πρώτο λόγο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεύτερη αντίπαλος είναι η «θρυλική» Μπενφίκα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι η ομάδα-φόβητρο που ήταν κάποτε. Ο Λιούμπομιρ Φέισα θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό ως παίκτης των «αετών» οι οποίοι αγόρασαν οκτώ παίκτες συνολικής αξίας 35,9 εκ. ευρώ, μεταξύ αυτών τους δυο Σέρβους αστέρες Λάζαρ Μάρκοβιτς και Φίλιπ Τζούριτσιτς. Οι «αετοί» δεν είναι απαραίτητα καλύτεροι των «ερυθρόλευκων», αρκεί ο Ολυμπιακός να επιδιώξει να «πιάσει» τα ηνία των μεταξύ τους αγώνων με το... καλημέρα. Τρίτη και σαφώς πιο αδύναμη από τις άλλες δυο είναι η Άντερλεχτ, η οποία φρόντισε να μην χάσει παίκτες και ενισχύθηκε με πέντε ποδοσφαιριστές. Το ρόστερ της μοιάζει με αυτό του Ολυμπιακού και όπως στην περίπτωση της Μπενφίκα, η ομάδα του Πειραιά πρέπει να ποντάρει στην ψυχολογία και στην έδρα.

Δ’ Όμιλος: Μια τεράστια παγίδα!

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Σίτι, θα περάσουν... αέρα στους «16». Αυτό διότι απέναντί τους βρίσκουν δυο ομάδες με εξαιρετική δυναμική και τρομερό μομέντουμ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ένας σύλλογος που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως δεν αστειεύεται και στους ομίλους κάνει κάθε χρόνο απο μια... ζημιά σε κάποιον μεγάλο αντίπαλό της. Το ίδιο ακριβώς έχει αποδείξει εδώ και 2-3 σεζόν η Βικτόρια Πλζεν, καθώς μπορεί το ρόστερ της να μην τρομάζει κανέναν, η ψυχολογία των παικτών της ομάδας και το πως αντιμετωπίζουν κάθε ματς ως ευκαιρία για να αναδειχθούν, αποτελεί μια παγίδα... A class! Ρεαλιστικά, αυτή που θα έχει το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς η Μπάγερν στους ομίλους έχει παρουσιάσει μια απίστευτη διάρκεια και σοβαρότητα, τερματίζοντας πρώτη τις τρεις τελευταίες σεζόν. Αναμένονται επικές μάχες στον συγκεκριμένο όμιλο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται.

Ε’ Όμιλος: Βούτυρο στο ψωμί του

Το κεντρικό πρόσωπο του πέμπτου ομίλου, όπως άλλωστε κάθε διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει, είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όχι λόγω κάποιας ενδιαφέρουσας ιστορίας που τον συνδέει με τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά επειδή το άστρο του «εκλεκτού» έκανε ξανά την εμφάνισή του φέτος στην κλήρωση. Ο Πορτογάλος manager επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια με την Τσέλσι με έναν και μοναδικό στόχο: να ικανοποιήσει επιτέλους την φιλοδοξία του Ρομάν Αμπράμοβιτς, οδηγώντας τους Λονδρέζους στην κατάκτηση ενός δεύτερου Champions League σε διάστημα τριών ετών και να πανηγυρίσει με τους «μπλε» έναν ευρωπαϊκό τίτλο, το μοναδικό είδος «κούπας» που δεν κατέκτησε στην τετραετή θητεία του στον πάγκο τους. Σάλκε, Βασιλεία και Στεάουα Βουκουρεστίου θα παίξουν ρόλο... κομπάρσων σε ένα γκρουπ που λογικά η Τσέλσι θα το «κερδίσει» χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Από τους «16» και μετά αρχίζει το Champions League για τον Μουρίνιο άλλωστε, κάτι που έχει αποδείξει σε κάθε μια από τις δέκα σερί σεζόν που έχει συμμετάσχει σε αυτήν (σ.σ. φτάνοντας τις τελευταίες τρεις σεζόν στα ημιτελικά με τη Ρεάλ χωρίς όμως περαιτέρω επιτυχία).

ΣΤ’ Όμιλος: Θα... αναστενάξουν τα δίχτυα

Με τέσσερις ομάδες-πολυβόλα ο έκτος όμιλος φαντάζει ως μια μικρή... ονείρωξη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων που γουστάρουν φαντεζί ποδόσφαιρο και μεγάλα σκορ. Όπως αποδείχθηκε απο την στιγμή που το γκρουπ «έκλεισε» με τη Νάπολι, η Άρσεναλ αναμένεται να έχει δύσκολο έργο απέναντι στους «παρτενοπέι», στην Ντόρτμουντ και στην ανανεωμένη Μαρσέιγ. Οι «κανονιέρηδες» οφείλουν να ενισχυθούν σε όλες τις θέσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με τον Αρσέν Βενγκέρ να δείχνει διάθεση για ουσιαστικές και ακριβές (!) μεταγραφές. Η αποδυνάμωση της Νάπολι στην... frontline της εξαιτίας της αποχώρησης του Καβάνι δεν τρόμαξε τους Ιταλούς οι οποίοι αγόρασαν τους Ιγκουαΐν, Ζαπάτα και Καλάιο, πήραν τον έμπειρο Ρέινα για τα γκολπόστ και «έδεσαν» την άμυνά τους με τον Αλμπιόλ. Το... πλήγμα της αποχώρησης του Γκέτσε από τη Ντόρτμουντ δεν την πτόησε, καθώς απέκτησε τον Μκιταριάν από τη Σαχτάρ και ενίσχυσε την επιθετική της γραμμή με τον Ομπαμεγιάνγκ, ενώ η Μαρσέιγ κράτησε τα αστέρια της και πήρε τόσο τον Παγέτ όσο και τον Καλιφά, δυναμώνοντας τη γραμμή κρούσης της. Τα γκολ αναμένονται βροχή σε αυτό το γκρουπ όπως και οι αλλαγές σε όλες τις θέσεις σε κάθε αγωνιστική!

Ζ’ Όμιλος: Γκρουπ των... μικρών γιγάντων

Με τέσσερις τίτλους στο Europa League και έναν στο Champions League τα τελευταία δέκα χρόνια, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης θεωρούνται οι μικροί... γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δυο ομάδες που από μόνες τους κάνουν έναν όμιλο... άνω-κάτω. Σκεφτείτε τι συνέβη όταν βγήκε από την κληρωτίδα το χαρτάκι της Ζενίτ ως η ομάδα από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας που θα παίξει στον έβδομο όμιλο. Τρεις σύλλογοι που έχουν καθιερωθεί στην ποδοσφαιρική ελίτ από τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας αναμένεται να παλέψουν για δυο θέσεις, έχοντας σε ρόλο κομπάρσου την Αούστρια Βιέννης που πάει να... παίξει τα ρέστα της απέναντι σε τρεις σαφώς ισχυρότερους αντιπάλους. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτός ο όμιλος ξεχειλίζει με φιλοδοξία για κάτι μεγάλο, έχει περίσσια δόση πείρας σε κάθε έναν από τους τρεις συλλόγους που είναι φαβορί για τις δυο θέσεις που οδηγούν στους «16» και αναμένεται... ροντέο μεταξύ Πορτογάλων, Ισπανών και Ρώσων.

Η’ Όμιλος: 16 τρόπαια στο... πιάτο μας!

Τελευταίος αλλά καλύτερος. Ό,τι και να πει κανείς για τον όγδοο όμιλο του φετινού Champions League θα είναι λίγο μπροστά στο γεγονός ότι σε κάθε αγωνιστική –νοερά- θα συγκρούονται για δυο θέσεις, 16 (!) τρόπαια Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και Champions League! Η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας, Μπαρτσελόνα, η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Champions League, Μίλαν, ο σύλλογος που έχει παράξει μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, Άγιαξ και η -ανίκανη να παραδοθεί- Σέλτικ, σε ένα γκρουπ! Μέσι, Μπαλοτέλι, Σίεμ Ντε Γιόνγκ και ένα σύνολο «πολεμιστών» από τη Σκοτία, στο... πιάτο μας μέσα σε έναν όμιλο. Και μπορεί η ιστορία να έφερε έτσι τα πράγματα ώστε Μπάρτσα και Μίλαν να θεωρούνται φαβορί για την κατάληψη των δυο θέσεων, όμως τόσο ο Άγιαξ όσο και η Σέλτικ έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να κάνουν... κηδείες σε μεγάλες έδρες και φυσικά να δυσκολέψουν την κατάσταση για τα μεγαθήρια. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπεις συχνά 16 τρόπαια Champions League σε έναν όμιλο και η ιστορική αξία αυτού του γκρουπ είναι από μόνη της τόσο μεγάλη, ώστε οι μνήμες που θα ξυπνήσει στους απανταχού οπαδούς των ομάδων (ιδιαίτερα των Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Άγιαξ) θα είναι από μόνες τους αφορμή για ποδοσφαιρικούς... οργασμούς!



Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved